Utrechtse gereformeerde kerk wacht niet op besluit gemeenschap en staat homohuwelijk toe Utrechtse gereformeerde kerk wacht niet op besluit gemeenschap en staat homohuwelijk toe

Utrechtse gereformeerde kerk wacht niet op besluit gemeenschap en staat homohuwelijk toe

Utrechtse gereformeerde kerk wacht niet op besluit gemeenschap en staat homohuwelijk toe
Gereformeerde Kerk vrijgemaakt aan de Prinses Margrietstraat. Bron: Google Maps
Twee mensen van hetzelfde geslacht kunnen straks bij de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt aan de Prinses Margrietstraat in Utrecht officieel in het huwelijk treden. Ook mogen mensen die een relatie hebben met iemand van hetzelfde geslacht toetreden tot de kerkenraad. De Utrechtse religieuze instelling wijkt hiermee af van het landelijke standpunt. Dat meldt het Nederlands Dagblad.

Twee mensen van hetzelfde geslacht kunnen straks bij de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt aan de Prinses Margrietstraat in Utrecht officieel in het huwelijk treden. Ook mogen mensen die een relatie hebben met iemand van hetzelfde geslacht toetreden tot de kerkenraad. De Utrechtse religieuze instelling wijkt hiermee af van het landelijke standpunt. Dat meldt het Nederlands Dagblad.

Gereformeerde Kerken vrijgemaakt heeft in het hele land gebedshuizen, waaronder drie in Utrecht. Er zou binnen de gemeenschap al langer worden gesproken over welk standpunt de kerk moest innemen over het onderwerp. Dit proces begon in 2015 en er werd toen vooral gekeken naar wat er in de Bijbel stond. “Maar daar kwamen we niet uit, want je kunt op basis hiervan zowel voor als tegen zijn”, zegt Melanie Knieriem van de Zuilense kerk tegen het Nederlands Dagblad.

Vervolgens is de kerk op zoek gegaan naar wat de Bijbel over het vormen van een gemeenschap zegt. Dan zou volgens Knieriem duidelijk te lezen zijn dat God zijn Geest aan iedereen heeft geschonken, dus aan ‘homo’s en hetero’s’. Sommige leden van de gemeenschap zouden alleen al vanwege het voeren van het gesprek de kerk hebben verlaten. Anderen, die zich er nooit in hadden verdiept en dit later wel deden, zouden vaak van standpunt zijn veranderd.

Pastoraal

Het kerkverband wijst een relatie tussen twee personen van hetzelfde geslacht in principe nog steeds af. “In concrete gevallen mag hier echter wel ‘pastoraal’ mee worden omgegaan”, schrijft het Nederlands Dagblad. Ondertussen wordt door het kerkgenootschap gewerkt aan een onderzoek waarin het standpunt over het homohuwelijk opnieuw tegen het licht gehouden wordt. Dit verschijnt hoogstwaarschijnlijk in 2023.

De Gereformeerde Kerk vrijgemaakt in Zuilen gaat dit rapport echter niet afwachten. “We hebben ons wel afgevraagd of dat beter zou zijn, maar dit raakt mensen tot in het diepst van hun wezen. Dan kun je niet zeggen: we wachten de procedure nog even af”, zegt Knieriem tot slot tegen de krant.

Lees hier het hele artikel in het Nederlands Dagblad.

11 Reacties

Reageren
  1. Fred

    Twee Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt zijn mij tot nu toe bekend:
    – de Opstandingskerk in de Prinses Margrietstraat 126 en
    – de Rehobothkerk aan de Briljantlaan 6.
    Ben benieuwd welke het derde gebedshuis van deze kerk in Utrecht is.
    De Opstandingskerk werd in 2010 door het Apostolisch Genootschap verkocht aan de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt.

  2. Realist

    Begrijpelijk, een religie moet op de één of andere manier toch meegroeien met een beschaving anders gaat dat conflicteren met het dagelijkse leven.

  3. Kaat

    @Fred, volgens mij is er in Leische Rijn ook een gemeente. Wat vroeger GKV Vleuten – De Meern was. Dat hoort ‘tegenwoordig’ ook bij Utrecht 😉

  4. Moniek

    Wat een moeizaam gedoe. Zou dat nu echt de bedoeling zijn van het geloof? Als het mij zou betreffen, zou ik reageren in de zin van: doen, of ik stap op.

  5. Willem

    De bijbel is slechts een kleine selectie uit een hele grote hoop oude geschriften en verhalen. Wat bovendien opvalt is dat iedereen een andere betekenis ziet in de teksten. Wie daarom hele grote betekenis hecht aan de letterlijke tekst van de bijbel heeft waarschijnlijk geen weet van de ontstaansgeschiedenis van dit boek.

  6. RABE

    Goed bezig. God houdt van ons allemaal, dus ook van mensen die van elkaar houden.

  7. Moniek

    Je wordt, bent resp. blijft toch geen lid van een discriminerende vereniging waarvan een belangrijk deel van de leden je respectabele leefwijze afwijst?

  8. Kaat

    @Moniek, jammer dat een positieve ontwikkeling weer zo negatief neergezet wordt. Je kan weglopen of je kan het ter discussie stellen zoals hier gebeurd is. Moedig van de dame die dit gedaan heeft.
    Daarnaast zijn de Utrechtse kerken een heel stuk homovriendelijker dan de andere geloofsgemeenschappen in de stad. Het wordt eens tijd dat daar stappen worden gemaakt. Een dergelijke vraag daar stellen is een stuk minder veilig…

  9. Fred

    @Kaat: Hartelijk dank voor deze aanvulling van de kerk op de Alendorperweg 103, welke wordt gebruikt door twee kerkelijke gemeenten: de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Leidsche Rijn en de Nederlands Gereformeerde Kerk RijnWaarde.
    Mijn fout dat ik de annexatie van Vleuten-de Meern door Utrecht nog niet paraat heb.
    Overigens had ik na het schrijven van mijn voorgaande bericht bedacht dat eventueel de Jeruzalekerk uit Utrecht Oost bedoeld zou kunnen zijn. Maar die kerk wer na zo’n drie jaar na de bouw in gebruik genomen door de Nederlands Gereformeerde Kerk.

  10. Moniek

    Zeker, Kaat, het is een positief beginnetje en absoluut als je het vergelijkt met andere geloofsgemeenschappen. Toch begrijp ik de mensen niet die het betreft die toch bij zo’n verenging blijven als ze als tweederangs worden weggezet door delen van de club.

  11. Ben

    Hulde Melanie Knieriem van de Zuilense kerk! Goed dat jullie je nek uitsteken en deze discriminerende aanpak doorbreken. De kerk loopt nog harder leeg als ‘men onder een steen blijft leven’.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).