Utrechtse gemeenteraad stemt voor minimumloon van 14 euro per uur | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse gemeenteraad stemt voor minimumloon van 14 euro per uur | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse gemeenteraad stemt voor minimumloon van 14 euro per uur

Utrechtse gemeenteraad stemt voor minimumloon van 14 euro per uur
Queeny Rajkowski nam de petitie in ontvangst. Foto: Lyander Schmitz
De gemeente Utrecht is voor een hoger minimumloon: van 10 euro naar 14 euro bruto per uur. Bijna alle partijen in de gemeenteraad stemden daar donderdagavond mee in. Alleen het CDA en Stadsbelang Utrecht waren tegen.

De gemeente Utrecht is voor een hoger minimumloon: van 10 euro naar 14 euro bruto per uur. Bijna alle partijen in de gemeenteraad stemden daar donderdagavond mee in. Alleen het CDA en Stadsbelang Utrecht waren tegen.

Actiegroep Voor 14 bood aan het begin van de raadsvergadering een petitie aan met meer dan 1.250 handtekeningen van Utrechters. Zij willen dat het minimumloon van 10 euro naar 14 euro bruto per uur gaat. Voor 14 hoort bij een landelijke campagne van vakbond FNV die momenteel in 45 steden loopt.

Raadslid Queeny Rajkowski (VVD) nam namens de gemeenteraad de petitie in ontvangst. Wethouder Linda Voortman kreeg een taart die in ongelijke stukken was verdeeld. De actiegroep wil dat de rijkdom in Utrecht eerlijker wordt verdeeld. Volgens Voor 14 verdienen mensen met een minimumloon nu te weinig om goed van te kunnen leven.

Voor iedereen

Voortman is het met de actiegroep eens. “Ik ben bereid om samen met jullie te lobbyen voor een hoger minimumloon”, zegt de wethouder. “Het bestaansminimum moet omhoog, zodat de verschillen tussen mensen niet toenemen. Dat staat ook in onze actieagenda.”

Een van de actievoerders vindt het mooi dat de gemeenteraad ook inziet dat een hoger minimumloon nodig is. “We hebben hard ons best gedaan om dit te bereiken. En we gaan net zo lang door tot het minimumloon 14 euro is voor iedereen.”

Het CDA stemde tegen, onder meer omdat de partij de motie te kort door de bocht vindt omdat niet naar alle kanten van het inkomensplaatje wordt gekeken. Stadsbelang Utrecht vraagt zich af wat deze verhoging nu echt oplevert en of mensen er juist niet meer door in armoede gaan leven.

Gekoppelde berichten

27 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  In welke economische realiteit leven linkse mensen, vraag je je wel eens af…Ze trekken zich in ieder geval bar weinig aan van de linkse economische trackrecords in ieder geval, die in de laatste 150 jaar niets dan faillissementen en bloedbaden brachten in ieder geval…Veertig procent loonsverhoging zonder 40% productieverhoging of extra rendement. Hoe verzin je het? LOL!

  Als goedkope arbeid 40% duurder wordt voor ondernemers dan gebeuren er de volgende dingen. Ondernemers ontslaan massaal goedkoop personeel. Ondernemers verhogen hun prijzen fors om rendabel te kunnen blijven. Prijzen die de werknemers die nu meer betaald krijgen dan ze waard zijn dan opnieuw niet kunnen betalen….Ondernemers geven geen enkele minimumloner een vast contract meer. Ondernemers automatiseren waar mogelijk.

  Onthou dat het minimumloon ooit is ingevoerd als een methode om ongewensten uit te sluiten van de arbeidsmarkt…

  Links pleegt hier een ongekende aanslag op vele minimumloners die nu in ieder geval nog een baan hebben (straks niet meer…) en op vele ondernemers die juist afhankelijk zijn van de beschikbaarheid van goedkope arbeid en straks omvallen. Everybody loses en dit is precies waarom links wereldwijd in de historie nog nooit iets anders dan economische wastelands heeft gecreeerd…

 2. Binnenstadbewoner

  Ah ja, sympathiek hoor behalve dan dat anderen dit moeten gaan betalen dus hogere belastingen, hogere vaste lasten voor consumenten, personeel wordt nog duurder voor werkgevers dus automatiseren wordt nog sneller goedkoper, inflatie gaat omhoog etc. etc.. Ofwel koopkracht wordt uitgehold dus als dit door zou gaan dan is die 14 euro qua koopkracht al snel hetzelfde als die 10 euro van nu. Dus dan lobbyen voor 20 euro bruto als minimum?

  ‘The problem with socialism is that you eventually run out of other people’s money.’ (Thatcher)

 3. Lombokker

  Het minimumloon wordt in Nederland bij wet vastgesteld. Dat gebeurt in de Tweede Kamer, niet in de gemeenteraad van Utrecht. Ik zie liever dat de gemeenteraad zijn tijd besteed aan zaken waarover ze daadwerkelijk iets te zeggen hebben. Zoals het enorme huizentekort in Utrecht, waardoor een fatsoenlijke woning voor velen onbetaalbaar is.

 4. Is

  Hoe zit het met toeslagen voor deze groep? Wordt het nu onaantrekkelijker om mensen aan te nemen terwijl mensen er door het korten op toeslagen er niet op vooruit gaan? Wat mij betreft nogmaals tijd om op te houden met toeslagen en te starten met een basisinkomen.

 5. Angelique

  Salarissen worden doorgaans niet per uur betaald. Men pleit hier voor een loonsverhoging van €1680,- naar €2352,-
  Dat is toch onredelijk hoog als ‘minimum’. Modaal is €2623,-
  Zoiets betekent heel simpel: banen verdwijnen
  Je kunt waarde niet erbij fantaseren.

 6. Toine Goossens

  Waarvan akte Lombokker.

  Ik dien bij het avondeten een motie in om de gemeenteraad van onwaarde te verklaren. Heeft dat enig nut? Nee, maar ook dat polariseert zo lekker.

 7. Antoine

  @scherpschutter Je schiet weer met hagel… de bankencrisis van 2008 getuigt van groot falen van het vrije kapitalisme, waarbij de bankentop en de financiële wereld groots vertegenwoordiger is van “rechts”. Afgezien daarvan ligt het niet zo zwart/wit inderdaad, wanneer het gaat om de gevolgen van verhoging van minimumloon.

 8. Nina

  Beetje behoorlijk de weg kwijt in het college Utrecht.

  Zij denkt het minimumloon te kunnen bepalen terwijl dit bij wet geregeld is en besluiten windmolens te plaatsen op een plek waar de Tweede Kamer woningbouwmogelijkheden wil laten onderzoeken.

  Grootheidswaanzin heet dat.

  Het zou grappig zijn, als het niet zo dieptriest was.

 9. JJ

  @ SS

  Wat heeft links in hemelsnaam met dit zinloze en puur symobolische gemeentebesluit te maken? Niet links, want de gehele gemeenteraad van zeer rechts en midden tot links heeft hier voor gestemd. Alleen CDA en stadsbelang dus niet. Symbolisch aangezien de gemeenteraad hier weinig aan kan veranderen, aangezien het wettelijk minimumloon niet in de gemeenteraad van Utrecht wordt bepaald. Het enige dat de gemeente Utrecht kan bepalen is om het minimumloon in de eigen ambtelijke organisatie wat te verhogen, mar misschien dat de ambtenaren die daar over gaan het er niet mee eens zijn.

 10. Robert

  Economisch gezien misschien niet de meest ideale oplossing maar……….. als je de hele maand voor een minimum loon moet zwoegen en dan nog je rekeningen en de huur niet kan betalen voelt dat ook niet goed. De mensen die bang zijn voor hun eigen belangen staan natuurlijk voorop om de verhoging naar 14 Euro af te schieten,zelfs het CDA!

 11. Hadjememaar

  @ Scherpschutter, bij mijn weten is de VVD (niet echt links) ook vóór het voorstel en terecht. Als mensen die full time werken voor het minimumloon niet kunnen leven van dat inkomen, dan is het immoreel om mensen zo weinig te betalen. Dat werkgevers met economische (kul)argumenten komen om hun werknemers niet fatsoenlijk te belonen voor hun arbeid vind ik een schande.

  Bijkomend voordeel van het verhogen van het minimumloon is dat het rendabeler wordt om uit de bijstand over te stappen op betaald werk (armoedeval). Op dit moment is de bijstand (die best laag is) te prefereren boven werken voor het minimumloon. Netto houden mensen in de bijstand meer tijd en geld over dan mensen die fulltime werken voor het minimumloon.

 12. Kadoendra

  “Het CDA stemde tegen, onder meer omdat de partij de motie te kort door de bocht vindt omdat niet naar alle kanten van het inkomensplaatje wordt gekeken”

  Het CDA sluit niet echt aan bij mijn politieke voorkeur, maar ze hebben wel een punt.

  Minimumlonen worden kunstmatig (door wetgeving) laag gehouden want lage lonen zijn interessanter voor werkgevers en dus een reden om personeel aan te trekken.
  Aan de andere kant betaald de belastingbetaler mee aan de koopkrachtreparatie van de personen die een minimumloon krijgen en wel in de vorm van b.v huurtoeslag, zorgtoeslag etc.

 13. Wim Vreeswijk

  Een tientje bruto (!) is inderdaad helemaal niks. Na aftrek van belasting, reistijd en reiskosten is het hooguit 6 euro netto per uur, terwijl alle prijzen omhoog gaan.

 14. Scherpschutter

  @Antoine

  Het vrije marktkapitalisme van banken in 2008..? LOL! Mijnheer, wat hanteert u als definitie van vrije marktkapitalisme dat u een bancaire sector met overheidmonopolie op de uitgifte van geld (welke vrije markt…) als zodanig definieert? Om over de 100.000 regels waarmee overheden het bancaire stelsel tot in ieder detail managen aan toe (van rentestand via centrale banken tot zelfs hoeveel reserves een bank moet hebben en hoeveel ze mogen uitlenen, letterlijk iedere puntkomma)…Er gaat geen duppie door een bank zonder een overheidsklauw die ieder detail managed.

  De hele bancaire sector is KNEITERLINKS. De crisis van 2008 was dan ook het gevolg van incompetentie en mismanagement door overheden, die binnen de hele Eurozone zich helemaal suf geleend hebben om het geld vervolgens te potverteren en ook het maximale uitlenen van geld aan bedrijven en particulieren in de kaart werkte met het rentebeleid van een dronkeman. Het huidige bancaire stelsel zou Stalin’s natste der natste droom zijn….

  @JJ

  Een knetterlinks besluit door een knetterlinkse raad en u vraagt wat links hiermee van doen heeft….? LOL! Alsof een sociaal economisch rechtse partij (we hebben ze niet eens…) hier in 1000 jaar mee zou instemmen.

  @Hadjememaar

  De VVD is sociaal economisch kneiterlinks. En wat immoreel is, is natuurlijk om werkgevers te dwingen werknemers meer te betalen dan ze waard zijn..Dat is natuurlijk totaal van den zotte en gaat de overheid ook niet lukken. Want al die mensen die nog een baan hadden, hebben zo geen baan meer….Werkgevers zullen ze massaal ontslaan, in geen 1000 jaar een vast contract geven en automatiseren waar mogelijk. Dit is eenvoudigweg een totaal gestoord links non-idee en precies de reden waarom links in 150 jaar historie nog nooit iets anders dan totaal failliete landen en instortende economieen heeft geproduceerd.

  U lijkt niet in te zien dat er geen laagbetaalde baan meer over blijft zo….Ondernemers geen dit echt niet uit de toch al fors onder druk staande winstmarges (kunnen) betalen hoor…LOL! Wat denkt u dat dit bijvoorbeeld voor het bedrijfsmodel van -pakweg- een restaurant betekent, waarin personeelskosten toch al 60% van de kosten vormen als al het personeel ineens 40% duurder wordt….? Dan gaat de helft van het personeel eruit en wat overblijft mag nog drie keer zo hard hollen…

  Het probleem dat u schets met de bijstand onderschrijf ik wel. Ook dat is een door linkse Sinterklazen gecreeerd economisch probleem, voortvloeiend uit nul verstand van economische principes…. De oplossing is dan natuurlijk niet om alle lagelonenbanen om zeep te helpen door het voor werknemers onmogelijk te maken nog rendabel te kunnen zijn, maar om de bijstand te verlagen en/of alle andere voordeeltjes af te schaffen…

 15. Jelle

  Mooie quote, @binnenstadbewoner. En hoewel ik iedereen een rijk en gelukkig leven gun, vrees ik dat de bedrijven met deze coronacrisis in zicht wel andere prio’s hebben. Gebeurt dus domweg niet.

  Tenzij de gemeenteraadsleden die zo grootmoedig deze petitie aannemen van plan zijn om eigen, Utrechtse stadskas aan te spreken om de lonen op te hogen. In dat geval zullen de gemeentebelastingen voor iedereen fors omhoog moeten. Voorstanders daarvan hier? Inderdaad, dacht ik al.

 16. Bert

  Scherpschutter, wat is er op tegen om het minimumloon te verhogen.
  Werkgevers kunnen dan beter mensen in dienst nemen en houd het uitbuiten van uitzendkrachten misschien op te bestaan. Ik heb als uitzendkracht diverse baantjes tegen diverse uurlonen gedaan.
  Ik kan U verzekeren, zo wil je niet leven ( kan ik de rekeningen wel betalen) en heb ik de week erop wel werk. Ik heb sinds vrijdag (10-07-2020) weer geen werk en hoe snel kom ik aan het werk. APls je ouder bent dan zestig kan je het wel vergeten in Nederland. Dus of het minimumloon gaat omhoog of er komt een basis inkomen

 17. JJ

  @ Scherpschutter

  We hebben geen linkse gemeenteraad. Zelfs geen links college met een middenpartij en een conservatief christelijke partij erin. Misschien de verkiezingsuitslag er eens bij pakken:

  https://www.utrecht.nl/fileadmin/uploads/documenten/bestuur-en-organisatie/publicaties/onderzoek-en-cijfers/verkiezingsuitslagen/2018-uitslag-gemeenteraadsverkiezingen.pdf

  Em door het hier onder ieder artikel massaal te roepen, zodat anderen je misschien gaan geloven, maakt het nog niet waar. Gelukkig hebben we de cijfers nog.

  Links: Groen Links en SP: 23,0 en 4,1%
  Soms links, niet altijd: Partij voor de Dieren: 5,3%
  Midden (Links): PvdA: 6,2%
  Midden (liberaal): d’66: 20,7%
  Rechts liberaal: VVD: 13%
  Conservatief: Christenunie: 4,1%
  Rechts conservatief: CDA: 5,6%
  Dan houden we nog Stadsbelang, Student en Starter, Denk en de PVV over, ook allen niet bijzonder links.

  De niet linkse partijen in de gemeenteraad Utrecht zijn heel erg in de meerderheid, itt wat u mensen wil doen laten geloven, namelijk: 20,7 + 13 +4,1 + 5,6 + 2,7 + 4,1 + 3,7 + 4,9= 64,4% = niet-links.

  En nu gaat u uw trucje weer toepassen, door alle wat u niet zint links te noemen. Dus u gaat zelfs de rechtse partijen in Utrecht van links beleid betichten. Alles in een poging om de zaak te framen en alleen maar voor meer ultra-rechts beleid te pleiten. Maar met de werkelijkheid heeft het echter allemaal niets van doen.

 18. Scherpschutter

  @Bert

  Bert, ik besta als werkgever niet zodat ik jou als werknemer een zo comfortabel mogelijk bestaan kan bieden…Dat laatste heb je echt alleen zelf in de hand! Zorg ervoor dat je waardevol bent voor een werkgever en een werkgever zal je uitstekend belonen. Echt, hij zou gek zijn om het niet te doen! Doe je echter generiek weinig gespecialiseerd werk voor een werkgever dat ook door 10.000 anderen gedaan kan worden, ja, dan krijg je ook niet veel betaald. Je moet goed begrijpen dat werkgevers je betalen wat je waard bent…Dus als je meer wil verdienen dan moet JIJ er voor zorgen dat je meer waard bent voor mij als werkgever. Verwachten dat een werkgever je 40% meer zal willen betalen dan je waarde is een linkse waan…

  Ik ga echt niet iemand 14 Euro bruto per uur betalen (21 Euro per uur inclusief werkgeverslasten die we ook nog voor je betalen, Bert) als ik maximaal 10 Euro KAN betalen omdat hetgeen je produceert nu eenmaal niet meer waard is… Ondernemers hebben geen magische geldboom, Bert. Iedere Euro moet verdiend worden aan vrijwillig betalende klanten, die allemaal kritisch het beste product- / de beste dienst voor de laagste prijs willen. Een dienst die ik niet meer KAN leveren als personeel ineens 40% (eigenlijk NOG meer, want de werkgeverslasten worden verhoudingsgewijs NOG hoger) duurder wordt. Als ik je in dienst hou, dan MOETEN mijn prijzen omhoog om nog winst te blijven maken. En daar worden klanten niet vrolijk van…

  Dus als een overheid mij denkt te kunnen dwingen zulks toch te doen dan komen ze van een koude kermis thuis. De dag dat ze het invoeren ontsla ik acuut mijn goedkope werknemers en ga ik automatiseren. Wel het allerlaatste dat ik trouwens zal doen, Bert, is iemand die 10 Euro per uur ‘waard’ is en ik nu ineens 14 Euro per uur moet betalen een vast contract geven of extra personeel aannemen…Zo werkt het nu eenmaal, Bert.

  Vervelend dat je geen werk hebt, Bert, maar dat is echt niet mijn probleem als ondernemer. Ik besta niet voor jou, maar voor mezelf. Zorg ervoor dat je waardevol bent voor werkgevers en ze zullen voor je in de rij staan…en je uitstekend betalen. Echt! Ik heb werknemers die ik morgen 1000 Euro meer per maand extra zou betalen als ze erom vragen. Omdat ze veel en veel meer waard zijn…

  Maar je moet echt niet denken dat werkgevers je wel even 14 Euro per uur gaan betalen als je maar 10 Euro per uur ‘waard’ bent. Goede ICT’ers zijn zeldzaam en zeer waardevol en verdienen makkelijk 50 Euro per uur, maar daar verdient een werkgever ook makkelijk 30 Euro per uur op. Maar als jij dozen inpakt in een magazijn om maar wat te noemen (wat letterlijk iedereen kan en er dus voor jou twintig anderen zijn), dan ben je ook gewoon niet meer waard. Snap je?

  Dit zal dan ook tot niets anders dan massaontslagen en automatisering leiden. Ik vrees voor je Bert dat als men dit werkelijk gaat invoeren dat je helemaal nergens meer werk gaat kunnen krijgen. Mijn advies zou zijn: ga studeren of je specialiseren in werk. Onthou in ieder geval: je hebt geen enkel recht op een fatsoenlijk inkomen. Werkgevers bestaan niet voor jou. Jij hebt je waarde voor een werkgever te bewijzen. Je hebt alleen recht op wat je waard bent en geen cent meer…Laat staan 40% meer.

 19. Scherpschutter

  @JJ

  Geen links bestuur….ten opzichte van WAT? Noord Korea? Stalinggrad? Venezuela? Links en rechts is een valse dichotomie. De betekenis van deze begrippen is verwaterd tot de culturele inhoud van waar een beweging voor staat en dat maakt (de meesten) blind voor het sociaal economische programma dat partijen voorstaan. En laat dat laatste wat mij betreft nu vele malen belangrijker zijn dan wat een beweging cultureel voor staat in het bepalen of een beweging nu links of rechts is, want het is de sociaal economische invloed waar wij burgers dagelijks de meeste pijn van ondervinden en niet van welke culturele maakbaarheidswaan de overheid ons meent op te moeten dringen…

  De PVV bijvoorbeeld haalt de SP sociaal economisch links met 150 km per uur in. De VVD staat sociaal economisch weinig anders voor de de PVDA. Zo streeft de VVD misschien naar een rol van 55% overheid in de economie en de PVDA naar 60%. Nagenoeg geen verschil dus, want beide partijen staan in beginsel het kneiterlinkse principe voor dat een overheid IN DE EERSTE PLAATS een grote sociaal-economische rol dient in een economie dient te spelen.

  Onze gemeenteraad is sociaal economisch KNEITERLINKS. Er is slechts links, linkser en rabiaat links. Geen enkele(!) politieke partij in Utrecht streeft naar het verkleinen van de rol van de overheid in de economie. Er is sociaal econonisch geen rechts…

 20. JJ

  Grappig dat je precies doet wat ik voorspeld had. Zie mijn laatste alinea. Net doen alsif kneiterrechtse partijen zogenaamd links beleid voeren alleen maar omdat u liever ultearechts beleid ziet.

  Nogmaals. De uitslag van de gemeenteraadsverkiezing en de samenstelling van de raad is door iedereen te checken. Comclusie: er is feitelijk gezien geen linkse raad in Utrecht. Wel een meerderheid van midden en rechts die het niet lukt de koppen bij elkaar te krijgen en oppositie te voeren.

  En mensen stemmen PVV,omdat het een rechtse partij is.

 21. Scherpschutter

  @JJ

  Wel, het is in de eerste, tweede en derde plaats natuurlijk vooral frappant dat u net doet alsof ik u net niet meerdere uit-ste-ken-de argumenten hebben gegeven waarmee ik gehakt heb gemaakt van uw valse links – rechts dichotomie, dat niets meer is dan een retorisch foefje.

  Maar goed. Als u uzelf in de maling wil blijven nemen door te stellen dat de culturele insteek bepalend is in het identificeren van een politieke beweging en niet het sociaal economisch beleid, be my guest…Het zegt denk ik al genoeg dat u deze noodzaak ziet. Mijnheer is kennelijk niet zo tevreden over de linkse sociaal economische prestaties en heeft een klein leugentje om bestwil nodig om uzelf wijs te maken dat dit echt niet aan links ligt…

  Dat zelfbedrog zie je overigens wel vaker bij links. Vlak voordat een ultra-linkse socialistische/communistische/fascistische samenleving instort (en ingestort zijn alle linkse samenlevingen ooit, letterlijk) hoor je nog altijd het ‘argument’: we zijn niet links genoeg geweest. En over cultuur gaat dat nou helemaal nooit… 😉

 22. Marcel

  Ik ben werkgever in het MKB. Het is fantastisch alsde lonen 40% omhoog gaan. Gaan mijn prijzrn 60% omhoog want ik moet echt meer omzetten om die 40% te betalen. Het MKB is de grootste werkgever. Dit betekent dat je echt niemand meer in vaste dienst wilt hebben. Geweldig. Ik ben voor het ZZper systeem. Dan houd ook vanzelf ons sociale systeem op te bestaan. Lekker iedereen ikke ikke doen. Jammer dat de gemeenteraad weer laat zien dat besturen niet voor iedereen is weggelegd. Je moet er echt verstand voor hebben.

 23. Utrechtvoorutrecht

  @Scherpschutter Ik vraag me af: in welke branche werkt u? Ik verbaas me vaak over uw egocentrische visie. U laat veel kansen lopen om de wereld beter te maken, volgens welk perspectief dan ook. In welke branch kun je nog zo veel onder werktijd posten, en met zo weinig empathie werkgever zijn?

  On topic: dit is natuurlijk een prachtig besluit. Ald dit breed wordt ingevoerd zal het alleen maar zorgen voor meer concurrentie en innovatie. Vanzelfsprekend worden bepaalde zaken ook duurder, maar dat is niet erg.

 24. Lonneke Mertens’

  Wie denkt de gemeenteraad van Utrecht wel niet dat ze is. Bepalen hoe ondernemers, die mensen in dienst nemen, hun geld uitgeven en in welke mate. Gevolg is alleen maar dat bedrijven in een stad verderop gaan zitten (of daar inschrijven) omdat in utrecht de loonkosten 40% hoger zijn

 25. Scherpschutter

  @Utrechtvoorutrecht

  “De wereld redden”, “egocentrisch”, “empathie”…Jongen toch, ik barst bijna in tranen uit. LOL.

  Wees niet zo naief. Luister. Ik ben een simpele zakenman. Geen wereldverbeteraar. En deze nederige zakenman vertelt u dat dit een hoop lage-lonen banen en faillissementen gaat kosten. Ongeveer 40% gok ik zo…Automatisering, ontslag, faillissement of verplaatsing naar lagelonen-landen. Meer smaken zijn er niet voor tienduizenden ondernemers in Nederland die afhankelijk zijn van relatief goedkope arbeid.

  Het minimumloon moet niet omhoog. Het moet naar beneden. Naar 0 om precies te zijn, want niemand zou de inhumane dwang moeten ondergaan van een overheidspistool op je hoofd gericht met een sommeeing tot het betalen van meer geld dan een werknemer waard is. We zijn toch geen barbaren?

 26. Nina

  @ Marcel

  De kortzichtigheid van links goed weergegeven.

  Net als het afschaffen van de dividendbelasting. Links zegt: Als het de bedrijven niet bevalt gaan ze maar weg. Ze vergeten dat die bedrijven alle banen met zich meenemen en daarmee tevens de loonbelasting die wordt betaald (nog los van het geld dat wordt uitgegeven door de mensen die die banen hadden).

  Waarschijnlijk gaat links pas nadenken, als het geld voor hobby’s op is? Wat een armoe!

 27. Utrechtvoorutrecht

  @Marcel geeft goed aan waar het wringt. Als minimumlonen 40% omhoog gaan, de prijzen 60% omhoog gooien. Zelfs áls u uw personeel minimumloon zou betalen, zouden uw personeelskosten 150% van het totaal moeten zijn om quitte te spelen. En dat is inclusief uw eigen kosten. Dus u gaat er hoe dan ook op vooruit.

  Overigens is het vaak handig om ook de lange-termijneffecten te bekijken. Net zoals financiele steun die overgemaakt wordt naar werkgevers, niet direct op hun eigen bankrekening gaan, zijn er ook secundaire effecten van een hoger minimumloon. Eentje is dat het meer gaat lonen om te werken, zodat sociale lasten dalen. Een ander is dat er meer personeel beschikbaar komt. Weliswaar tegen een hoger tarief, maar dat maakt de krapte ruimschoots goed. Sla de verkenningen van het CPB er anders op na. Het is hun werk om deze scenarios door te rekenen. En nee, zij zijn niet politiek gekleurd.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).