Het is vanaf vandaag niet meer toegestaan om harddrugs te gebruiken op straat in Utrecht. De regel is ingevoerd om de toegenomen overlast van gebruikers in de binnenstad tegen te gaan. De gemeente Utrecht benadrukte eerder meermaals dat er ook altijd zorg geboden moet worden aan harddrugsgebruikers.
In tegenstelling tot wat veel mensen dachten was het gebruiken van harddrugs op straat in Utrecht helemaal niet verboden. Het is verboden om harddrugs te produceren, verhandelen of bezitten, maar het gebruik zelf is volgens de Opiumwet niet strafbaar. DUIC sprak eerder al met het Trimbos Instituut, dat uitlegde waarom dit bewust niet strafbaar is gemaakt.
Veel andere steden in Nederland hadden al een harddrugsverbod ingevoerd, maar Utrecht niet. Door toegenomen overlast werd recent toch besloten om het gebruik te gaan verbieden. De gemeenteraad stemde in met het plan waarmee de APV, de lokale regels in Utrecht, aangepast worden.
Zowel het college, politiek als de zorgpartners benadrukten wel dat repressie, zoals een verbod, samen moet gaan met de nodige zorg. De nieuwe regel is vanaf vandaag van kracht en geldt voor 1,5 jaar.
Gekoppelde berichten
Verder uitgelegd; waarom is harddrugsgebruik (nog) niet verboden op straat in Utrecht?
Het plan van het college van B&W in Utrecht om harddrugsgebruik op straat in Utrecht…
16 Reacties
ReagerenVerboden? Ja.
Gehandhaafd? Misschien.
En nu handhaven.
Problemen moet je aanpakken bij de bron. Te weten het fenomeen drugshandel, dat als een ernstige ziekte onze samenleving steeds verder aantast. De huidige aanpak is onvoldoende, gelijk het spreekwoord “Zachte heelmeesters maken stinkende wonden”.
Gelukkig mag je nog wel jonkos klappen.
En? Zijn die 150 junks naast de Stadsschouwburg nu allemaal gearresteerd?
Vraag me trouwens af waarom die zichtbaar opererende dealertjes nooit gearresteerd worden of gevolgd worden richting hun leveranciers en leidinggevenden.
Als je daar 5 minuten staat te kijken zie je meteen wie de dealertjes zijn. Verkoop was immers altijd al verboden en de dealertjes zijn verbonden aan de zware criminaliteit die vanuit Utrecht opereert. Zware criminaliteit heeft nogal nare gevolgen voor de samenleving (moord, diefstal, bedreiging, intimidatie).
Raar dat de politie dit geen prioriteit vindt.
Gemeentelijke verboden hebben geen zin als er niet naar gehandeld wordt. Dat hebben alle overtreders na vandaag natuurlijk meteen door, dat er niets gebeurd met hun strafbaar handelen. Waar moeten ze ook naartoe?
@Lombokker
Drugshandel bestaat alleen omdat er gretige klanten zijn. Aanpak van het probleem moet van beide kanten worden gedaan.
Vanmiddag hadden ze al nieuwe plek gevonden
Lepelenburg
Daar gebruikte men openlijk zichtbaar drugs
Alles heeft met handhaving te maken
@Rottebert Peermans: Jawel, maar tegelijkertijd ben ik ook wel een beetje teleurgesteld in hoeveel mensen blijkbaar denken dat het sociaal acceptabel is om in een drukke winkelstraat even een dikke jonko op te steken. Het lijkt potverdikkie Amsterdam wel af en toe.
Er was iemand die bij de stadsschouwburg werkzaamheden had, en kon z’n werk niet doen vanwege de overlast. Hij belde toen met de handhaving, die gaf hem het telefoonnummer van de dealer.
Na een telefoontje met de dealer was de overlast tijdelijk over.
Kunnen we niet allemaal het telefoonnummer van de dealer krijgen? Reuze handig toch?
en wat dachten jullie daar dan aan te doen. gaan jullie die gasten in de gevangenis zetten of een bon geven die ze niet betalen .ii hoor dat graag van Duic
En HANDHAVEN svp!
Dan kunnen we, vrouwen!, weer met plezier naar de Stadsschouwburg en de horeca aan het Lucas Bolwerk!
En ja……….ik vind het héél erg dat dit zo moet in onze samenleving, maar je moet die grote aanzuigende werking stoppen!
Stond zaterdagochtend op de fiets voor het stoplicht stadsschouwburg ri Nachtegaalstraat werden auto’s bij stoplicht aangesproken door deze mensen van Lucas Bolwerk!
Waarom geldt zo’n maatregel maar 1,5 jaar? Wonderlijk
@Jogger:
Dat wordt misdaad (anoniem) bellen dan!
De oorzaak wegnemen? Nee joh. Nederland is en blijft KING in lapmiddelen op ook weer al andere lapmiddelen. Ik wil al die handhavers zien rennen hollen en vliegen om alles een beetje bij te kunnen houden. Het moet wel erg goed verdienen met al die ellende. Of heb ik het mis?
Preciés zoals jij het schetst Uuu, ook ik heb als reguliere burger gewoon in de gaten welke auto’s precies de logistieke aanvoer verzorgen in de wijk en heb gewoon de kentekens van de zwarte Toyota Aygo’s en Polootjes meerdere malen aan de politie doorgegeven. De autootjes blijven onverdroten voort rijden door de wijk. Om 16.00 begint het en dan tot ver na de kleine uurtjes. Keuzes Utrecht, kéuzes.
@Massegast: Ik denk omdat er ook redenen zijn om het niet te verbieden, zoals in dit artikel helder uitgelegd door het Trimbos: https://www.duic.nl/algemeen/verder-uitgelegd-waarom-is-harddrugsgebruik-nog-niet-verboden-op-straat-in-utrecht/
Als deze maatregel succesvol blijkt tegen de overlast, dan kan hij prima verlengd worden lijkt mij. Als dat nogal tegenvalt, dan zou je opnieuw de afweging kunnen maken tussen de beoogde effecten (overlast tegengaan) en de mogelijke neveneffecten (drempels opwerpen voor het zoeken van hulp, kort gezegd).
De maatregel gaat niet beter werken als je hem gelijk permanent maakt en dan zou de weg terug veel lastiger worden. Op zichzelf een begrijpelijke en verstandige keuze dus, denk ik.