Utrecht wil gebruik van harddrugs op straat gaan verbieden om overlast tegen te gaan Utrecht wil gebruik van harddrugs op straat gaan verbieden om overlast tegen te gaan

Utrecht wil gebruik van harddrugs op straat gaan verbieden om overlast tegen te gaan

Utrecht wil gebruik van harddrugs op straat gaan verbieden om overlast tegen te gaan
Archieffoto Lucasbolwerk
Het college van B&W wil het gebruik van harddrugs op straat in Utrecht gaan verbieden. Dit is een van de maatregelen die gemeente neemt om de groeiende overlast in de binnenstad tegen te gaan. Op het moment zijn er vooral veel klachten over een groep mensen die regelmatig te vinden is bij het Lucasbolwerk.

Het college van B&W wil het gebruik van harddrugs op straat in Utrecht gaan verbieden. Dit is een van de maatregelen die gemeente neemt om de groeiende overlast in de binnenstad tegen te gaan. Op het moment zijn er vooral veel klachten over een groep mensen die regelmatig te vinden is bij het Lucasbolwerk.

Verschillende politieke partijen – VVD, EenUtrecht, PVV, Stadsbelang Utrecht en CDA – vroegen donderdag om opheldering over de zorgen die er zijn over de aanhoudende overlast bij het Lucasbolwerk. Daar zou zich regelmatig een groep mensen, waarvan een deel verslavingsproblemen heeft, ophouden en voor onveilige situaties zorgen.

Burgemeester Sharon Dijksma gaf toe grote zorgen te hebben over de situatie. Niet alleen bij het Lucasbolwerk, maar ook in de rest van de binnenstad is sprake van hardnekkige overlast waar bewoners en ondernemers de dupe van zijn.

Gewelddadig

De groep overlastgevers, waarbij ook sprake is van harddrugsgebruik in de openbare ruimte, zou de afgelopen tijd ook gegroeid zijn. “Dat heeft te maken met een aantal zaken. We hebben goede zorgvoorzieningen in de stad, we zijn een knooppunt in het land en men weet dat je bij ons in de stad openbaar harddrugs mag gebruiken”, zei Dijksma in het wekelijkse vragenuur. Een deel van de groep zou niet alleen voor overlast zorgen maar ook gewelddadig zijn.

De gemeente is bezig om de groep in kaart te brengen en heeft nu zicht op zo’n 122 personen. Dat was voorheen nog 56 personen. Dijksma laat weten dat ze druk bezig zijn om te zorgen dat de overlast ingedamd wordt. Dat gebeurt in Utrecht niet alleen met repressie. “Alleen repressie is nooit het antwoord. Zorg en veiligheid moeten samengaan. Daarom is er veel overleg met zorginstellingen. We zien echter ook dat er een grote groep zorgmijders is.” Ook vertelde Dijksma dat er een tekort aan agenten is bij de eenheid in Utrecht en dat het daarom lastig is voor de politie om overal aanwezig te zijn.

Verbod harddrugsgebruik

Een van de maatregelen waaraan gewerkt wordt, is een verbod op het gebruik van harddrugs in de openbare ruimte. Dat is op dit moment niet verboden in Utrecht. Landelijke wetgeving verbiedt de productie, handel en het bezit van harddrugs, maar het gebruik is in Nederland niet verboden. Toch zijn er veel gemeentes die zo’n verbod wel geregeld hebben via de Algemene Plaatselijke Verordening. Dat wil het college van B&W in Utrecht nu ook gaan doen.

Binnenkort wordt er een voorstel naar de gemeenteraad gestuurd. Dit verbod moet volgens de burgemeester gebruikt worden voor de groep overlastgevers in de binnenstad, en niet voor mensen die een pilletje gebruiken op een evenement. Er zijn in Utrecht ook plekken waar harddrugsverslaafden terecht kunnen om binnen drugs te gebruiken, zoals De Stek.

Gekoppelde berichten

48 Reacties

Reageren
 1. alex

  Sinds wanneer was het gebruik van harddrugs op straat eigenlijk toegestaan?

 2. De schout

  Op bepaalde plekken langs de singel is drugs gerelateerde overlast
  Daar wilt de gemeent wat aan doen
  Prima
  Maar op de nobelstraat Ganzenmarkt Stadhuisplein is enorme horeca drank overlast
  Vraag aan de gemeente,,met name burgemeester Dijksma
  Waarom wel overlast drugs aanpakken ?
  Waarom geen aanpak van horeca drank overlast?

 3. Hans O

  Hoe wil onze burgemeester dat algemene verbod handhaven als het op LB alleen al niet kan. Gaat ze zelf op stap?

 4. Kloek

  Was het gebruik van hard drugs op straat dan toegestaan in Utrecht?

  Vreemd! Dat noemt men het faciliteren van crimineel gedrag door de overheid!

 5. Wim

  Eindelijk een verstandig Plan

 6. Twojays

  Vertel nog een een leuke grap!! En wie gaat dit handhaven?

 7. Snelle Harrie

  Als recreatief gebruiker verbaast het me dat dit nog niet verboden is eigenlijk…

 8. Pol

  Bezit is verboden, maar gebruik niet….?
  Dat snapt de leek niet

 9. Scherpschutter

  @Pol

  Vast en zeker dat een leek begrijpt dat de seconde dat u iets gebruikt, de substantie zich binnen het soevereine koninkrijk van uw lichaam van vlees en bloed bevindt, waar ook uw autonome geest (de eindbaas der eindbazen) gehuisvest is. Hoewel de gemeente (ooit aangesteld om plantsoenen te harken) er anno 2023 kennelijk anders over denkt en van mening is dat ze ook prima de baas kan zijn bínnen de grenzen van uw vel kan zijn, alsook heerser over uw ziel in uw eigen koninkrijk, gaat die vlieger in juridische zin natuurlijk niet op. Slavernij en lijfeigenschap zijn immers een tijdje geleden al afgeschaft.

 10. Rob H.

  Ik neem aan dat de Gemeente het heeft over de zeer gevaarlijke en verslavende drug de auto. Honderden doden per jaar en ontzettend veel overlast op straat en die overlast is alleen maar groeiende.

 11. Lombokker

  Dan zullen ze binnenkort wel weer ergens anders opduiken.
  Helaas is gedwongen opname en behandeling in Nederland geen optie.

 12. Sj

  Volgens mij is wildplassen en -poepen al strafbaar dus begin daar maar eerst eens met handhaving. De heren gebruiken nml het Lucasbolwerk ook als toilet 💩

 13. David

  Gebruik van drugs is altijd legaal geweest in Nederland (bezit en verkoop niet), om te voorkomen dat drugsgebruikers in nood geen medische hulp zoeken (omdat ze dan het risico hebben om vervolgd te worden). Vanuit dat perspectief is het niet strafbaar stellen van gebruik van drugs verstandig.

 14. Henk

  Nicotine is overigens ook een harddrug. Dat wordt dan druk met al die aanhoudingen.

 15. Utrechter

  goed zo, met knuffelen komen we er wel.

 16. Wil

  Ah okee, dus in het centrum van Utrecht mag je geen alcohol op straat nuttigen maar hard drugs is geen probleem. Cool! Benieuwd wanneer dit door de internationale media wordt opgepakt. Best wel nieuwswaardig nml.
  #gaafland

 17. Binnenstadbewoner

  @ SS : gebruik leidt tot criminaliteit en overlast. Dat spul is duur en door de drugs is men niet meer de ‘baas der bazen in het soevereine koninkrijk van het lichaam van vlees en bloed’. De drugs nemen het over. Daardoor wil het verschil tussen mein en dein bij deze gebruikers nogal eens vervagen. Zo zag ik laatst nog een junk op een elektrische moederfiets met kinderzitje rondfietsen. Misschien had ie die net wel gekocht bij de fietsenmaker. Ja je weet het niet.

 18. W.H.de Groen

  Gratis uitgifte aan de verslaafden onder auspicieen van de GGD lijk me hierbij de beste optie.
  Dit uiteraard met de keuze voor “vrijwillige” deelname aan een werkend afkick programma.
  Voor diegenen die deze keuze niet wensen te maken bij verdere overlast plaatsen in een militair georganiseerd werkkamp waar ze de komende 4 jaar even na mogen denken over hun problematiek.
  Voor problematische alcoholgebruikers eenzelfde verhaal.

 19. W.

  @ Rob H.

  Hahaha. Zucht.

 20. Inwoner-Utrecht

  Ja, @Scherpschutter en als je dan toch wilt gebruiken maak je dat spul toch zelf en gebruik je daar geen criminele organisatie voor?

 21. Herman

  Willen een mooi streven, haalbaarheid is kansloos

 22. Katja

  @Lombokker : verbod in de hele stad, dus niet alleen LBW

 23. Luuk Upuuk

  Volgens mij zijn ze helemaal van het padje los; het gebruik is niet verboden, maar het bezit wel? Dan weet ik er nog wel een: Om al die schietpartijen te voorkomen, gaan ze illegaal wapenbezit verbieden.

 24. Wim Vreeswijk

  Pim had 20 jaar geleden al bedacht dat de overheid, in overleg met de buurlanden, kweek en verkoop zelve in eigen beheer moeten nemen en noteren wie en in welke hoeveelheden kocht en gebruikte. Zo was het ontmoedigen en reguleren veel makkelijker en goedkoper geworden en nu zit iedereen helaas al jaren op zijn handen.

 25. Lisa

  @ David

  Volstrekt onjuiste informatie. Wie heeft je dit sprookje wijs gemaakt?

 26. Annet

  @wim: welke pim?

 27. Ahm

  Ik dacht dat het algemeen wel bekend was dat het gebruik van harddrugs niet verboden is in Nederland, maar als ik hier zo de reacties lees zijn er toch een hoop mensen die dat niet wisten. De reactie van @David geeft inderdaad een van de redenen waarom gebruik van harddrugs juist niet verboden is in Nederland

 28. Brigadier Dog

  @ahm: klopt. Het gebruik van harddrugs is niet strafbaar. Echter: het bezit wel! De gebruikers op het LBW mogen max een halve gram per persoon in bezit hebben. Sommigen zullen daar overheen gaan.
  De dealers sowieso.

 29. Uuu

  @ Ahm

  Het gaat er niet of om het gebruik van drugs strafbaar is of mag, het gaat er om of het in de openbare ruimte strafbaar is of mag. En gebruik van drugs in de openbare ruimte is gewoon strafbaar. Net als dat het gebruik van alcohol op straat (en daar voor aangemerkte gebieden> verschilt per gemeente) gewoon strafbaar is/ niet mag. Alcohol is overigens een (hard) drug. Meten met 2 maten noemt men dat.

 30. De schout

  Heroine cocaïne nicotine
  3 zwaar verslavende producten
  Waarvan de laatste miljoenen mensen een vreselijk einde wacht
  Het woord ,,verslaving zegt het al
  Het klopt , het geeft overlast
  Vooral nicotine, meeroken, stank
  Vervuiling op straat
  Bij een verslaving handhaven ?
  Dat gaat niet lukken

 31. Ahm

  Ha @Uuu Zover ik weet is dat dus niet het geval, maar mocht jij mij kunnen wijzen op een bron waar dat geschreven staat, een wetsartikel, APV-regel, of iets in die trant dan zie ik dat graag tegemoet, bedankt alvast!
  Hetzelfde met alcohol, volgens mij is dat vanuit landelijk wetgeving niet verboden om op straat te nuttige (met mate). Alleen hebben sommigen gemeentes dat wel geregeld. Zie ook https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/alcohol/vraag-en-antwoord/mag-ik-alcohol-drinken-op-straat

 32. Joop

  Alleen de dealers en kornuiten worden er wijzer van door de zgn oorlog tegen drugs hoe harder je er tegen vecht des te duurder het wordt en daardoor is het goed zakken vullen door die gasten . De war on drugs is een miskleun die nu al zo’n 35 jaar aan de gang is want als het zou werken zou er als het goed is niemand meer gebruiken , en dat is dus een utopie van heb ik jou daar , we hebben niets geleerd van de drooglegging van drank dat dachten ze ook ff op te lossen door alles in het riool te laten lopen , waardoor mensen als Capone dankbaar in dat gat sprongen.
  Het beste zou zijn vrijgegeven die hap ,verkopen in speciale winkels met het vergif symbool als uithangbord en binnen enge foto’s van de gevolgen van gebruik net als met sigaretten . Dan levert het de schatkist een astronomisch bedrag op goed voor alles en goed voor iedereen en komt het dus niet bij de verkeerde terecht . Gebruiken is ook een beetje een mensenrecht je maakt toch zelf uit wat je in je lichaam stopt en wat je er mee doet, we zullen er anders tegenaan moeten gaan kijken en eens moeten acepteren dat er nou eenmaal mensen zijn die in meer of mindere maten wat willen gebruiken, en dan nog hoe sommige moeten leven die een beetje te ver doorslaan is mensonterend triest om tussen de hopen vuil of bij iemand in de achtertuin je shotje moeten nemen.

 33. Wil

  @uuu: in utrecht is het gebruik van harddrugs in de publieke ruimte NIET strafbaar.
  In de APV is daarover niets opgenomen.

  Wat overigens wel opgenomen is, is het gebruik ban alcohol in de publieke ruimte. Dat mag dan weer niet, in het centrum.

  Grappige stad he?!

 34. Marcel

  Net zoals met de fietsen. Overlast is hoogtij. Zoals op station. etc. En het leuke is hier natuurlijk de grote groep beter weters. De hele raad trekt zich geen ene bal aan van wat hier allemaal gezegd wordt. Politiek, bestuur, staat ver af van wat bewoners vinden. Heb 4 jaar raadswerk gedaan en op het eind ben je blij dat je weggaat. Zoveel ego’s en eigenbelang kom je nergens tegen. Ga maar lekker door met je hier te vermaken. Misschien zou je toch is je best moeten doen om alle partij belangen te vergeten en 1 partij te maken die AUB heet. Algemeen Utrechts Belang.

 35. Koel Hoofd

  huh, harddrugs overlast?
  Is heroine weer in de mode?
  Rijdt het methadon busje weer rond?
  Liggen er mensen in coma in het park die niet tot de studentenpopulatie behoren?
  Worden voorbijgangers beroofd door uitgemergelde trillende junkies met 3 resterende tanden in hun mond die een overlevingsshot nodig hebben?
  Trappen kinderen, honden en volwassenen weer in gebruikte afgedankte naalden?
  Zijn er weer dunne armpjes die door brievenbussen gestoken worden in de hoop dat de deur niet op slot zit zodat er ingebroken kan worden om de volgende shot te betalen?
  Gieren de inbraakcijfers weer door het dak?
  Ligt de stad weer vol met verslaafden uit heel Nederland die een dakkie en spuitplekkie zoeken?
  Kunnen de verslavingshulpverleners het werk niet meer aan?
  Dat is namelijk harddrugs overlast.

  De oudere jongeren onder ons kunnen zich dat nog wel herinneren, dat was vroeger namelijk heel normaal….

 36. Binnenstadbewoner

  Ja koel hoofd dat heet leren van in het verleden gemaakte fouten. Voorkomen dat het weer zo erg wordt want door aanzuigende werking kan dat heel hard gaan.

 37. Anthony

  Iemand die misschien bedenkt wat nou de écht de oorzaak is van die overlast, de oorzaak van het gebruik door de mensen die dit gebruiken en de oorzaak dat wij hier als maatschappij mee geconfronteerd worden én alle gevolgen hiervan wat wij als problemen zien? Problemen los je pas op als je de werkelijke oorzaken onder ogen wil zien (@politiek @gebruikers @maatschappij @mezelf). Wat constateren we nu eigenlijk met z’n allen ??

 38. Don

  Een biertje drinken op straat is strafbaar maar harddrugs kun je gewoon gebruiken ondanks dat veel gemeentes zo’n verbod wel geregeld hebben via de Algemene Plaatselijke Verordening maar In utrecht uiteraard weer niet. Als of utrecht geen lange geschiedenis heeft met drugsgebruik bizar weer

 39. Uuu

  @KH

  Ik geef even antwoord op je vragen.

  Is heroine weer in de mode?> Ja en nee, er zijn veel verslavendere hard drugs bijgekomen (ook meth is in Nederland inmiddels met een opmars bezig)
  Rijdt het methadon busje weer rond?> zeker, en de voedseluitdeelpunten ook weer
  Liggen er mensen in coma in het park die niet tot de studentenpopulatie behoren?> Yep
  Worden voorbijgangers beroofd door uitgemergelde trillende junkies met 3 resterende tanden in hun mond die een overlevingsshot nodig hebben?> Zeker van wel en de agressieve stalkende bedelaars zijn er ook weer. Het stikt van de crackheads
  Trappen kinderen, honden en volwassenen weer in gebruikte afgedankte naalden?> Ook dit gebeurd en andere vormen van overlast
  Zijn er weer dunne armpjes die door brievenbussen gestoken worden in de hoop dat de deur niet op slot zit zodat er ingebroken kan worden om de volgende shot te betalen?> Gebeurd vast. Fietsendiefstallen gieren wel door het dak en andere vormen van diefstal
  Gieren de inbraakcijfers weer door het dak?> yep, alleen wordt er steeds minder bijgehouden. Er is immers te weinig politie en handhaving. Het is een pretpark voor de criminaliteit. Je kan als crimineel ongestoord je werk doen.
  Ligt de stad weer vol met verslaafden uit heel Nederland die een dakkie en spuitplekkie zoeken?> Zeker wel, kom je eigenlijk nog wel eens van je zolderkamer af?
  Kunnen de verslavingshulpverleners het werk niet meer aan?> Ook dat is helaas een feit.

 40. Jette

  Komt @koelhoofd nog wel eens buiten respectievelijk in de binnenstad?

 41. Pee

  @Wim Vreeswijk 12/5/2023 – 15:00
  We hebben het hier niet over wiet.

 42. Koel Hoofd

  @Uuu
  Dank voor de update, zal de meth zombies vermijden.

  @ Jette
  Heb hartje centrum gewoond toen het er nog leuk was, dat was voordat GL/D66 er een pokkebinnenstad van maakten. Ik weet heel goed wat ik waarom heb verlaten, ben er rijk door geworden.

 43. cas

  Want een verslaafde zal nu natuurlijk niet gaan gebruiken als het verboden is…..
  Misschien ook ongelukken strafbaar maken zodat het verkeer veiliger wordt….

 44. Kloek

  @Cas

  Nee, maar nu kun je verslaafden wel oppakken, hulp aanbieden (mogen ze helaas weigeren) en je kan ze op een trein naar elders zetten.

 45. Nina

  Dat kunnen we toch in de wet regelen; dat wie wil afkicken niet opgepakt wordt voor het gebruik van illegale drugs. Dan kan er tenminste goed gehandhaafd worden op gebruik van illegale drugs.

  Nu staat er “een ventje van een bandje” op een podium in Utrecht cocaïne te snuiven en kan daarvoor niet worden opgepakt. Tenenkrommend, omdat mensen tegen zichzelf en elkaar beschermd moeten worden door de wet.

 46. C

  Ik ben hier toch wel blij om. Ik ga de laatste tijd regelmatig een stukje om, om niet door LB te hoeven fietsen of lopen. Onder elk afdakje staat wel iemand diens crackpijpje te verwarmen en de halfronde bank is al maanden geclaimd door vreemde figuren. Hoop dat deze mensen de nodige hulp krijgen, want dit is voor niemand leuk.

 47. Lisa

  Het rare is dat “de stek” verbouwd word, aangezien er plek is voor de vaste gasten. Wat met het personeel dat er is soms al spannend is. Er is Politie tekort, en personeel voor 3 keer meer mensen die helemaal niet in de stek willen zijn/komen. Is er ook niet. Dan zijn de meeste agressief, onder invloed, dat word een lekker zooitje. Je zal er maar werken. Ik ben een ex uitzendkracht .

 48. pietjebel

  vroeger was het leuker tegenwoordig al die burger trutten in de stad, ga dan in de provincie wonen. amsterdam zelfde verhaal, saaie nederlanders met halsema bovenin
  bruine kroegen zijn ook weg Le Carafon

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).