De 25e editie van de Utrechtse Introductie Tijd (UIT) is maandag begonnen. Ruim vierduizend nieuwe studenten maken tijdens deze vier dagen kennis met de stad, elkaar en het studentenleven in Utrecht. De UIT was altijd voor wo- en hbo-studenten, maar dit jaar doen er voor het eerst ook mbo-studenten mee.
Het thema van de introductieweek is dit jaar ‘Utrecht pakt UIT’. De afgelopen jaren werd de UIT geteisterd door de coronamaatregelen, maar het evenement kan nu weer in volle glorie plaatsvinden, en dat is te merken in de stad waar honderden nieuwe studenten zich verzamelen.
De organisatie is tevreden over het aantal inschrijvingen van dit jaar. Volgens secretaris Casper van Strien is de UIT met 3.700 deelnemers groter dan in 2019, de laatste keer dat het voor de coronaperiode werd georganiseerd. Sinds corona werd de UIT grotendeels online georganiseerd, en ook dit jaar vindt een deel van het programma in de digitale wereld plaats.
Festivals
Nieuwe studenten leren tijdens de UIT elkaar, de stad en het studentenleven kennen tijdens onder meer verschillende lunches en diners, een City Challenge, een inspiratiefestival, verenigingsmarkt en sportmarkt. Naast het programma in Utrecht zelf, is er ook een online programma voor studenten die niet fysiek aanwezig kunnen of willen zijn.
De UIT werd tot op heden alleen georganiseerd voor wo- en hbo-studenten, maar dit jaar doen middels een pilot ook mbo-studenten mee aan de UIT. Tweehonderd mbo’ers konden zich aanmelden om mee te doen aan de activiteiten van de UIT. Uiteindelijk hebben 26 mbo’ers zich opgegeven. De UIT is maandag begonnen en duurt nog tot en met donderdag 18 augustus.
12 Reacties
ReagerenDe pilot om MBO studenten mee te laten doen is met 26 deelnemers duidelijk mislukt. Het lijkt mij geen feest om als MBO’er deel te nemen, je wordt continu geconfronteerd met het feit dat je een buitenbeentje bent. Je mag dan wel meedoen aan de introductie bij veel verenigingen of studentenvoorzieningen ben je niet welkom. Met het schoolse onderwijsprogramma van de MBO sta je ook mijlen ver af van het HBO en met name het universiteitsprogramma; dat zijn totaal verschillende werelden. Leuk dat gelijkheidsbeginsel maar wie is hier nu mee geholpen? Waarschijnlijk de Wethouder met MBO in z’n portefeuille en andere bestuurders. Zie het beschamende resultaat: 26. Dat zegt meer dan genoeg
Volledig mee eens. Bestuurders slaan hier de plank volkomen mis. Zet een chirurg samen met een metselaar aan tafel en 10 tegen 1 dat het geen gezellige avond wordt. Groepen zoeken elkaar nou eenmaal graag op en dat is prima.
Dat MBO-ers niet meedoen aan de uitweek maakt het voor mij echt geen minderwaardige personen of zo, sterker nog, MBO-ers vervullen juist de meest cruciale beroepen in de maatschappij. Wie dit bedacht heeft heeft waarschijnlijk een andere agenda; scoren op inclusie en diversiteit, meer niet want de mbo-er heeft helemaal niets aan een uitweek tussen andere doelgroep.
Daarom hebben slechts 26 overmoedige MBOers zich gemeld.
MBOers mogen niet drinken omdat ze vaak nog onder de 18 jaar zijn.
Ze moeten ook werken want dat hoort bij het BOL/BBL systeem, dus meefeesten tot in de kleine uurtjes zit er ook niet voor ze in.
Als ze iemand leuk vinden krijgen ze daarvan de standaard vraagt “wat doe je” gevolgd door de standaard nonverbale reactie “dom dus oninteressant” waardoor ze weer alleen staan omdat ze er gewoon niet bijhoren.
Dat wordt ze ook al sinds ze 11 jaar oud zijn verteld, te dom voor havo./vwo en dus dat betere leven (enkel nog te betalen met een HBO/WO opleiding) niet waard. Dat is zeer ernstige psychische kindermishandeling wat de identiteit aantast, maar in Nederland noemen we dat onderwijs…
Ik hoop voor die 26 MBO studenten dat ze dit allemaal niet overkomt en dat ze het leuk gaan hebben. Want er zijn ook echt wel aardige sociale HBO/WO studenten die het niet hoog in de kop hebben zitten. Maar Utrecht kennende, is het risico enorm hoog dat ze het wel zal gebeuren en een kater aan deze weken overhouden. De MBOers mogen immers nu enkel meedoen ter meerdere eer en glorie van die hoogopgeleiden en hun exclusieve inclusiviteitsideologie wat subsidie oplevert, niet omdat ze als mens de moeite waard zijn.
@ Koel Hoofd
Over stigmatiseren gesproken. Man, man, wat een trieste reactie.
@ VincentZ
“Leuk dat gelijkheidsbeginsel maar wie is hier nu mee geholpen?”
Nou, in ieder geval die 26.
Waarom zouden die van u niet mee mogen doen?
En als die toekomstige artsen en advocaten daar niet mee om kunnen gaan zijn ze niet geschikt voor hun vak.
@Koel Hoofd, duidelijk projecteert u uw eigen frustraties over laagopgeleid zijn op deze MBO-studenten. Juist de ‘slimme’ student weet ondertussen dat de vakopleidingen meer respect verdienen als toekomstige ruggengraat van de maatschappij.
Als oud-MBO student moedig ik dit initiatief juist ontzettend aan. 26 is een klein begin, maar waar het om gaat is dat iedereen die wil, mee kán doen. Ik vind het ontzettend stoer dat deze 26 meedoen, meer zullen zeker volgen, geef het tijd. Ik vind het een goed initiatief en laat zien dat de Utrechtse HBO/WO studenten zich wel degelijk bewust zijn van hun privilege (en de UIT-organisatie haar deelnemersaantallen hoog kan houden). Nu nog de verenigingen!
@Ton. U citeert een vraag van mij, geen gebod. Van mij mag het allemaal, dat is niet aan mij. Tevens fel ik hier geen oordeel over MBO-leerlingen. Mijn punt is: In hoeverre gaan de MBO’ers zich thuisvoelen waarneer zij zich realiseren dat ze er niet helemaal bijhoren en niet volledig aan het programma kunnen deelnemen. Het is alsof je mee mag naar een pretpark maar alleen in de speeltuin mag maar niet in de attracties. Het is streven naar gelijkheid die er niet is. Ik gun de 26 deelnemers van harte hun plezier, maar of ze daadwerkelijk plezier beleefden weet niemand. Lijkt mij in elk geval niet leuk als je telkens te horen krijgt: “Dit is alleen voor HBO-Uni, dat kan alleen als je op de HBO-Uni zit etc etc. Tijdens de introweek wordt je het telkens duidelijk dat je er niet helemaal bijhoort. En ja, er is ook ook een leeftijdsverschil wat het lastig maakt.
@ VincentZ
“Van mij mag het allemaal”
Nou, dat is precies het verschil met vorig jaar. Mooi toch. Iedereen blij.
Och was het leven maar een debattructje, dan kon je doelbewust de inhoud negeren en verder denderen zonder nuance. Aan hooghartig wegwuiven van vraagtekens “leuk toch!” hebben MBO-leerlingen niets.
Hoe zo hooghartig ?
Laat ik het anders formuleren:
In het verenigingsleven zie je nog steeds volop ‘gemengende’ verenigingen, niet alleen in kleinere dorpen.
Fanfares, voetbalclubs, toneelgezelschappen, kerken en corso. Het kan wel.
Waarom zou je dat bij studenten bij voorbaat voor onmogelijk houden of onmogelijk maken ?
Waarom meteen vier reacties dat het toch nooit iets wordt ?
Mbonis géén studie. Hbo ook niet dit zijn scholen …. Geen academies.. enige studies die bestaan zijn exacte vakken op wetenschappelijk niveau. De rest is allemaal normaal onderwijs Daar staat die o ook voor. Hoger beroeps ONDERWIJS. .