Utrechter Michiel ten Broek zat vast in Thailand: ‘Het was mijn eigen schuld’ | De Utrechtse Internet Courant Utrechter Michiel ten Broek zat vast in Thailand: ‘Het was mijn eigen schuld’ | De Utrechtse Internet Courant

Utrechter Michiel ten Broek zat vast in Thailand: ‘Het was mijn eigen schuld’

Utrechter Michiel ten Broek zat vast in Thailand: ‘Het was mijn eigen schuld’
Michiel ten Broek met zijn boek. Foto: Robert Oosterbroek
Hoe belandt een Utrechter in een Thaise gevangenis? Michiel ten Broek (44) heeft in zijn leven al heel wat meegemaakt. Zaterdag 1 juli verscheen zijn autobiografie Beschikbaar voor het leven, waar hij tien jaar aan werkte. “Ik schreef mijn verhalen altijd al op. Vrienden vonden dat ik er een boek van moest maken. Nu is het dan zover.”

Hoe belandt een Utrechter in een Thaise gevangenis? Michiel ten Broek (44) heeft in zijn leven al heel wat meegemaakt. Zaterdag 1 juli verscheen zijn autobiografie Beschikbaar voor het leven, waar hij tien jaar aan werkte. “Ik schreef mijn verhalen altijd al op. Vrienden vonden dat ik er een boek van moest maken. Nu is het dan zover.”

Ten Broek vertelt over zijn drie weken durende gevangenisstraf in Thailand, onder het genot van een koffie verkeerd ‘as hot as possible op het terras van Klein Berlijn. “Het was een foutje met mijn visum. Ik had gewoon verkeerd gekeken en was langer in Thailand dan mijn visum aangaf. Ik kon de boete niet betalen, maar ik besloot mijn paspoort als borg af te geven en zou dan drie dagen later terugkomen om te betalen als mijn WAO was uitgekeerd.” Dit ging helaas niet zonder slag of stoot. “Ik heb drie uur staan onderhandelen in gebrekkig Engels, ik wilde op vrijdag terug zijn met het geld. Ze vroegen of ik geen vrienden of familie had die konden betalen. ‘No have, no have’, reageerde ik dan. Op een gegeven moment ben ik maar gewoon weggegaan. ‘Be back on Friday!’ Dat ging goed, ik sprong achterop een motortaxi richting de haven om met de boot terug te gaan naar Koh Phangang. Toen we daar bijna waren, werden we klemgereden door de hogere officier. ‘Why didn’t you wait?! Now we have to go to the police.’ Ik keek nog of ik ergens heen kon rennen, maar dat kon niet en dus werd ik met handboeien naar de gevangenis gebracht. Daar heb ik vier dagen vastgezeten. Wat een klotezooi was dat.”

‘De eerste gevangenis was zo slecht nog niet, daar mocht ik zelfs mijn telefoon houden dus kon ik een selfie maken’

Go with the flow

Ten Broek heeft in totaal in drie gevangenissen gezeten. “De eerste was zo slecht nog niet, daar mocht ik zelfs mijn telefoon houden dus kon ik een selfie maken.” Na die vier dagen dacht hij dat het voorbij was, maar toen kwam er gedoe met de immigratiedienst. “Ik had vrienden gemaakt met de hoofdofficier. Hij had een proces verbaal gemaakt, maar had daar gelukkig niet echt iets ingezet. Toen ik dacht dat ik kon vertrekken en we richting de haven gingen, werd ik naar een andere gevangenis gereden. Immigratie wilde met me praten, zeiden ze. Ik voelde hem al aankomen: daar zat ik toen negen dagen vast. En daarna heb ik nog ik het ‘Bangkok Hilton’, Bangkwang Prison gezeten.”

Ten Broek heeft nooit gevreesd voor zijn leven, maar een pretje was het niet. “Als West-Europeaan weet je dat je uiteindelijk wel vrijkomt, dus daar was ik niet zo bang voor. Er waren wel wat vechtpartijen, maar die ging vooral over het eten of wat er op tv gekeken werd. Verder was het binnen best relaxt en heb ik me eraan overgegeven. Maar ze vertellen je verder niks, je hoort niks en je weet niks. Ze sturen ook geen gevangenendossier mee, dus er is helemaal geen informatie over waarom je vastzit. Je zit gewoon opgesloten. Dat was het allerergste: niet weten wanneer je vrijkomt.”

Dat Ten Broek vastzat in Thailand is niet onopgemerkt gebleven. “RTL Late Night wilde me in de show. Dat heb ik niet gedaan want ik wilde niet negatief in het nieuws komen. Achteraf wel stom, ik had het beter wel kunnen doen; het was mijn eigen schuld dat ik vast kwam te zitten en het was goede publiciteit geweest voor mijn verhaal.” Ten Broek laat zich overal meevoeren met de flow, vertelt hij. “Het boek gaat dan ook vooral over overgave. Ik heb me al zo vaak overgegeven aan de situaties waarin ik zat. Het is wat het is, weet je. De boektitel, Beschikbaar voor het leven, had ik al als optie, maar toen ik op een zondagochtend de tv aanzette, zag ik Osho, een soort goeroe uit India, die zei: ‘It’s all bout being available for life.’ Dat was dus echt de goede titel. ‘Ga met de stroom mee, wees beschikbaar.’ Ik vond het mooi dat hij dat zo zei.”

Het boek heeft hij opgedragen aan Pivo, zijn kat die hij heeft opgehaald in India. Zijn achterpoten waren verlamd en sleepte hij dus achter zich aan. “Het enige waar ik spijt van heb in mijn leven, is dat ik hem heb laten inslapen. Het was de gelukkigste kat ter wereld.” Pivo is alomvertegenwoordigd in het boek – tussen elk verhaal staat een getekend kattensnuitje.

Herseninfarct

Ten Broek is een echte verhalenverteller en had genoeg materiaal om een boek mee te vullen; hij heeft niet alleen in Thailand vastgezeten, maar speelde eerder met Kim Holland in een pornofilm en kreeg een herseninfarct op zijn 29e. En dat is nog maar een fractie van wat hij heeft meegemaakt. Of hij het avontuur opzoekt? “Nee het zoekt mij op. Ik sta gewoon open voor alles. Ik ben beschikbaar.” Dus heeft hij ook een keer als student twee dagen vastgezeten wegens het bezit van twintig XTC-pillen. Terwijl hij door zijn boek bladert, meldt hij rustig de verschillende soorten bedpartners die hij heeft gehad. “Ja joh, alles. Het zal je verbazen.” Dat Ten Broek een vrije vogel is, is duidelijk. Met zijn tweede koffie verkeerd voor zich (“vooruit dan maar, de laatste van vandaag”), vertelt Ten Broek over zijn herseninfarct.

‘Een medium zei dat mijn herseninfarct door mijn stevige drugsgebruik kwam, maar ik denk van niet’

“Tijdens een voetbaltraining kon ik mijn rechterbeen niet meer bewegen, dus zei ik dat ik over twee minuten weer mee zou doen. De coach vond dat ik naar de dokter moest. Maar ach – ik was pas 29. Aan het eind van de training wilde ik wat bestellen in de kantine, maar praten ging niet en ik kon mijn rechterarm niet meer bewegen. Toen ik in de kleedkamer zat, was er iemand die vroeg of het wel goed ging. Ik kon niet praten, dus knikte maar. Ik dacht: als ik gewoon doe alsof het goed gaat.. maar toen stond ik op om te douchen en viel ik om. Ik ben de ziekenwagen ingedragen. Er kwam een teamgenoot naast me zitten en ik weet niets meer vanaf dat moment tot ik de volgende dag in het ziekenhuis wakker werd.”  

‘Het boek gaat vooral over overgave’

Ten Broeks rechterkant was helemaal verlamd. Hij zat drie weken in een rolstoel en moest anderhalf jaar revalideren. Uiteindelijk heeft hij niet veel overgehouden aan het infarct, behalve dat hij moeilijk loopt. “Dat vind ik wel erg, ik kon zo goed voetballen en lekker dansen bij het uitgaan. Dat kan nu niet meer. Ik denk zelf dat de oorzaak van het infarct psychosomatisch was (lichamelijke klachten met psychologische factoren als oorzaak, red.). Ik dacht namelijk dat allebei m’n ouders me niet meer wilden, dat vrat aan me. Ik denk dat het daardoor komt. Een medium zei dat het door mijn stevige drugsgebruik kwam, maar ik gebruikte eigenlijk al twee jaar niet meer.”

Ten Broek werd op zijn zestiende uit huis gezet door zijn moeder. Zijn ouders hadden een vechtscheiding achter de rug. “Mijn moeder was vals. Ik zag dat en zei er wat van. We hadden elke dag ruzie en ik wilde liever bij mijn vader wonen, maar dat heb ik helaas nooit uitgesproken. Toen ik zestien was, belde mijn vader dat hij mij en zijn drie andere kinderen nooit meer wilde zien. Een half uur later zette mijn moeder mij het huis uit. Ik heb toen drie weken bij het Riagg, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg, gezeten en daarna bij vrienden gewoond. Aan deze situatie heb ik me ook overgegeven: ‘Oké, dan is dit het.’ Ik pas me aan de situatie aan. Een verdomd geinig leven heb ik gehad en ik zit er nog middenin.”

Het boek van Ten Broek wordt uitgegeven in eigen beheer.

 

Tekst: Saïne van Kan

1 Reactie

Reageren
  1. K.Boermeester

    Mag ik je wat vragen? Nu je in Thailand gevangen hebt gezeten, mag je wel terugkomen in Thailand voor een vakantie of heb je nu voor altijd een aantekening staan dat je niet welkom bent?
    Ik heb je boek nog niet gelezen maar ga dat zeker doen, ben heel benieuwd!!
    Groet K.Boermeester

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).