Utrechtse burgemeester gaat mogelijk meerdere parken sluiten: ‘Cooling down in summer of love’ Utrechtse burgemeester gaat mogelijk meerdere parken sluiten: ‘Cooling down in summer of love’

Utrechtse burgemeester gaat mogelijk meerdere parken sluiten: ‘Cooling down in summer of love’

Utrechtse burgemeester gaat mogelijk meerdere parken sluiten: ‘Cooling down in summer of love’
Archieffoto Park Lepelenburg
De burgemeester van Utrecht, Sharon Dijksma, gaat mogelijk drie parken in de nachtelijke uren op slot gooien. Er is volgens Dijksma nog steeds te veel overlast van jongeren die laat in de avond en nacht in de parken zijn. Dat zei de burgemeester donderdagavond in de gemeenteraad.

De burgemeester van Utrecht, Sharon Dijksma, gaat mogelijk drie parken in de nachtelijke uren op slot gooien. Er is volgens Dijksma nog steeds te veel overlast van jongeren die laat in de avond en nacht in de parken zijn. Dat zei de burgemeester donderdagavond in de gemeenteraad.

De afgelopen maanden is er veel te doen over de Utrechtse parken. Vorig jaar voerde de gemeente ook de regel in dat het Griftpark, Park Lepelenburg en het Wilhelminapark verboden gebied werden in de avond en nacht. Dit overweegt de burgemeester van Utrecht weer. De reden is de aanhoudende overlast van groepen jongeren.

Aanspreken

Handhavers spreken al langere tijd jongeren aan op hun gedrag, ook probeert de gemeente via andere manieren de overlast tegen te gaan. Maar volgens burgemeester Dijksma raken de middelen op.

“De jongeren hebben een nieuw soort van uitgaan ontdekt. We hadden verwacht dat de druk op de parken zou afnemen als de horeca weer volledig open mocht.” Dat laatste blijkt dus niet het geval te zijn. “Ik baal er zelf ook van”, aldus de burgemeester tegen de gemeenteraad.

Daarom staat ze nu dicht bij het besluit om de parken voor enkele weken af te sluiten, tussen 23.00 en 06.00 uur. Dijksma spreekt van een ‘cooling down in de summer of love’. De mogelijke sluiting kon niet op algehele instemming rekenen. Politieke partij Student & Starter vindt dat de maatregel op dit moment te ingrijpend is en probeerde de burgemeester te overtuigen om nog te wachten met de maatregel.

Gekoppelde berichten

22 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  “Politieke partij Student & Starter vindt dat de maatregel op dit moment te ingrijpend en probeerde de burgemeester te overtuigen om nog te wachten met de maatregel.”

  Studenten zijn overduidelijk te dom om te snappen dat ze misschien niet zo ziek worden, maar dat ze wel long-covid kunnen oplopen. Dat betekend minstens een jaar studievertraging (met alle kosten van dien) en niet kunnen werken om hun studielening te kunnen aanvullen.
  Met name jonge vrouwen krijgen long-covid en niemand weet nog waarom. Utrecht heeft echter wel een jonge vrouwen overschot. Hoeveel nodeloze long-covid slachtoffers wil S&S en D66 eigenlijk hebben in hun populairiteitswedstrijd voor de komende verkiezingen?

 2. Barend

  Dit is een erg goed plan. Maar ik begrijp niet waarom er niet ook wordt ingezet op handhaving van het alcoholverbod in de buitenruimte. Het stoppen van drinken in de parken is de snelste manier om de overlast tegen te gaan.

 3. Baliekluiver

  De studenten van Student & Starter hebben met hun wangedrag de zomer voor ons allemaal op slot gegooid voordat die goed en wel was begonnen. Als belangenbehartiger van dat soort typjes zou ik voorlopig met het schaamrood op mijn kaken in een hoekje naar het puntje van mijn schoenen gaan zitten kijken in plaats van nu nog verder gaan lopen zeuren!

 4. Wim

  Ze leren het ook nooit, die studenten en starters. Ikke, ikke, ikke, en de rest kan lekker stikke.

 5. Berk

  Treurig dat het nodig is. We kunnen blijkbaar moeilijk omgaan met bepaalde vrijheden

 6. Bernhard

  Waarom niet een vierjarige lockdown afkondigen? En die vaccinaties kunnen best wekelijks. Veiligheid boven alles!

 7. Uuutje

  Wat heef “Student en Starter” al aan positiefs bijgedragen aan de stad Utrecht eigenlijk? Ik kan eigenlijk niks bedenken.

  Ze menen, omdat dit de naam van hun partij is, altijd alleen maar vanuit belangenpolitiek te moeten opereren (zoals alle partijtjes van Jan Nagel eigenlijk), ook als dat helemaal nergens op slaat. Snappen ze dan niet dat mensen (kiezers) simpelweg zitten te wachten op een partij, die ongeacht de belangenclubs en belangenlobby, simpelweg weloverwogen beslissingen neemt? Ook als dat soms een beetje tegen het belang van de achterban ingaat?

 8. Jatoch

  Hoe gooi je een park op slot?

 9. Ihsan

  Wat een onzin. Jongeren hebben helemaal geen nieuwe vorm van uitgaan ontdekt. Dat kan enkel iemand zeggen die Utrecht niet kent bij nacht. 18 jaar geleden dronken wij als middelbare scholieren ook al tot diep in de nacht in het Wilhelminapark. Daar heeft nooit iemand over geklaagd, want wij haalden het niet in ons hoofd om onze troep achter te laten. Een van ons woonde aan het park en de wijkagent kende zijn adres. Als wij er een bende van maakten zou de agent zijn ouders daar op aanspreken. Dat is nooit gebeurd, want wij maakten sowieso al geen troep. Stadsparken zijn er voor vermaak. Ook in de nacht. Laat ze aub open. Zorg gewoon voor handhaving en een goede opvoeding.

 10. Johan

  Een partij die uitsluitend de belangen behartigt van passanten die een jaar of vier in deze stad komen wonen om te feesten. Bah.

 11. Parkbewoner

  Kom rond middernacht eens een uurtje bij me langs joh, Ihsan.
  Dan praat je wel anders.

 12. Henk

  “De reden is de aanhoudende overlast van groepen jongeren.”

  Kijk daar gaan we. Je geeft de gemeente een vinger en ze nemen je hele hand. Als uitzondering werden parken gesloten om corona verspreiding tegen te gaan. In mijn ogen een idioot en schofterig plan, maar goed, ‘alles voor het goede doel’ zullen we maar zeggen. En nu is er blijkbaar overlast, ik lees in de berichtgeving niks over besmettingen, en hop, daar grijpen ze weer naar het verbodsmiddel, nu voor een hele andere reden maar dat beviel blijkbaar wel. Kost niks en hoef je niks aan te doen.

  En wat is het toch met die eindeloze hoeveelheid ‘handhavers’? Wat wil de gemeente daar toch mee? Sorry hoor maar ik begrijp goed dat een tiener met 3 blikjes bier op daar niet van onder de indruk is.

  Het is toch heel helder? Breekt iemand de wet? Dan is daar een politie agent en die geeft die persoon een boete. De boetes in Nederland zijn tegenwoordig zo hoog dat bijna iedereen daar wel van baalt, jongeren zeker. Breekt iemand niet de wet? Dan mag hij gewoon in het park zitten. Klaar. Deze regel is eenvoudig in te voeren in elk Utrechts park.

  Burgemeester ben eens wat creatiever met je oplossingen en stop eindelijk eens met de grote groep te straffen voor een enkeling die de regels overtreedt.

 13. Henk

  @parkbewoner Overtreden deze mensen de wet? Zo ja, dan kunnen ze gewoon beboet worden. Er kunnen daar netjes 2 agenten door het park patrouilleren, oogje in het zeil houden, geeft een gevoel van veiligheid voor de buurt, ze gaan raddraaiers herkennen, en ze hoeven tegenwoordig maar een paar boetes uit te schrijven om zichzelf volledig terug te verdienen. En als die jongelui weten dat ze flink de sjaak zijn als ze irritant zijn houdt dat zo op hoor. Ja ze hebben een grote mond maar het zijn grotendeels simpele studentjes.

 14. Katja

  Prima idee. Doe ook maar gelijk een avondklok.

 15. Scherpschutter

  Schandalig. Dit is het equivalent van vrouwen verbieden om strakke jurkjes te dragen, omdat enkele mannen hun tengels niet thuis kunnen houden en je helemaal geen zin hebt of niet capabel genoeg bent (een combinatie tussen vermoedelijk) om iets aan het werkelijke probleem te doen.

  Het getuigt allemaal van een ambtelijke luiheid, onkunde en absolute onwil die zijn weerga niet kent. Zet in ieder park 24/7 voor een paar maandjes een handhaver en je zou al klaar kunnen zijn…Meer is er niet voor nodig.

  Ofwel: de typisch linkse verbodsreflex als ‘oplossing’ voor een non-probleem. Mevrouw Dijksma heeft goed opgelet in Amsterdam.

 16. Berend

  Brandweerslang erover, lekker afkoelen!

 17. RABE

  Fijne burgemeester. Hier moeten we zuinig op zijn. Zij is alert en dat heeft Utrecht nodig.

 18. Gerard

  @ Rabe

  Ja, maar dan wel hopen dat ze ook echt doorpakt. Nog beter is als ze gaat handhaven op het alcoholverbod.

 19. Henk

  Sluiten van parken is tragisch, doe eens normaal Sharon!

 20. Nina

  Parken hoeven niet gesloten te worden. De APV moet gehandhaafd worden.

 21. Kees

  Pavlov in de Politiek.
  Er was een hondje.
  Hij heette overlast.
  Hij blafte een paar keer teveel.
  Baasje Politiek roept:
  HEK EROM, AFSLUITEN, WEG JIJ.

  Dat is dus duidelijk de oplossing NIET.
  In een discussie korte tijd geleden heb ik al een oplossing voorgesteld:
  Je benoemd per gebied een aantal toezichthouders. Het gebied is zodanig dat ze alle toegewezen plaatsen 1x per uur kunnen bezoeken. Als ze er zijn praten ze wat met de aanwezigen en wijzen hen erop dat herrie maken geen goed idee is en dat het niet erg is om je eigen troep op te ruimen.
  Dit betekent dat ze mensen op een vriendelijke manier aan kunnen spreken voordat er iets gebeurt. ze werken van bijvoorbeeld 21.00-04.00u.
  Ik ben ervan overtuigd dat dat een oplossing kan zijn.
  Maar toen ik dat voorstelde kon het niet want het kost geld en dat hebben we niet, dus zetten we er maar een hek omheen.

 22. Joost

  OK, als sporter vind ik in de zomerperiode het bloedirritant dat je bijna nergens je handen en knieën kunt plaatsen of sit ups kunt doen zonder kroonkurken. Maar los van het feit dat het parkpubliek (toegegeven vooral jongeren) hun shizzle beter op zouden moeten ruimen, moeten we ze wel gewoon hun ontmoetingsruimte gunnen.

  Het opendoen van de clubs was een stom idee, maar de zomer nog naarder maken voor een groot deel van de stadsbewoners is echt een slecht idee. Handhaven op troep opruimen, prima idee. Maar parken sluiten, not so much.

  Oh, en by the way @Koel Hoofd (really?), @Uuutje, @Baliekluiver, @Johan, @Wim – wat een kortzichtige reactie op een leeftijdsgroep door sommigen en een partij door anderen.

  Ik ken een hoop so called volwassenen die zich afgelopen anderhalf jaar een stuk slechter aan de regels hebben gehouden dan veel studenten. Er zijn in alle bevolkingsgroepen mensen meer en minder verstandig omgegaan met het virus. Een beetje bevolkingsgroepen tegen elkaar opzetten, helpt serieus nergens mee. Als we allemaal nou eens mensen in het echt aan zouden spreken die onverantwoordelijk gedrag vertonen ipv in de reacties anderen de maat nemen, komen we misschien nog ergens.

  En serieus: neem eens kijkje op de site van Student&Starter. Dit is echt geen one-issue partij en de partij zet zich serieus in voor de hele Utrechtse bevolking. Als veertiger kan ik dat alleen maar toejuichen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).