Utrechts college voorstander van landelijk vuurwerkverbod; Niet alleen lokale maatregelen | De Utrechtse Internet Courant Utrechts college voorstander van landelijk vuurwerkverbod; Niet alleen lokale maatregelen | De Utrechtse Internet Courant

Utrechts college voorstander van landelijk vuurwerkverbod; Niet alleen lokale maatregelen

Utrechts college voorstander van landelijk vuurwerkverbod; Niet alleen lokale maatregelen
Het Utrechtse college van burgemeester en wethouders staat sympathiek tegenover een totaalverbod op consumentenvuurwerk, maar wil een landelijk verbod en niet enkel lokale maatregelen.

Het Utrechtse college van burgemeester en wethouders staat sympathiek tegenover een totaalverbod op consumentenvuurwerk, maar wil een landelijk verbod en niet enkel lokale maatregelen.

Het college reageert op een initiatiefvoorstel van de Partij voor de Dieren en GroenLinks. Deze partijen pleitten eind maart voor een lokaal verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk. De partijen willen dat de gemeente lokale maatregelen neemt zolang het kabinet geen landelijk verbod op consumentenvuurwerk afkondigt. Hulpverleners moeten zo beter worden beschermd en de overlast voor mensen en dieren wordt beperkt, staat in het voorstel.

Het college zegt sympathiek te staan tegenover het voorstel. “Na een onrustig verlopen jaarwisseling met veel incidenten waarbij vuurwerk een rol speelde, is in Utrecht de roep groot om vanuit de gemeente stevig in te zetten op het terugdringen van het aantal incidenten. Een geheel of gedeeltelijk vuurwerkverbod kan daarbij helpen”, staat in een brief aan de gemeenteraad.

Landelijk verbod

Alleen een lokaal vuurwerkverbod ziet het college echter niet zitten. Een eenduidig landelijk verbod zou meer duidelijkheid bieden. Ook is het college bang dat een lokaal verbod leidt tot een ‘waterbedeffect’, waarbij mensen naar een van de buurtgemeenten trekken omdat daar geen vuurwerkverbod geldt. “We zien kansen wanneer het een landelijk verbod betreft, maar hebben onze bedenkingen bij een lokaal verbod.”

De gemeente Utrecht kreeg afgelopen jaarwisseling 3184 meldingen van vuurwerkoverlast. Ook was er voor bijna 200.000 euro schade in de openbare ruimte. De politie hield 38 mensen aan, waarvan 25 verdachten minderjarig waren.

4 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  De Gemeente hoeft zich geen zorgen te maken over een waterbedeffect. In Utrecht zal massaal levensgevaarlijk illegaal vuurwerk afgestoken worden (wordt een oorlogsgebied), landelijk verbod of niet….

 2. Sjors

  @ Scherpschutter

  Niet waar. Tenzij je in de toekomst kan kijken.

  Illegaal vuurwerk is illegaal en daar kan, als de hulpverleners wat meer hun handen vrij hebben beter op toegezien en gecontroleerd worden. Al het vuurwerk dat immers nog afgestoken wordt is strafbaar bij een verbod.

 3. Scherpschutter

  @Sjors

  Geen probleem. In de toekomst kijken kan ik.

  Het handhavingsbeleid van de Gemeente is samen te vatten in het verwijderen van bankjes in plaats van de overlastgevers op de bankjes aan te pakken. Dit komt zowel door zuivere onkunde, ingebakken luiheid (het geld wordt toch wel gestort als ambtenaar) en een gebrek aan capaciteit omdat de Gemeente liever bergen geld aan zonnepanelen, de cultuursector en fietsstraten uitgeeft dan aan veiligheid.

  Oud en Nieuw wordt een oorlogsgebied….met een handjevol handhavers die achter iedere explosie aangaan en overal te laat zijn…ook bij de onvermijdelijke slachtoffers die zullen gaan vallen door dit beleid. Half vuurwerk-gefrustreerd Utrecht loopt straks met Servische (vuurwerk)bommen rond in plaats van wat onschuldige rotjes….

 4. Katja

  Vergeleken met de daadkracht van het kabinet mbt de Covid-19 crisis steekt dit armetierig af, zeg. Wat een gemiste kans.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).