Utrechtsch Studenten Corps presenteert verbeterplan en zoekt nog naar de kernwaarden van de vereniging Utrechtsch Studenten Corps presenteert verbeterplan en zoekt nog naar de kernwaarden van de vereniging

Utrechtsch Studenten Corps presenteert verbeterplan en zoekt nog naar de kernwaarden van de vereniging

Utrechtsch Studenten Corps presenteert verbeterplan en zoekt nog naar de kernwaarden van de vereniging
Het Utrechtsch Studenten Corps (USC) heeft vanwege de ophef die eerder dit jaar ontstond naar aanleiding van de ‘grietenpresentatie’ een verbeterplan gepresenteerd. In dat plan staan zeven thema’s beschreven waarmee het bestuur de cultuur binnen de vereniging hoopt te veranderen.

Het Utrechtsch Studenten Corps (USC) heeft vanwege de ophef die eerder dit jaar ontstond naar aanleiding van de ‘grietenpresentatie’ een verbeterplan gepresenteerd. In dat plan staan zeven thema’s beschreven waarmee het bestuur de cultuur binnen de vereniging hoopt te veranderen.

“Het USC wil een omgeving zijn waar respectvolle omgangsvormen vanzelfsprekend zijn, zowel binnen de muren van onze sociëteit als in de verenigingshuizen, en zowel bij leden onderling als in relatie tot anderen. De ‘grietenpresentatie’ van 14 maart vormt de aanleiding om, vanuit een grote intrinsieke motivatie, kritisch en breder naar het USC te kijken”, is te lezen op de website van het corps. Het verbeterplan moet ‘zo concreet mogelijk’ een overzicht geven van de belangrijkste punten ‘op het gebied van respectvolle omgangsvormen en sociale veiligheid’.

Het eerste thema is ‘kernwaarden’, maar wat die waarden precies zijn is nog niet bekend. “Samen met onze leden specificeren wij op dit moment de belangrijkste kernwaarden van het USC en het gedrag dat hierbij past.” Punt twee is ‘aanspreken’. “Naast het formuleren van onze kernwaarden en het gedrag dat daarbij past, maken wij een programma waardoor leden ervan doordrongen raken dat elkaar aanspreken op ongewenst gedrag noodzakelijk is.”

Gedragscode

Verder is in het plan te lezen dat het USC door middel van onder meer een ‘huizen-gedragscode’ en enquêtes de sfeer binnen de studentenhuizen wil aanpakken, en ook wil de vereniging de ouderejaarsleden een tweedaagse ‘leiderschapstraining’ aanbieden, “zodat ouderejaars zich bewuster worden van hun verantwoordelijke positie.”

Tot slot zijn er nog de thema’s ‘respectvolle omgangsvormen’, ‘mentaal welzijn’ en ‘kennismakingstijd’. Bij dit laatste staat dat de periode waarin nieuwe leden met elkaar kennismaken ieder jaar al wordt verbeterd, maar dat er dit jaar, ‘meer dan voorheen’, de nadruk wordt gelegd op de nog te formuleren kernwaarden.

Vertrouwen

“Op basis van deze plannen, vertrouwen we er op dit moment op dat de noodzakelijke verbeterprocessen in gang zijn gezet”, zegt Henk Kummeling, rector magnificus van de UU. “Of het daarmee echt lukt om een veilige omgeving voor iedereen te creëren, zal in de praktijk moeten blijken.”

“Het USC is verantwoordelijk voor het verbeterplan en de uitvoering daarvan. Maar als onderwijsinstellingen voelen we ons betrokken bij dit proces. Zo monitoren we hoe het USC de voorgestelde plannen oppakt”, aldus Wilma Scholte op Reimer, voorzitter van het College van Bestuur van de HU

Lees hier het volledige plan van het USC.

Gekoppelde berichten

32 Reacties

Reageren
 1. Uuu

  HahahahahahahahahahahahahaHahahahahahahahahahahahahaHahahahahahahahahahahahahaHahahahahahahahahahahahahaHahahahahahahahahahahahahaHahahahahahahahahahahahahaHahahahahahahahahahahahahaHahahahahahahahahahahahahaHahahahahahahahahahahahahaHahahahahahahahahahahahahaHahahahahahahahahahahahahaHahahahahahahahahahahahahaHahahahahahahahahahahahahaHahahahahahahahahahahahahaHahahahahahahahahahahahahaHahahahahahahahahahahahahaHahahahahahahahahahahahahaHahahahahahahahahahahahahaHahahahahahahahahahahahahaHahahahahahahahahahahahahaHahahahahahahahahahahahaha

 2. De Antiman

  Wordt nog even zoeken naar wat fatsoen is, maar dan is het plan voorelkaar.

 3. Ingewikkelde tijden

  Wat een ongelooflijk slap geleuter toch allemaal weer. Van beide kanten overigens, dus corps alsmede CvB van HU en UU slaat hiermee weer eens een pleefiguur.
  “Op zoek naar kernwaarden”…, man, man, man, je ziet ze nu al over 20 jaar lariekoek in de 2e kamer staan verkondigen.
  De UU heeft zulke fraaie instrumenten om dit gedrag voor eens en voor altijd een halt toe te roepen. Toon daarom gewoon eens een keer leiderschap en los het op.
  Van de jeugd in het corps kan je het immers niet verwachten. Die kijken en handelen slechts naar hun oudere voorbeeld…

 4. S

  Bijzonder dat je een verbeterplan weet op te stellen zonder te weten wat je kernwaarden zijn.

 5. Ha

  Haha. Leuk hoor, Uuu. Goh,

 6. Klaasjan

  Waarom zouden een rector magnificus en een voorzitter van het CvB zich met de “kernwaarden” van een vereniging moeten bemoeien? Is dat niet hetzelfde als wanneer mijn werkgever zich zou afvragen of het wel snor zit met het huishoudelijk reglement van mijn schaakclub?

 7. engel van dienst

  Het initiatief van het USC kan snel afgefakkeld worden. Maar we doen er beter hun stappen positief-kritisch te volgen en van verdere suggesties te voorzien.
  Ik denk dat het een lastige klus is voor het USC-bestuur, dat onze steun verdient; het gaat om een cultuurverandering.

 8. Knor

  Ronduit hilarisch dit. Doen ze het expres ofzo?

 9. Lisa

  @ Klaasjan

  De UU en HU financieren het corps (subisidies) en de leden van het corps in het bestuur (dmv beurzen). Daarnaast vind het wangedrag OOK plaats in gebouwen van de UU/ HU en via het internet van de UU/ HU (de bangalijsten zijn waarschijnlijk opgesteld en gedeeld in de unibieb of 1 van de studielandschappen). Daarom verbaast het mij ook dat men zegt dat men niet KAN optreden. Het antwoord is waarschijnlijk dat mensen op belangrijke posities bij UU en HU ex corpslid zijn.

 10. S

  @engel: waarom precies verdienen ze onze steun..?

 11. Koel Hoofd

  En dat gaat helpen??
  … laat ik ‘t anders formuleren…
  Dat gaat WIE helpen?

 12. Baliekluiver

  Op naar het volgende ‘incident’.

 13. M.

  @Klaasjan: dat corps wordt dik gesubsidieerd door de universiteit. Je kunt zelfs studieverlenging krijgen als je in het bestuur komt. Ik zou zeggen: alle banden met onmiddellijke ingang verbreken. Het is nu eindelijk mooi geweest met die rare club, waarvan leden regelmatig crimineel gedrag vertonen.

 14. Klaasjan

  @engel van dienst
  Ik vind het prima hoor wat men intern aan de cultuur in het USC probeert te verbeteren.
  Maar laten UU en HU zich met hun eigen zaken bezighouden. Hoezo zouden die zich betrokken moeten voelen?

 15. Herman

  Onder de oud-leden/papa’s zitten vast wel stel adviseurs en die hebben even mooi rapportje in elkaar geflanst voor nop.
  Het corps is een oud instituut en het gedrag is tot in de haarvaten slecht, dat zal nooit veranderen.
  Ondanks af en toe een liefdadigheid actie, rapportje en door vrindjes op belangrijke posities zal dit altijd een rare club blijven.

 16. Realist

  @Klaasjan. Dit zijn allen studenten van de UU, niet van een willekeurige schaakclub..

 17. Klaasjan

  @Realist
  Waarom zou een universiteit zich moeten bemoeien met wat zijn studenten elders doen (of het nu een schaakclub is of tafeltennisvereniging of een sociëteit) en dat nog van publieke gelden subsidiëren ook? Helemaal eens met M!

 18. W

  En ondertussen heeft de UU doodleuk de bestuursbeurzen van het USC met ruim 10.000 euro verhoogd, terwijl inhoudelijke verenigingen soms alles moeten inleveren:
  https://dub.uu.nl/nl/achtergrond/hoe-zit-het-nu-precies-met-die-bestuursbeurzen-voor-studentenverenigingen
  https://dub.uu.nl/nl/achtergrond/zeven-studentenverenigingen-verliezen-minstens-10000-euro

  Hierbij wel de kanttekening dat ze niet nadrukkelijk het USC een verhoging geven, maar dat dit volgt uit het verdeelmodel dat ze hanteren (zie de links voor uitleg). Desondanks is het onderaan de streep toch een beetje vreemd en wrang signaal als je het mij vraagt.

 19. w.

  Rancuneuze uuutje is in zijn jonge jaren niet door de ballotage gekomen.

 20. Realist

  @Klaasjan. Omdat de vereniging, de studenten en de UU zijn met elkaar verweven zijn. Nogal wat anders dan een op zichzelf staand willekeurig schaakclubje. De studenten doen ook niet ‘elders’ iets, ze begaan in verenigingsverband (hou die verwevenheid in je achterhoofd) allerlei misstanden. Dat is de aanleiding van een verbeterplan of wat dat ook maar moge betekenen.

 21. Lisa

  @ klaasjan

  2e keer: waarom de uni zich er mee mag bemoeien? Omdat het haar studenten zijn; en verder, nogmaals:

  De UU en HU financieren het corps (subisidies) en de leden van het corps in het bestuur (dmv beurzen). Daarnaast vind het wangedrag OOK plaats in gebouwen van de UU/ HU en via het internet van de UU/ HU (de bangalijsten zijn waarschijnlijk opgesteld en gedeeld in de unibieb of 1 van de studielandschappen). Daarom verbaast het mij ook dat men zegt dat men niet KAN optreden. Het antwoord is waarschijnlijk dat mensen op belangrijke posities bij UU en HU ex corpslid zijn.

  Het gaat de uni dus gewoonweg aan.

  En zoals W al zegt: vreemde gang van zaken dat bepaalde studentenverenigingen (zoas het corps) fors meer subsidie krijgen en studieverenigingen en andere studentenverenigingen fors minder.

  Dit terwijl het corps inmiddels al een ex aantal jaar op het “nog 1 strike en you’re out” principe stond. De laatste bangalijst (2 bangalijsten) waren de next strike. En ze zijn nog steeds niet out. Dit terwijl de uni had gezegt dat bij de next strike leden hun bestuursbeurzen zouden verliezen en de subisidie aan het corps stopgezet zou worden. Men houdt dus geen voet bij stuk. Zou het dan toch komen, dat leden van het bestuur van de uni, op een enkele uitzondering na, zelf corpslid waren en bewijzen dat het old boysnetwork (meer dan het old girls network) gewoon bestaat?

 22. Uuu

  @w.

  Hahaha. Denk je dat ik lid wil zijn van dat gezelschap?

  Ik heb trouwens in Nijmegen gestudeerd. Daar lacht de meerderheid van de studenten om Carolus Magnus en hun streken. Wat een sukkels zijn dat, om over de gemiddelde dispuutjes nog maar te zwijgen. In Nijmegen kan je prima toeven zonder lid te zijn. In Nijmegen gebeurt ook veel op cultuurgebied. Juist in studentenkringen. Veruit het meeste zonder dispuutsgedoe of verenigingsgedoe. En in die Nijmeegse kringen kan je prima netwerken voor je latere professionele kringen. Zonder lid te zijn. Een hele fijne stad, dat Nijmegen. Lekker uit de Randstadbubbel. Lekker chill en relaxt.

 23. Klaasjan

  @Realist
  UU en vereniging hebben deels (!) dezelfde doelgroep. Als u dat verwevenheid wilt noemen? M.i. is dat niet voldoende om subsidie te geven (van publiek geld) en diverse voorrechten.

 24. w.

  Goh, Uuu, wat zal jij ongelukkig zijn hier in Utrecht. Ik heb met je te doen hoor,

 25. Massegast

  Jammer dat het kaalscheren van de foeten in de groentijd niet terugkomt. Het was altijd zo’n mooie traditie en herfstbode op het Janskerkhof in september. En de dames wisten ook onmiddellijk waar ze mee te maken hadden…..

 26. Jan Jaap van Houwelinghe

  Ik moest al lachen bij “zoekt naar kernwaarden”. Vrinden, als je dat na al die jaren nog niet weet of hebt dan ziet het er somber uit.

 27. Uuu

  @w.

  Ik woon prima in Utrecht. Heb er veel vrienden wonen. Woon mooi in Oost. Heb er ergens half jaren 2000 een etage weten te bemachtigen voor een goedkope prijs. Precies op de grens tussen de yuppen en het zogenaamd volk. Precies goed voor mij. Zakelijk is Utrecht voor een prima plek om te wonen gelet op mijn werk en het door mij opgebouwde netwerk. Prima te onderhouden vanuit Utrecht. Ik moeet vaak op het Mediapark en in de grote steden zijn. De bossen richting Bilthoven en Zeist en Amelisweerd zijn heerlijke plekken om te vertoeven. Het Gooi is vlakbij. In Nijmegen ben ik in een uurtje. Den Bosch in een half uurtje. Bijna heel NL is binnen een uur te bereizen. Dus…..

 28. N.

  @ Jan Jaap van Houwelinghe

  “Als je dat na al die jaren nog niet weet”…

  Het gemiddelde corpslid is derdejaars student. Als er een collectieve realisatie is dat er iets moet veranderen, en men wil werken aan een betere verenigingscultuur, dan liggen die antwoorden niet allemaal uitgekauwd klaar. Dat is niet zo vreemd. Sterker nog, dat is inherent aan verandering. Het corps van 2024 is niet hetzelfde als in 1816 of 1969.

 29. Nina

  Dit gaat over het ontbreken van respect voor de medemens.

  Je kunt omgangsvormen wel opschrijven, maar dat heeft bij respectloze mensen weinig tot geen effect.

  Het gaat er dus vooral om deze personen te weren om een veilige omgeving te creëren.

 30. N.

  @ Nina

  En hoe weer je die personen? Elke 18-jarige is in staat om een (kleine of grote) stommiteit te begaan. Het is een illusie om te denken dat een vereniging, waar iedereen lid van kan worden, aan de poort mensen kan selecteren op bepaalde karaktereigenschappen. Je zult het dus wel degelijk van gedeelde, verenigingsbrede normen/omgangsvormen moeten hebben.

  Als je dat goed doet, dan trekt het ook de juiste mensen aan. (Dat wil zeggen: door de gewenste cultuurverandering expliciet te maken, stuur je ook een signaal naar toekomstige leden.)

  (Dit valt ongetwijfeld op dovemansoren bij de lui hierboven die op basis van een handvol akkefietjes het corps als “tot in de haarvaten slecht” bestempelen)

 31. Nina

  @ N.

  Uiteraard is vooraf screenen lastig, maar achteraf gaat dat prima.

  Op scholen en bij bedrijven accepteren we dit gedrag nl. niet. Daar wordt men geschorst of op staande voet ontslagen. Zoiets?

  Waarom zouden de normale, ongeschreven omgangsvormen ineens niet meer gelden als men bij een studentenvereniging komt?

  Dat slaat uiteraard nergens op. Behalve misschien wanneer dit een breed gedragen, ongeschreven gedoogbeleid is.

 32. Ton

  @N
  Akkefietjes ??
  Ik geloof dat jouw ‘kernwaarden’ nogal verschillen met die van de meesten hier.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).