Utrechtse horecaondernemer Gijs Werschkull opent zaterdag zijn zaak: ‘Ik laat mij niet kapot maken’ Utrechtse horecaondernemer Gijs Werschkull opent zaterdag zijn zaak: ‘Ik laat mij niet kapot maken’

Utrechtse horecaondernemer Gijs Werschkull opent zaterdag zijn zaak: ‘Ik laat mij niet kapot maken’

Utrechtse horecaondernemer Gijs Werschkull opent zaterdag zijn zaak: ‘Ik laat mij niet kapot maken’
Gijs Werschkull. Foto: Sam Vreeswijk
De Utrechtse horecaondernemer Gijs Werschkull besloot om zaterdag tegen de regels in zijn zaak Gys toch te openen. Hij ziet het als een protestactie tegen de huidige coronamaatregelen. “Ik ga mij niet door de overheid kapot laten maken.”

De Utrechtse horecaondernemer Gijs Werschkull besloot om zaterdag tegen de regels in zijn zaak Gys toch te openen. Hij ziet het als een protestactie tegen de huidige coronamaatregelen. “Ik ga mij niet door de overheid kapot laten maken.”

Het kabinet heeft vrijdag tijdens de coronapersconferentie bekendgemaakt dat onder meer winkels, sportclubs en bijvoorbeeld kappers de deuren weer mogen openen. De lockdown blijft echter nog wel gelden voor horecazaken. Een aantal Utrechtse ondernemers gaven vrijdag echter al aan dat zij toch van plan waren om zaterdag de deuren te openen. Dit waren onder andere Sanju Ramen, de Beren, ‘t Zusje, Copper Branch, Grand Café Lebowski, café ’t College en Gys.

Tekst loopt door onder afbeelding

Richard den Hartog an Café ‘t College

Emotionele schade

“Alles in Nederland wordt weer opengegooid, maar de horeca moet nog steeds de deuren sluiten”, zegt Werschkull. “Er is daarnaast nog steeds geen visie en geen kostendekkende compensatie voor de schade die wij ondervinden. Het heeft overigens niet alleen financiële schade, maar ook emotionele consequenties voor zowel de ondernemers als het personeel. Wij zien namelijk heel duidelijk, bij onszelf en bij onze medewerkers, de impact van de coronamaatregelen en die zijn heftig.”

Vrijdag heeft Werschkull al bezoek gehad van handhavers van de gemeente Utrecht. Zij zouden geprobeerd hebben hem te overtuigen de zaak toch gesloten te houden. “Ik heb gezegd dat ik begrip heb voor hun situatie, waarin zij moeten handhaven, en heb ook gevraagd of ze begrip hebben voor mijn situatie, waarin ik moet opkomen voor mijn rechten om te ondernemen en om überhaupt een inkomen te hebben en niet financieel failliet te gaan. Ik ga mij niet door de overheid kapot laten maken, ik weiger het.”

Tekst loopt door onder afbeelding

Grand Café Lebowski

Boete

Werschkull heeft zaterdag zijn onderneming aan de Voorstraat dus opengegooid. Naast de journalisten wisten ook klanten zijn zaak weer te vinden. Mensen konden, mits zij een mondkapje droegen en hun QR-code lieten zien, weer binnenkomen om iets te bestellen. De ondernemer is van plan om de hele dag de deuren geopend te houden en een boete wil hij daarvoor wel riskeren. Zodra Werschkull het risico loopt zijn vergunning te verliezen gooit hij zijn zaak weer dicht.

De ondernemer benadrukt dat het vooralsnog om een eenmalige protestactie gaat. Op 25 januari wordt opnieuw gekeken of er eventueel versoepeld kan worden, maar Werschkull heeft naar eigen zeggen weinig vertrouwen in dat moment. “Mocht er opnieuw niet versoepeld worden, dat verwacht ik verdere acties. Niet alleen van mij, maar van veel meer ondernemers.”

Gekoppelde berichten

39 Reacties

Reageren
 1. Baliekluiver

  Mensen zoals Gijs die de afgelopen dagen luidkeels hebben lopen zeuren om het virus meer speelruimte te geven hebben hun zin gekregen. Ze denken dat het mogelijk moet zijn om binnen een paar weken de ziekenhuizen, de hulpdiensten, het onderwijs en het bedrijfsleven volledig vast te laten lopen. Het streven is om dit ruim voor het begin van de voorjaarsvakantie geregeld te hebben. De horeca mag officieel nog niet meehelpen, maar daar laat Gijs zich dus niet door weerhouden.

 2. Herman

  Ondertussen grijpen boa’s in. Bah, de progressieve. Moderne stad laat weer haar oude provincie stad gezicht gezien.

  En dat allemaal door een bange burgermeester zonder ruggegraat.

 3. Mike

  Wat snappen deze ondernemers nu niet?? Kunnen ze nu echt niet lezen. Geef het goede voorbeeld en doe wat er van je gevraagd wordt! Des te eerder mag alles weer.

 4. Bill

  @Herman, wat had je liever gezien? Dat we voor de zoveelste keer dit gedogen en dat over een maand de IC’s weer volliggen zodat je dan opnieuw kan klagen over dat er weer een lockdown is?

 5. jan

  Er zijn er helaas teveel die vinden dat alles maar op slot moet voor dat kleine groepje mensen boven de zestig die te dik zijn en een slecht immuunsysteem hebben …

 6. Erwin

  @herman: Wat heeft in godsnaam de (progressieve) gemeenteraad hier mee te maken?
  Het is landelijk beleid, handhaving is “uitbesteed” aan de veiligheidsregio, waarvan in dit geval de burgemeester van utrecht de voorzitter is.
  In dit hele verhaal komt progressief en/of gemeenteraad niet voor.

 7. Erwin

  Nabrander: wat heeft de horeca in valkenburg laten zien: dat ze het nog steeds niet snappen: geen afstand tussen tafels en personeel zonder mondkapjes, geen check van qrcode. De horeca bewijst wederom er niet klaar voor te zijn.

 8. Probleem

  @Bill: die lockdowns werken niet echt he? ‘Doe wat er van je gevraagd wordt, des te eerder zijn we van corona af’….dat iemand dat na 2 jaar en 3 lockdowns nog durft te zeggen!

 9. Hans

  Als dit zo doorgaat gaat de horeca de motor worden achter de volgende golf besmettingen. En daarom moet er dus gehandhaafd worden. Dat doet onze burgemeester goed. Of wilt u de koffie straks weer gaan halen uit de automaat in de hal van het ziekenhuis?

 10. Scherpschutter

  Op 25 januari mag alles weer open. Let maar op. De overheid zal uiteraard wel een ‘piepklein’ eisje hebben in ruil voor het privilege van niet aan de bedelstaf raken…

  De invoering van 2G. Ondernemers worden overheidspersoneel (handhavers) en ook Nederland gaat Oostenrijk achterna…

 11. Herman

  @Bill, weet niet in welke wereld je leeft, maar in geel Europa is de horeca gewoon open …
  Nergens substantieel meer of minder besmettingen, gooi die aangeorate angst toch weg!

 12. Bill

  @probleem, de lockdowns werken. Wat *niet* werkt is dat als de lockdowns stoppen mensen meteen weer alle regels aan hun laars lappen.

  @Herman, in de landen waar de horeca open is, is de vaccinatiegraad een stuk hoger en wordt er daadwerkelijk fatsoenlijk door de horeca zelf gecontroleerd. Nogmaals, als de Nederlandse horeca had laten zien dat ze de verantwoordelijkheid aan hadden gekund, waren ze in Nederland ook open geweest.

 13. Koel Hoofd

  “ik moet opkomen voor mijn rechten om te ondernemen […]”
  hmmm, is dat een recht of een keuze?

 14. Bert

  @scherpschutter

  Overheidspersoneel krijgt betaald voor die ‘arbeid’, die troep die de overheid bij ondernemers neergooit is compleet onbezoldigd

  @bill
  Het begon met “2 weeks to flatten the curve”. Ze hadden het eerst over het voorkomen van doden, toen ging ‘t over IC bedden, daarna werden het ‘besmettingen’, vervolgens postieve testen en nu zitten we bij “we willen de samenleving niet ontwrichten” (newsflash: dat hebben ze al vakkundig gedaan)

  Het eventueel volgliggen van van IC’s en een lockdown is geheel te wijten aan laksheid en incompetentie van de overheid. Die bedenken het beleid.

  En hoezo moeten ondernemers het goede voorbeeld geven? Zouden we niet eens beginnen met de prutsers die dit zwabberbeleid maken? Als er een groep heeft laten zien dat ze er niet klaar voor zijn, dat zijn zij het wel.

 15. Rob

  Wat zijn er toch veel reageerders die nog steeds denken dat een lockdown helpt. Misschien denken ze ook nog steeds dat de volgende booster of de de daaropvolgende booster de oplossing is.. lastig hoor, als je zo blind bent.

 16. Erwin

  @herman: volgens mij heb je de besmettingscijfers van de diverse europese landen niet helemaal scherp.

 17. Sjaak

  Sanju Ramen zat compleet vol, mensen dicht op mekaar, geen kuchschermen, geen anderhalve meter, geen mond-neus-maskers.
  Ja hoor horeca, jullie hebben laten zien weer open te kunnen. Not! Prutsers!

 18. wollie

  ik heb jarenlang in het diepste geheim gewerkt aan een gezichtmasker met ingebouwd rietje. daarmee kan iig de natte horeca weer veilig open…

 19. Auto Pet

  Zie hier een hoop angsthazen reageren, klopt ook wel want als je ziet hoe de samenleving veranderd is begrijp ik de reacties wel, heeft psychisch een hoop blijvende schade aangericht.
  Als mensen thuis achter de pc in angst willen blijven leven moeten ze dat voor zichzelf weten maar ik weiger dat.
  Wens alle Horeca-ondernemers veel sterkte! Want deze worden onevenredig hard getroffen.

 20. De ondernemer staat in de kou.

  @ koelhoofd. Ondernemen in dit land is een recht, in ieder vrij land. Het is reëel dat de ondernemers ook verlangen dat de overheid haar beslissingen onderbouw feitelijk daarom. Dit gebeurd niet. Daarom lijkt de maatregelen triviaal.
  Als je van anderen een offer vraagt , moet je ook aan kunnen geven waarop dit precies is gebaseerd. Ondernemers zijn gewend altijd hun eigen problemen op te lossen, zonder hulp. Nu wordt iets verboden ( terecht of onterecht ) en slechts een deel van schade wordt gecompenseerd…Vele ondernemers zien hun noodzakelijk Weerstand Reserve weg smelten. Geen ruimte straks voor investeringen, tegenvallers, of zelfs hun pensioen voorziening zijn verdwenen. Een pijnlijke constatering na vele jaren heel hard werken voor je eigen bedrijf !

 21. Esrin W.

  Heel veel mensen komen er nu achter dat ze zich een paar keer voor niks hebben laten prikken en met name die groep hoor je nu het hardst. Ze houden nu nog even vol zolang het kan maar ook dát zal uiteindelijk afsterven.

 22. Theo

  Kan iemand mij eens uitleggen wat het vragen van een QR-pas met gezondheid te maken heeft?
  Geprikten en ongeprikten kunnen evengoed corona krijgen en corona overdragen.

 23. Kobolt

  Klopt Sjaak, er staat ook een mooie foto van Sanju op Ustad
  Dit was trouwens in veel Horeca in het recente verleden ook al het geval.
  Jullie geven een slecht signaal af Sanju Ramen !

 24. Gert Mombers

  Ik zie zelfs dat er nog ondernemers zijn die in deze tijd een zaak openen, zoals Kat en Bakkie in de Twijnstraat, maar ook dit kwam ik tegen: https://tireurdelite.nl. Dat laat zij zich toch ‘vrij vertalen’ als Schutter?
  @scherpschutter kom je terug naar Utrecht? Wel lekker veel vlees zo te zien :). Respect voor ondernemers die het durven, dat hebben we nodig hier!

 25. Peter

  Vooral zo doorgaan, tegenstanders van maatregelen, amateur virologen, beterweters! Zo gaat de pandemie nog veel langer duren. Dat moet u nodig de overheid verwijten.

 26. Bill

  @Theo, best bijzonder dat je in de afgelopen twee jaar nergens uit hebt kunnen afleiden dat een vaccinatie effect heeft. Misschien kan je alleen zwart-wit denken en vind je dat de QR-code alleen gebruikt zou mogen worden als een vaccinatie 100% gegarandeerd werkt, maar in de echte wereld is elk percentage boven nul al mooi meegenomen.

  Beantwoordt dat je vraag?

 27. Subsidie

  @bill: en dat baseert u waarop? Er is toenemend wetenschappelijk bewijs dat voor de huidige variant lockdowns niet werken.

 28. Scherpschutter

  @Gert Mombers

  Een dergelijke tent openen in een tijd van een virus-massapsychose in een stad met op hol geslagen links bestuur waar La Place en Broodje Ploff de culinaire benchmarks zijn, de moeder aller economische crisissen onderweg is en de huren, belastingen en energieprijzen compleet door het dak gaan; wel, het optimisme van deze ondernemer is zonder meer grenzeloos te noemen…Ik doe het hem of haar niet na in elk geval.

 29. Bill

  @Subsidie, ik baseer dit op het feit dat we bij de vorige lockdowns hebben gezien dat het aantal besmettingen daalt. Dat is gewoon concrete data en hebben we ook gemerkt aan de toenames na versoepelingen. Kan je dit “toenemende wetenschappelijk bewijs” dat lockdowns niet zouden helpen tegen het verspreiden van de Omikronvariant misschien ook even delen?

 30. Bruin

  @Bill, dat Beantwoordt Theo z’n vraag niet. Waarom moet je bij het binnentreden van horeca een qr laten zien?
  Het zegt niets over je besmettelijkheid (zonder recente test).

 31. Koel Hoofd

  @De ondernemer staat in de kou
  Ondernemen is geen recht, het is een vrijheid.
  Dus ondernemer worden met alle ondernemers risico’s van dien (de politiek is nu eenmaal altijd een ondernemersrisico) is dus een vrije keuze.
  De overheid laat u daar geheel in vrij en stuurt alleen de fiscus op u af als ze vermoeden dat er iets niet klopt.
  Covid valt onder de kopjes natuurrampen en politieke rampen voor ondernemers.
  Weet blij dat Nederland steun geeft aan getroffen ondernemingen, in Amerika krijgen ze niets. Daar gaan mensen faillliet en dan beginnen ze gewoon weer opnieuw want dat vinden ze daar een normale ondernemers mentaliteit.

  De horeca en cultuur sector heeft vanaf dag een alleen maar zitten jengelen.
  Met de liberalisering van de Vestigingswet, met de groeten van de politici in Brussel en het Haagse, hebben vele kleine ondernemers het onderspit gedolven.
  En het stond al jaren gewoon in de krant dat het in de politieke pijplijn zat. Dat is ondernemers riscio en niet iedereen kon zich aanpassen aan de vrije markt met open grenzen.

  In 1999 en 2003 tuigden twee opeenvolgende Amerikaanse presidenten het
  podium op voor de mondiale kredietcrisis. Ze hebben namelijk de bankenwet gewijzigd (ooit ingesteld om dergelijke shit te voorkomen na de wall street crash) en stortten miljarden in een huizenbubbel die daardoor 5x zo groot werd….en klapte.
  De banken kregen de schuld, ook al hadden ze een dubbele presidentiele aangemoediging en carte blanche gekregen. Ook dat was incalculeerbaar ondernemersrisco want het het stond gewoon in de kranten in 1999 en 2003, dus die bad mortgages konden niet anders dan een keertje uit de politieke pijplijn komen.
  Echter, omdat ze too big to fail waren omdat ze dan de hele wereld meetrokken, zijn ze gered en heeft u uw bedrijf nog, of zelfs kunnen starten.

  Als men gebruik maakt van de vrijheid om te gaan ondernemen en men neemt de politiek als wetgevende en controlerende macht (NB) niet serieus als ondernemersriscio, dan gaat de onderneming een keer kapot.
  Mijn preventief advies: lees de krant en leer hoe de politiek in wereldeconomie werkt.

 32. Bruin

  @ Bill, een qr code zegt niets over de besmettelijkheid van een persoon. Dus nee, vraag niet beantwoordt (van Theo)..

 33. Bill

  @Bruin, dus een QR code die informatie geeft over een recente negatieve test of een bewijs van vaccinatie zegt niks over besmettelijkheid?

  Als je zelfs dit soort basale logica in twijfel trekt, valt er weinig meer te bespreken.

 34. Pee

  Hou nou toch eens op met dat die maatregelen nodig zijn.
  Dat is precies wat men wilt, denken dat zonder die maatregelen plotseling iedereen besmet is en in het ziekenhuis beland.
  Dat gaat echt niet gebeuren
  Zonder die maatregelen gebeurt er ook niets maar men moet de schijn hoog houden

 35. Gijs Botterman

  Gijs Werschkull vindt dat hij zich niet aan de geldende regels hoeft te houden, omdat hij het er niet mee eens is. Ik vraag me af of Gijs Werschkull het dan ook goed vind als ik hetzelfde ga doen in zijn bedrijfjes. Ik vind de prijzen namelijk veel te hoog en ben het er niet mee eens. Dus ik reken bij Gijs Werschkull nog maar de helft van het bedrag af

 36. Bill

  @Pee, weer iemand die daadwerkelijke data blijkbaar negeert en vindt dat we gewoon maar weer eens normaal moeten gaan doen. Lekker doordacht!

 37. BdV

  Inderdaad, het enige wat iets zegt over besmettelijkheid, is een recente test. Of iemand moet het kunnen ruiken. Maar ik hoop dat er snel een dag komt dat de testondernemers om compensatie kunnen gaan zeuren, vanwege teleurstellende cijfers op IC en kerkhof.

 38. Bruin

  @ Bill, een bewijs van vaccinatie zegt niets over besmettelijkheid inderdaad. Enkel een recente (negatieve) test doet dat.

 39. W.H. de Groen

  Niet de Lockdown maar de Corona-pas gaat het grote probleem worden voor de horeca ea. bedrijfstakken.
  Gaarne meer bewustzijn in deze.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).