Veel leegstaande winkels in Leidsche Rijn Centrum; wat is er aan de hand? Veel leegstaande winkels in Leidsche Rijn Centrum; wat is er aan de hand?

Veel leegstaande winkels in Leidsche Rijn Centrum; wat is er aan de hand?

Veel leegstaande winkels in Leidsche Rijn Centrum; wat is er aan de hand?
Wie momenteel een rondje loopt in Leidsche Rijn Centrum ziet veel gesloten winkels. Meerdere winkels staan leeg en andere zaken sluiten binnenkort hun deuren. Vanwaar deze leegstand? 

Wie momenteel een rondje loopt in Leidsche Rijn Centrum ziet veel gesloten winkels. Meerdere winkels staan leeg en andere zaken sluiten binnenkort hun deuren. Vanwaar deze leegstand? 

Terwijl de markt in het hart van Leidsche Rijn Centrum goed volloopt, is het bij de winkels een stuk rustiger. Veel winkels staan leeg en sommige winkelpanden worden zelfs helemaal niet in gebruik genomen. Huub Elders, centrummanager van Leidsche Rijn Centrum, bevestigt dat er inderdaad een aantal winkels leeg zijn gekomen. “De reden dat dit een aantal winkels tegelijkertijd zijn, is voornamelijk dat een groot deel van de huurovereenkomsten voor vijf jaar liepen en huurders dit jaar dus de mogelijkheid hadden om de huurovereenkomst te beëindigen. Het grootste deel van deze winkeliers heeft besloten om de huurovereenkomst te verlengen, maar er zijn er ook een aantal die dat niet hebben gedaan. Doordat een gedeelte van die winkeliers nu vertrekt, is het aantal lege winkelpanden op dit moment iets hoger dan vorig jaar.”

“Een groot deel van de huurovereenkomsten voor vijf jaar liep dit jaar af” – Huub Elders, centrummanager Leidsche Rijn Centrum

‘De stekker eruit’

Een van de zaken die onlangs is gesloten, is herenkledingzaak Jack & Jones. Volgens de filiaalmanager heeft de sluiting van de vestiging in Leidsche Rijn Centrum een aantal redenen. “Het huurcontract van de afgelopen vijf jaar loopt nu af, maar daarnaast is het centrum niet meer rendabel genoeg om open te blijven. Veel dagjesmensen die van buiten het centrum komen, gaan naar het centrum van Utrecht om te shoppen omdat dat dichtbij ligt, dus naar Hoog Catharijne en Vredenburgplein. En mensen vanuit het centrum van Utrecht komen juist weer naar Leidsche Rijn Centrum, omdat het hier toch rustiger winkelen is. Maar aangezien dat aantal klanten zo weinig is, is het niet rendabel meer om open te blijven. Daarom heeft het hoofdkantoor besloten om de stekker eruit te trekken.” De filialen van Jack & Jones in het centrum van Utrecht en Nieuwegein blijven wel bestaan. Het personeel van de vestiging in Leidsche Rijn Centrum wordt dan ook herplaatst in de andere filialen van de winkelketen.

Tekst loopt door onder de foto

Modezaak Vila heeft plannen om binnenkort het pand van Vero Moda aan de Wenenpromenade te betrekken. De kledingzaken vallen namelijk onder één eigenaar, een franchise, en nu is besloten dat de twee zaken worden samengevoegd tot één winkel: Vero Moda Vila. Dat betekent dat het pand waar Vila momenteel nog gehuisvest is, aan het Hof van Bern, ook leeg komt te staan. Het is nog onbekend wat hier precies voor in de plaats komt.

Ook hamburgerrestaurant Five Guys heeft op 25 februari bekendgemaakt dat het filiaal in Leidsche Rijn permanent is gesloten. Bij lunchzaak Dagelijks Lekker hangt een briefje op de deur dat de horecazaak sinds 10 maart dicht is.

Ter overname

Daarnaast staat de Spaanse bar Iberico op het Brusselplein al een aantal weken leeg. De horecagelegenheid is al een tijd niet toegankelijk en de zaak wordt ter overname aangeboden op Funda. Ook wordt kiprestaurant Alan & Pim’s ter overname aangeboden op Funda. Beide bedrijven zijn benaderd met de vraag waarom de filialen ter overname worden aangeboden op Funda. Bar Iberico is helemaal niet te bereiken en Alan & Pim’s wil geen commentaar geven.

Faillissementen 

Er zijn ook enkele winkeliers failliet gegaan. Vorig jaar moesten wijnbar Most en bloemenwinkel Johan vanwege een faillissement de deuren sluiten. “Dat is natuurlijk enorm spijtig”, zegt Huub Elders, centrummanager van Leidsche Rijn Centrum. “Dat heeft ons inziens te maken met de uitdagende omstandigheden waarmee winkeliers de afgelopen jaren te maken hebben gehad en nog steeds hebben.” Zo gaven de eigenaren van bloemenwinkel Johan destijds aan dat vooral de gevolgen van de coronapandemie het voormalige Utrechtse familiebedrijf de das om heeft gedaan.

Pijnacker Sport B.V., beter bekend onder de naam Wijtman Sport, heeft de deuren op 1 februari ook permanent gesloten. Via een website waar actuele informatie te vinden is over faillissementen, is te lezen dat de sportkledingwinkel op 16 maart officieel failliet is verklaard.

Tekst loopt door onder de foto

Aanpak kwetsbare winkelgebieden

In 2021 heeft de gemeente Utrecht het plan ‘Aanpak kwetsbare winkelgebieden’ gepresenteerd. Dit om de leegstand in winkelgebieden in Utrecht – onder andere door online winkelen, het schrale aanbod en de coronacrisis – tegen te gaan. Ook Leidsche Rijn Centrum werd bestempeld als kwetsbaar winkelgebied, vanwege het slecht scoren op ‘huidig functioneren’ na een analyse van Stec Groep uit 2020. Er was te veel leegstand en 50 procent van alle verkooppunten betrof niet-dagelijks aanbod. Daar vallen onder andere kleding- en schoenenwinkels, boek- en muziekwinkels, winkels met huishoudelijke artikelen en warenhuizen onder. Ook de effecten van landelijke coronamaatregelen, zoals de lockdown en beperkingen voor horeca en winkelbezoek, waren goed zichtbaar in Leidsche Rijn Centrum. Het winkelgebied trok in deze coronaperiode weinig bezoekers.

Voor Leidsche Rijn Centrum werd een concept-plan van aanpak omschreven. Er moest onder meer ingezet worden op een mix van winkels, innovatie en ‘fun’-functies, zoals bowlen, biljart/pool en galerie/kunst. De eigenaar van het centrum wilde ook nog graag een extra supermarkt toevoegen, bijvoorbeeld een prijsvechter of Aziatische supermarkt. Overige ideeën voor verbetering van de openbare ruimte waren betere verlichting, bewegwijzering, zichtbaarheid aanbod, fiets parkeren en meer handhaving.

“De wijk eromheen is nog volop in ontwikkeling” – Huub Elders, centrummanager Leidsche Rijn Centrum

Het plan heeft er onder andere voor gezorgd dat er vorig jaar diverse winkels in het winkelcentrum zijn bijgekomen waaronder ANWB, Let’s Woon, Mamma Mia Trattoria, Sofa Company, Van Nispen tot Sevenaer Klinieken en drie Aziatische hotspots. Ook heeft Leidsche Rijn Centrum subsidieaanvragen ingediend. Die richten zich op onderzoek naar doelgroepen, bezoekersstromen en ondernemerswensen; doorontwikkeling van de merkidentiteit en de branchering van het winkelaanbod en het vinden van passende winkelformules. Het onderzoek om het winkelgebied Leidsche Rijn Centrum aan te pakken loopt nog steeds.

Volgens centrummanager Huub Elders ontwikkelen de bezoekersaantallen zich nog steeds positief. “We verwachten dat deze ontwikkeling zich de komende jaren doorzet omdat de wijk eromheen nog volop in ontwikkeling is en het winkelcentrum ook een nog steeds grotere aantrekkingskracht krijgt voor consumenten van buiten Leidsche Rijn.” Elders verwacht dat de leeggekomen winkelruimten dit jaar weer verhuurd gaan worden.

Gekoppelde berichten

55 Reacties

Reageren
 1. S

  Nog nooit naar winkelgebied LR geweest. Blijkbaar geldt dat voor meer mensen… 😉

 2. Willemieke

  De centrummanager legt wel uit dat er veel winkels verdwijnen uit Leidsche Rijn Centrum, maar legt niet uit wat hij als centrummanager doet om (nieuwe) winkels aan te trekken. Met passief wachten, lost je niet veel op.
  In wc Vleuterweide en in wc Terwijde zijn na het faillissement van Johan toch weer nieuwe bloemisten gekomen. Waarom kan dit niet in wc LRC?
  Wc LRC mist een goede slager, maar ook een goede bakker annex banketbakker. Waarom kunnen winkels deze wel in beide voornoemde winkelcentra bestaan en niet in LRC. Veel inwoners van LRC doen hun dagelijkse boodschappen in andere wijkwinkelcentra en in Vleuten omdat daar meer van hun keuze is.
  Zijn de huren te hoog voor de lokale ondernemers? Centrum manager, maar ook wijkwethouder wordt eens wakker en voer een pro-actief acquisitiebeleid uit.

 3. jan

  Als je een redelijke huur zou vragen dat zou de leegstand niet zo hoog zou zijn. Daarnaast heeft de gemeente een verplichting ingesteld dat de winkels een aantal dagen open moeten zijn. Volgens mij iets van 6 dagen + de koopavond. Corrigeer mij als het anders is. Als je deze twee factoren zou aanpakken dan krijg je ook kleinere ondernemers in het centrum die met liefde een zaak op willen bouwen

 4. Binnenstadbewoner

  Een heel fijn en compleet winkelcentrum. Zowat alle grote winkels die je in de binnenstad hebt, heb je ook in Leidsche Rijn. En heerlijk rustig.

  Uiteindelijk komt het daar wel goed met zoveel nieuwe inwoners en groei die er nog lang niet uit is.

 5. Lex

  De heer H. Elders verbloemt de werkelijke reden van de problemen. Vanaf de start is het winkelcentrum om de Jumbo gebouwd. De toegang daarnaartoe is heilig. Al 5 jaar hebben de omliggende ondernemers overlast van de klanten van Jumbo. Deze gaan per fiets, bromfiets, scooter door en over de terassen van de omliggende ondernemers. Boa’s, politie?? Niet te zien. Bewoners van LRC nemen steeds meer de vlucht naar het centrum, alwaar je wel gezellig kunt eten en drinken. Voertuigluw maken is een eerste vereiste en dan ook handhaven. Verder is de verdeling van het Brusselplein ook niet goed. Had helemaal horeca moeten zijn, zonder sluitende verkoopwinkels. Krijg je meer sfeer dan een half leeg plein met fietsen. Nee, Corona heeft hier geen goed aan gedaan, maar de echte schuldige is het beleid van LRC management

 6. Len

  ‘Merkidentiteit’ is denk ik precies wat het probleem is. Niet alles hoeft een merk te zijn. Het is gewoon een verzameling panden waar we willen kopen wat we nodig hebben, en niet waar iemand anders graag van wilt dat we het nodig hebben.

 7. Ilyes

  Gewoon een outlet van maken, zal het goed draaien

 8. L. Emo

  Wat er aan de hand is? Sfeerloosheid. Mensen houden van anton pieck achtige huisjes. Geen betonnen blokken. Mensen houden van kleine winkeltjes, geen etalages waar je een vrachtwagen in kunt plaatsen. Mensen houden van knus , warm , rustig en gezellig, niet van studenten en jongeren die de boventoon voeren. Mensen houden van betaalbaar, en niet 4 euro voor een kop koffie. Mensen houden van eenvoudige winkels: slager, bakker, lidl, aldi, leen bakker, kwantum, ip van al die belachelijk dure zaken zoals bang en olufsen center… Mensen houden van een patatkraam ipv al die belachelijke vega idiotie . gewoon broodje bal, kaas, frikandel en oerhollands slaatje. Als je dat brengt, loopt het als een trein. Geen kapsones meer, mensen zoeken eenvoud.
  Dát is er aan de hand

 9. Sanne

  @willemieke: een slager?! Is dat zo’n winkel waar je dode dieren koopt..? 🐷

 10. Herman

  De manager heeft mooi blablabla verhaal, hoopt natuurlijk vertrouwen uit te stralen.

  Harde waarheid is dat er niets aan is daar, geldt voor vele centra in de.marge zoals Overvecht en Kanaleneiland. De dagelijkse boodschappen zijn daar prima te doen, voor echte gezelligheid ga ja natuurlijk naar onze onvolprezen binnenstad.

 11. Lachgas

  5 Jaarshuurkontrakt. Allemaal op zelde moment open, allemaal op zelfde moment dicht. Waarom 5 jaar. Voor sommigen is 5 jaar te lang, zeker als men nog 1 of 2 jaar doormoet voor pensionering. Dus stoppen. Bovendien gaan de huren ook nog steeds omhoog. Kijk dan wat je moet omzetten en dan worden het 1 mans zaken en die munnen niet 6 dagen open. Dus stoppen.

 12. Scherpschutter

  Lijkt me allemaal vrij logisch. In socialistisch Nederland is personeel veel te duur en nauwelijks te ontslaan (als je ze al kunt vinden) en dat in combinatie met torenhoge belastingen, massieve ontwaarding van het staatsgeld (torenhoge huren gerekend in flutgeld) en de door de overheid veroorzaakte energiecrisis, maken het dat alleen winkels met mega-marges nog kunnen overleven.

  Kledingwinkels bijvoorbeeld die Chinese troep omlabelen en met 1000% marge de deur uit doen. Of van die zwendelzaakjes die knollen (goedkope restgroenten) als citroenen verkopen in de vorm van vega-troep aan hongerige hipsters.

  Winkeliers zijn compleet de sigaar. Gelukkig heeft u GroenLinks en D66 in het bestuur, zodat al die lege ruimtes zo kunnen worden gebruikt om ongeliefde kansloze pulpkunstenaars onderdak te geven op A+ locaties.

 13. W.

  Zonde. Ik woon er sinds kort in de buurt en waar de winkels wel open zijn is het een prima en fijn winkelcentrum. Je rijdt er zo in met de auto, gratis parkeren en altijd plek. Die Jumbo Food Market vind ik ook een stuk beter dan bijv. de AH XL in Overvecht.

  Tegelijkertijd is het ook gewoon een beetje doods daar. Het Brusselplein is allemaal prima, dat redt zich wel, maar aan de andere kant valt het hele straatleven in het Hof van Bern gewoon stil. Zo’n Starbucks zit prachtig op een hoek en dan maken ze er zo’n anonieme gevel van. Als je vanaf de Parijsboulevard komt aanlopen zou je er straal voorbijlopen zonder het te zien.

  Maak het open, zet er wat kraampjes op straat neer waar je wat te eten of een simpel bakkie koffie kunt krijgen. Maak het de moeite waard om daar ook even heen te lopen, zonder dat je per se naar die ene winkel daar wilt. Wat dat betreft ben ik het helemaal met L. Emo en Herman eens. Het mist er aan gezelligheid en juist de simpele dingen die het ‘straatleven’ maken.

 14. Geenstijl@Utrecht

  De huren zijn te hoog,I.c.m hoge energie prijs, dan gooi je als ondernemer al gauw de handdoek in de ring.
  Het is een mooi en leuk centrum, maar er moeten inderdaad meer gewoone winkels komen,niet alleen vega shit.

 15. Rob

  @Sanne, hoe smaken de krekels en deug avocado’s?

 16. Yoshua

  Het zou toch het Leeuwarden van de provincie Utrecht gaan worden.
  Dat lukt blijkbaar aardig, Leeuwarden kent dezelfde leegstand problemen.
  Waarom zou je gaan funshoppen in Leidsche Rijn centrum?
  Ze hebben daar enkele winkelcentrums voor de dagelijkse boodschappen.
  In Leidsche Rijn wonen bijna geen stadse mensen, bijna allemaal zijn het provincialen die hier naartoe zijn getrokken voor de spotgoedkope Vinex huisjes.
  Wanneer je gezelligheid zoekt, dan ga je het water over naar de mooiste stad op aarde.
  Leidsche Rijn is een forensen gebeuren dat altijd slaapt.

 17. Rene

  1 van de grote aantrekkingskrachten is het gratis parkeren. Dat maakt het een aantrekkelijk alternatief van de binnenstad. Nu sinds vorig jaar je ook in lc moet betalen voor parkeren wijken de mensen nog verder uit naar vleuterweide / terwijde of bisonspoor .
  Jaag de klanten weg en vindt het raar dat de winkels leeg staan .

 18. Christa Dupree

  Doe een overkapping met doorzichtige koepels net zoals op het kanaleneiland, loop je droog en warm.
  Zomers wat zonneschermen erop.
  Kost wat maar trekt meer publiek!!!
  Zelf ondervonden toe ik daar nog woonde .
  Hier ie het ongezellig in koude dagen!
  Woon hier nu 23 jaar maar kom alleen maar als het goed weer is om te winkelen !
  Neem dit plan eens mee!!!! Gr.Christa

 19. Len

  Maar @W, daar hebben we niet genoeg vergunningen voor.

 20. Christa Dupree

  Gewoon overkapping net zoals op het kanaleneiland!

 21. Christa

  Dat ik heel blij ben met dit winkelcentrum.
  Maar ze moeten het overkapen,zoals op het kanaleneiland eiland. Trekt meer publiek! Gun het dit winkelcentrum!!
  Gr christa

 22. Elsbeth de Groot

  Als het betaald parkeren is doorgevoerd, wordt het nog rustiger in LR.

 23. Hongerige K*tvega :-(

  @L. Emo en Geenstijl: vega idiotie? vega shit? Waar dan? Vertel het mij, ik als vegetariër in Leidsche Rijn vind juist het aanbod qua horeca in Leidsche Rijn wel erg gericht op de gemiddelde (vlees)eter! Weinig bijzonders of hipsters aan. Enne, voor je frietje met frikandel heb je Kwalitaria en Bram, das 2 snackbars om uit te kiezen – meer heb je toch niet nodig?

  On-topic: Leidsche Rijn centrum voelt zielloos aan. In het weekend op het Brusselplein veel gezinnen met kinderen, maar verder redelijk uitgestorven. Doordeweeks overal uitgestorven. Er zijn vrijwel geen unieke winkels te vinden, alleen maar ketens (ik vermoed vanwege huurprijzen…?), en in die zin weinig verschil met Hoog Catharijne. Maar bij HC heb je je in elk geval de optie om nog even wat van de sfeer van bijv de Oudegracht mee te pikken (of voor die smerige hipsters als ik een lekker hip krop sla ergens te zoeken 😉 ). Waarom zou iemand dan naar LR gaan? Ik vond Most nog wel gezellig voor een borrel als ik te lui was om naar de stad te fietsen, maar ja, juist die is nu weg.

 24. Koel Hoofd

  Hoe moet een stenen retailer concurreren met de virtuele retail en dropshipping?
  Een stenen winkel kan alleen met virtuele winkels concurreren met behulp van overheidsbeleid met langjarige toekomstvisie. Precies wat er ontbreekt omdat zowel onze nationale overheden als de EU al sinds de kredietcrisis vol inzetten op de global virtual world vol shitbanen onder shitomstandigheden en shitloon zodat de rijken rijker kunnen worden. Sindsdien (dus al ruim 10 jaar) kampen vele winkelcentra met leegstand en zijn er van pure ellende pop up stores bedacht om de leegstand te verhullen. Dat zal ook niet meer goedkomen.

 25. Y

  Leidsche rijn centrum heeft niet eens een Zara of een primark voor een 2e stadshart is dat onlogisch. Daar trek je in ieder geval geen jongeren mee. De huidige aanbod is gebaseerd op oudjes en hippies.

 26. Fred

  @Sanne:
  Bij de slager is vlees te koop, dat is iets anders dan dode dieren.
  Die kun je in de vorm van wild en gevogelte kopen bij een poelier.
  En vis kun je kopen bij de visboer.
  Levende dieren kun je vaak kopen in een dierenwinkel, zoals er vroeger eentje zat in de Donkere Gaard. Helaas zit daar tegenwoordig horeca.

 27. Sanne

  @rob: een krekel is ook een dier. Je moet nog veel leren
  rob.

 28. Martijn

  Hahahahaha @scherpschutter, we hebben met het hele gezin weer gelachen om je bijdrage over socialistisch nederland!! Dank daarvoor! Onze avond kan niet meer stuk!

 29. Chef Plongeur

  @y maar goed ook. Dat trekt alleen maar schorem aan.
  Feit: leegstand heeft alles te maken met huurprijzen. Als die lager zouden zijn zouden de eigenaren weliswaar minder marge maken, maar zouden kleinere ondernemingen veel moois kunnen opbouwen.
  En minder doorgeslagen regels, (zoals een schenkverbod van koffie glaasje wijn of thee bij een kledingboetiek, want, de gemeente snapt niet dat je soms de wet moet aanpassen aan behoefte, want regelgeving loopt per definitie achter op de creatieve ondernemersgeest).
  Ik heb niet veel met LR, maar het heeft zéker potentieel als er minder vanuit “ontwikkelaarsogen” gekeken wordt, maar meer vanuit zelfstandig ondernemerschap. Zelfstandigen kunnen meer, werken harder, zijn creatiever en nemen met minder winsten genoegen.

 30. Het kan anders

  Overdek een stuk, die ene supermarkt is veel te druk en vaak zijn de schappen leeg. In de rij voor de zelfkassa. De jumbo kan het inmiddels niet meer aan. Ook veel zorg in het centrum niet voor niets wordt het medisch centrum LR genoemd. Kleine ambachtelijke winkels samen met grote merken zou mooi zijn maar voor de kleine winkel is de huur niet meer op te brengen.
  Onder GreenVille zijn prachtige ruimten maar ook daar zitten nu kunst en danscollectieven.. de wijkmanager laat steken vallen bij de invulling en functie vd de pleinen zoals deze bedoeld waren ook de wijkwethouder is hierin wat te verwijten, net zo min als hij het plantsoen van Boedapest toegankelijk wil maken voor mindervaliden heeft hij er ook geen probleem me dat mindervaliden nauwelijks door de fietsen bende kunnen komen.
  Jammer het is een mooi centrum met veel potentie misschien es een licht opsteken bij de centrummanager vd de binnenstad.

 31. W.

  @Rene: huh je mag 2 uur gratis parkeren in die enorme parkeergarage onder het winkelcentrum? Voor veruit de meeste mensen is dat ruim voldoende lijkt mij. Lijkt me niet dat winkelend publiek de auto in de woonwijken gaat parkeren…

 32. Cico

  Ik heb er een keer een rondje gefietst en zag dat het winkelaanbod precies hetzelfde is als elk winkelcentrum. Of het nu Nieuwegein of Hoog Catharijne is, het is eenheidsworst met alleen maar winkelketens en basis horeca. Het is een mooi winkelgebied, ruim opgezet maar geen verblijfsruimte.

 33. Cico

  Ter aanvulling: die opvulling met ‘meer fun’ is ook geen oplossing om meer winkelend publiek aan te trekken. Dat is leuk voor dagjesmensen in het weekend, de rest vd week moet je het hebben van locals en die gaan niet dagelijks bowlen

 34. Peter

  Op wederom de inbreng van Scherpschutter na allemaal goede input waar de centrummanager mee aan de slag kan.

 35. Leon

  Hoe kan dat nou, terwijl Leidsche Rijn nog wel zo goed is ingericht op autoverkeer, wat toch ongelooflijk goed zou zijn voor de lokale economie als ik de rechtse leeghoofden hier altijd mag geloven.

 36. Pee

  @Sanne 27/3/2023 – 21:16
  Dat is een insect.

 37. Eveline

  Het is een kind rijke buurt, waarom wordt daar niet meer mee gedaan? Bijv een dependance van NEMO; dat trekt zowel heel Leidsche Rijn aan als mensen van daarbuiten. Ook een primark is een grote publiekstrekker. Of een action.

  Een indoor speeltuin met leuke horeca zal ook goed werken. Kleding dependance van Zara kids. Een fijne buiten speeltuin op hof van Bern waar kinderen lekker kunnen spelen en je zelf op het terras kan zitten.

  De publiekstrekkers laat je er gratis huren. De andere ondernemers komen vanzelf. Het lijkt mij allemaal geen hogere wiskunde.

 38. Appel

  Wat ik van de ondernemers hoor was veel te hoge huren en de verplichting om open te zijn op bepaalde tijden.
  Voor de ketens is Hoog Catharijne veel aantrekkelijker qua publiek.

 39. maria

  het is erg ongezellig en totaal geen mooie mode winkels etc. plus wat een tocht hangen !’n

 40. Sanne

  Pssst @pee, een insect is ook een dier…. 🤫

 41. GeeWee

  Video killed the radiostar. Webwinkelen killed the winkelcentra on the edge of town.

 42. Kloek

  Het probleem is dat Leidsche Rijn centrum een onoverdekt shopping mall is en geen centrum in de traditionele zin van het woord, waar meerdere partijen samen, grote en kleine ondernemers, gezamenlijk de dienst uit maken.

  Het vastgoed is in handen van 1 vastgoedbeheerder, die de baas is en dus bepaalt wat er wel in LRC te vinden is en wat niet. In dienst van aandeelhouders. Het is het neo-liberalisme in optima forma. En daarom werkt het niet. Er is niks organisch aan. Er komen geen kleine ondernemers te zitten die willen ondernemen, want alles moet als concept verhuurd worden en er MOETEN hoge rendementen geboekt worden (voor de aandeelhouders). Dan nog liever leegstand dan invulling. Want het centrum staat als 1 pakket in de boekhouding.

  Het tweede probleem is dat dit shopping mall zonder dak gebouwd is in tijden dat het winkelaanbod in absolute zin slinkt. Dat was al zo toen het centrum nog een concept was. Er is dus gewoon een te groot aantal vierkante meters gebouwd. Die behoefte is er niet. Zou misschien wel kunnen als je er een outledorp van maakt a la bataviastad.

  Het winkelen/fun shoppen gebeurd steeds meer online, door te klikken. Zeker bij de wat jongere mens. Utrecht centrum wort gebruikt door het toenemend aantal inwoners in het centrum, door toeristen en dagjes-mensen. Daarom werkt het daar beter. LRC wordt voor bezocht door lokaal bestemmingsverkeer. En dat zijn er te weinig, omdat het gros, zeker in het weekend, gewoon gebruik maakt van Utrecht centrum.

 43. Koel Hoofd

  @Cico
  Die eenheidsworst in winkelaanbod is het gevolg van globalisme en kapitalisme.
  Retail heeft diversiteit nodig, dat is te duur geworden dankzij de race naar de bodem van het kapitalisme en spotgoedkope arbeidskrachten in 3e wereldlanden. Retailers moeten zoveel omzetten om hun kosten te betalen dat het niet meer te doen is, tenzij ze in het hoogste segment vallen.
  De enige die dergelijke kosten en volumes aankunnen zijn grote bedrijven.
  Dus een Nederlands merk al scotch en soda kan het niet meer bolwerken, en wordt opgekocht door een Amerikaanse keten. Amerikaanse toeristen hoor je vervolgens in Utrecht kraaien “it is just like home”… Kapitalisme is heel simpel, de grote eten alle kleintjes op om groter te worden totdat ze elkaar moeten gaan opeten onder motto “there can be only one”.

  @Scherpschutter
  Socialistisch Nederland??
  Je bent meestal op economisch gebied scherp in de roos, nu echt even niet!
  Dat socialisme is al in de vorige eeuw de nek omgedraaid, door de PvdA notabene die onder Kok de kant van de rijken koos.
  Dit (leegstand) is het gevolg van beleid wat al met het Marshalplan (die grote zak geld van de Amerikanen die we gratis mochten hebben, mits we wel de bijbehorende ideologie overnamen) is ingezet naar lichtend voorbeeld van de USA met haar ongebreidelde neoliberaal kapitalisme gesteund op de A-bom.
  Leegstand is een klein symptoom van een doorwoekerende onderliggende mentale ziekte die maar niet wordt aangepakt. Integendeel, men doet er alles aan om die ziekte te verspreiden met ‘creative destruction’ (letterlijk te nemen, er komen zelfs bommen aan te pas) want de rijken worden er rijker door en die armen kennen die rijken niet eens meer… Dat was tijdens de verzuiling toch een heel ander verhaal, men kende toen alleen die mensen buiten de religieuze kolom niet.
  Het socialisme is dood, letterlijk vermoord door het kapitalisme. Het leeft enkel nog onder het gepeupel wat het terug wil (in meer rijke EU landen wordt er nu socialistisch gestaakt, ze worden afgedaan als rechtspopulisten door links notabene ) maar het EU staatskapitalisme (bijv. Macron pensioencoup en onze nieuwe pensioenwet) zal krijgen. Veel succes verder met je baggervette winsten, de EU heeft veel geld nodig vanwege hun immorele idealen en weet waar ze dat kunnen vinden….

 44. Realist

  Ik kan mij niet voorstellen dat dit winkelcentrum veel mensen vanuit de stad of van omliggende gemeentes trekt. Als dat het geval is draait het winkelcentrum op het aantal bewoners in de omliggende wijken en dan weet je als ondernemer dat er een beperking op het aantal bezoekers zit.

 45. Anne-Fleur

  Een vinex wijk zonder hart en zonder ziel zal nooit tot Utrecht behoren.

 46. Realist

  @Kloekjoepfloep. Terwijl jij je onderbuik weer eens volgt en de schuld legt bij diegene die het net wat beter lijkt te hebben gaat het hier gewoon om vraag en aanbod. Kennelijk ken je dat principe niet.. Kan je vanuit je slachtofferrol wel weer iets over het LiBeRaliSme roepen maar kennis van zaken en van politiek heb je duidelijk niet.

 47. Scherpschutter

  @Koel Hoofd

  Het is niet mijn gewoonte om scholing te geven, maar voor u -een respectvolle reaguurder die op zoek is naar waarheid- maak ik graag een uitzondering.

  Laten we beginnen met een simpele vraag; kunt u mij vertellen wat socialisme is? Ontleden we daarna de rest. U heeft het namelijk voor 60% juist, maar mist de o zo cruciale 40%.

 48. Johan

  Qua horeca gaat het niet wat worden want het is compleet ingericht op kinderen. Kinderen kinderen kinderen. Je hoort ze en ziet ze de hele dag schreeuwen

 49. JdV

  @AnneFleur: 40.000 studenten uit de provincie of buitenland plus allerlei andere import zullen nooit tot Utrecht behoren.

 50. Katja

  Overdaad ? Eenheidsworst ? Niet onderscheidend ?

 51. Uuu

  @ JdV

  De meeste zogenaamd “echte Utregters” (Zuilen en ook delen van Ondiep) woonden tot slechts een paar decennia geleden in de zelfstandige gemeente Maarssen-Zuilen (want daar lagen die wijken toen in) en zijn dus vaak helemaal geen echte Utregters. Daar de meeste mensen in die wijken als arbeider gelokt zijn om bij Werkspoor te werken, komen sowieso de meeste families helemaal niet uit Utreg. Sommigen komen uit de regio; hoor je ook aan het zogenaamd Utrechtse dialect, dat recent pas (de afgelopen 100 jaar) veel meer invloeden heeft gekregen vanuit naburige dialecten. Maar veel families in die wijken, komen oorspronkelijk elders in Nederland vandaan (hoor en zie je ook aan de achternamen).

  Omdat Utrecht een kerkelijke, handelsstad en Universiteitsstad is ( 1 van de oudsten) is Utreg altijd een stad van import geweest. Als er iets Utregs is, is dat het wel.

  Maar ja, blijf lekker populistisch stennis schoppen hier.

 52. Statler

  @Uuu:
  uw “paar decennia” zijn in werkelijkheid bijna een mensenleven. 1954….
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 53. Ab Abstract

  @UUU er is een verschil van een stuk of 10 mensen per jaar, zoals dat vroeger het geval was of 3000 mensen per jaar in onze stad proppen … Dat is niet populistisch. Je probeert iets te downplayen wat niet te downplayen valt.. Verder
  @Emo : jij snapt het. Mensen zien overal hetzelfde. De markt wordt gedomineerd door vlees-fobisten die in fabeltjes geloven als overconcentratie stikstof , omdat ze gebrainwashed zijn vanuit een verdienmodel van groenlinks en d66. De echte reden is gewoon omdat al die extreem lelijke gebouwen extreem ongezellig zijn en mensen eht idee krijgen opgeslokt te worden door dat lelijke beton afgewerkt met machinaal vervaardigde steenstrips, waar niets menselijks meer aan te bekennen is en rechtstreeks uit een computer lijkt te komen.

 54. Ab Abstract

  @sanne een slager is een verkoper of verkoopster die gespecialiseerd is in het verkopen van noodzakelijke voedselbronnen voor de ontwikkeling van kinderen: vlees, n ouderen: botten, hersenen ……………. dát is een slager.

 55. Jan

  Misschien was die drukke autoweg die dwars door het winkelcentrum loopt niet zo’n handig idee?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).