Utrechtse studenten verzamelen binnen korte tijd 175 slaapzakken voor vluchtelingen op Lesbos Utrechtse studenten verzamelen binnen korte tijd 175 slaapzakken voor vluchtelingen op Lesbos

Utrechtse studenten verzamelen binnen korte tijd 175 slaapzakken voor vluchtelingen op Lesbos

Utrechtse studenten verzamelen binnen korte tijd 175 slaapzakken voor vluchtelingen op Lesbos
Myrthe Bosman & Suzanne Lagerweij. Foto's: Bas van Setten
Drie Utrechtse studenten van studentenvereniging Navigators hebben in een paar dagen tijd maar liefst 175 slaapzakken bij elkaar gesprokkeld. De slaapzakken worden naar het Griekse eiland Lesbos gestuurd, waar momenteel duizenden dakloze vluchtelingen verblijven.

Drie Utrechtse studenten van studentenvereniging Navigators hebben in een paar dagen tijd maar liefst 175 slaapzakken bij elkaar gesprokkeld. De slaapzakken worden naar het Griekse eiland Lesbos gestuurd, waar momenteel duizenden dakloze vluchtelingen verblijven.

Op Lesbos brak vorige week brand uit in vluchtelingenkamp Moria. Ruim 12.000 mensen raakten daardoor dakloos. Omdat de winter voor de deur staat besloot hulporganisatie Because We Carry slaapzakken in te zamelen voor de dakloos geraakte vluchtelingen.

Myrthe Bosman, Suzanne Lagerweij en Jana van Hooijdonk van Navigators Studentenvereniging Utrecht zagen de oproep van de hulporganisatie voorbijkomen. “Hoe cool zou het zijn als we een paar slaapzakken konden doneren”, dachten de studenten.

Op zondag deelden ze een oproep op sociale media. Dat leverde meteen veel reacties op. “Wij hoopten een paar honderd euro op te halen, maar binnen een kwartier stond de teller al op 200 euro”, zegt Bosman. De oproep werd door veel mensen gedeeld en zondagavond was er al een bedrag van 1.000 euro opgehaald. Uiteindelijk heeft de actie van de studenten 4.750 euro opgeleverd.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Vrijbuiter

De volgende stap was het aanschaffen van slaapzakken. “Dat was nog een hele klus omdat alle aanbiedingen die wij vonden al waren uitverkocht. Toen we op een gegeven moment een bestelling hadden geplaatst bleek dat zij niet op tijd konden leveren. Die moest dus weer worden ingetrokken.”

Uiteindelijk zijn de studenten bij Vrijbuiter terechtgekomen. “We hadden afgesproken om 141 slaapzakken te kopen. Zij zouden er negen doneren en ook nog eens 1.000 euro korting geven.” Naast de 150 slaapzakken van Vrijbuiter wisten ze ook op een andere locatie nog 25 slaapzakken te kopen.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Inzamelplekken

Because We Carry zocht per provincie twee inzamelingsplekken, waar per locatie 650 slaapzakken konden worden opgeslagen. Hier konden mensen en bedrijven zich voor opgeven. Anne Vermeulen, die in juli nog op Lesbos was om hulp te verlenen, zag de oproep vrijdagavond op sociale media en besloot de berging van haar huis aan de Pal Maleterstraat in Utrecht beschikbaar te stellen.

Zaterdag hoorde ze dat ze was uitgekozen. “Ik ben toen direct mijn berging leeg gaan halen, ik slaap nu dan ook tussen een paar fietsen.”

Vermeulen werd overdonderd door mensen die slaapzakken wilden komen brengen. “Ik kreeg honderden e-mails en telefoontjes. Ik wist niet wat me overkwam. Wel echt fantastisch om te zien dat zoveel mensen iets willen doen.”

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Anne Vermeulen

Fantastisch

Vermeulen werd ook gebeld door de drie studenten. “Ze zeiden in eerste instantie een paar slaapzakken te willen doneren, maar vertelden daarbij dat ze nog geld aan het inzamelen waren en niet wisten hoeveel het er gingen worden. Uiteindelijk bleken het er dus 175 te zijn, echt fantastisch.”

Niet alleen Vermeulen was overdonderd, de drie studenten zagen dit ook niet aankomen. “We hadden niet verwacht dat het zo’n succes zou worden. Ik vind het heel mooi om te zien dat dit zoveel mensen raakt en het is ook bemoedigend dat zoveel mensen iets willen doen voor een ander”, aldus Bosman.

In Nederland zijn zo’n 15.000 slaapzakken gedoneerd. Ze worden donderdag per vliegtuig naar Griekenland gestuurd.

16 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  “er brak brand uit” is niet helemaal correct, “er is brand gesticht” is wat er werkelijk is gebeurd.
  Het gevolg is dat duizenden mensen die al ontheemd waren, nog verder veel ontheemd zijn en soms helemaal niets meer hebben, en toch de speelbal blijven van politiek, feel good NGOs en hard core criminelen.
  Dus het is lief van deze studenten dat ze slaapzakken voor die mensen hebben ingezameld. Geef ze een knuffel op afstand!

 2. Frits

  Super initiatief

 3. Naam

  15.000 slaapzakken, alleen al uit Nederland, voor een kamp waar 12.000 vluchtelingen verblijven ⇒ wat meer overleg tussen goedbedoelende gevers en met de vluchtelingen zou denk ik verstandig zijn.

 4. Yoshua

  Voor het geld van een slaapzak koop je ook een ticket enkele reis naar Nederland.
  Waarom zouden we willen dat deze mensen in een slaapzak moeten overnachten in de goot van een guur en gevaarlijk eiland.
  Ongekend dat onze regering niet alle 13000 mensen met spoed naar Nederland haalt.
  Die 13000 zijn zo weinig, die kunnen we wel in onze stad opvangen, zonder dat er iemand wordt benadeeld.
  Ik hoop oprecht dat GroenLinks die nu debatteert in de kamer het voor elkaar krijgt dat Nederland alle vluchtelingen opneemt van alle Griekse eilanden.
  Duitsland heeft in vijf jaar ruim 2.5 miljoen mensen opgevangen, wij bijna niemand.

 5. Kadoendra

  @Yoshua

  In Europa leven 50 MILJOEN mensen die dagelijks amper rond kunnen komen!

  In mijn optiek is het een grote schande dat Europa niet eens werk gaat maken om zijn eigen onderdanen een beter perspectief te geven.

  Dat Duitsland veel vluchtelingen heeft opgenomen kan niet los gezien worden van het feit dat voor de vluchtelingencrisis was begonnen de Duitse werkgeversorganisatie (absoluut geen linkse club!) had gemeld dat Duitsland in de loop der jaren meer arbeiders nodig zou gaan krijgen door een vooruitzicht op een aantrekkende economie.

  Dus het toelaten van 2,5 miljoen vluchtelingen in Duitsland had niet alleen een humanitaire reden het zou ook de vraag naar nieuwe arbeiders vervullen.

  Een partij als GroenRechts heeft totaal geen binding met de bestaande onderklasse van Nederland en hierdoor gaat de Nederlandse onderklasse over een aantal jaren enorm door lijden.

  Gisteren op Prinsjesdag heeft de Raad van State (het belangrijkste adviesorgaan van de regering) gemeld dat de belastingen in Nederland omhoog moeten om de uitkeringen te kunnen blijven betalen.
  Dus het zit er al aan te komen dat dit vroeg of laat gaat gebeuren.

  Als dit gaat gebeuren is er ook een grote kans dat de uitkeringen verlaagd gaan worden en als deze verlaagd gaan worden kan je wel sociaal betrokken zijn met nieuwkomers in Nederland maar als de bestaande Nederlandse onderklasse moet opdraaien voor de kosten moet er echt op een andere manier gekeken gaan worden naar hulp voor vluchtelingen.

 6. Probleem

  Een mooi initiatief. Tegelijkertijd is de situatie treurig en legt het gebrek aan Europees leiderschap bloot, met menselijk lijden tot gevolg. Griekenland wordt al jarenlang gedwongen om als half failliet land een gigantische hoeveelheid migranten op te vangen. Tuurlijk zou het menselijk zijn om deze mensen in Nederland op te vangen maar waar eindigt dat? Het is tijd voor een fatsoenlijk en streng migratiebeleid. Het VN vluchtelingverdrag uit 1951 is opgesteld toen de wereld 2,6 miljard inwoners had, inmiddels zitten wij op 7,8 miljard mensen. Hoe leefbaar wordt ons land met een grote groep mensen die voor een extreme mate financieel afhankelijk zijn van anderen? Waarom moet Nederland massaal Afghanen naar Nederland halen? Deze mensen zullen in hoge mate aan de onderkant van de samenleving bungelen door een gebrek aan taalkennis en gebrek aan relevante vaardigheden/diploma’s. Hoe blij worden deze mensen daar zelf van? Je kan niet iedereen helpen, er moeten grenzen worden gesteld. Hopelijk zorgt de brand in moria voor deze grenzen zodat veel van deze migranten hun leven niet hoeven te wagen om Europa te bereiken.

 7. Koel Hoofd

  @Yoshua
  Reality check
  Utrecht heeft nu al woonruimte te kort waardoor woningen onbetaalbaar zijn.
  Er moeten nog 40.000 woningen worden gebouwd, maar GL en D66 vinden het milieu en klimaat en energieverdienmodellen van de eigen achterban belangrijker, dus die woningen komen er niet.
  Die 13.000 die jij wil binnenhalen moeten dan hier op straat slapen omdat GL en D66 dat fijn vinden?

  Helaas voor die duizenden economische vluchtelingen aan de buitengrenzen van de EU, ze zullen daar nog jaren blijven zitten terwijl de EU hopeloos verdeeld is omdat niemand meer op die mensen zit te wachten. De EU heeft eigen ‘triljarden’ problemen die nu prioriteit opeisen.

 8. GeenStijl @Utrecht 🤔

  Ik vind het een bewonderingswaardig initiatief, maar deze mensen moeten absoluut niet naar Europa komen.
  Kadoendra schrijft precies zoals het is,en anders zal Europa ook in een burgeroorlog terecht komen waarbij de oorlog in voormalig Joegoslavië zal verbleken.

 9. Bromsnor

  Bromsnor denkt dat poetsen beter is dan lullen (hulde meisjes). Bromsnor denkt ook dat de omstandigheden in de kampen mensonterend zijn en gefixed moeten worden.

 10. Hadjememaar

  Het vluchtelingenprobleem is niet zozeer een links rechts discussie als wel een “haves” “have nots” discussie. Kadoendra, die over het algemeen sociale standpunten uitdraagt, waarschuwt voor de golf van toekomstige uitkeringstrekkers. Ik merk in mijn werk (waarin ik regelmatig met nieuwe Nederlanders te maken heb), dat mensen die hier het kortste zijn (legaal), de meeste weerzin hebben tegen “al nieuwkomers”.

  Zonder meteen een waardeoordeel te willen trekken merkt ik het volgende op:
  – ben je links en heb je het goed (stedelingen) dan heb je niet veel problemen met vluchtelingen. Ze doen je niks, wonen niet in je wijk en krijgen je baan niet.
  – ben je links en heb je het niet zo goed, dat voel je je in de bestaand bedreigt door nieuwkomers de banen en huizen inpikken en de uitkeringspot verteren .
  – ben je rechts en heb je het goed dan ben je over het algemeen tegen vluchtelingen, i.v.m. de “homeopathische verdunning van ons ras en onze cultuur”. Enkele welgestelde rechtselingen zijn vóór migratie omdat ze meer schoonmakers nodig hebben.
  – ben je rechts EN heb je het niet zo goed dan ben je panisch voor iedere nieuwkomer die zwartepiet komt afpakken.

  Dan benadrukt nog maar eens, je “bent wat je denkt” (of was het andersom)

 11. Kadoendra

  @Hadjememaar

  Nadat Duitsland de grote groep vluchtelingen had opgenomen zag ik op de TV een jongen die nu succes in Duitsland heeft met rappen.
  Het was een nieuwe Duitser en het was frappant dat hij erop wees dat Duitsland niets deed voor de bestaande Duitse onderklasse.
  Iedereen moet goed beseffen dat het wettelijk minimumloon in Duitsland nog niet zolang bestaat.
  Een aantal jaren geleden was het normaal in Duitsland dat er veel mensen baantjes hadden voor 1 a 2 euro per uur!
  Daar viel niet van te leven, maar het was wel de realiteit voor veel mensen met zulke baantjes.
  Dus 40 uur werken a 1 a 2 euro per uur en voor de rest konden ze naar de sociale dienst gaan.
  Toen kwamen er verkiezingen in Duitsland en de CDU kon alleen maar een regering in elkaar timmeren met de SPD.
  Een harde SPD eis was dat ze alleen maar een regering met de CDU wilde vormen als het wettelijke minimumloon er kwam.
  Het CDU was tegen, maar ze konden niet anders daar het een harde SPD eis was.
  Merkel en haar CDU zouden het allemaal wel even “schaffen”, maar het “schaffen” van het wettelijk minimumloon waren ze op tegen!
  Wat betreft de vergelijking Duitsland en Nederland op sociaal vlak is het sociale vangnet in Nederland veel rianter dan in Duitsland.
  Maar er komt weer in nieuwe economische crisis aan en in een crisis vallen onderaan de samenleving vaak de hardste klappen.
  Ik vind dat vluchtelingen human behandeld moet worden, maar dat moet ook gelden voor de al bestaande onderklasse.
  Een grens van een land is niet alleen een hindernis voor mensen en producten (invoerrechten om de eigen markt te beschermen) , maar het beschermt ook het sociale stelsel en dit sociale stelsel zijn de kwetsbaarste burgers afhankelijk van.
  Bij de SP speelt dit besef en bij GroenLinks speelt dit besef totaal niet.

 12. Hadjememaar

  @Kadoendra, vergis je niet. Ik begrijp je punt. Je hebt in mijn ogen ook helemaal gelijk. Ik geloof dat 40% van de mensen in Overvecht onder de armoedegrens leeft. In een vorig leven heb ik gewerkt voor een NGO, armoedebestrijding in Afrika. Ik kwam vrij snel tot de conclusie dat ik helemaal niet in Afrika moest zijn voor armoedebestrijding. Hier om de hoek, in Overvecht is genoeg te doen.

  Maar nu het perspectief, ik woon in Oost, ben bevoorrecht en voor mij vormen vluchtelingen geen bedreiging. Woon je in Overvecht, Ondiep, Zuilen of Kanaleneiland, dan is dat echt anders.

  Waar ik van schrik is hoe “mensen”, vluchtelingen en gelukszoekers, in het kader van een politieke oplossing in kampen belanden waar ze totaal aan hun lot overgelaten worden en creperen. Dat is mensonterend en dat kan niet doorgaan, ondanks al het andere leed in de wereld en zelfs in ons land.

 13. Kadoendra

  @Hadjememaar

  Een aantal jaren geleden heb ik een artikel gelezen over een wijk in Glasgow en in die wijk was de levensverwachting net zo laag als in een arm Afrikaans land.
  Dan heb je het dus over een grote stad in Europa.

  Als rechtse partijen het hebben over de vluchtelingen problematiek hebben ze het altijd over opvang in de regio, maar aan die kampen in de regio is wel vaak te zien dat er te weinig geld gaat naar de regio en daar hebben die rechtse partijen het niet
  over.
  Het is inderdaad schokkend dat mensen een speelbal worden van de politiek, maar vandaag zijn het de asielzoekers en als de economische crisis zich gaat uitbreiden is de gehele onderklasse de pineut.

 14. Hadjememaar

  @Kadoendra, inderdaad. Rechts maar roepen “opvangen in de regio” en vervolgens je handen er van af trekken en geen enkel perspectief bieden op een menswaardig bestaan. Als we de asielzoekers stroom willen keren hebben we geen hogere hekken nodig, maar meer perspectief ter plekke. Echter daar komen we weer op jouw punt, er zijn zat mensen in Nederland/Europa zonder perspectief. Moeten we daar niet eerst wat aan doen? Ik denk dat we alle twee moeten doen en de belasting op bezit en dividend moeten verhogen.

  Voor al die zuurpruimen hier, die belasting gaat ook mij raken.

 15. Kadoendra

  @Hadjememaar

  Toen de burgeroorlog in Syrie uitbrak had het 5 jaar niet geregend in Syrie.
  Dit heeft een trek van het platteland naar de steden veroorzaakt daar de mensen op het platteland te maken kregen met misoogsten.
  De mensen die naar de steden vertrokken gingen daarheen in de hoop werk te vinden, maar dat was er niet.
  Als je grote tegenstellingen krijgt tussen rijk en arm gaan alle tegenstellingen meewerken, dus ook ook de religieuze.
  Dus wij zijn arm en zij zijn rijk, wij zijn soeniet en zij zijn sjiet, zij zijn christenen, etc
  Als iedereen in Syrie miljonair was geweest had die burgeroorlog nooit uitgebroken.
  Bij de burgeroorlog in Syrie heeft het veranderen van het klimaat een zeer grote rol gespeeld, daarom denk ik dat je beter belasting kan heffen op zaken die vervuilend zijn en minder belasting op arbeid en bezit.
  Dus een auto die op benzine rijd vervuild pas zodra je erin rijd, terwijl als hij stilstaat niet vervuild.
  Dus een kilometerheffing, in plaats van hoge belasting voor bezit, het vergroenen van de belastingen.

 16. Hadjememaar

  @Kadoendra, kilometerheffing kan ik ook mee leven.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).