Ouderen die mee willen doen aan de proef waarbij zij gratis met het openbaar vervoer in Utrecht kunnen reizen, hebben nog anderhalve maand om zich op te geven. Inmiddels maken 3.578 66-plussers gebruik van de regeling.
Vorig jaar maakte de provincie Utrecht bekend een proef te starten waarbij inwoners, die 66 jaar of ouder zijn en een inkomen hebben dat lager is dan 17.700 euro (inmiddels is dat bedrag bijgesteld naar 21.000 euro), gratis met het openbaar vervoer kunnen reizen. Het gratis abonnement is alleen geldig binnen de grenzen van de provincie en geldt alleen voor de bus, tram en buurtbus en dus niet voor de trein. Ook is het niet mogelijk voor ouderen om op doordeweekse dagen voor 09.00 uur te reizen.
“Ouderen in de provincie Utrecht met een laag inkomen hebben het moeilijk”, zei gedeputeerde Arne Schaddelee destijds. “Er is onder deze groep sprake van stille armoede. De financiële drempel om het huis uit te gaan, is hoog. Eenzaamheid is vaak het gevolg. Het openbaar vervoer kan deze groep over de streep helpen en het leven net iets aangenamer maken. De provincie Utrecht biedt deze mensen daarom een jaar lang gratis gebruik aan van bus en tram.”
De 66-plussers kunnen zich tot en met eind augustus aanmelden en de proef stopt op 9 december. Of ouderen daarna nog steeds gratis met het openbaar vervoer kunnen reizen is dus nog even de vraag. “Voor 2024 gaan we kijken welk gevolg de proef krijgt”, aldus een woordvoerder van de provincie Utrecht.
Gekoppelde berichten
66-plussers met krappe beurs kunnen vanaf vandaag een jaar lang gratis reizen met Utrechts openbaar vervoer
Mensen die 66 jaar of ouder zijn en een laag inkomen hebben, kunnen vanaf nu…
3 Reacties
Reageren3.578 66-plussers maken gebruik van de provinciale regeling vrij reizen OV. Er wonen ruim 25.000 ouderen in de provincie Utrecht die voor deze regeling in aanmerking komen. Dit roept een aantal vragen op: hoe is de regeling gecommuniceerd; was de aanvraagprocedure niet te ingewikkeld; is gebruik gemaakt van het ondersteuningsaanbod; voelen ouderen zich wel veilig in het OV; blijven ouderen liever thuis? Wellicht goed om deze en andere vragen bij de doelgroep neer te leggen. En dan vooral niet digitaal!
@Ed Klute
Goeie vragen.
Want 86% van de doelgroep heeft niet meegedaan, wat neerkomt op een gefaalde marketingactie. En dat was niet omdat ‘het weer’ even niet meezat…
Ouderen bereiken die veelal digibeet of onze taal onkundig zijn, valt inderdaad niet mee. Ik raad aan op RTV Utrecht een voorlichtingsspot uit te zenden, en in bibliotheken, bejaardenhuizen, wijkcentra, moskeeën enz. er spreekuren voor te organiseren, waar de aanvragen geregeld kunnen worden.