Utrechtse politiek vraagt gemeente om opheldering over sluiting koffiehuis Transwijk Utrechtse politiek vraagt gemeente om opheldering over sluiting koffiehuis Transwijk

Utrechtse politiek vraagt gemeente om opheldering over sluiting koffiehuis Transwijk

Utrechtse politiek vraagt gemeente om opheldering over sluiting koffiehuis Transwijk
Stadskantoor. Foto: Bas van Setten
De Utrechtse politiek vraagt om opheldering over de sluiting van het koffiehuis Transwijk in 2019. De gemeente nam toen strenge maatregelen tegen het koffiehuis, waar gegokt zou worden. Er werd namelijk bingo gespeeld. De Raad van State tikte de gemeente Utrecht vorige week op de vingers vanwege de sluiting.

De Utrechtse politiek vraagt om opheldering over de sluiting van het koffiehuis Transwijk in 2019. De gemeente nam toen strenge maatregelen tegen het koffiehuis, waar gegokt zou worden. Er werd namelijk bingo gespeeld. De Raad van State tikte de gemeente Utrecht vorige week op de vingers vanwege de sluiting.

In 2019 trok de toenmalige burgemeester Jan van Zanen de vergunning in van het koffiehuis omdat er illegaal gegokt zou worden. De rechter liet vorige week weten dat de gemeente dit niet goed aangepakt heeft.

De fracties van DENK, GroenLinks, Stadsbelang, PvdA, VVD, PvdD, D66, Student&Starter en SP zetten hun vraagtekens bij de maatregelen van de gemeente tegen koffiehuis Transwijk. Waarom moest de eigenaar de tent voor een jaar sluiten, terwijl er niet eens overlastmeldingen of andere ongeregeldheden waren?

Volgens de gemeente zou er sprake zijn van ‘slecht levensgedrag’ bij de bingoavond die tijdens de ramadan plaatsvond. De gemeente zegt beelden te hebben, waarop te zien is dat er werd gespeeld om geldbedragen. Deze videobeelden heeft de gemeente echter nooit getoond aan de rechter.

Andere eigenaar

Ook willen de fracties weten waarom een strafrechtelijk onderzoek uit 2016 meespeelde in de beslissing om de koffiezaak te sluiten. De familie die Transwijk runde, was toen nog geen exploitant van de koffiezaak.

Vergoeding

De Utrechtse politiek vraagt de gemeente daarbij om in gesprek te gaan over een financiële vergoeding voor de familie die koffiehuis Transwijk runde. Die kon het pand tijdens de sluiting niet gebruiken voor horeca, maar moest wel de kosten voor huur en energie betalen.

 

Gekoppelde berichten

4 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Een vorstelijke financiële vergoeding lijkt mij hier wel het minste dat op zijn plaats is, en wat mij betreft hoofdelijk te voldoen vanuit de zakken van de betrokken ambtenaren. Dit is natuurlijk een regelrechte schande (arme familie) en wat betreft ook een directe aanleiding om ALLE historische vergelijkbare zaken nog eens onder te loep te nemen…

  Dat deze politici nu pas om omheldering vragen toont verder alleen maar meer aan hoe disfunctioneel deze organisatie is. Waar een burgemeester besluit om ineens allerlei bedrijven te sluiten dienen uiteraard direct vragen gesteld te worden en niet 2 jaar na dato na een uitspraak van de Raad van State…

  Hoog tijd dat deze gemeente eens onder streng toezicht geplaatst gaat worden, want wat hier allemaal gebeurt de laatste jaren…Het volgende schandaal is alweer in de maak met Dijksma die zonder enige rechtsgrond mensen fata morgana straffen oplegt zoals ‘digitale gebiedsverboden’.

 2. Anne Marie ten Berge

  Niet de gemeente Utrecht maar Jan van Zanen heeft volgens de Raad van State onrechtmatig een café gesloten.Het was zijn portefeuille. De gedupeerden kunnen nu aangiften doen tegen de toenmalige burgemeester mr. Jan van Zanen. (VVD) Als je als politicus door de Raad van State op de vingers getikt wordt dan heb je iets onrechtmatigs gedaan. De wet overtreden. En dat mag niet. Daar zijn geen excuses voor. Ook een burgemeester moet de wet kennen.

 3. Koel Hoofd

  huh…‘slecht levensgedrag’ …. op een bingoavond?
  Wat is dat?
  Wie bepaald dat?
  Is het eigenlijk wel mogelijk bij de bingo?

 4. Geenstijl@Utrecht 🤔

  Het zijn de ambtenaren van de gemeente Utrecht die een advies uitbrengen aan de burgemeester, die ambtenaren zitten er nog altijd,dus ik zou zeggen en flinke bezem erdoor,want wat heb je aan ambtenaren die grove fouten maken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).