Utrechtse handhavers gaan bodycam testen in de hoop op minder agressie | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse handhavers gaan bodycam testen in de hoop op minder agressie | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse handhavers gaan bodycam testen in de hoop op minder agressie

Utrechtse handhavers gaan bodycam testen in de hoop op minder agressie
Foto: Twitter Handhaving030
Utrechtse handhavers krijgen binnenkort een bodycam. De gemeente wil onderzoeken of hiermee de agressie tegen de medewerkers afneemt.

Utrechtse handhavers krijgen binnenkort een bodycam. De gemeente wil onderzoeken of hiermee de agressie tegen de medewerkers afneemt.

Uit onderzoek blijkt dat 70 procent van de handhavers regelmatig te maken heeft met agressie en geweld. Volgens de gemeente gaat het onder andere om belediging, spugen, bedreiging en mishandeling. Wanneer mensen die dit gedrag vertonen weten dat ze gefilmd worden, zou dat een remmend effect kunnen hebben. De gemeente start daarom een pilot met de bodycam.

Het komende half jaar hebben de Utrechtse handhavers 24 bodycams tot hun beschikking. Ze kunnen deze op vrijwillige basis gebruiken en testen. Voor aanvang van de pilot heeft 88 procent van de handhavers in de stad al aangegeven graag een bodycam te willen gebruiken.

Regels

Er gelden echter wel regels voor het gebruik van zo’n camera. Zo mag de bodycam alleen aangezet worden wanneer de situatie dreigt te escaleren. Ook moet de handhaver vooraf waarschuwen als de camera aangezet gaat worden.

Vorig jaar zijn in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag al vergelijkbare pilots geweest. In die steden hoort de bodycam nu tot het beschermingspakket van de handhavers. Uit hun pilots bleek namelijk dat geweld door het gebruik van de camera afnam.

12 Reacties

Reageren
  1. wollie

    naming en shaming: gewoon oo het interweb met je tronie als je je niet weet te gedrsgen.

  2. Henk

    Weet je wat ook helpt? Handhavers minder risicovol werk laten doen. Hoe complexer de taak van de handhaver, hoe meer geweld ze zullen ervaren.

    De politie is (veel) beter getraind om te de-escaleren, weet beter met geweld om te gaan. Ipv te verwachten dat handhaving alles maar oplost kunnen ze ook gewoon een stapje achteruit doen af en toe.

    Het is geen populaire mening want ‘men’ wil tegenwoordig direct oplossingen en harde(r) straffen maar helaas werkt het meestal niet zo.

  3. isabelle

    Hèhè! Waarom nu pas??

    Meteen invoeren.

  4. Henk

    @isabelle inderdaad, eigenlijk zou het wel een goed idee zijn als iedereen een bodycam zou dragen. En als we dan toch bezig zijn kun je ook gewoon de hele stad vol zetten met camera’s. Je ziet het in landen met weinig tot geen vertrouwen in elkaar en de rechtstaat: veel camera’s en iedereen een dashcam. Zodat je te allen tijde kan bewijzen dat de ander fout is.

    Ik leef liever in een samenleving waar men wat vertrouwen in elkaar heeft. En ja, soms gaat dat fout, helaas, dat hoort er ook bij.

  5. MJPD

    @Henk
    “Handhavers minder risicovol werk laten doen.”

    Dat doen ze al. Enkel parkeerbonnen uitschrijven en overdag brave burgers en studenten beboeten op onvoldoende afstand houden. ‘s Avonds/’s nachts, als het straattuig regeert, is handhaving maar ook politie nergens te bekennen. Prima idee deze bodycam.

  6. Angelique

    Ik wil eigenlijk gewoon politie ipv die handhavers die alleen kleine dingen handhaven en de meer belangrijke zaken laten liggen.

  7. Lombokker

    In ieder geval beter dan het onzalige idee om boa’s te gaan voorzien van wapenstok en pepperspray. Dat geeft alleen maar escalatie van geweld, en dat is nou juist wat we niet willen.

    Het succes van de bodycam staat of valt echter met de bereidheid van OM en rechtbank om gefilmde misdragingen ook daadwerkelijk te gaan vervolgen en berechten. En daar heb ik toch een beetje een hard hoofd in.

  8. Henk

    @MJPD kijk, hier begint meteen het probleem, je weet niet eens wat er binnen het takenpakket van een handhaver/BOA valt tegenwoordig. Vroeger waren het inderdaad wat eenvoudige taken maar het is voor de overheid/gemeente heel fijn om steeds meer naar hun toe te schuiven: het is namelijk een stuk goedkoper dan politieagenten opleiden en in dienst hebben.

    Van de website van de gemeente Utrecht.

    Wat zijn de taken van de handhavers?

    Het team handhavers bestaat uit buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) en toezichthouders. De boa’s zijn beëdigd en dragen een boa-insigne. Zij hebben opsporingsbevoegdheid, mogen identiteiten controleren, strafbare feiten opsporen en personen aanhouden.

    De toezichthouders hebben een taak bij bijvoorbeeld het handhaven op fietsparkeren en onjuist aanbieden van afval. Ook geven zij voorlichting aan inwoners om inbraak en autokraak te voorkomen.

    De handhavers zijn zichtbaar in alle wijken en werken in ploegendiensten 24/7 om de stad leefbaar, veilig, schoon en bereikbaar te houden. Ook zijn er wijkboa’s die zorgen voor de contacten met de veiligheidspartners in de wijk. Zij hebben veel contact met bewoners en ondernemers en zorgen ervoor dat (langdurige) zaken die spelen in een wijk worden opgepakt.

  9. GeenStijl@Utrecht😉

    Handhaving gewoon opheffen en orde en handhaving bij de politie terug geven met het extra budget van de gemeente voor méér echte politieagenten.

  10. Pee

    Gebruik die beelden ook tegen die boa’s want menselijkheid of het inschatten van situaties is hun vreemd.
    Er moet ook beter naar de mensen geluisterd worden in plaats van gelijk het bonnenboekje te pakken.
    Kijken en vragen aan mensen waarom ze een overtreding maken .
    Is dat bewust of onbewust.
    iemand met een beetje mensenkennis ziet gauw of iemand liegt of niet en die mensenkennis missen een hoop boa’s ook .

  11. Herman

    Helemaal prima, maar geef ze nooit een wapenstok. Ze zijn niet in staat te bepalen. wanneer deze ingezet kan worden.

  12. woutvr

    Triest dat het nodig is, het zij zo.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).