Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma benoemd tot speciaal gezant voor de VN Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma benoemd tot speciaal gezant voor de VN

Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma benoemd tot speciaal gezant voor de VN

Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma benoemd tot speciaal gezant voor de VN
Archieffoto Sharon Dijksma
De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma is benoemd tot speciaal gezant voor het stedennetwerk van de Verenigde Naties. Zij gaat zich in die rol inzetten om steden meer te betrekken bij het maken van nieuwe klimaatafspraken.

De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma is benoemd tot speciaal gezant voor het stedennetwerk van de Verenigde Naties. Zij gaat zich in die rol inzetten om steden meer te betrekken bij het maken van nieuwe klimaatafspraken.

“Steden staan in de klimaatcrisis aan de frontlinie”, zegt Dijksma. “Het is daarom van groot belang dat zij worden betrokken bij internationale afspraken over het klimaat en financieel beter in staat moeten worden gesteld om te voldoen aan de uitvoering van klimaatbeleid.”

In november van dit jaar wordt in de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheikh een klimaatconferentie (COP27) georganiseerd. De komende maanden gaat Dijksma als trekker van het VN-stedennetwerk in gesprek met ministers en burgemeesters van allerlei andere landen, om het belang van samenwerking te benadrukken.

Doelen

“In mijn rol als speciaal gezant zal ik me daarom in aanloop naar en tijdens de COP27 inzetten voor een betere samenwerking tussen de verschillende overheidslagen. Alleen door steden een prominente rol te geven kunnen we de klimaatdoelen halen”, aldus de burgemeester.

Dijksma is benoemd tot speciaal gezant omdat zij zich in haar carrière, vanuit verschillende functies en op verschillende bestuurslagen, heeft ingezet voor het klimaat. Zo werkte zij in 2015 als staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat mee aan de totstandkoming van het klimaatakkoord van Parijs en heeft ze deze namens de gehele Europese Unie ondertekend.

6 Reacties

Reageren
 1. RvD

  In november van dit jaar wordt in de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheikh een klimaatconferentie (COP27) georganiseerd.
  Vast allemaal met de trein er naartoe…?

 2. Massegast

  @RvD — Eerst met de Oriënt Express naar Istanbul. Dan door naar Damascus (oorlogsgeweld vermijden). Vervolgens de Hidjazspoorweg richting Medina, waarna een tocht per kameel door de barre Sinaï woestijn Sharm-el-Sheikh in zicht brengt. Met Kerst is ze weer terug. Ik wist niet dat Burgemeester van de metropool Utrecht een parttime functie was… Lot is als loco gelukkig ingewerkt.

 3. Shirley Hutter

  Wat geweldig Burgemeester Sharon, gefeliciteerd!

 4. Berend

  Inzetten voor betere samenwerking. Pwoh, niet te gek hè!

 5. Ooginaller

  Nog los van de vraag waarom steden aan die frontlinie staan (beetje gratuite vaagtaal wmb), is het wel goee nieuws dat we een burgemeester met zo’n goed netwerk hebben.

 6. Toine de laheye

  Ben je nou burgemeester? Of? Kommop zeg. Niet je taak!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).