Utrechts bedrijf haalt 500.000 euro op om afval te kunnen redden Utrechts bedrijf haalt 500.000 euro op om afval te kunnen redden

Utrechts bedrijf haalt 500.000 euro op om afval te kunnen redden

Utrechts bedrijf haalt 500.000 euro op om afval te kunnen redden
Medewerkers van De Clique sorteren het opgehaalde 'afval'
Het Utrechtse bedrijf De Clique heeft een investering van 500.000 euro gekregen om zo nog meer afval te kunnen redden. Althans afval, De Clique ziet koffiedik en voedselresten juist als grondstoffen voor zeep, thee, bier, brood, oesterzwamproducten, diervoeding en compost.

Het Utrechtse bedrijf De Clique heeft een investering van 500.000 euro gekregen om zo nog meer afval te kunnen redden. Althans afval, De Clique ziet koffiedik en voedselresten juist als grondstoffen voor zeep, thee, bier, brood, oesterzwamproducten, diervoeding en compost.

Door Utrechtse horeca en supermarkten wordt dagelijks veel eten weggegooid. De Clique haalt koffiedik, snij- en voedselresten op. De Clique is gestart in Utrecht en inmiddels zijn er meer dan 60 klanten waar de zogenoemde biostromen en verpakkingen worden opgehaald, waaronder bij Hoog Catharijne, TivoliVredenburg en Universiteit Utrecht.

Het bedrijf wil voorkomen dat deze resten bij het afval terechtkomen, waarna deze worden vernietigd in verbrandingsovens. Daarmee gaat ook de potentie verloren om de resten te gebruiken als grondstof voor nieuwe producten.

De Clique maakt van de grondstoffen eigen producten, of laat die maken door partners. Producten zoals zeep, thee, bier, brood, oesterzwamproducten, diervoeding en compost zijn het eindresultaat. Een deel van producten wordt weer verkocht aan haar klanten, waarmee de kringloop wordt gesloten.

Tekst gaat verder onder afbeelding

De Cilque heeft een eigen veld waar groenten groeien

Half miljoen euro investering

De Utrechtse onderneming doet dit al sinds 2019, maar heeft nu 500.000 euro aan investeringen opgehaald. Bijzonder is dat het geld wordt gebruikt op basis van Steward Ownership. Dit is een speciaal bedrijfsmodel waarbij de onderneming als het ware van ‘zichzelf’ is. Investeerders krijgen geen of heel weinig zeggenschap. Winst kan niet onttrokken worden, de missie van het bedrijf staat altijd voorop.

De Clique is opgericht door sociaal ondernemers Anja Cheriakova en Bas van Abel. Anja​: “Met deze investering en het vertrouwen in onze business laten we zien dat we in deze tijd niet een ‘nice to have’ zijn, maar een ‘need to have’. We bieden met onze service een oplossing voor een essentieel probleem, wat niet alleen door duurzame koplopers wordt herkend.”

Bas haakt daarop in: “We kunnen met deze investering de grondstoffenservice voor bedrijven verder opschalen. Verder wordt het geld gebruikt voor een eigen oesterzwamkwekerij en nieuwe grotere composteerinstallatie op de hub.”

6 Reacties

Reageren
 1. Bromsnor

  Bromsnor denkt dat Steward Ownership oude wijn in nieuwe zakken is. Vroeger was dat een vereniging. Leden hebben de zeggenschap, financiering gaat met leningen of giften.

  Ze doen wel leuke dingen.

 2. JdV

  Commercieel niet levensvatbaar dus dan maar in de vorm van een goed doel *stichting, vereniging). Prima, zolang er geen cent belastinggeld naar toe gaat maar het geld afkomstig is van investeerders die dat een nuttige besteding vinden.

 3. Kees Truijens

  Een beter bericht dan dat van de gemeente die het hoofd in de schoot legt met het besluit te stoppen met afvalscheiding.

 4. Berk

  Nice, goed bezig! Op naar een circulaire economie!

 5. Lombokker

  @Kees Truijens
  De gemeente is niet gestopt met afvalscheiding. Het wordt alleen niet meer gescheiden opgehaald. Het scheiden dan wel sorteren van het afval wordt nu tijdens het verwerken gedaan in plaats van het gescheiden op te halen.
  https://www.duic.nl/algemeen/gemeente-utrecht-wil-stoppen-met-inzamelen-plastic-bik-en-pakafval/

 6. Lombokker

  @JdV
  Net als u, zie ik ook graag dat mijn belastingcentjes nuttig worden besteed. Vanuit die zelfde houding vind ik het ook zonde om dingen weg te gooien die je nog nuttig kunt gebruiken.
  En wat is trouwens ‘commercieel levensvatbaar’? Verwerken van afval kost ons sowieso geld in de vorm van afvalstoffenheffing. Geld kan je anders kwijt zou om het afval te verbranden, mag je wat mij betreft best als subsidie uitgeven aan een club die er wat nuttigs mee doet.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).