Het afval uit Utrecht zal mogelijk nog jaren op stortplaatsen liggen voordat het verbrand kan worden bij de afvalverwerker. Ook het nascheiden van restafval lukt op dit moment niet goed. Reden voor de problemen is de brand bij de afvalverwerker in Rotterdam. Door de brand is ‘enorme schade’ ontstaan.
In september was er een fikse brand bij afvalverwerker AVR. Dit is ook de plek waar het restafval van Utrecht naartoe gaat, waarbij het afval eerst gescheiden wordt van plastic, blik en pakken voordat het verbrand wordt. De verbrandingsinstallatie van AVR is naar verwachting tot oktober 2024 buiten bedrijf en dat heeft grote gevolgen voor de verwerking van het Utrechts afval.
De installatie van AVR is veruit de grootste in Nederland, er zijn niet zomaar andere verwerkers die dit werk kunnen overnemen. Daarom wordt er nu gezocht naar plekken waar al het afval van Utrecht, en dertien andere gemeentes, tijdelijk opgeslagen kan worden.
Dit is een lastig proces omdat verschillende overheden hier toestemming voor moeten geven. De gemeente schrijft: “Ook na herstart van de verbrandingsinstallatie zal het nog een aantal jaren duren voor dit afval is verwerkt, waarbij de inzet is om het permanent storten van afval te voorkomen.”
Nascheiden
Dan is er nog een gevolg van de brand. De machine waarmee plastic, blik en pak uit het restafval wordt gehaald om te recyclen werkt nu ook niet goed. Daarom wordt het afval ook minder goed gescheiden. De gemeente geeft aan nu eerst alle middelen in te zetten om te zorgen dat het restafval überhaupt ergens opgeslagen kan worden, en daarna pas ook de recycling weer op orde te krijgen.
Voorlopig zullen inwoners van de stad weinig van de problemen merken. Vooral de overheid, instanties en bedrijven zijn er erg druk mee bezig. “Wij hopen dat die gezamenlijke inzet tot gevolg blijft hebben dat voldoende stortcapaciteit beschikbaar blijft, dit is niet volledig te garanderen.”
11 Reacties
ReagerenMisschien een idee om een dealtje te sluiten met Amsterdam, zij importeren afval uit italie omdat ze overcapaciteit hadden.
Ondertussen wordt er in Amsterdam wekelijks 1.800 ton afval uit Rome verbrand. Misschien dat ons afval daar naar toe kan?
De Italianen moeten hun eigen afval dan maar even tijdelijk opslaan tot er weer capaciteit beschikbaar komt. Of zelf zo’n ding bouwen, dat scheelt een heleboel transportkosten.
https://www.parool.nl/amsterdam/rome-verdubbelt-afvalberg-die-in-amsterdam-wordt-verbrand-wekelijks-180-vuilniswagens-vol~b5a89ec0/?referrer=https://www.google.com/
De grote AEB afvalcentrale in Amsterdam kan niet bijspringen omdat daar ook afval uit Italië en Engeland wordt verbrand. In die landen zijn onvoldoende afvalinstallaties gebouwd. Daar is op dit vlak slecht beleid gevoerd, wat nu dus repercussies voor het Utrechtse afval heeft.
Hadden we maar een middel om al dit soort zaken vooraf al te scheiden…
Waarom buitenlands afval binnen halen ? Laten ze het zelf vernietigen. Belachelijk om dat heen en weer te slepen. Geldt ook voor veel meer zaken…
Nou, dan zelf maar weer scheiden dan.
@katja en anderen: Zo is dat! Eigen afval eerst!
Verschillende europese websites zeggen dat deze AEB een deal heeft gesloten met rome. Het afval dat normaal rondom rome gedumpt zou worden wordt naar AEB verscheept om te verbranden voor energiewinning. Daarbij zou voor elke 900 ton afval 117 ton plastic in zitten, waarvan 82 ton gerecycled wordt in amsterdam. Het resterende wordt alsnog verbrand.
https://www.packaginginsights.com/news/italian-trash-to-dutch-treasure-amsterdam-to-turn-romes-imported-waste-into-energy.html
Amsterdam verbrandt liever andermans afval, zodat het daar geen letterlijke vuilnisbelt wordt. Ik weet alleen niet of AEB geld betaalt voor elke ton afval, of dat deze het gratis aanneemt. De kosten van het vervoer heb ik niet opgezocht.
@. vooraf scheiden zorgt voor dubbel werk en dus extra kosten, en nemen extreem toe naarmate de gemeente groter is. Uit mijn hoofd iets van 23000 inwoners. Scheiden bij de afvalverwerker is goedkoper en levert een hoger rendement van recyclbare materialen op.
De enige reden dat het vooraf gebeurt in grote gemeentes is omdat de betreffende colleges vinden dat ze “de burger moeten opvoeden”.
Gelukkig hebben we een burgemeester, die in haar vorige gemeente zeer kundig omging met het afvalprobleem daar…
Stel het vuurkorfverbod uit en laat iedereen z’n afval zelf bij de woning verbranden. Scheelt ook transportkosten en CO2 uitstoot en het houdt je ook nog beetje warm in de winter.
https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5374499/treinladingen-romeins-afval-naar-amsterdam-komende-jaren