Utrecht vraagt Rijk om extra geld voor projecten Beurskwartier, Zuilense Vecht en Galgenwaard Utrecht vraagt Rijk om extra geld voor projecten Beurskwartier, Zuilense Vecht en Galgenwaard

Utrecht vraagt Rijk om extra geld voor projecten Beurskwartier, Zuilense Vecht en Galgenwaard

Utrecht vraagt Rijk om extra geld voor projecten Beurskwartier, Zuilense Vecht en Galgenwaard
De gemeente Utrecht heeft bij het Rijk om extra geld gevraagd voor de projecten Beurskwartier, Zuilense Vecht en Galgenwaard. Het gaat om geld uit de ‘Woningbouwimpuls’, een potje van het Rijk voor de bouw van betaalbare woningen.

De gemeente Utrecht heeft bij het Rijk om extra geld gevraagd voor de projecten Beurskwartier, Zuilense Vecht en Galgenwaard. Het gaat om geld uit de ‘Woningbouwimpuls’, een potje van het Rijk voor de bouw van betaalbare woningen.

De Woningbouwimpuls is door het Rijk in het leven geroepen om de bouw van betaalbare woningen in een ‘kwalitatief goede leefomgeving’ te versnellen. Gemeenten kunnen voor dit soort projecten een bijdrage vragen als er aantoonbaar te weinig geld voor is.

De gemeente vroeg eerder met succes om een bijdrage voor de Merwedekanaalzone en Overvecht. Een eerdere aanvraag voor het Beurskwartier werd afgewezen. De gemeente doet nu dus opnieuw een – aangepaste – aanvraag voor het Beurskwartier. Ook voor de projecten Galgenwaard en Zuilense Vecht wordt extra geld gevraagd bij het Rijk.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor geld uit de Woningbouwimpuls moet een project aan verschillende voorwaarden voldoen. Zo moet het gaan om een afgebakend projectgebied, waar minimaal 200 woningen komen. Minimaal 50 procent van deze woningen moet vallen in de categorie ‘betaalbaar’.

Het geld uit de Woningbouwimpuls mag maximaal 50 procent van het financiële tekort zijn; de andere 50 procent moet door de gemeente of andere overheden worden opgehoest. Volgens de gemeente voldoen drie Utrechtse projecten aan deze voorwaarden, namelijk Beurskwartier, Zuilense Vecht en Galgenwaard.

Beurskwartier

Een eerdere aanvraag voor het Beurskwartier werd afgewezen omdat de kosten voor fietsparkeren niet in de aanvraag waren meegenomen. Dat heeft de gemeente naar eigen zeggen nu wel gedaan. Volgens de gemeente zijn de marktomstandigheden in de tussentijd veranderd, waardoor het project nog meer onder druk staat, “met als risico dat er niet tijdig gebouwd gaat worden of dit ten koste gaat van de kwaliteit”. Bij de aanvraag is ook gekeken naar de gemeentelijke grondexploitatie, die naar verwachting zal verslechteren.

Zuilense Vecht

De Zuilense Vecht is een gezamenlijk project van de gemeente Utrecht en de gemeente Stichtse Vecht. De gemeente Utrecht wil een aanvraag voor dit project doen, omdat er alleen een tekort is voor het Utrechtse deel van het project. Op het Utrechtse deel moet het sportpark vernieuwd worden en worden 300 woningen gebouwd, waarvan 60 procent betaalbaar.

Ook voor dit project verwacht de gemeente dat de grondexploitatie verslechtert. Hierdoor is er geen geld voor de aanleg van de ‘openbare ruimte’. Het geld van de Woningbouwimpuls moet dat oplossen.

Galgenwaard

Het laatste project waarvoor een aanvraag wordt gedaan, is de herontwikkeling van Galgenwaard. Het moet een plek worden waar ‘sport, bewegen en vitaliteit’ centraal staan. Daarbij komen er zo’n 1.000 woningen, waarvan 60 procent betaalbaar, en 30.000 tot 40.000 vierkante meter aan voorzieningen. Ook hier dekken de opbrengsten niet de kosten voor de herinrichting van de openbare ruimte.

De gemeente heeft tot 12 februari de tijd om de aanvragen in te dienen. Het Rijk verwacht binnen dertien werken bekend te maken welke projecten een bijdrage uit de Woningbouwimpuls krijgen.

12 Reacties

Reageren
  1. JdV

    Antwoord uit Den Haag; ga eerst maar eens op zoek waar die missende 40 miljoen is gebleven.

  2. Joep

    Zijn ze weer aan de bedelstaf?

    Maar die o zo zielige projectontwikkelaars krijgen gratis grond twv tientallen miljoenen euro’s op het Smakkelaarsveld, gesponsord door de gemeente.

    Jajajaja.

  3. Bart van Dam

    Waarom zou je in hemelsnaam bij Galgenwaard 40 procent van de huizen die je bouwt onbetaalbaar maken? Wat moeten we nou met 40% van de huizen die leeg staan omdat niemand er geld voor heeft?

  4. BdV

    Zo is het inderdaad beschreven @Bart, 60% van de woningen kan wel worden betaald, maar dat zal dan ook genoeg op moeten brengen om de kosten voor die onbetaalbare huizen te dekken. Wordt die 60% daarmee niet automatisch ook onbetaalbaar?

  5. J

    JdV is lekker op de hoogte. Dat tekort van 40 miljoen wordt juist veroorzaakt door Den Haag.

  6. Don

    @Bart de gemeente utrecht wil graag dure huizen bouwen die hebben een hoge WOZ waarde. Gemeente utrecht denk dan dat ze door jaarlijks de OZB te verhogen weer veel belasting centjes binnen kunnen harken. Zou mij niets verbazen als hier het gat van 40 miljoen ook vandaan komt. De gemeentelijke afdeling reken je rijk heeft de nog niet gebouwde huizen allang in de begroting meegenomen en dan kan het wel eens tegen vallen.

  7. Herman

    Hopelijk per kerende post vanuit Den Haag, stop met onzinnige projecten en subsidies.
    Dan hebben jullie genoeg geld.

  8. Utrechter

    @J Het forse extra tekort komt nu pas in beeld doordat de gemeente is gestuit op eerder gemaakte fouten in de begroting. Volgens B&W zijn de fouten gemaakt doordat de gemeente onvoldoende specialistische kennis in huis had om de complexe uitkering van het Rijk op een goede manier in de gemeentelijke begroting te verwerken. Gemeente probeert heel sneu de schuld aan het Rijk te geven. Het vreemde is dat blijkbaar alleen de gemeente Utrecht hier last van heeft. Misschien hadden ze eens met een andere gemeente moeten bellen waar ze die specialistische kennis wel in huis hebben.

  9. WvR

    @Bart van Dam 8/2/2024 – 18:43
    Die andere 40% zijn niet onbetaalbaar.
    Niet iedereen kan ze betalen, da’s heel iets anders.

    Onbetaalbare huizen worden niet gebouwd.

  10. Rottebert Peermans

    Ok, dus het Rijk (lees: de belastingbetaler) moet bijspringen voor woningen exclusief voor thuiswerkende hoger opgeleiden (want geen qparkeergelegenheid) op premium A++ locaties? En dat terwijl de gemeente geld verkwanselt aan linkse groene hobbyprojectjes zoals stadsboulevards. Interessant…

  11. Koel Hoofd

    Hier is een woord voor: wanbeleid
    Is ook oplossing voor: grote bezem

  12. Utrechtse Jantje

    Beste @ WvR , jou stelling rammelt aan alle kanten , want er worden in Nederland bijna overal , alleen maar veel te dure woningen , voor de meeste woningzoekende gebouwd … Alleen ‘n kleine groep , met de beter banen , kunnen zich momenteel , ‘n ,, goede ,, duurdere woning veroorloven …. de grootste groep , krijgt voornamelijk zijn of haar hypotheek niet rond tegenwoordig …..

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).