Utrechts college wil advies van burgerberaad over vuurwerkverbod overnemen Utrechts college wil advies van burgerberaad over vuurwerkverbod overnemen

Utrechts college wil advies van burgerberaad over vuurwerkverbod overnemen

Utrechts college wil advies van burgerberaad over vuurwerkverbod overnemen
Als het aan het Utrechts college van burgemeester en wethouders (B&W) ligt, worden de adviezen van het burgerberaad over de jaarwisseling overgenomen. De adviezen blijken ‘juridisch, praktisch en financieel’ uitvoerbaar te zijn en dus stelt het college aan de gemeenteraad voor om de adviezen over te nemen en uit te voeren.

Als het aan het Utrechts college van burgemeester en wethouders (B&W) ligt, worden de adviezen van het burgerberaad over de jaarwisseling overgenomen. De adviezen blijken ‘juridisch, praktisch en financieel’ uitvoerbaar te zijn en dus stelt het college aan de gemeenteraad voor om de adviezen over te nemen en uit te voeren.

Het burgerberaad, een groep van 87 Utrechters, kwam afgelopen maanden een aantal keer bij elkaar om te praten over hoe de jaarwisseling in Utrecht er in de toekomst uit moet zien. Het burgerberaad kwam begin deze maand met een advies. Een ruime meerderheid bleek voor een lokaal afsteekverbod en de gemeente werd dan ook geadviseerd om vuurwerk te verbieden. In plaats daarvan moeten er laagdrempelige evenementen voor bewoners worden georganiseerd, zoals aftelmomenten en het uitlichten van gebouwen.

‘Niet handhaafbaar’

Nadat het advies van het burgerberaad bekend was, kon het college van B&W aan de slag. Het college bevestigt nu dat de adviezen “juridisch, praktisch en financieel uitvoerbaar zijn”. Het college wijst er wel op dat een vuurwerkverbod niet handhaafbaar is, vanwege “de beperkte capaciteit bij de handhavers”. Het lokale verbod moet gezien worden als een signaal naar bewoners en de landelijke politiek. “Pas als er een landelijk vuurwerkverbod is, kan er goed op gehandhaafd worden.”

Het lokale vuurwerkverbod wordt wel vastgelegd in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Voor de uitvoering trekt de gemeente 1,3 miljoen euro uit. “De adviezen zijn niet in detail doorgerekend en het kan zijn dat er onvoldoende budget is voor de uitvoering van alle adviezen. In dat geval kan de gemeente niet alle adviezen uitvoeren. Het burgerberaad heeft een prioritering aangegeven bij de adviezen. Die prioritering is leidend daarbij.”

Definitief besluit

De gemeenteraad mag nu beslissen over de adviezen van het burgerberaad. De verwachting is dat de raad in april het definitieve besluit neemt. Daarna gaat de gemeente beginnen met de uitvoering van de adviezen voor de komende jaarwisseling.

Gekoppelde berichten

28 Reacties

Reageren
 1. Joris

  Politiek: beslis zelf! Daar kiezen we u voor.
  De invoering van een Burgerberaad is een laffe actie.

 2. Baliekluiver

  Druk met verlofregelingen en hogere vergoedingen, maar wegduiken voor moeilijke beslissingen. De gemeenteraad heeft zichzelf gediskwalifiseerd door zich te verschuilen achter dat burgerberaad. Gemeenteraadsverkiezingen zijn nu dus overbodig geworden, dat is vast wel een mooie bezuiniging!

 3. Mark

  prima. Ik reken wel 100 euro extra voor de hele kleine kans dat ik een boete krijg. Maar ik blijf gewoon vuurwerk afsteken. Onzin van die wereldvreemde politici. Hoe goed een vuurwerkverbod werkt weten we intussen ook wel van corona en van andere steden.

 4. Herman

  Het Utrechtse collega is nog van de inmiddels in Den Haag verdwenen orde.
  Hopelijk klaart de lucht bij de volgende gemeenteraads verkiezing ook in Utrecht. Liefst zo snel mogelijk van het huidige betuttelende college af die willen maximale controle van de burger.

 5. Lombokker

  Hoera, eindelijk een vuurwerkverbod in Utrecht!
  Gaat het college dat nu ook handhaven?

 6. Piet

  Top!

 7. Koel Hoofd

  Als het advies negatief was geweest hadden ze het ‘ter harte genomen genegeerd’.
  Nu wordt er 1.3 miljoen euries belastinggeld verspilt aan een ‘signaal’ omdat vuurwerkverbod handhaven ondoenlijk is zonder handhavers…. zonder wetgeving, open grenzen en online bestellingen.

  Vind het niet gek dat de gemeente tientallen miljoenen tekort komt. Het is wel gek dat het bestuur de teller nog verder laat oplopen door de gekozen Raad met een geselecteerd panel buitenspel te zetten.

 8. Gedagtekassie

  Daar baal ik enorm van voor het kind in mij dat traditiegetrouw al vele jaren de kwade geesten voor het nieuwe jaar verdrijft!
  Maar…. Laten we eerlijk zijn, het kan echt niet meer!!! Het kan niet meer voor de dieren, voor het milieu, voor de schade en ook niet meer voor alle gewonden…. Dan maar lekker samen champagne knallen!

 9. JdV

  De wereld is gered. En Utrecht al helemaal. Geen vuurwerk meer tussen 18.00 op 31 december en 02.00 op 1 januari.
  Weg is de overlast. De ziekenhuizen een baken van rust. Politie kan thuis bij de olibollen blijven. Geen auto’s in de brand. Een aards paradijs staat ons te wachten. Proest.

 10. Yoshua

  Voor mijn hondjes is het prachtig dat ze niet meer iets van het inluiden merken van het nieuwe jaar.
  De praktijk zal anders zijn, zware overlast door illegaal sier en knalvuurwerk.
  Illegaal siervuurwerk maakt een enorm kabaal vergeleken met legaal siervuurwerk.
  Of de gemeente gaat handhaven in iedere straat en steeg van de stad, of wacht op landelijke wetgeving.
  Ze mogen best wel een keertje stoppen met gebakkenlucht te verkopen aan de Utrechters.
  Vuurwerk verbieden of een sigarenboer verbieden, allemaal prietpraat wat niet kan zonder landelijke wet en regelgeving.

 11. Kuifje

  Dat eindeloze gezeur om een verbod dat niet werkt moet maar eens stoppen, het is echt betutteling eerste klas. Gaan we ook alle snoep verbieden omdat mensen te dik worden en diabetes krijgen. Een verbod zorgt juist voor een toename aan zware knallers zoals cobras die sowieso nooit legaal waren. Vroeger had de jeugd lol met astronauten en andere rotjes en die lopen nu met die zware knallers over straat. Omdat ze vaak dure compounds niet kunnen betalen. Als we die rotjes niet hadden verboden waren ze ook niet naar de illegale markt geweest. Het hele probleem is ook het slechte vuurwerkbeleid in dit land

 12. Vincent

  Heel goed nieuws. Ik ben niet iemand die van zulke regels houdt, maar vuurwerken veroorzaken zo veel overlast dat we iets hierover moeten doen.

 13. Nina

  Succes met de handhaving 🤗

 14. Nina

  Je kunt maar druk zijn met het begrotingstekort in onze gemeente van meer dan 80 miljoen euro (…) in 2026 als gemeenteraad.

  Wat een armoe.

 15. utrechter

  Ik heb de afgelopen jaren geen vuurwerk meer afgestoken maar dit jaar ga ik weer groots uitpakken om dit heldhaftige besluit te vieren. Een trip naar Duitsland en we gaan helemaal los.

 16. Rottebert Peermans

  Dat gaat vast helpen tegen de Cobra’s.

 17. Kuifje

  @Vincent Alsof elk vuurwerk voor overlast kan zorgen er is genoeg vuurwerk wat niet eens knalt. Ik snap echt heel goed dat mensen bang worden van cobra’s, en begrijp me niet verkeerd ik heb ook een hekel aan dat soort vuurwerk. Maar je moet wel begrijpen dat een cobra meer overlast geeft dan bijv een rotje of zelfs een nitraat. En ja je hebt mensen die ook overlast hebben van legaal vuurwerk of zelfs al van cat1 maar iedereen ervaart wel ergens overlast van het is maar hoe je ermee omgaat. En dat is nou juist het punt, jij hebt last van vuurwerk dus ga je maar drammen om een verbod terwijl dat de illegale handel alleen maar toeneemt en dus ook de overlast.

 18. John

  81 ”burgers” die bepalen wat wel of niet mag.

  Voor de liefhebbers, gewoon jaarwisseling vieren met vuurwerk en de mensen laten genieten. Er zijn er namelijk tienduizenden die het prachtig vinden.

  Pak de overlastgevers met Cobra’s en aanverwante artikelen eens aan, scheelt al heel veel overlast.

  Gemeenteraad kan zich beter druk maken over andere zaken.

 19. Blaag

  Het college kan toch gewoon vuurwerk verbieden als ze dat wil?

  Waarom je verschuilen achter een ondoorzichtig samengesteld burgerberaad? (Wat waren de selectiecriteria? Waarom zijn net die mensen benaderd? Waarom bijna alleen maar mensen uit de hoog opgeleide witte bubbel?)

  Olitici moeten eens wat duidelijker voor een zaak gaat staan en handelen. Niet je verschuilen achter een enorme hoeveelheid aan onderzoeken (en onderzoeken achteraf). Gewoon een koers kiezen en daar voor gaan. Ook als je tegenstand krijgt. Dan weten mensen tenminste waar politici voor staan.

  Dit verbod was al het plan voordat het burgerberaad werd samengesteld.

  Zwakke actie van het Utrechts college.

  De uitkomst gaat zijn wat het college al jaren wil. Was beter geweest daar eerlijk voor uit te komen. Dan verdien je respect.

 20. Pee

  De mensen die hun vuurwerk in het tuincentrum kopen en zich aan de regels houden zijn nu dus de klos .
  Het illegale vuurwerk circuit blijft bestaan en gaan toch hun gang wel.
  Voor degene die nu dus geen vuurwerk meer legaal kunnen halen zijn er ook mensen bij die toch ook naar buurlanden uitwijken.
  Het valt ook niet te handhaven op oudjaarsavond en mensen gaan zich nog meer afzetten tegen de handhavers , meer geweld dus.

 21. Scherpschutter

  Je verwacht het niet, hè? Een door de gemeente op ontransparante wijze geselecteerd(!) burgerberaad (met louter dezelfde types) produceert de exact door de gemeente op voorhand gewenste uitkomst, waarna de gemeente er maar voor kiest om het over te nemen…LOL

  Alsof die veronderstelde democratie nog niet genoeg in een deplorabele toestand verkeerde voordat dit soort concepten uit de radenunie werden geïntroduceerd.

  Het is wachten op de Nederlandse Javier Milei.

 22. Boogschieter

  Hee Joris,
  het besluit wordt wel degelijk door de politiek genomen. Het burgerberaad heeft een advies uitgebracht, kan zelf geen besluiten nemen.
  We zijn op de goede weg naar een vuurwerkvrije oudejaarsavond.
  Die krankjoreme traditie is op sterven na dood. Alle zeurpieten hier ten spijt.
  JdV heeft het bij het rechte eind, op wat overdrijvingen – het zij hem gegund – na.
  Proest.

 23. Ooginaller

  Het zal net als het rookverbod in de kroegen gaan. Eerst veel weerstand, en veel overtredingen. Daarna gaat vuurwerk afsteken als een nachtkaars uit.

  En dat is eigenlijk wel prima. Als je ziet en ruikt hoe de lucht op 1 januari is, weet je dat dit in deze tijd eigenlijk niet meer kan.

 24. WJM

  Zodat bestuurders van Utrecht zich achter het advies van deze groep kan verschuilen?!
  Wel een beetje! slap hoor als je als gemeentebestuur niet zelf het initiatief tot dit besluit durft te nemen…………

 25. Mia

  In alle andere landen op de wereld blijft vuurwerk met oud & nieuw afgestoken worden, maar Nederland gaat het klimaat redden met Utrecht voorop.

  Geen vuurwerk meer, elke boom redden of verplaatsen ongeacht de kosten, geen auto’s meer faciliteren (wel het parkeergeld innen uiteraard), van het gas af terwijl het elektriciteitsnet het niet aan kan, de A27 wel verbreden ten zuiden en noorden maar niet bij Amelisweerd en middenin een grote woningcrisis in Polder Rijnenburg windmolens plaatsen ipv woningen bouwen.

  LOL

 26. Moniek

  Hoe dan ook, alleen een landelijk vuurwerkverbod gaat helpen.

 27. peter

  Bij deze ga ik weer vuurwerk afsteken!

  Ik mag geen vlees meer eten, niet meer bbqén, niet meer met de auto de stad in, niet meer roken, ze bieden excuses aan namens Utregse burgers die daar niets van willen weten, er zit een wethouder die even een fout maakt van 65 miljoen, er zit een wethouder die beweert dat er geen klachten zijn over haar anti autobeleid…..etc,etc..

  Ze kijken maar even deze moraalridders, schaam me kapot voor deze trutstad bestuurd door onbenullen!

 28. Jan de arbeider

  Nooit geen klachten gehad over mijn O/N viering in de buurt met vuurwerk. Staan tientallen te genieten als er een mooie compound de lucht in gaat, de klagers zitten meestal binnen en hebben er eigenlijk geen last van maar vinden het irritant dat er mensen 1x per jaar om 00:00 uur een hoop lol hebben.
  Ik snap dat mensen/dieren zich ergeren aan die harde dreunen weken voor de jaarwisseling,ik ook maar laat mij en meerdere liefhebbers gewoon hun dingetje doen.
  Lijkt er op of er bij dit beraad alleen maar tegenstanders aanwezig zijn geweest,wat niet het gemiddelde van deze stad is. Mochten er voorstanders zijn geweest wil ik deze wel eens spreken en/of iets van horen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).