Utrechtse mondkapjes met bloemzaden erin zijn een hit: ‘Lekker maaltje voor de bijen’ Utrechtse mondkapjes met bloemzaden erin zijn een hit: ‘Lekker maaltje voor de bijen’

Utrechtse mondkapjes met bloemzaden erin zijn een hit: ‘Lekker maaltje voor de bijen’

Utrechtse mondkapjes met bloemzaden erin zijn een hit: ‘Lekker maaltje voor de bijen’
Blauwwitte mondkapjes liggen sinds een jaar verspreid door de stad, overal waar je kijkt. De zwerfmondkapjes brachten Marianne de Groot-Pons op een idee: 100 procent biologisch afbreekbare mondkapjes met bloemzaadjes erin. Haar mondkapjes werden binnen enkele weken al een internationale hit.

Blauwwitte mondkapjes liggen sinds een jaar verspreid door de stad, overal waar je kijkt. De zwerfmondkapjes brachten Marianne de Groot-Pons op een idee: 100 procent biologisch afbreekbare mondkapjes met bloemzaadjes erin. Haar mondkapjes werden binnen enkele weken al een internationale hit.

De mondkapjes van Marie Bee Bloom zijn behalve biologisch afbreekbaar ook nog goed voor de natuur, voor de bijen bijvoorbeeld. “In het mondkapje zitten zaadjes van een weidebloemenmix verwerkt. Die komen uit als het mondkapje afbreekt” vertelt Marianne.

Wat zijn dan de bloemen die daaruit komen? “Dan moet je denken aan die kleurige bloemen als je langs een weiland loopt. Ik ben inmiddels in gesprek met echte bijenkenners. Nu zorgen de mondkapjes voor een lekker maaltje voor de bijen, daar willen we een driesterrenmaaltijd van maken.” Behalve het kapje zelf, zijn ook de draadjes en de knoopjes afbreekbaar. “De draadjes zijn van wol gemaakt en de bloemetjes, om het mondkapje mee op maat te maken, zijn van afbreekbare eierdozen.”

Tekst gaat verder onder afbeelding


De hele productie van de mondkapjes vindt plaats in Utrecht. Met de hand. Marianne zou het niet anders willen: “Ik zou nu natuurlijk kunnen investeren in een machine die de mondkapjes maakt – die bestaat vast wel. ’s Ochtends een druk op de knop en dan heb je ’s avonds 10.000 mondkapjes. Maar er zijn nu zo’n dertig mensen per dag aan het werk om de mondkapjes te maken. Dat het helemaal uit Utrecht komt, vind ik een heel leuk aspect. Het kán gewoon, het is alleen iets duurder.”

Wacht even, dertig mensen aan het werk? “Het is bizar. We zijn pas zes weken bezig. Ik had niet durven dromen dat het zo snel al zo groot en succesvol zou zijn”, zegt Marianne. “The Happy Activist heeft het opgepikt. (Een online platform voor duurzame initiatieven, red.) Die hebben er een filmpje over gemaakt. De laatste keer dat ik keek, was dat filmpje 250.000 keer bekeken.” Inmiddels gaan er per dag gemiddeld rond de 300 mondkapjes over de virtuele toonbank.

Positieve vibe

Nu is het trouwens niet de bedoeling dat mensen deze mondkapjes van Marie Bee Bloom wél zomaar in de natuur gooien. Dat moet nog benadrukt, vindt Marianne. “De mondkapjes zijn niet bedoeld als vervanging van de andere mondkapjes en ze moeten geen boost geven aan de ‘wegwerpmaatschappij’. Ik wil met deze mondkapjes geen schade veroorzaken en iets bijdragen aan onze aarde. Het klinkt misschien gek, uit mijn mond, maar ik hoop dat we over een tijd geen mondkapjes meer nodig hebben. Voor nu maken we de mondkapjes van Marie Bee Bloom om een positieve vibe te verspreiden. Nog even de schouders eronder. En tegelijk zetten we de wereld weer in bloei. Het is een gekke tijd, maar laten we wel voor de aarde zorgen zoals we voor onze kinderen zouden zorgen.”

9 Reacties

Reageren
  1. Muppet

    “Nu is het trouwens niet de bedoeling dat mensen deze mondkapjes wél zomaar in de natuur gooien. […] De mondkapjes zijn niet bedoeld als vervanging van de andere mondkapjes en ze moeten geen boost geven aan de ‘wegwerpmaatschappij’.”

    Hoe is dit niet de bedoeling? Waar moet je ze dan laten als je ze weggooit? En hoe is dit geen wegwerpproduct?
    Ik vraag me dit oprecht af. Ze zijn biologisch afbreekbaar en goed voor de natuur. Dat klinkt als “deze mag je wél op de grond gooien”.

    Overigens kan mijn kleuterklas beter opruimen dan de gemiddelde Utrechter-die-wegwerpmondkapjes-gebruikt, dus wat dat betreft is het prima symptoombestrijding.

  2. RaoulU

    Inderdaad een uiterst tegenstrijdige boodschap. Als je deze mondkapjes weggooit zoals het hoort, bij het afval, dan worden die zaadjes verbrand. Als je ze op straat in de stad gooit komen ze niet uit, en worden ze uiteindelijk toch ook opgeruimd. Alleen als je de kapjes in de natuur weggooit zou het zin hebben. Terwijl ze daar wegooien natuurlijk toch niet de bedoeling is. Oftewel, beter was het geweest om die zaadjes er helemaal niet in te verwerken, en ze direct in de natuur uit te zaaien. Alleen dan zijn de bijen er daadwerkelijk bij gebaat.

  3. Sophie

    Je kan ze toch gewoon planten? In je tuin bijvoorbeeld? Of in een bloempotje met aarde eromheen? (Als reactie op muppet die zich af vroeg wat je er dan mee moet doen als je ze niet mag weggooien.) Het is dan geen wegwerp product omdat het een grondstof is?

  4. Robin

    Misschien kwam het oorspronkelij uit idealisme voort, maar als ze goed onderzoek had gedaan en het beste met het milieu voor heeft dan had ze van haar idee afgezien. Nu is ze gewoon ondernemer en wil ze geld verdienen. Ook bewonderingswaardig als ze daar succes mee heeft. Maar wel anders.
    Een latex ballon (dat zijn vrijwel alle ballonnen) is ook biologisch afbreekbaar, maar het duurt wel 3 tot 4 jaar. En dieren kunnen er in verstrikt in raken of het opeten en dood aan gaan. Biologisch zijn maakt dat niet goed. Gewoon bij het vuil gooien dus. Je mondkapje ook. Die zaadjes hebben dan geen nut.

  5. René

    Mensen even rustig met uw oordeel. Weggooien is inderdaad niet de bedoeling. “Na gebruik plant je het mondkapje in je tuin of in een bloempot op je balkon”, staat er op de verpakking. In de natuur groeien er als het goed is al andere bloemen.

  6. Bart

    Ik ben telkens verbaasd hoe mensen van een positief bericht iets negatiefs kunnen maken. Lekker scherp zijn, laten zien dat je t beter weet, de ander de maat nemen. Maar het hebben over de positieve kant van het verhaal; ho maar. Terwijl dat er toch echt staat: een mondkapje dat áls het weggegooid wordt, makkelijker verteerd dan de reguliere mondkapjes en ook nog eens mogelijk bloemen laat opkomen. Wat een goed initiatief! Hulde!

  7. isabelle

    Jammer dat dit mooie initiatief met een politiek correct verhaal enigszins om zeep geholpen wordt. Verwarrende boodschap!

  8. Martin

    Is eigenlijk al in de praktijk getest of dit werkt? Komen de zaadjes inderdaad uit van zo’n mondkapje? Ik kan me namelijk voorstellen dat het niet goed afloopt met de zaadjes als je ze een tijdje voor je mond/neus hebt en er een tijd vochtige lucht met bacteriën en schimmels langs blaast. Wat is het kiempercentage?

  9. Nina

    Is dit wel gezond om in te ademen zo vlak op je gezicht?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).