Utrecht wil nieuw zwembad in Máximapark Utrecht wil nieuw zwembad in Máximapark

Utrecht wil nieuw zwembad in Máximapark

Utrecht wil nieuw zwembad in Máximapark
Bron: Pixabay
De komst van een nieuw zwembad in Utrecht is een stap dichterbij gekomen. De gemeente steunt het plan om een bad van 25 meter met 8 banen te realiseren bij het Máximapark aan het Lint. Wel moet er nog geld beschikbaar komen.

De komst van een nieuw zwembad in Utrecht is een stap dichterbij gekomen. De gemeente steunt het plan om een bad van 25 meter met 8 banen te realiseren bij het Máximapark aan het Lint. Wel moet er nog geld beschikbaar komen.

De afgelopen tijd is er uitgebreid onderzoek gedaan naar de noodzaak en de haalbaarheid voor een extra zwembad in Utrecht. Het plan voor een nieuw zwembad komt onder meer uit de gemeenteraad. Een motie voor nieuw zwemwater werd in 2018 gesteund door D66, PvdA, VVD, CDA en Stadsbelang Utrecht.

Omdat de stad flink groeit is er ruimte voor en behoefte aan een nieuw zwembad. Het onderzoek toont twee opties, een nieuw bad bij het huidige Den Hommel of bij het Máximapark.

Maximapark

De gemeente heeft de voorkeur voor de locatie bij het Máximapark omdat de stad aan de westkant hard groeit en een nieuw bad hier goed aansluit bij andere sportvoorzieningen. Ook is het huidige bad Den Hommel in 2032 afgeschreven. Op dat moment moet er sowieso een nieuw complex komen.

Om een nieuw zwembad te bouwen is er wel een hoop geld nodig. Uit het onderzoek komt een totaalbedrag van ongeveer 15 miljoen euro naar voren. Dit geld is nog niet gereserveerd, dat moet dus nog wel gebeuren. Overigens is een nieuw bad bij Den Hommel 4 miljoen euro goedkoper. De gemeente laat echter weten dat een zwembad bij het Máximapark gewenster is.

Geld

Wethouder Maarten van Ooijen schrijft op Twitter: “Met de groei van de stad is behoefte aan een extra zwembad (8 banen in 2025). Mits er de komende jaren financiële middelen beschikbaar komen, zal het college dit extra zwembad realiseren aan de West-kant van de stad, bij het Maximapark.”

Als het aan fractievoorzitter van de VVD, Dimitri Gilissen, ligt kan de schop snel de grond in: “Wij maken ons al langer hard voor een extra zwembad in Utrecht. De locatie bij het Maximapark is wat de VVD betreft ook prima; goed te bereiken en de stad groeit aan die kant.”

Over het geld dat nog beschikbaar moet komen zegt Gilissen: “Dat is typisch het college, wel het voornemen maar nog niet weten waar het geld vandaan moet komen. Wij kunnen wel suggesties doen.” Overigens wil de VVD’er ook nog verder kijken: “Mogelijk is er ook buitenzwemwater mogelijk, of een 50 meter bad.”

12 Reacties

Reageren
 1. Freek

  Er is al een zwembad bij het Maxima park, met twee baden. Een van beide baden kun je in het weekend af uren voor kinderfeestjes, er is capaciteit over.

 2. RV

  Zwembad Fletiomare is daar toch vlakbij?

 3. JM

  Wat is er overgebleven van de plannen om bij de hoogbouw rond het Stockholmplein in Leidsche Rijn Centrum een openbaar zwembad te bouwen? Zijn die inmiddels gesneuveld? Dat zou jammer zijn want dat lijkt me nog steeds een betere locatie dan de in de tekst genoemde locaties.

 4. Alweer

  Idd zwembad fletiomare ligt letterlijk in de kop van t maximapark. Wethouder is weer heerlijk wereldsvreemd.
  In Utrecht ZO een zwembad realiseren is welllicht een betere verdeling.

 5. Gerard

  Fletiomare is een mooi en modern zwembad en ligt letterlijk op een hoek van het maximapark. Wat voor idiote geld verspilling word dit weer. Ga Den hommel desnoods moderniseren, maar dit soort geldsmijterij is uit den boze.

 6. Henk

  De andere kant van het kanaal is weer eens jaloers hoor 🙂 Utrecht LR groeit hard en faciliteiten horen daarbij.

 7. G. de Vries

  @ Henk. Maar natuurlijk horen bij die groei twee zwembaden aan de rand van een park! Kun je van de ene naar de andere lopen in je zwemkleding.

 8. Ewout

  Gaat het hier om om een nieuw (extra) bad in een bestaand zwembad?
  Of om een compleet nieuw gebouw met nieuwe kassa, kleedhokjes en andere voorzinignen. Lijkt mij logies om zwembad fletiomare een uitbrijding te geven ipv een compleet nieuw zwembad.

 9. Koel Hoofd

  Rare locatie, om de hoek bij Feltiomare.
  Den Hommel is te klein geworden voor de vraag, een groter bad daar had uitkomst kunnen bieden.
  En inderdaad, een zwembad bij LRC was ook een goede locatie geweest wat een hoop mensen heel goed had kunnen bedienen.
  Maar een zwembad in Maximapark, is voor mij een reden om er met de auto heen te gaan omdat het te ver is voor de fiets.
  Wat een pretletters, ons gemeentebestuur.

 10. Yes uit LRC

  @g.de vries

  Het is best een eindje om naar dat ene stuk te lopen hoor.
  Maximapark heeft punten in alle delen van de wijk dus van parkwijk tot aan vleuterweide.

  @ewout

  Daar is natuurlijk geen plek voor bij fletiomare is alles al volgebouwd.

  En met straks bijna 100.000 inwoners in leidsche Rijn is dit een logische keuze om een tweede bad te openen.
  Hoop wel dat het een leuke grote wordt met grote glijbanen voor de kids enz.

 11. Noortje

  Ik mis vooral een fijn (speelbad) voor onze jonge kinderen. Daarom gaan we toch vaak naar de hommel toe terwijl we in Leidsche Rijn wonen.

 12. Herman

  Dus je gaat een stad bouwen met tienduizenden huizen en vergeet zwembad te begroten?
  Hoe naïef kun je zijn……

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).