Utrechtse Tommie (11) is de stem van Simba in The Lion King | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse Tommie (11) is de stem van Simba in The Lion King | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse Tommie (11) is de stem van Simba in The Lion King

Utrechtse Tommie (11) is de stem van Simba in The Lion King
Foto: Steven de Groot
De stem van de 11-jarige Tommie Thie is vanaf 17 juli in bioscopen door het hele land te horen. Hij spreekt namelijk de stem in van de kleine Simba bij de Nederlandstalige versie van de nieuwe film van The Lion King.

De stem van de 11-jarige Tommie Thie is vanaf 17 juli in bioscopen door het hele land te horen. Hij spreekt namelijk de stem in van de kleine Simba bij de Nederlandstalige versie van de nieuwe film van The Lion King.

The Lion King is niet nieuw voor Tommie; tot voor kort speelde hij ook de kleine Simba in de musicalversie van het verhaal. De liefde voor de leeuwenkoning ontstond al vroeg. “Toen ik vijf was kreeg ik een dvd van een musical van The Lion King. Toen zei ik al tegen mamma dat ik daar in wilde spelen”, vertelt Tommie.

Moeder Anneke Thie (54): “Op dat moment zeg je ‘ja natuurlijk lieverd’, en uiteindelijk heeft hij de afgelopen jaren 64 keer in de show mogen spelen. Het acteren begon thuis al, dan stond hij in de woonkamer musicals na te spelen. Toen hij de rol in de musical kreeg dachten we ‘hoe kan het nu nog beter worden?’, nou nu heeft hij Simba ook nog in de film mogen inspreken.”

Auditie

Anneke benadrukt dat hij de filmrol niet heeft gekregen dankzij zijn achtergrond in de musical: “Hij moest helemaal opnieuw auditie doen. De regisseurs wisten niet wie hij was, of dat hij Simba al eerder heeft gespeeld. En toch kwam hij bij de auditie als beste naar voren.” Het spelen van Simba in de musical en het inspreken van de stem in de film zijn volgens Tommie dan ook niet te vergelijken. “Het is heel anders dan op het podium staan. Je staat in een opnamestudio met twee schermen voor je waarop staat wat je moet zeggen en wanneer.

Bij het inspreken van de stem mag je vaker een beetje gek doen, bijvoorbeeld als je heel raar moet gillen. De film is ook iets ruiger en wat minder vrolijk, ik denk dat kleinere kinderen het best eng kunnen vinden. Toch moet iedereen hem komen zien, het heeft spanning, het heeft liefde, het heeft eigenlijk alles.”

Camper

Het stem- en acteerwerk van Tommie is ook voor moeder Anneke bijna een fulltime baan. In oktober staat Tommie weer twee keer per week op het podium in de musical ‘Kinky Boots’ die heel Nederland rondreist. Speciaal om te wachten op Tommie tijdens zijn audities en optredens kocht zij daarom een camper, die volgens Anneke inmiddels een tweede huis is geworden. “Soms moet ik er zijn om Tommie een beetje in bescherming te kunnen nemen, als mensen hem té veel willen laten doen.”

Tommie moet ook nog gewoon naar school. Na de zomervakantie begint hij in groep 8. Daarna is het plan om naar de Rotterdamse havo/vwo voor Muziek en Dans te gaan, een voorbereiding op het conservatorium of de dansacademie. Zelf blijft hij redelijk nuchter over de hoeveelheid werk die hij op zijn 11e al verzet. “Soms ga ik na een voorstelling wat later naar school, dan kan ik een beetje uitslapen. Als ik teksten moet leren vraag ik soms of vrienden me willen helpen, dan oefenen we samen.”

1 Reactie

Reageren
  1. Yassin

    Hakoena matata leuke film

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).