Utrechtse muurschildering laat baanbrekende ontdekking zien | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse muurschildering laat baanbrekende ontdekking zien | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse muurschildering laat baanbrekende ontdekking zien

Utrechtse muurschildering laat baanbrekende ontdekking zien
Foto's: Robert Oosterbroek
Een nieuwe serie muurschilderingen in Utrecht gaat baanbrekende ontdekkingen tonen. Zaterdag heeft burgemeester Jan van Zanen het eerste werk, in de Burgemeester Reigerstraat, onthuld. De schildering is gemaakt door het bekende collectief De Strakke Hand en toont Buys Ballot. Hij was hoogleraar in Utrecht en toonde in 1845 als allereerste het dopplereffect aan.

Een nieuwe serie muurschilderingen in Utrecht gaat baanbrekende ontdekkingen tonen. Zaterdag heeft burgemeester Jan van Zanen het eerste werk, in de Burgemeester Reigerstraat, onthuld. De schildering is gemaakt door het bekende collectief De Strakke Hand en toont Buys Ballot. Hij was hoogleraar in Utrecht en toonde in 1845 als allereerste het dopplereffect aan.

Om baanbrekende ontdekkingen die door Utrechters zijn gedaan meer bekendheid te geven, verschijnen er op meerdere plekken in Utrecht muurschilderingen van wetenschappelijke formules. Het project is opgezet door de Utrechtse natuurkundigen Sander Kempkes en Ingmar Swart, samen met kunstenaarscollectief De Strakke Hand.

Foto: Bas van Setten

Zaterdag onthulde burgemeester Jan van Zanen de eerste schildering. Het werk is 14 meter hoog en 12 meter breed en er is ongeveer 7 dagen aan gewerkt. Eric Wijnvoord, Moek Megens, Stefan van den Heuvel, Susan Mertens, Gabi Brunhoso, Astrid Oud en Michiel Meulemans hebben eraan gewerkt. De Strakke Hand bracht al eerder werken uit het museum naar de wijken, en nu de wetenschap.

Dopplereffect

De eerste muurschildering uit het project staat op een gevel langs de spoorlijn op de Burgemeester Reigerstraat. De schildering toont Buys Ballot (1817-1890), Utrechts hoogleraar en oprichter van het KNMI, die in 1845 als allereerste het dopplereffect experimenteel aantoont. Het dopplereffect kun je horen als er bijvoorbeeld een ambulance of raceauto langsrijdt: het geluid van deze voertuigen klinkt opeens lager nadat ze gepasseerd zijn.

Doppler had in 1842 dit effect al voorspeld, maar in die tijd waren er nog geen voertuigen die snel genoeg reden om dit experimenteel te kunnen aantonen. Toen enkele jaren later de gloednieuwe spoorlijn tussen Utrecht en Maarssen werd geopend, zag Buys Ballot zijn kans schoon: hij leende een trein, zette koperblazers op een open wagon en liet waarnemers langs de spoorlijn het verschil in toonhoogte noteren. Dit tafereel is nu te zien op een grote gevelschildering op de Burgemeester Reigerstraat.

De nieuwe muurschildering is een eerste in een serie van zogenoemde muurformules. Het idee van de muurformules komt oorspronkelijk uit Leiden, waar intussen al zes formules op verschillende muren in de stad te vinden zijn. Nieuwe muurschilderingen met wetenschappelijke formules en experimenten zullen in de loop van de komende jaren verrijzen op meerdere plekken in de stad Utrecht.

Fotoverslag

De Strakke Hand (Robert Oosterbroek)

22 Reacties

Reageren
  1. Yvonne

    Grandioos weer. Tof om te lezen dat er nog meer komen. Goed werk.

  2. Kadoendra

    Wat betreft die trein met die koperblazers op een open wagon, een leuk verbinding tussen wetenschap en humor.
    Misschien eens voor herhaling vatbaar op b.v het traject Utrecht Centraal – Spoorweg Museum.
    Op zich zouden de koperblazers vervangen kunnen worden door een eigentijdse deadmetal band.

  3. Musta

    Dit is dik. Laat Utrecht de stad van de muurschilderingen worden!

  4. Else van Balen

    Wát geweldig!!!!!

  5. GeenStijl@Utrecht

    Mooi om te zien, meesterwerk en super gezellig voor het wijk.

  6. Linlin

    @Kadoendra, dit is op het traject Utrecht Centraal – Spoorweg Museum….

  7. Annette

    Whow wat ziet het er prachtig uit zeg!!

  8. Antonius

    Prachtig kunstwerk ! En ook goed dat het flink hoog geplaatst is, zodat de puberale aandachtverslaafde spuitbuskledderaars er niet zo gemakkelijk bij kunnen komen.

  9. Harry

    Kijk zo kan het ook. Stukje kunst met historie en diepgang.

  10. Otto Nelemans

    Wat een mooi idee en geweldig uitgevoerd. Eigentijdse interpretatie van 19e eeuwse ruimtelijke verfraaiing. Meer van dat werk graag. Hoe kunnen we de Utrechtse Nobelprijs winnaars beter eren?

  11. Corrie Huiding-Stomp

    Prachtig kunstwerk die onze stad verfraait en goed om te lezen dat er meer gaan komen. Hoop wel dat het College een “potje” met geld gaan creëren zodat de schilderingen ook indien nodig een opknapbeurt krijgen.
    Maar voor nu een dikke pluim dat dit mogelijk gemaakt is en dat geld ook voor de kunstenaars.

  12. Marcel Gieling

    Prachtig staaltje schilderkunst

  13. Charles Chamboné

    Prachtig, mooi initiatief wat zeker navolging verdient! Hopelijk pakt de tuin eigenaar nog even de snoeischaar zodat de passanten er net zo van kunnen genieten als de hoog wonen de eigenaren aan de overkant!

  14. Esther

    “Laat Utrecht de stad van de muurschilderingen worden!” zei Musta. Eens. Dit soort werken verlevendigen de stad en leren je ook nog iets. Dubbelzinnig ‘mooi’ initiatief!

  15. WMJ

    Fantastisch! Meesterwerk!
    Sluit me helemaal aan bij opmerking Corrie Huiding! En ik hoop dat de bewoner zijn ‘groen’ niet al te ver laat uitgroeien, zodat we het kunstwerk in zijn geheel kunnen blijven zien. Het zou fijn zijn als dat kort gehouden wordt.
    Chapeau voor de ‘schilders’!

  16. G.H.

    Supermooi, wat een aanwinst voor de stad!

  17. Arjan Verhoeven

    Fantastisch!

    Is dit een plakkaat uit de 19de eeuw of heeft iemand die stijl perfect nagebootst?

    Als Utrecht dan zonodig “op de kaart moet”, wat kan er dan het beste in de Lonely Planet staan als de Dom enzo al besproken is?

    1. Ook begon de Tour de France in 2015 in Utrecht. Iedereen was heel enthousiast en de gemeente keek terug op een geslaagd event. Het was ook prachtig weer met veel zon en geen spatje regen.

    OF

    A. Utrecht staat daarnaast bekend om de vele honderden muurschilderingen, uiteenlopend van oude meesters, optische grapjes als enorme boekenkasten en uitgebeelde wetenschap. De inwoners van Utrecht brengen ook ideeën aan, dus als je Utrecht bezoekt wees dan niet verrast als je opeens oog in oog staat met een gigantische portret van Henk Westbroek, of dat het opeens lijkt alsof je in de Serengeti bent beland. Bij de VVV is een kaart te verkrijgen met een route langs de mooiste wandschilderingen.

  18. Bobo

    Héél erg mooi, een aanwinst voor de stad.

  19. Marja Oosterman

    Het is zo’n vanzelfsprekende plek voor een muurschildering dat ik toen ze bezig waren even dacht dat het om een restauratie ging 😉

  20. SKU

    Vandaag ook een mooi artikel in het AD. Een soort top 10 van muurschilderingen in Utrecht. Vroeger was het meestal een reclame uiting zo’n muurschildering. Dus zo nieuw is het op zich niet, maar nu is het echt Kunst met een grote K.
    Ga zo door Michiel en medewerkers, wij zijn er blij mee.

  21. jos peeters

    Weer of geen weer, het is prachtig, complimenti!

  22. hans korunka

    Ik ben trots op mijn kleindochter Gabi, en al haar kunstzinninge collega,s die met elkaar dit mooie muur-kunstwerk hebben gemaakt.
    Ik neem zeker een keer de trein om dit kunstwerk te gaan aanschouwen!.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).