Verboden demonstratie vindt toch plaats in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Verboden demonstratie vindt toch plaats in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Verboden demonstratie vindt toch plaats in Utrecht

Verboden demonstratie vindt toch plaats in Utrecht
Organisator Tinus Koops spreekt de menigte toe in Park Oog in Al. Foto's: Bas van Setten
De verboden demonstratie van Nederland in opstand is in Utrecht toch voor een deel doorgegaan. Het protest begon in Park Oog in Al, maar toen de demonstranten van de politie te horen kregen dat ze daar weg moesten gaan gingen ze lopen. Op de Kanaalstraat werd gezegd dat de ME ging ingrijpen en daardoor loste de menigte uiteindelijk op.

De verboden demonstratie van Nederland in opstand is in Utrecht toch voor een deel doorgegaan. Het protest begon in Park Oog in Al, maar toen de demonstranten van de politie te horen kregen dat ze daar weg moesten gaan gingen ze lopen. Op de Kanaalstraat werd gezegd dat de ME ging ingrijpen en daardoor loste de menigte uiteindelijk op.

De gemeente ging er in eerste instantie vanuit dat de demonstratie op het Jaarbeursplein kon plaatsvinden, maar de afgelopen week kwamen er signalen binnen dat relschoppers naar de stad wilden komen. Daarop is besloten om het protest te verbieden.

De organisator riep ondanks het verbod iedereen op om naar de binnenstad van Utrecht te komen. Een kwartier voor aanvang van demonstratie werd via een WhatsApp-groep bekendgemaakt dat het protest in Park Oog in Al ging plaatsvinden.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Park

Na verloop van tijd kwamen er steeds meer mensen naar het park en op een gegeven moment stonden er een paar honderd demonstranten. Het leek er in het begin even op dat het protest in het park door kon gaan. Organisator Tinus Koops zei na een gesprek met de politie dat er overlegd ging worden. Uiteindelijk werd toch besloten om de demonstratie niet toe te staan.

Daarop besloot de menigte in een mars richting het station te lopen. Vanuit Park Oog in Al liepen ze met een omweg richting de Kanaalstraat. Daar werd door de politie gezegd dat de Mobiele Eenheid verderop klaar zou staan om de menigte uit elkaar te drijven. Koops riep de demonstranten toen op om te verspreiden en dat was ook het einde van het protest.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Gearresteerd

De demonstranten zijn het onder andere niet eens met de coronamaatregelen. Zij vinden dat ze in hun vrijheid worden beperkt en dat bedrijven onnodig schade oplopen. De naam van het protest was dan ook: ‘Stop de 1,5 meter waanzin. Vrijheid politiegeweld’.

De politie zegt dat er over de hele dag 15 mensen zijn aangehouden. “Er zijn momenteel groepen in Utrecht die erop uit zijn de openbare orde te verstoren. Zij zijn meerdere keren aangesproken en gevraagd naar huis te gaan. Zij hebben dit geweigerd en daarom hebben op diverse locaties in totaal nu zo’n 15 aanhoudingen plaats gevonden in Utrecht.”

19 Reacties

Reageren
 1. Clithanger

  Ben voor vrijheid van meningsuiting, maar dit soort mensen heeft totaal niets toe te voegen aan die vrijheid.

 2. Cico

  ‘de menigte’ bestond dus uit 10-20 man Boze Blanke Mannen en de rest waren Utrechters die toekeken.

 3. Robertjc

  Zo te zien BARST het van de relschoppers. NOT. Eens te meer blijkt, dat het huidige regeringsbeleid desastreus is; voor veel mensen aanleiding om massaal de straat op te gaan. In plaats van te luisteren naar de argumenten, wordt dat protest met veel vertoon van macht de kop ingedrukt. In de geschiedenis hebben we dat vaker verkeerd zien aflopen.
  Inmiddels kolkt de wereld van acties, protesten en discussies in parlementen over de hele wereld. https://www.facebook.com/100004172596371/videos/1691613557654381/

  Soms moet je er gewoon voor gaan zitten om wetenschappers aan het woord te laten. Hun bevindingen bestempelen het beleid van de meeste regeringen als even onzinnig als nutteloos. Dr. Peter Borger vertelt, dat het Coronavirus niets anders dan een mutant is van het Coronavirus dat in 2003 de kop opstak. Hij weet, dat niet één virussoort na het muteren sterker is dan het oorspronkelijke virus. De verbinding is belabberd, maar de boodschap is onthutsend. https://youtu.be/8R2HLATI9_Q

  Los van het gelijk of ongelijk, waar of niet waar, is het merkwaardig dat de publieke omroepen niet of nauwelijks aandacht schenken aan enig tegengeluid, en dat de vreedzame protesten, geïnitieerd door Willem Engel van Viruswaanzin, in nieuwsbulletins steevast worden geassocieerd met relschoppers en geweld. Ik vind dat buitengewoon veel zeggen over het kabinetsbeleid… De hoofdredacteur van de Volkskrant zakt zelfs door het ijs: https://twitter.com/i/status/1272146024463810561
  Ik hoop dat de linkjes werken. Selecteer, kopieer en plak ze daarna in de zoekbalk.

 4. Hans B.

  Gevangenisstraf voor de organisatie die expliciet heeft opgeroepen tot negeren rechtsorde. negeren noodbevel en voor oproepen geweld. De burgemeester mag zich verantwoorden voor de 2e kamer wegens veel te laks optreden tegen dit geteisem. Waar blijven de koppen van de Telefegraaf, of de “T.” voor intimi. Waar blijven de kamervragen van Geert W. en Thierry B.?

 5. Suzanne

  En waar zijn die zogenaamde 1000 hooligans dan waardoor de demonstratie verboden is? Een verzinsel van de gemeente. Blijkbaar mag een andere mening jiet gehoord worden.

 6. bawang putih

  aub graag structureel zoveel politie op de Kanaalstraaat 😉

 7. Scherpschutter

  @Suzanne

  Natuurlijk niet. Ze zijn als de dood… Als uitkomt dat de overheid een aerosol/aerogeen virus maanden ten onrechte heeft aangezien voor een contactvirus (en dit maanden bleef volhouden terwijl de hele wetenschappelijke wereld intussen het tegenovergestelde beweert) dan heb je de poppen aan het dansen…

  Reken maar dat alle vakanties van de landsadvocaat voor de komende 3 jaar zijn afgezegd in ieder geval voor de berg aan schadeclaims van bedrijven en burgers die onvermijdelijk gaan komen straks.

  En ook verkiezingstechnisch zou het bepaalde partijen natuurlijk niet helemaal lekker uitkomen als NU duidelijk wordt wat voor een blunders hier zijn begaan… 😉

  Nee. Het slechtste kabinet sinds WOII gaat de komende maanden zeker nog ieder tegengeluid de kop in drukken. No matter what it takes…

 8. Angelique

  Een enorme overreactie dus.
  Ik snap niet goed waarom er een demonstratie meteen helemaal verboden als deze door hoolies verstoord gaat worden. Een voetbalwedstrijd in Galgenwaard trekt regelmatig dat soort gespuis aan, die wedstrijden gaan altijd gewoon door!

 9. René

  @Robertjc: Dr. Peter Borger? De creationistisch bioloog die de evolutieleer bestrijdt? Say no more! Say no more!

 10. Hans B.

  @ Robertjc

  De demo was dan ook verboden; en terecht. De burgmeester heeft heel goed beargumenteerd waarom (organisatie die heeft laten blijken zich niet aan richtlijnen en maatregelen te willen houden, kans op relschoppers, organisatie die schijt heeft aan rechtstaat), met de inhoud had het echt helemaal niets van doen. Klimaatdemo’s zijn namelijk ook tegen de regering gericht en in het nadeel van de regering, want die verkiest de economie boven klimaat en doet veel te weinig, de boeren mochten vrijdag ook demonstreren zonder harde politie inzet en protesteren op veel plekken in Nederland en ook tegen de regering. Dat de demo verboden is heeft niet met de inhoud te maken of dat men kritisch is over de regering. Sterker nog, het zal de regering een worst wezen, want het zijn toch behoorlijk veel gekkies die demonstreren die zichzelf nogal te kakken zetten.

  Aangezien de demo verboden was en niet doorging is het best wel logisch dat er uiteindelijk niet echt iemand komt toch? Of wilde je eigenlijk stiekem dat er lekker gereld werd. Daarnaast zijn er op heel weinig mensen toch best wel wat mensen aangehouden/ opgepakt en is een deel van de hooligans die kwamen rellen uitgeweken naar Wageningen, waar wel wat gezeik was.

 11. Alain

  https://www.nu.nl/281782/video/betogers-vertrekken-uit-park-utrecht-ik-ga-hier-nu-niet-knokken.html

  “Deze keer geen geweld”. Die Koops lijkt domweg te balen dat hij niet voldoende kritische massa bij elkaar heeft voor een rel en hij kiest het hazenpad. Duidelijke de juiste inschatting van de politie. Combinatie van hun preventieve inzet en waarschijnlijk ook de regen heeft ellende voorkomen.

  Ook bizar hoe zo iemand besluit om zijn demonstratie naar een willekeurige woonwijk te verplaatsen. Hetzelfde type dat rond Zwarte Piet roept ‘het is een kinderfeestje’ leidt nu een demonstratie, waarvan hij had gehoopt dat er harde kern hooligans zou komen, naar een woonwijk waar normaal op een zaterdag ouders met hun kinderwagens door het park slenteren.

  Wat dat betreft hebben we allemaal geluk gehad met de regen, dat zal de opkomst gedrukt hebben van de sensatiezoekers en alleen de diep-treurige types lijken te zijn gekomen.

  Als Utrechter kan ik alleen maar “NEE” zeggen tegen Voorposters in mijn achtertuin.

 12. Henk

  @ Suzanne

  Volgens mij waren die hooligans en ander tuig een beetje bang geworden van de politiemacht. Precies waarom de politiemacht er ook was natuurlijk. Een deel van de hooligans en tuig is uitgeweken naar Wageningen.

 13. Koel Hoofd

  Ik moest toevallig naar HC iets ophalen.
  Toen ik richting centrum liep hoor ik veel getoeter en geroep. In mijn argeloosheid dacht ik eerst dat het een bruiloft was, die gaan traditioneel met getoeter door de stad. Een straathoek verder hoorde ik mensen toch heel luid en duidelijk een paar keer sieg….heil… roepen. Dus dat was geen bruiloft maar neonazis. Echter, ik heb niets gezien alleen gehoord en het was met een paar minuten voorbij. Dus er waren wel groepen aanwezig die normaal niet in het linkse Utrecht thuis horen.

  Ben doorgelopen en kwam toen op de kanaalstraat een enorme politiemacht tegen in busjes en te paard die richting de brug gingen. De hele Kanaalstraat stond met open mond te kijken! Wat een machtsvertoon!
  Maar als je eerder neonazis hebt gehoord (niet gezien dus) dan is dat wel te verklaren. Kom op, geef toe, extreem rechts in een zeer linkse stad is vragen om moeilijkheden, toch? Voor je het weet vliegen de stoeptegels om je oren omdat rechts en links in extremen totaal niet botert.

  Ben maar doorgelopen want behalve extreem veel politie, ook op het bollendakplein. Verder niets ongewoons gezien wat mij op mijn schreden had doen omkeren richting veiligere oorden. Het enige sensatiepuntje was dat er op een gegeven moment politie op hoge snelheid met gillende sirenes aan kwam rijden over het westplein, en dat er dan Utrechtse fietsers zijn die dan TOCH NOG net even ervoor langs willen oversteken…. Gewoon, omdat fietsers zichzelf belangrijker vinden dan heel even politie te laten passeren.

  15 minuten later op de terugweg kwam ik wel piep kleine groepjes jongeren tegen die overduidelijk niet in Utrecht thuishoorden. Om ze relschoppers of neonazis te noemen vind ik te ver gaan, want ze liepen net als ieder ander normaal en rustig gewoon over de stoep. Maar ze hadden wel politie heel kort op hun hielen. Er werd nog iets onverstaanbaars door ze geblèrd in de tunnel onder de sporen want dat galmt zo lekker, maar dat was het enige.

  Op het westplein werd de oversteek even afgezet voor een peloton dames op politiepaarden die vrolijk aan het lachen waren. Dat feit interpreteerde ik als dat er helemaal niets was gebeurd want anders lachen ze niet. En ook de andere paardenpeletons stonden ontspannen verderop verzameld.

  Kortom, veel storm in een glas water waarbij de politie banger moet zijn voor de eigen Utrechters die met een egotrip op de fiets suicidaal de weg oversteken vlak voor hun voertuig, dan voor een stel hersenloze onbenullen uit hele kleine dorpjes in de provincie wat het lef heeft om sieg heil te roepen. Kinderachtig belletje lellen in de grote stad als zaterdags vermaak evenement.

  Met betrekking tot reacties van enkele reaguurders.
  De logica ontbreekt compleet bij zowel onze overheid als de wetenschap.
  Men spreekt elkaar aan alle kanten tegen en de (tv) media gooit alleen maar olie op het vuur door eenzijdige berichtgeving met nadruk op sensatie en emotie.
  Want dat is nu eenmaal het verdienmodel van media.

  Intussen schept Halsema wel een precedent in Amsterdam vóór demonstraties, maar vervolgens worden alle andere demonstraties verboden TENZIJ het over racisme gaat. Schiet mij maar lek. De wereld is spontaan compleet getikt geworden en zowel de media als social media speelt daar een hele grote rol in.
  Men laat zich meeslepen door emoties van pure angst en gefrustreerde woede. De overheid is doodsbang en hele bevolkingsgroeperingen zijn gefrustreerd. Echter, emoties zijn altijd een slechte raadgever want dat resulteerd altijd in onlogische acties die heel snel kunnen escaleren. Dat wil niemand die rationeel kan denken.

  Intussen weten we nog steeds weinig over corona, we weten alleen dat je er dood aan kan gaan, het kan krijgen en er gezondheidsproblemen aan overhoudt, maar dat je het ook kan hebben zonder enige symptomen of problemen. Net griep maar dan anders. Maar we hebben wel geleerd dat een technocratie (regering door experts=virus wetenschappers en OTM van belanghebbenden en ambtenaren) net zo rampzalig is als een democratie (regering door ‘alfa type personalities’ die de oren latenhangen naar lobbyisten/NGOs (alfa type personalities). Maar een democratie heeft wel heel sterk mijn voorkeur omdat het vrijheid geeft. Ook al voelen sommigen dat niet.

  Ik begin zo langzamerhand wel argwanend te worden richting China, want het is wel heel toevallig dat het hun allemaal wel heel erg goed uitkomt. In plaats van ons te focussen op interne verdeeldheid en emoties, zou het beter zijn om ons te verenigen tegen die rode vlag en vriendjes te worden met Rusland.

 14. JJ

  @ Koel Hoofd

  Ik mis echt even wat je nu duidelijk wil zeggen.

  Enerzijds signaleer je dus precies datgene wat de politie en veiligheidsregio al wisten en wat alle onderzoekers naar extremen in Nederland signaleren. De verwevenheid van extreem rechts met groepen ‘bezorgde burgers’, om vervolgens dit ook weer te bagatelliseren. Dat zal ik dus zeker niet doen, je ziet namelijk dat het ‘online’ opgehits door trollen precies 1 doel dient, namelijk het polariseren van de real life samenleving, mensen op de been krijgen die overal aan twijfelen, die aan de stoelpoten van de democratie en het bestuur zagen. En…dat lukt ze dus ook nog.

  Wat Halsema hier mee van doen heeft weet ik niet. In haar stad is vandaag precies zo’n demo als gisteren in Utrecht gewoon toegestaan, alleen dan georganiseerd vanuit een andere organiserende partij (het gaat dus echt niet om de inhoud): ‘Demonstratie Amsterdam rustig verlopen’.
  “Het vrijheidsprotest in Amsterdam is rustig verlopen, zegt een woordvoerder van de politie. Op het hoogtepunt liepen er zo’n 250 demonstranten mee. “Inmiddels is bijna iedereen weer naar huis”, zegt de woordvoerder.” https://nos.nl/liveblog/2339592-demonstratie-amsterdam-rustig-verlopen-marokkaanse-havenstad-opnieuw-in-lockdown.html

  We hebben geen technocratie in Nederland. het OMT geeft alleen advies aan de regering, vanuit verschillende disciplines en expertises. Het staat de regering vrij daarmee te doen wat men wil. Zelfs het RIVM geeft alleen advies.

  Verder is er nauwelijks nog sprake van vrijheidsbeperkingen (meer) in Nederland. Dus?!?!

 15. Jasper

  Ze weten niet eens hoe de Nederlandse vlag gedragen moet worden…

 16. Marcel

  Wat mij betreft heel snel een voorstel naar de 2de kamer. Alle demonstraties verbieden. Het voegt niks toe alleen maar veel bla bla bij ingezonden reacties. Het geld en tijd dat politie kost om dit gedoe tegen te houden noem ik verkwisting van geld en tijd.

 17. Utrechter2

  @Marcel: ik stel voor dat jij naar een land verhuisd waar demonstreren verboden is, als learing experience, al is het maar voor een jaar.

 18. Jan

  @ scherpschutter. Serieus!!???? Waar haalt u dit vandaan en hoe kunt u er dan nog heilig in geloven dat het zo werkt? Misschien is het een idee dat u zich eerst gaat verdiepen in hoe een virus ontstaat, evolueerd en uiteindelijk de mens kan “raken”.
  Ik zal een korte samenvatting geven. COVID 19 is een variant op het h5n1 (griep virus) waar er 1000en varianten van zijn. Het is een zooonose waardoor het het vermogen heeft om over te gaan van dier op mens en andersom. Het heeft zich in China ontwikkeld door daar een gastheer te vinden die dicht bij de mens staat. Meestal is dit het varken nu een vleermuis. Wist u dat er in de varkens in China 100en nog potentiële virussen zijn gevonden die het vermogen hebben om zich ook tot een menselijk virus te ontwikkelen! En dan met de enorme bevolkings dichtheid daar is een er een potentiële bom ontwikkeld zoals we nu met COVID-19 zien. Er zijn idd virussen die in de usa zijn ontwikkeld en daar opgeslagen liggen maar dit zijn massa vernietigingswapens en zijn vele malen dodelijker dan COVID-19. Kortom dit virus komt niet van mensen handen maar dient wel serieus genomen te worden omdat het in potentie dodelijk is. Het lijkt mij dan ook niet meer dan normaal dan dat iedereen zich aanpast om verspreiding te voorkomen.

 19. Cees

  Als je niet eens de Nederlands vlag op de juiste wijze kan laten zien dan kun je dus beter maar niet de straat opgaan!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).