Vernietigend rapport: oud provinciehuis vol met asbest | De Utrechtse Internet Courant Vernietigend rapport: oud provinciehuis vol met asbest | De Utrechtse Internet Courant

Vernietigend rapport: oud provinciehuis vol met asbest

Vernietigend rapport: oud provinciehuis vol met asbest

Het is een pijnlijk onderwerp in de Utrechtse politiek: asbest. Na de grote ophef rond de flats in Kanaleneiland afgelopen zomer dreigt nu een vernietigend rapport over het oude provinciehuis op de Uithof de gemoederen opnieuw hoog op te laten lopen. De provincie zou bij de verkoop van het oude provinciehuis belangrijke informatie over asbest achtergehouden hebben.

Dat er asbest aanwezig was in het oude provinciehuis was al bekend, maar uit het rapport blijkt nu dat de provincie heeft nagelaten te melden dat er ook asbestbesmetting was. Ook heeft de provincie beweerd  dat er slechts in delen van het pand asbestplaten verwerkt zijn. Later bleek dat de platen in het hele pand aanwezig zijn.

Paniekvoetbal

De oppositiepartijen in de Utrechtse provinciale staten willen dat gedeputeerde Bart Krol aftreedt.Onder zijn leiding is het oude provinciehuis aan de projectontwikkelaar De Waal verkocht. De SP en de PVV vinden dat Krol paniekvoetbal gespeeld heeft bij de verkoop.

Het onderzoeksrapport over het schandaal bevestigt dat de provincie grote fouten heeft gemaakt bij de verkoop van het oude provinciehuis. Onder andere de asbestsanering die de provincie moest uitvoeren op het gebouw nadat de fouten aan het licht kwamen, werd niet goed uitgevoerd.

Leren, niet verantwoorden

Ook over het rapport zelf zijn de oppositiepartijen kritisch. De SP uit op haar site ongenoegen over de insteek van het rapport, dat zich concentreert op ‘leren’ van de fouten en niet op ‘verantwoorden’. Hierdoor is volgens hen niet duidelijk wie precies welke rol heeft gespeeld in dit debacle.

Het onafhankelijke onderzoek kwam pas nadat de projectontwikkelaar akkoord was gegaan met een schadevergoeding van 7 miljoen. De provincie heeft de oude locatie verkocht voor 22 miljoen, dit terwijl de zaak ondertussen alles bij elkaar 11 miljoen heeft gekost. In het oude provinciehuis gaat de SSHU 600 studentenwoningen bouwen.

4 Reacties

Reageren
  1. kees cornelder

    Er is nog een HEEL GROTE BLUNDER van de Provincie Utrecht en het gaat om een NOG OUDER PROVINCIEHUIS. Namelijk Paushuize in de Utrechtse binnenstad.
    Met miljoenen euro’s aan gemeenschapsgeld is dat historische gebouw gerestaureerd, na de ingebruikname ging het meteen dicht om vervolgens als horecatent te gaan dienen.
    Wie het gebouw dus als toerist of als historisch-geïnteresseerde wil bezoek die staat voor een dichte deur.
    De zoveelste belachelijkheid van die totaal-nikserige Provincie: opheffen die handel. Plasterk heeft gewoon gelijk met z’n superprovincie!

  2. Anne-Marie Mineur

    Je hebt gelijk, Kees, en de SP heeft zich ook daar steeds tegen verzet, zie: http://provincieutrecht.sp.nl/search/node/paushuize

    En dat de bezem er wel eens door mag, dat ben ik hartgrondig met je eens. Maar denk je werkelijk dat je dat voor elkaar krijgt door een nog veel grotere provincie op te tuigen? Niks opheffen, opschalen, als het aan Plasterk ligt. Klein krijgen, zegt de SP!

  3. Toine Goossens

    Anne-Marie,

    Opschalen zegt de samenleving. Oude organisaties die niet aan marktwerking bloot staan, moeten eens in de tig jaar op de schop.

  4. Wout van Reemst

    Tjongjongjongejonge.
    Hoe is het mogelijk dat er zo met gemeenschapsgeld wordt omgesprongen.
    Krol eruit, De Waal uitkleden, provincie terug in het oude huis en het nieuwe huis geven aan de SSH, lijkt me wel een goede oplossing

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).