Utrechtse ondernemers maken brouwerij van Stadsboerderij Rood Noot Utrechtse ondernemers maken brouwerij van Stadsboerderij Rood Noot

Utrechtse ondernemers maken brouwerij van Stadsboerderij Rood Noot

Utrechtse ondernemers maken brouwerij van Stadsboerderij Rood Noot
Van links naar rechts: ondernemers Thom van de Pol, Wil Verhoeven en Fardussa Essa.
De Utrechtse ondernemers Fardussa Essa, Wil Verhoeven en Thom van de Pol zijn vanaf dinsdag 20 oktober de eigenaren van de monumentale stadsboerderij Rood Noot. Ze beginnen op 1 januari 2021 met het renoveren van de Stadsboerderij naar Stadsbrouwerij.

De Utrechtse ondernemers Fardussa Essa, Wil Verhoeven en Thom van de Pol zijn vanaf dinsdag 20 oktober de eigenaren van de monumentale stadsboerderij Rood Noot. Ze beginnen op 1 januari 2021 met het renoveren van de Stadsboerderij naar Stadsbrouwerij.

Het drietal ondernemers begint vanaf vandaag met de nieuwe plannen. Er moeten ontwerpen en vergunningen komen, voor het opknappen van de boerderij aan de Oude Vleutenseweg in Leidsche Rijn. “Deze boerderij is in 1880 gebouwd”, zegt Van de Pol, “en er is bijna nooit iets aan gedaan.”

Zo moet de boerderij nog goed geïsoleerd worden, om het oude pand ‘energieacceptabel’ te maken. “Maar aan de buitenkant blijft de boerderij eruitzien zoals hij er nu uitziet.” Voor de renovatie van Stadsboerderij Rood Noot heeft de gemeente Utrecht een bedrag van ruim 680 duizend euro vrijgemaakt.

Stadsbrouwerij

De stadsboerderij Rood Noot krijgt na het verbouwen een nieuwe functie als ’stadsbrouwerij’. Essa, Verhoeven en Van de Pol openen in dit monumentale stukje Utrecht een eigen vestiging van Brouwerij De Prael, met een proeflokaal. Hoewel De Prael het financieel moeilijk had, heeft de organisatie onlangs een doorstart kunnen maken.

Dat kon met dank aan moedermaatschappij Stichting DOEN, een organisatie die initiatieven ondersteunt die onder andere zorgen voor een sociale en inclusieve samenleving. Bij de toekomstige stadsbrouwerij in Rood Noot komen dan ook werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Rood Noot

De naam Rood Noot is een omkering van de namen van de voormalige eigenaren Door en Toon. De afgelopen jaren is het gebouw gebruikt door het gelijknamige theatergezelschap. De gemeente maakte in 2018 bekend dat de boerderij verkocht ging worden. In februari van dit jaar ontstond er onrust, toen bleek dat brouwerij De Prael failliet dreigde te gaan.

Gekoppelde berichten

15 Reacties

Reageren
  1. Jack

    Ergens bekruipt mij het gevoel dat dit geen onverdeeld succes gaat worden. Ik wens de ondernemers het allerbeste maar vrees voor een financieel debacle.

  2. JdV

    Mijn hemel. De prijs voor het meest gesubsidieerde biertje van Nederland kan bij deze worden toegekend.
    Je zal maar een commercieel bedrijf hebben en de concurrentie moeten aangaan met een dergelijke organisatie.

  3. Gert-Jan

    Toch wel een beetje jammer dat een Amsterdamse brouwerij dit prachtige pand mag gaan uitbaten. En dat terwijl we in Utrecht ongeveer 16 brouwerijen hebben, waarvan er 9 nog niet zelf produceren en misschien best geïnteresseerd waren hier iets moois van te maken. Ben benieuwd of de 3 ondernemers die hier de scepter zwaaien daar ook mee gesproken hebben?

  4. De count

    Idd. Een amsterdamse brouwer in de boerderij nadat het met Utrechtse subsidie is opgeknapt. Blijkbaar moet er veel geld bij om het ergens rendabel te maken. Desalniettemin succes

  5. Scherpschutter

    Ik begrijp er helemaal niets van! De Gemeente pompt dus 680.000 zuurverdiende Belastingeuro’s in het omvormen van een boerderij tot brouwerij, zodat daar een brouwerij die op het randje van een faillissement verkeert daar in kan vestigen die bier brouwt waar kennelijk in beginsel al geen vraag naar is?

    Wat is dit?

  6. JdV

    @scherpschutter: de praktische toepassing van socialisme natuurlijk. Wat anders?

  7. Biertje

    Het is ontzettend jammer dat DUIC niet het complete concept in dit atrikel heeft benoemd. De Prael is meer dan een bierbrouwerij. Hier komen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te werken dus het heeft een maatschappelijk doel.

  8. De count

    Dat staat wel in het artikel.

  9. erwin

    “De Utrechtse ondernemers Fardussa Essa, Wil Verhoeven en Thom van de Pol zijn vanaf dinsdag 20 oktober de eigenaren van de monumentale stadsboerderij Rood Noot. ”
    en
    “Essa, Verhoeven en Van de Pol openen in dit monumentale stukje Utrecht een eigen vestiging van Brouwerij De Prael, met een proeflokaal. ”
    Even leven mensen: UTRECHTSE ondernemers openen een EIGEN vestiging.

  10. Bill

    erwin: ja, een eigen vestiging van een Amsterdamse brouwerij, hoe verzinnen ze ‘t?!!! Zoals eerder al genoemd had hier een brouwerij met een Utrechts hart moeten komen, redelijk absurd dit.

  11. herman

    “Stadsbrouwerij”…. het pand betreft een boerderij ligt niet in de stad.
    Daarnaast brouwerij, heb het gevoel dat iedereen een brouwerij begint, zie dat bier maar eens af te zetten?

  12. Geraldine

    Wat een zure berichten allemaal! Diepe chapeau voor iedereen die in deze tijd een uitdaging durft aan te gaan. Van mij apart kwam het bier uit Timboektoe …. en ja ik ben een Utrechtse en horeca-ondernemer die ook best deze euros kan gebruiken. Fijn dat er ergens een Utrechtse boerderij wordt aangepakt waar ook ruimte is voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

  13. Koel Hoofd

    Beste reaguurders
    Beetje minder zuur mag wel want waar zanikken jullie eigenlijk over?.

    Ze werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ja dat is gesubsidieerd, maar het geeft mensen (met Nederlandse nationaliteit) ook een kans.
    Goed, het is een Amsterdamse brouwer, maar het zijn wel Utrechtse ondernemers .
    Het is een boerderie uut 1880, aggetienntaggeteg op ze uteregs, buitenkant blijft er zo uit zien maar wel energieacceptabel. Dus monument verduurzamen, zie ik ook geen probleem in.

    Dus we hebben er een bierbrouwerij bij waar je het product nog kan proeven ook. En voor de verandering eens niet in Utrecht centrum, maar aan de andere kant van het kanaal. Dus ze beginnen al met 2-0 voorsprong.
    Enkel als het bier (grondstoffen uit regio Utrecht?) niet te zupen blijkt dan wordt het weer 0-0…

    Dus waarom dat negativisme? Is het omdat het een druildag was?

  14. Trots op Leidsche Rijn

    @Biertje, Brouwerij Maximus in Leidsche Rijn helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zonder subsidie en krijgt nu op 800 meter concurrentie met 7 ton subsidie van de gemeente voor een franchise onderneming uit Amsterdam die afhankelijk is van permanente subsidie . Ik snap hier echt geen hol van! Maar je bestaande pioniers op sociaal ondernemen zonder gemeenschapsgeld maar kapot met gemeenschapsgeld! Kan iemand mij dit uitleggen?

  15. herman

    @Koel Hoofd, wat een heerlijke positieve reactie!
    Ben jij nu HET Koele Hoofd die meestal wat kritischer is, of gebruikt iemand anders je naam?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).