Utrechtse wijk Zuidwest krijgt nieuw wijkcultuurhuis; ‘Het wordt een open culturele huiskamer’ Utrechtse wijk Zuidwest krijgt nieuw wijkcultuurhuis; ‘Het wordt een open culturele huiskamer’

Utrechtse wijk Zuidwest krijgt nieuw wijkcultuurhuis; ‘Het wordt een open culturele huiskamer’

Utrechtse wijk Zuidwest krijgt nieuw wijkcultuurhuis; ‘Het wordt een open culturele huiskamer’
Bron: marco.broekman en OKRA
In de Utrechtse wijk Zuidwest komt een nieuw wijkcultuurhuis. De gemeente heeft stichting Kunst en Cultuur Kanaal30 een subsidie gegeven voor de realisatie van deze culturele plek.

In de Utrechtse wijk Zuidwest komt een nieuw wijkcultuurhuis. De gemeente heeft stichting Kunst en Cultuur Kanaal30 een subsidie gegeven voor de realisatie van deze culturele plek.

Eerder dit jaar liet de gemeente weten dat aan de zuidzijde van de stad een wijkcultuurhuis ontbreekt. Er is toen een zoektocht van start gegaan om een partij te vinden die zo’n plek wil exploiteren. Een onafhankelijke commissie heeft zich vervolgens gebogen over de aanvraag van Kanaal30 en zou onder de indruk zijn geweest over de visie, ambitie en ondernemingslust van de stichting.

“Er ligt een interessant plan voor deze nieuwe cultuurplek aan de zuidkant van Utrecht”, zegt wethouder Anke Klein. “Wij zien dit als een mooie aanvulling op de bestaande wijk- en jongerencultuurhuizen elders in de stad. Samen zorgen zij voor talentontwikkeling en verbinding in de Utrechtse buurten. De artistiek-inhoudelijke kwaliteiten van Kanaal30 en hun ervaring met samenwerking met organisaties en makers uit de omgeving is ontzettend waardevol.”

Merwedekanaalzone

Het nieuwe wijkcultuurhuis moet een ‘open culturele huiskamer’ worden waar makers en bewoners samen kunnen komen. Kanaal30 krijgt subsidie voor de programmering van culturele activiteiten als het huis de deuren opent. In de voorbereiding denk de stichting mee over het gebouw en organiseert het al activiteiten met de buurt.

Waar het wijkcultuurhuis precies komt is niet bekend. De gemeente ziet het liefst dat het gebouwd in de Merwedekanaalzone. “De ontwikkeling van het gebied biedt een mooie kans voor de ontwikkeling van deze culturele voorziening”, schreef de gemeente eerder al in een brief aan de raad.

Gekoppelde berichten

14 Reacties

Reageren
 1. Katja

  Gelukkig zijn al die bruggen weg.

 2. Realist

  Ik zou er een COA vestigen, dan sla je twee vliegen in één klap,ook leuk voor al die nieuwe bewoners om te proeven van andere culturen.

 3. Alex

  Eens met Realist, deze wijk die volledig door lelieblanke deugyuppen bewoond zal worden verdient een culturele impuls in die vorm.

 4. Moniek

  “Talentontwikkeling en verbinding”. Ik word er een beetje moe van.

 5. Scherpschutter

  Ik begrijp geen moer van dit hele concept. Een hele berg vage termen, maar wat kan iemand concreet in een wijkcultuurhuis? Doe je daar een biertje na werk of…? En culturele activiteiten? Wat betekent dat exact? Wat heeft een belastingbetaler hieraan?

 6. Lombokker

  ” De gemeente heeft stichting Kunst en Cultuur Kanaal30 een subsidie gegeven voor de realisatie van deze culturele plek.”

  Helaas staat er niet bij om wat voor een bedrag het gaat; ik denk dat een heleboel lezers dat toch graag zouden willen weten.[hint@redactie]

 7. Fiederelsje

  De subsidie is al gegeven maar plaats en inhoud zijn nog niet bekend. We doen weer enthousiast, noemen een bedrag en zijn weer goed bezig. Afgezien daarvan heeft de Merwedekanaalzone nodig een upgrade nodig om nog op enige sympathie te kunnen rekenen. Betaalbaar wonen is al niet meer mogelijk.

 8. Pee

  Hoe kan je nou subsidie gaan geven aan iets wat nog niet eens een plek heeft.
  Het bestaat nog niet eens

 9. hamertje tik

  Alsof we niet genoeg van die Clubhuisjes hebben!! Verspilling van belastingcentjes!

 10. Esrin W.

  Het zijn van die holle mode-phrases Moniek, als deze termen erin staan is het al gauw goed.

 11. Herman

  Hopelijk wel laagdrempelig,inclusief en een creatieve broedplaats.

 12. wollie

  een wijkcultuurhuis… goed idee! klinkt als een plek waar je geen duic-zuurpruimen zult tegenkomen, die zitten thuis voor hun beeldscherm 😉

 13. Geenstijl@Utrecht 🤔

  Waarom niet een Geert Wilders cultuurhuis,met klompen en boerenkool op het menu.

 14. Natascha

  Eh, cultuurwijkhuis? Gaan ze dan iets concreets doen waar we echt wat aan hebben? Betaalbare muziek-, fotografie- of andere lessen voor jong en oud en voor elke portemonnee? Dit is weer zo vaag en niet concreet. En ja, hoor, weer iets om de Merwedekanaalzone een beetje sympathie te geven, want dat is natuurlijk sowieso uitgelopen op een project voor zakkenvullende projectontwikkelaars en gemeente. De mensen die nu al wonen in bijvoorbeeld Rivierenwijk gaan er geheid enorme last van krijgen. Want al die tweeverdienende yuppen uit die ‘autovrije’ wijk gaan bijvoorbeeld hun Teslas natuurlijk gewoon lekker aan de overkant parkeren. Bah.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).