Utrecht op de vingers getikt door Raad van State: intrekken horecavergunning niet goed gegaan Utrecht op de vingers getikt door Raad van State: intrekken horecavergunning niet goed gegaan

Utrecht op de vingers getikt door Raad van State: intrekken horecavergunning niet goed gegaan

Utrecht op de vingers getikt door Raad van State: intrekken horecavergunning niet goed gegaan
De gemeente Utrecht is op de vingers getikt door de Raad van State in een langlopende kwestie rondom het Turkse koffiehuis Transwijk. In 2019 trok de toenmalige burgemeester Jan van Zanen de vergunning in van het koffiehuis omdat er illegaal gegokt zou worden. Het ging om een spelletje bingo. De rechter vindt dat de gemeente dit niet goed aangepakt heeft.

De gemeente Utrecht is op de vingers getikt door de Raad van State in een langlopende kwestie rondom het Turkse koffiehuis Transwijk. In 2019 trok de toenmalige burgemeester Jan van Zanen de vergunning in van het koffiehuis omdat er illegaal gegokt zou worden. Het ging om een spelletje bingo. De rechter vindt dat de gemeente dit niet goed aangepakt heeft.

De zaak draait allemaal om koffiehuis Transwijk. In juni 2019 besloot de toenmalige burgemeester van Utrecht om de exploitatievergunning van de zaak in te trekken. Ook werd besloten dat de eigenaar een jaar lang geen nieuwe vergunning kreeg voor die locatie.

De reden was dat het koffiehuis betrapt was op het organiseren van een bingo. Ook waren er volgens de gemeente andere signalen dat er illegale bingo’s werden georganiseerd. Zomaar een bingo organiseren met prijzen mag niet in Utrecht. De gemeente was van mening dat er veel geld omging bij de bingo.

De vergunning werd daarom ingetrokken. Er zou namelijk een gevaar zijn voor de openbare orde en de leidinggevende van de zaak zou door de situatie mogelijk ‘slecht levensgedrag’ tonen.

Rechter

De eigenaar was het niet eens met deze gang van zaken. Hij gaf toe dat er inderdaad tijdens de ramadan een bingo werd georganiseerd maar daarbij zou het gaan om kleine prijzen. Samen met de bekende Utrechtse jurist Kees van Oosten hebben ze de zaak naar de rechter gebracht. Nadat eerst de rechtbank al uitspraak deed kwam de zaak uiteindelijk bij de Raad van State terecht.

Daar oordeelt de rechter nu dat er inderdaad bingo werd gespeeld zonder de juiste vergunning, maar dat niet is bewezen dat er veel geld in omging. Ook zouden er onvoldoende redenen zijn om te denken dat er ongeregeldheden of gewelddadigheden zouden ontstaan in het koffiehuis. Er zijn ook nooit overlastmeldingen gedaan rondom de bingoavonden. Het intrekken van de vergunning had met deze redenen dus niet mogen gebeuren. Ook zijn er onvoldoende redenen om te zeggen dat de leidinggevende ‘slecht levensgedrag vertoond’.

De gemeente Utrecht moet het besluit, om de vergunning in te trekken, nu opnieuw gaan bekijken.

5 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Goed gedaan Kees van Oosten!

 2. Scherpschutter

  De vergunning van de gemeente Utrecht dient te worden ingetrokken. Klaar. Genoeg is genoeg.

  De gemeente trekt hier de stekker uit een goudeerlijke onderneming zonder dat ze zelfs een gram bewijs had. Nul bewijs dat er geld in omging, nul bewijs voor een in beginsel al absurde aantijging van ‘slecht levensgedrag’, nul bewijs voor overlast….helemaal niets!! Dat is ronduit schokkend.

  Dan ben je ofwel volslagen incapabel om je vak uit te voeren EN een juridische randdebiel, of zo’n ongekend roekeloze machtswellusteling dat het je allemaal geen moer kan schelen omdat je er toch wel mee weg komt. Meer smaken zijn er niet…

  Hoe dan ook: hoog tijd dat deze volslagen ontspoorde gemeente weer eens plantsoenen gaat harken…en verder niets. En voor de ondernemer in kwestie wat mij betreft een vor-ste-lij-ke schadevergoeding, rechtstreeks vanuit de pensioenpot van de betrokken ambtenaren.

  Dit kan niet.

 3. Moniek

  Niet bewezen wil niet zeggen dat er niets aan de hand was. Je mag toch aannemen dat Van Zanen niet zomaar op basis van helemaal niets is gaan handelen? Waar rook is, is vuur, alleen is het vuurtje waarschijnlijk snel gedoofd. Om hier nu meteen te gaan rellen over incapabiliteit of machtswellust, is een stap te ver. Er worden zeker fouten gemaakt, maar ik heb nog wel enig vertrouwen in de goede wil van bestuurders.

 4. RABE

  Dat gaat geld kosten en terecht.
  En even een berichtje in de krant om dat te bevestigen.

 5. Balletje balletje

  Bingo voor Kees van oosten

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).