Van vervallen fabriekspand tot trekpleister: vijf Utrechtse voorbeelden | De Utrechtse Internet Courant Van vervallen fabriekspand tot trekpleister: vijf Utrechtse voorbeelden | De Utrechtse Internet Courant

Van vervallen fabriekspand tot trekpleister: vijf Utrechtse voorbeelden

Van vervallen fabriekspand tot trekpleister: vijf Utrechtse voorbeelden
Ook in de oude Lubro-fabriek zijn woningen gerealiseerd
Steeds meer industrieel erfgoed in de Domstad heeft een nieuwe invulling. Op zoek naar ruimte is Utrecht al een tijd bezig binnen de eigen stadsgrenzen uit te breiden. Lang gebeurde er maar weinig op de desolate fabrieksterreinen, maar dat is inmiddels verleden tijd. De panden behoren nu tot de meest actieve, kunstzinnige en spannende plekken van de stad. Hoog tijd voor een rondje langs een aantal bijzondere projecten.

Steeds meer industrieel erfgoed in de Domstad heeft een nieuwe invulling. Op zoek naar ruimte is Utrecht al een tijd bezig binnen de eigen stadsgrenzen uit te breiden. Lang gebeurde er maar weinig op de desolate fabrieksterreinen, maar dat is inmiddels verleden tijd. De panden behoren nu tot de meest actieve, kunstzinnige en spannende plekken van de stad. Hoog tijd voor een rondje langs een aantal bijzondere projecten.

Werkspoorkathedraal

De Werkspoorkathedraal staat lang bekend als de apparatenhal van de Koninklijke Nederlandsche Fabriek van Werktuigen en Spoorwegmaterieel, kortweg Werkspoor. Hier werken arbeiders aan staalconstructies, waaronder treinen en bruggen. De machinefabriek werd in 1960 gebouwd, nadat het bedrijf al sinds 1913 op het terrein is gekomen. De fabriek moet er komen omdat er niet meer in de open lucht kan worden gewerkt met de nieuwe materialen. In 1969 blijkt Werkspoor te afhankelijk geworden van binnenlandse opdrachten en moet de fabriek sluiten. Drie jaar later rijdt het laatste NS-treinstel de fabriek uit. Uiteindelijk verliezen vele honderden mensen hun baan en ook andere fabrieken stoppen de werkzaamheden op het terrein aan de Tractieweg. De Werkspoorkathedraal wordt uiteindelijk niet gesloopt: tijdelijk gebruik en leegstand wisselen elkaar af tot vier jaar geleden de renovatie start.

De monumentale kathedraal in het Werkspoorgebied is in 2015 het centrum in een nog te ontwikkelen gebied. De Utrechtse vastgoedondernemer Bob Scherrenberg koopt het monumentale gebouw in 2014 en gaat ermee aan de slag. De plannen voor het gebied zijn talrijk en er begint steeds meer leven in de brouwerij te komen. De voormalige apparatenhal groeit in een aantal jaar uit tot een creatieve plek. Het is misschien wel het beste voorbeeld van hoe snel een binnenstedelijk bedrijventerrein interessant kan worden voor een diversiteit aan ondernemers. Na een grote opknapbeurt in de fabriekshal zijn er nu acht studio’s te vinden met tien creatieve bedrijven en wordt de hal gebruikt voor grote evenementen. Er wordt gewerkt aan nog meer plekken voor ondernemers. De industriële sfeer is niet verdwenen en ook in de directe omgeving is steeds meer leven in de brouwerij.

Pastoe Fabriek

De fabriek aan de Vaartsche Rijn stamt uit 1750 en wordt bekend door de komst van een meubelmaker. De Utrechtse ondernemer Frits Loeb begint in 1913 zijn meubelfabriek in Utrecht en verhuist vijf jaar later naar Rotsoord naar de voormalige Tegelfabriek ‘Holland’. Daar zou Pastoe in honderd jaar een begrip worden in Utrecht. De Joodse Loeb zet vanuit het niets de succesvolle fabriek op, maar de Tweede Wereldoorlog gooit roet in het eten. Hij verliest een groot deel van zijn familie in de oorlog, maar blijft niet hangen in verdriet. Hij zoekt de mensen op die voor de oorlog al in de fabriek werkten en gaat er weer tegenaan. Met vijf man begint hij opnieuw. In de jaren die volgen wordt er gekozen voor meubels met een eigentijdse vormgeving. “De heldere collectie moet geschikt zijn voor uiteenlopende woonsituaties. Dit ‘passe partout’-principe wordt verwerkt in de nieuwe merknaam PasToe, waarmee het bedrijf in binnen- en buitenland een grote reputatie verwerft als producent van eigentijds meubilair”, is te lezen in de geschiedenis van het bedrijf.

In 2016 vertrekt Pastoe definitief uit de verzameling fabrieksgebouwen en komt de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) erin. De toonzaal en meubelfabriek wordt omgetoverd tot onderwijs- en bedrijfsruimte. De Dutch Design Fabriek, sinds 2012 eigenaar van het complex, is verantwoordelijk voor de herontwikkeling, exploitatie en het beheer.  Het gebouw leent zich uitstekend voor een organisatie als HKU met opleidingen als beeldende kunst, design en kunsteducatie. Daarnaast is er ruimte voor creatieve bedrijven en startups. De voormalige fabrieken zijn bij een groot deel van Utrecht bovendien bekend van de horecagelegenheden Het Ketelhuis en De Zagerij. De invloeden van de voormalige meubelzagerij zijn ook daar terug te vinden en er is gebruik gemaakt van oud meubilair van Pastoe. De voormalige meubelfabriek in Rotsoord is inmiddels onderdeel van een groot gebied in ontwikkeling met veel nieuwe bewoners en bijzondere gebouwen, zoals het monument ‘De Klop’ op het Vicona-terrein of WT Urban Kitchen in de Watertoren.

Uco wagenmakerij 2e Daalsedijk

De NS heeft een lange geschiedenis in Utrecht. Tussen de Amsterdamsestraatweg en het spoor ontstaan verschillende spoorwerkplaatsen en de twee belangrijkste spoorwegmaatschappijen in Nederland, de Hollandsche Spoorweg Maatschappij (HSM) en de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen (MESS), gaan samenwerken. De werkplaatsen komen aan de 2e Daalsedijk. Een wagenmakerij, schilderswinkel en zadelmakerij en een grote werkplaats voor bovenleidingmateriaal zijn decennialang te vinden achter de Amsterdamsestraatweg. In 1892 wordt de wagenmakerij aan de 2e Daalsedijk 6 gebouwd. Hier is onderhoud aan rijtuigen en wagons in een grote hal met een zogenaamd zaagtanddak. De wagenmakerij ontwikkelt zich tot een van de belangrijkste werkplaatsen van de spoorwegbedrijven, maar uiteindelijk verdwijnt bijna alle bedrijvigheid in het gebied. In 2016 vertrekt de NS definitief en wordt gezocht naar een nieuwe invulling van het inmiddels vervallen gebied.

Jarenlang is er gesproken over tijdelijke invulling van het gebied en gesteggeld over een toekomstvisie. Maar er is nu een uitgebreid plan voor het hele gebied. Er wordt een volledige nieuwe stadswijk gebouwd aan het spoor vanaf de Daalsetunnel tot de Cartesiusweg. In het eerste gedeelte, Wisselspoor, is Utrecht Community (UCo) te vinden. Deze duurzame gemeenschap heeft zo’n 1800 vierkante meter aan werk-, workshop- en overlegruimte in een duurzaam gerenoveerde monumentale treinloods. UCo biedt ruimte aan 150 ondernemers die zich samen inzetten voor een duurzamere wereld. Ook de renovatie en inrichting is zo duurzaam mogelijk gedaan: UCo zit vol met innovaties en is de moeite waard om een keer naar binnen te stappen.

Lubrofabriek

De Utrechtse Luxe Brood- en Banketbakkerij (Lubro) opende in 1948 een fabriek in Zijdebalen. In dit gebied – dat de naam dankt aan een zijdefabriek uit de 18e eeuw – tussen de Zeedijk en Westerdijk is de geschiedenis ruim zeventig jaar later nog goed zichtbaar. De fabriek zorgt voor veel betere productie van brood, minder personeel en zorgde decennialang voor veel Utrechts brood. Uiteindelijk sluit de broodfabriek, inmiddels Quality Bakers genaamd, in 2004. Tien jaar later begint de ontwikkeling van Zijdebalen tot een nieuwe woonwijk in de stad. De Lubro is een fraai stuk industrieel erfgoed: het voormalige bakstenen kantoorgebouw en de voormalige productiehal met bijzondere betonnen dakspanten geven de oude fabriek nog altijd een markante uitstraling.

De monumentale fabriek krijgt nu een tweede leven. Het idee is om de Lubro te integreren in een van de bouwblokken van Zijdebalen en te herbestemmen tot een mix van horeca, flex-kantoren en woningen. De renovatie en verbouwwerkzaamheden van de Lubro zijn vorig jaar gestart en de opening wordt verwacht in het voorjaar van 2020. Er komt een commerciële invulling met horeca en bedrijfsruimten in de voormalige Lubro-bakkerij: een ontmoetingsplek voor de buurt waar bewoners anderen kunnen ontmoeten voor koffie, lunch, een borrel of diner, maar ook kunnen werken, vergaderen of kantoor houden. Daarnaast zijn er zes luxe herenhuizen in de voormalige fabriek ingepast.

Cereolfabriek

Aan de Kanaalweg langs het Merwedekanaal ontstaat begin vorige eeuw een industrieel gebied met de Stichtsche Olie- en Lijnkoekenfabriek Cereol als bekendste pand. In de fabriek uit 1908 werd olie gewonnen uit lijnzaad met veekoeken als restproduct. Er worden grote hoeveelheden grondstoffen aangevoerd over het water. Het complex bestaat uit meerdere gebouwen en de fabriekshal is het grootste overblijfsel. De fabriek gaat uiteindelijk failliet in 1973 en kwam in handen van Central Soya uit de Verenigde Staten. Er wordt dan al langer met chemische materialen gewerkt. Er klinkt steeds meer kritiek op de werkzaamheden van het bedrijf door stank- en geluidsoverlast. Ook zijn er zorgen voor explosiegevaar, zeker na de vuurwerkramp in Enschede. De gemeente besluit in 2001 de fabriek uit te kopen, en een jaar later valt de fabriek stil. Een gedeelte van de panden wordt vervolgens gesloopt. Als er in 2008 nog een grote brand uitbreekt op het complex zijn alleen de gevels nog over.

Het is misschien een klein wonder dat de panden aan het Merwedekanaal nog te herkennen zijn als fabriekspand, maar het complex is stijlvol gerestaureerd en huisvest nu onder andere cultuurhuis Het Wilde Westen, een bibliotheek, een school en café-restaurant Buurten in de Fabriek. De verschillende organisaties zorgen voor een levendig gebied en er is aandacht voor de geschiedenis in het pand. Zo is er nog een kleine tentoonstelling te zien met materialen van vroeger. Na alle weerstand in de omgeving is de voormalige fabriek tegenwoordig een echte hotspot.

12 Reacties

Reageren
  1. Cico

    Griftpark met z’n Hooghiemstra gebouw mag eigenlijk niet ontbreken in dit rijtje. Wordt daadwerkelijk intensief gebruikt, itt de jarenlange zoektocht naar een passende bestemming bij sommige panden (Werkspoor, Daalse Dijk)

  2. Koel Hoofd

    Er is woningnood in deze stad. Waarom komt niemand op het idee om die panden om te bouwen tot appartementen? Er zijn echt genoeg flexwerkplekken en shithoreca en creabeahobbyruimtes in de stad intussen.

  3. Ton

    Pakhuis op de Oudenoord, nu AH.
    Voormalige wasserette Lange Koestraat, nu keuken WakuWaku.
    Brouwerij op de werf bij de Vollersbrug.
    Wasserette Aurora, Koningsweg.
    Muntgebouw.
    Wie noemt er nog eens een paar?

  4. Massegast

    @Ton — Ik doe een poging: (en uit het hoofd natuurlijk)
    Neerlandia/Vaartsche Rijn
    Sigarenfabriek Ribbius Peletier/Oudegracht
    CAB Gebouw/Cartesiusweg (Toekomst)
    Gebouwen Merwedekanaalcentrale (Toekomst)
    Fabrieksgebouwtjes St. Janshovenstraat, nu yogacentrum
    Drukkerij Hoonte/Willemsstraat, nu appartementen
    Drukkerij Boekhoven/Bosch/Breedstraat, nu appartementen

    Eigenlijk zijn ziekenhuizen, kazernes, universiteitsgebouwen, politiebureau’s en kantoren ook ‘fabrieken’/ utiliteitsgebouwen: (of speel ik dan vals?)
    Gebouwen Stads- en Academisch Ziekenhuis/Catharijnesingel
    Ooglijdersgasthuis
    Panden Wilhelminakinderziekenhuis/Groenestraat
    Kromhoutkazerne
    Gebouwen Veearstenijschool/Biltstraat-Poortstraat
    Politiebureau Tolsteegbarrière, nu Louis Hartloopercomplex
    Politiepost Wittevrouwen, nu meen ik een advocatenkantoor
    Kantoor Waterleidingbedrijf Predikherenkerkhof, nu appartementen
    (voor het girotijdperk mocht ik daar als jochie de waterrekening gaan betalen….)
    Gebouw Vlaer & Kol/Oudegracht, nu Winkel van Sinkel
    En een serie kerken niet te vergeten.

    Je leest er een totale maatschappelijke en economische transitie aan af.

  5. Rob H.

    Koel Hoofd 28/10/2019 – 19:56

    Omdat een groot deel van die panden niet geschikt is om om te bouwen tot apartementen?

  6. Ton

    @ Massegast
    Sint Janshovenstraat was een sigarenfabriekje. De droogkamers waren 30 jaar geleden nog aanwezig.
    Ook de Gesloten Steen was een sigarenfabriek. Helaas is de productievleugel in de Eligenhof gesloopt.

  7. Ton

    Inderdaad een totale maatschappelijke transitie. De sigaar werd verdrongen door de sigaret. En die is gelukkig ook alweer op zijn retour.

  8. Massegast

    @Ton — Ik vergat nog het oude Antoniusziekenhuis aan de Jan van Scorelstraat en het Militair Hospitaal in Oog in Al. Overigens wil Massegast wel eens zo’n ‘verdrongen’ sigaartje opsteken, al is die niet in Utrecht geproduceerd.

  9. Marcel

    @koel hoofd
    Je bedoelt van die 26m2 hokjes? Gewoon buiten de stad bouwen en met de fiets naar de stad zelf rijden. Welkom in de huidige tijd?!

  10. Ton

    @ Massegast. Oké, als we dan toch ‘vals’ gaan spelen: Hieronymushuis, en talloze schoolgebouwen. En iets meer industrieel: diverse watertorens.
    (geniet van je sigaar!)

  11. Koel Hoofd

    @ Rob H. Dat is onzin. Met onze huidige stand van de techniek is het eenvoudig te doen, en zijn er altijd wel mensen te vinden die fors geld neerleggen voor een unieke woning. Ik denk eerder dat onze lokale politiek niet meewerkt.

  12. trol

    Lubro wordt toch ook verbouwd tot woningen? https://lubro.nl/de-woningen/ Iedereen blij toch? Geen horeca (ok een deel wel), en startershokken…dat willen we toch…of moet het ook weer betaalbaar zijn? (het is ook nooit goed)

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).