Utrechtse proef met betaalbare fietsen voor U-pashouders krijgt vervolg; nog eens 500 fietsen beschikbaar gesteld Utrechtse proef met betaalbare fietsen voor U-pashouders krijgt vervolg; nog eens 500 fietsen beschikbaar gesteld

Utrechtse proef met betaalbare fietsen voor U-pashouders krijgt vervolg; nog eens 500 fietsen beschikbaar gesteld

Utrechtse proef met betaalbare fietsen voor U-pashouders krijgt vervolg; nog eens 500 fietsen beschikbaar gesteld
Verschillende Utrechtse organisaties gaan nog eens 500 fietsen beschikbaar stellen voor Utrechters die zelf geen fiets kunnen betalen. De fietsen kosten 30 euro, waar ook een jaar lang gratis fietsonderhoud bijhoort. In Overvecht werden vorig jaar al 300 fietsen beschikbaar gesteld en dat bleek een succes.

Verschillende Utrechtse organisaties gaan nog eens 500 fietsen beschikbaar stellen voor Utrechters die zelf geen fiets kunnen betalen. De fietsen kosten 30 euro, waar ook een jaar lang gratis fietsonderhoud bijhoort. In Overvecht werden vorig jaar al 300 fietsen beschikbaar gesteld en dat bleek een succes.

De proef startte in april vorig jaar. Bij De Dreef in Overvecht konden mensen terecht voor fietslessen en mensen met een U-pas konden voor 30 euro een fiets inclusief een jaar reparaties krijgen. Deze zogenoemde ‘fietsdeals’ waren volgens de gemeente een groot succes: er werden 300 fietsen vergeven en de reacties zijn positief. “De deals voorzien duidelijk in een behoefte”, stelt het college van B&W.

Uit de pilot bleek dat er niet alleen in Overvecht behoefte is aan deze fietsdeals. Bij onder meer buurtteams, Vluchtelingenwerk en de Tussenvoorziening melden zich steeds meer mensen die ook in aanmerking willen komen voor een fietsdeal. Het college heeft daarom besloten om de pilot uit te breiden.

“Dit jaar bestaat Utrecht 900 jaar. Onze ambitie is daarom om 900 bewoners die zelf geen fiets kunnen betalen via een fietsdeal aan een fiets te helpen”, laat het college weten. De Fietsersbond in Utrecht heeft al honderd kinderfietsen ingezameld en het college wil daar bovenop nog 500 extra fietsdeals sluiten. Die extra fietsdeals worden uitgevoerd door de Utrechtse startup BikeFlip. De startup is ook een leerwerkplek waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt het vak van fietsenmaker kunnen leren.

70.000 euro

De gemeente wil naar eigen zeggen dat iedere inwoner kan fietsen. Dat maakt het makkelijker om naar werk te reizen of deel te nemen aan sociale activiteiten en zorgt ervoor dat Utrechters ‘gezond en vitaal’ blijven. De gemeente trekt eenmalig 70.000 euro uit voor het project. Dat geld komt uit het potje voor een pilot met speedpedelecs. Volgens het college blijkt dat die pilot kan worden uitgevoerd voor een lager bedrag.

De fietsdeals zijn voor U-pashouders uit Utrecht. Mensen die gebruik willen maken van de fietsdeal kan door een mail te sturen naar info@heelutrechtfietst.nl.

10 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Wie kan er nou geen fiets betalen in Nederland?! Je koopt via Marktplaats.nl al een fiets voor 50 tientjes….Als je dat niet kan betalen dan heb je niet een bijna gratis fiets van 1400(!) Euro nodig, maar een schop onder je hol zodat je er wel zelf een kunt betalen…

  En hoe voorkomt de gemeente dat deze subsidiefietsen van 1400 Euro de stuk niet een dag na aanschaf voor 30 Euro alsnog op Marktplaats of E-bay te koop worden aangeboden?

 2. Bert

  @scherpschutter Waar haal je de 1400 euro prijs vandaan? Zie ik niet in het artikel staan.

  Overigens is dat wel weer typische kortzichtigheid van de gemeente “de fietsen zijn allemaal vergeven en men is positief, dus er is duidelijk voorzien in een behoefte”

  Als je dingen zo goed als gratis gaat weggeven, gaat dat meestal hard, maar om de conclusie daar aan te verbinden dat er dus een behoefte is, waar belastinggeld aan gespendeerd dient te worden…

 3. Rob H.

  Voor sommige mensen is vijf tientjes een week eten. En volgens mij kan niemand zonder een week eten.

 4. David Miltenburg

  Ahh, het was me al langer duidelijk, maar scherpschutter leeft inderdaad in de ‘IK’ leving in plaats van SAMENleving. Zodra het om mensen gaat die het wat moeilijker hebben en een steuntje krijgen gaat ie steigeren. Zou zomaar eens ten koste kunnen gaan van z’n eigen belang…

 5. Erica

  Het gaat om tweedehandsfietsen. Dus niet om fietsen van € 1.400. Die fietsen moeten rijklaar gemaakt worden en 1 jaar onderhouden. Daar zorgt een club voor die ‘mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’ (wat een rotnaam!) een werkleerplek biedt waar ze een vak leren waar veel vraag naar is. Dat zal wel wat geld kosten. Ik vind dat nuttig besteed.
  @ scherpschutter. Kijk nog eens even naar de hoogte van het minimumloon of bijv een bijstandsuitkering voor iemand die door ziekte niet kan werken. Denk dan even aan de energiekosten enz en geef dan jezelf een schop!

 6. JdV

  @nietheelscherschutter: je reaguursel slaat 2 x de plank mis. 50 tientjes is 500 euro voor een fiets op marktplaats. 5 tientjes wellicht?
  500 x 140 euro is 70k euro. 140. Niet 1400.

 7. Geenstijl@Utrecht

  Ik vind dit een super idee,sta er helemaal achter,goed om op deze manier mensen vooruit te helpen.

 8. Moniek

  Benieuwd waar al die fietsen worden gestald.

 9. woutvr

  Top!

 10. Kas

  @Scherpschutter:

  Uuuh, gozer, ik weet niet of je daar een keer bent langs geweest, maar dit zijn geen fietsen van €1400. Dit zijn derde- of zelfs vierdehands fietsen, waarbij met hard werk, duct tape en een beetje spuug, bruikbare delen van verschillende fietsen worden gebruikt.

  Ik heb zelf zo’n fiets, en nee, ik kon destijds niet €50 missen voor een fiets van Marktplaats. Die extra €20 is wat ik per week uit geef aan eten, in totaal. Ik kon zelfs de busreis erheen niet betalen, dus ik ben er heen gefietst op de fiets die ik destijds had. Een fiets met een volledig kapotte rem, en een rem die nog maar half werkte. Met een enorme slag in mijn voorwiel, dankzij een scooter die “niet door had dat het twee richtingsverkeer was,” en lachend weg reed.

  En de fiets die ik nu heb, dankzij deze actie, heeft ook maar een rem, omdat de remkabel aan de rechterkant volledig verroest is, iets wat pas na een paar weken duidelijk werd. Gelukkig is er een garantie van een jaar, want die heb ik nu al nodig.

  Als jij je niet in kan beelden hoe iemand, vooral ten tijde van een pandemie, wellicht niet het geld heeft voor een fiets van Marktplaats, en dat een paar tientjes enorm veel verschil kunnen maken, moet je misschien een beetje werken aan je inlevingsvermogen.

  Overigens heb ik mijn oude fiets daar achter gelaten, omdat er nog wel een paar bruikbare onderdelen van te redden waren. Voor de volgende persoon die hun “€1400 kostende fiets” komt ophalen, in plaats van een “schop onder hun hol”.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).