Utrechtse onderzoekers brengen tienduizenden kilo’s afval op Nederlandse stranden in kaart Utrechtse onderzoekers brengen tienduizenden kilo’s afval op Nederlandse stranden in kaart

Utrechtse onderzoekers brengen tienduizenden kilo’s afval op Nederlandse stranden in kaart

Utrechtse onderzoekers brengen tienduizenden kilo’s afval op Nederlandse stranden in kaart
Utrechtse onderzoekers hebben volledig in kaart gebracht hoeveel afval er vanuit zee op de Nederlandse stranden terechtkomt, onder welke omstandigheden het vooral aanspoelt én waar het vandaan komt. De onderzoekers van de Universiteit Utrecht publiceerden hun resultaten in het wetenschappelijke tijdschrift Ocean Science.

Utrechtse onderzoekers hebben volledig in kaart gebracht hoeveel afval er vanuit zee op de Nederlandse stranden terechtkomt, onder welke omstandigheden het vooral aanspoelt én waar het vandaan komt. De onderzoekers van de Universiteit Utrecht publiceerden hun resultaten in het wetenschappelijke tijdschrift Ocean Science.

De kennis maakt het mogelijk om te voorspellen waar en wanneer afval aanspoelt, om het gerichter op te kunnen ruimen. De onderzoekers van de Universiteit Utrecht werkten samen met Stichting De Noordzee.

De onderzoekers werkten met een dataset van zes jaar beach cleanups van Stichting De Noordzee, zomerse evenementen waarbij vrijwilligers afval op het strand opruimen. Daaruit blijkt dat er op dit moment tussen de zeventienduizend en dertigduizend kilo afval op de Nederlandse stranden ligt. “Dat is gemiddeld 20 tot 80 kilo afval per kilometer strand”, vertelt Mikael Kaandorp op de website van de Universiteit Utrecht.

Voorspellen

Door deze data te combineren met actuele weergegevens, konden de onderzoekers vaststellen onder welke weersomstandigheden er vooral veel afval aanspoelt. Zo wordt het zelfs mogelijk om vooruit te kijken, vertelt onderzoeksleider prof. Erik van Sebille. “Als je op basis van de weersvoorspellingen verwacht dat er op een bepaalde dag en een bepaalde locatie veel afval gaat aanspoelen, kun je alvast een oproep doen om het dan te gaan opruimen voordat het weer terug de zee in spoelt. Dat is ontzettend belangrijk, want op het strand kun je afval vele malen makkelijker opruimen dan in zee.”

De onderzoekers bestudeerden ook waar het aangespoelde plastic afval vandaan komt. “We vonden een sterk verband tussen hoe oud het plastic afval is en hoeveel afstand het heeft afgelegd”, vertelt Kaandorp. “Het nieuwste plastic komt meestal uit Nederland, wat ouder plastic uit het Kanaal of van de Engelse kust, en een klein deel komt van verder weg, uit Frankrijk of zelfs Schotland.” Aan het soort plastic is goed te zien dat er veel gevist wordt rond het Kanaal: zo’n veertig procent van het plastic afval op Nederlandse stranden is afkomstig van visserijen.

De ‘hotspot’ voor strandafval in Nederland is de kust rond Castricum en Bergen, blijkt uit het onderzoek

6 Reacties

Reageren
 1. Thuisblijver

  Zouden ze ook kunnen onderzoeken hoeveel afval (Mac tassen ivm ballonnen) er tussen zit vanaf Utrechtse parkeerplaatsen ?

 2. woutvr

  Dus de vissers zijn de vervuilers? Merkwaardig

 3. Utrechtse Jantje

  Het lijkt mij een hoop werk , wat heel veel geld kost , en wat uiteindelijk niks oplevert ….zonde van al die verspilde energie , ik zou zeggen …opruimen die zooi , en verder kan je er niks mee , want wie kan je daar nou achteaf op aanspreken …

 4. Utrechtse Jantje

  Het lijkt mij een hoop werk , wat heel veel geld kost , en wat uiteindelijk niks oplevert ….zonde van al die verspilde energie , ik zou zeggen …opruimen die zooi , en verder kan je er niks mee , want wie kan je daar nou achteraf op aanspreken …

 5. waldorff

  @Utrechtse Jantje en thuisblijvert:
  Op de website van de UU staat dat ze op deze manier kunnen voorspellen waar en wanneer plastics op het strand aanspoelen-als je dan snel kan handelen kun je de plastics snel opruimen en voorkomen dat ze verder verspreiden in het mileu.
  40% van de plastics is inderdaad afkomstig uit de visserij: mn netten (die gemaakt zijn / waarin plastics zitten

 6. Koel Hoofd

  “Het nieuwste plastic komt meestal uit Nederland, wat ouder plastic uit het Kanaal of van de Engelse kust, en een klein deel komt van verder weg, uit Frankrijk of zelfs Schotland.”

  Okay, beetje relativeren kan geen kwaad.
  Zowel de Rijn als de Maas uitmonden in het Nederlandse kustwater….
  De Rijn is 1.233 kilometer lang en gaat door Nederland, Duitsland en Zwitserland en wordt gevoed door minstens 11 grote zijrivieren in al deze landen.
  De Maas is 950 kilometer lang en ontspringt in Frankrijk en gaat via Belgie en Nederland naar zee en, wordt gevoed door een slordige 40 zijrivieren in de desbetreffende landen.
  De Schelde is met 350 km lengte een kleintje.
  Dan hebben we ook nog te maken met de zeehavens Antwerpen en Rotterdam.

  “tussen de zeventienduizend en dertigduizend kilo afval op de Nederlandse stranden”
  Dat betreft dus het afval 260 miljoen mensen en paar duizend schepen wat direct of indirect in de rivieren/zee beland.
  Een rietje is naar boven afgerond 1 gram, een plastic flesje 24 gram.
  Dus dat zijn een hele hoop rietjes en flesjes.

  Echter, visnetmateriaal varieert in gewicht tussen 1 meter draad per kilo en 850 meter draad per kilo, en er zitten honderden meters draad in een net, dus dat wil wel aantikken. Bedenk dan wel dat een net duur is en vissers die niet voor hun lol in de zee flikkeren, maar dat het heel vaak een kwestie van lijnen kappen (leven) of zinken (dood) is voor de vissers.

  “gemiddeld 20 tot 80 kilo afval per kilometer strand”
  En daar maken ze zich druk om?
  In Hong Kong halen vrijwilligers dat per dag per km (NB!) op omdat China geen ruk doet om de Pearle River delta schoner te maken maar enkel vriendelijk glimlacht.
  India, Indonesia, thailand, philippijnen idem, eigenlijk is heel Azie een grote teringzooi en de Westerse toerist is daar ook fors debet aan.

  Begrijp me niet verkeerd hier, plastic hoort gewoon niet in het milieu (daarom staan er zoveel prullenbakken op de Nederlandse in verhouding heel erg schone stranden) en er is nog heel veel te doen.
  Maar het zou wel eens fijn zijn als het deug westen zichzelf niet zo op de borst slaat over gebakken lucht van een warm gevoel van binnen.
  Minder lullen meer poetsen want de wetenschap blijft hier zelf ook in gebreke!

  Ga eens kijken welke teringzooi die studenten in Utrecht achterlaten na hun socials in de parken grachten en natuur, begin eens met die op te voeden voordat er derden worden ingeschakeld om hun rotzoooi achter hun luie kont op te ruimen.

  Jong geleerd is oud gedaan en, voorkomen dat die zooi in het milieu terecht komt is beter dan puinruimen achteraf want dat is letterlijk dweilen met de kraan open….

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).