Utrechtse filmmaker maakt videoportret van stille stad | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse filmmaker maakt videoportret van stille stad | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse filmmaker maakt videoportret van stille stad

Utrechtse filmmaker maakt videoportret van stille stad
Still uit de video
De Utrechtse filmmaker Bram Birkhoff heeft onder de noemer Alles is anders – Een ode aan Utrecht de stilte in de stad vastgelegd. De beelden worden begeleid door een gedicht van Hans Verhagen.

De Utrechtse filmmaker Bram Birkhoff heeft onder de noemer Alles is anders – Een ode aan Utrecht de stilte in de stad vastgelegd. De beelden worden begeleid door een gedicht van Hans Verhagen.

Birikhoff noemt zijn video een portret van de stad. “Ik ben direct met filmen begonnen toen de quarantaine begon. Ik vond het interessant om de stad vast te leggen.” Na er een week mee bezig te zijn geweest kwam er een soort drijfveer om iets met de beelden te gaan doen. “Na vier weken had ik uiteindelijk wat ik nodig had om er een echte film van te maken.”

Gedicht

Het gedicht in de video moest voor Birkhoff de huidige tijd weergeven. “Mijn Schoonvader wees mij op Hans Verhagen. Zijn gedicht Deze Afdaling naar Niets lijkt in Niets op Alles raakte mij enorm, omdat het precies vertelt waar wij op het moment met zijn allen inzitten.”

Het gedicht had voor de filmmaker ook een persoonlijke betekenis. “Het is ook een vertaling van mijn persoonlijke situatie. Ik ben altijd op pad, altijd aan het rennen. Nu worden we gedwongen stil te staan. Daardoor ben ik opnieuw naar mijn stad gelijken, die ik al zo lang ken.”

 

7 Reacties

Reageren
 1. Terence

  Prachtig!

 2. Massegast

  Ik denk dat de goederentrein in het begin van de film een trein met atoomafval is. En ik bedoel dit niet als grap.

 3. Joris

  Ik moet zeggen dat dit, alhoewel ik meestal nogal cynisch ben aangaande dit soort filmpjes, erg mooi gedaan is.
  Chapeau

 4. Bayerwald

  Heel mooi gedaan, ook de tekst is zeer aansprekend. Onwerkelijke beelden van een werkelijkheid die we niet meer kennen. Alsof je een eeuw terugstapt in de tijd. Dank. Zuinig bewaren.

 5. Sophie

  Wat een prachtige tekst! En dan met die beelden erbij, het ontroert.

 6. bawang putih

  qua beelden vind ik het niet heel bijzonder materiaal, maar qua boodschap en tekst wel

 7. H. Alblas

  Mooi idee, sommige beelden vielen mij wat tegen

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).