Vernieuwde Pandhof Sinte Marie in Utrechtse binnenstad feestelijk geopend Vernieuwde Pandhof Sinte Marie in Utrechtse binnenstad feestelijk geopend

Vernieuwde Pandhof Sinte Marie in Utrechtse binnenstad feestelijk geopend

Vernieuwde Pandhof Sinte Marie in Utrechtse binnenstad feestelijk geopend
Foto's: Bas van Setten
De opnieuw ingerichte Pandhof Sinte Marie in Utrecht is dinsdag in aanwezigheid van vele belangstellenden feestelijk geopend. Daarnaast kregen de vier initiatiefnemers van het project uit handen van wethouder Anke Klein een stedelijke onderscheiding.

De opnieuw ingerichte Pandhof Sinte Marie in Utrecht is dinsdag in aanwezigheid van vele belangstellenden feestelijk geopend. Daarnaast kregen de vier initiatiefnemers van het project uit handen van wethouder Anke Klein een stedelijke onderscheiding.

Het begon allemaal in 2018 toen Emma van den Dool, Marieke Renou, Claudia Hoejenbos en Lies Muller aanklopten bij Wijkbureau Binnenstad. Ze hadden via hun stichting Pandhof Sinte Marie en in samenwerking met landschapsontwerper Mintske Sijsma een plan gemaakt om het Maria Majorplein – dat een deel van de pandhof beslaat – aantrekkelijker te maken.

Zo is onder meer het hekwerk en de bestrating zó aangepast dat het beter aansluit op de plattegrond van de Mariakerk die op de grond met stenen te zien is. Rondom de bomen is nu plek voor extra groen en ook zijn er losse stoelen op het plein geplaatst. Aan het hekwerk is over de gehele lengte een bank geïntegreerd en ook is er aan kunst gedacht. Zo heeft beeldhouwer Tom Kalle uit een groot een rotsblok een fontein gemaakt en de muurschildering van De Strakke Hand, die al vorig jaar zomer werd onthuld, behoort ook tot het plan.

Tekst loopt door onder afbeelding

Emma van den Dool, Marieke Renou, Claudia Hoejenbos en Lies Muller waren verrast toen ze hoorden dat ze een stedelijke onderscheiding kregen.

Trots

“Ik ben ontzettend trots op Emma, Marieke, Claudia en Lies”, zei wethouder Klein. “Deze pandhoveniers hebben het initiatief genomen en het project van begin tot eind begeleid. Zij maakten het plan voor de inrichting van het plein en de gemeente voerde het uit. De vrijwilligers zorgden via fondsen, bedrijven en crowdfunding voor extra geld bovenop het budget van de gemeente. Zo konden alle plannen ook echt uitgevoerd worden. Het is een vernieuwende manier van samenwerken waar we positief op terugkijken.”

De vier initiatiefnemers, die al meer dan 20 jaar de tuin bij de pandhof onderhouden, kregen tot hun grote verrassing ook nog een stedelijke onderscheiding. Zij kregen deze speld van de stad uit handen van de wethouder. Tot slot werd naast de ingang van de pandhof een nieuw straatnaambord onthuld met daarop de tekst ‘Maria Majorplein’.

Gekoppelde berichten

6 Reacties

Reageren
 1. W

  Geweldig initiatief van deze 4! dames. Chapeau!
  En nu maar hopen dat het net zo schoon blijft als dit soort plekjes in het buitenland!! Dus ook geen hangplek voor duistere zaakjes.
  Zou jammer zijn.

 2. Ton Hooft

  Het ziet er gewéldig uit, veel complimenten voor de uitvoering van het totale project en het schitterende eindresultaat!

 3. Binnenstadbewoner

  De vaste bewoners van het pandhof – blowende en dealende hangjeugd en daklozen – zullen er ook blij mee zijn …

 4. W

  Binnenstadsbewoner!
  Hebben we deze! keer! politici die echt eindelijk waarde hechten aan dit soort plekjes! En waarde hechten aan drug en drank!
  In Parijs onder andere zijn ze zo zuinig op dit soort plekjes in hun stad! En terecht!
  Politiek ga er nu eens echt voor!!! Of willen jullie alleen in het buitenland genieten van deze intieme plekjes. Wij hebben in onze eigen stad ook pareltjes. Ik ben er zuinig op! U ook?
  Af en toe wordt ik van de mentaliteit in mijn eigen stad/land zo ziek!

 5. Iris Dijkstra

  Het is prachtig geworden, maar dat de muurschildering van De Strakke Hand ook meegenomen is in het plan betwijfel ik. Het hek staat er midden voor en belemmert het zicht erop. Doodzonde!

 6. Marko

  Prachtig gedaan van deze ondernemende dames! Ik zou eigenlijk wel meer foto’s willen zien van het vernieuwde pandhof, redactie.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).