Het is nu nog een plek waar grote evenementen worden georganiseerd, maar Central Studios moet sluiten en dé nieuwe locatie voor beeldcultuur in Utrecht worden. Het gemeentebestuur is positief over het plan. De gemeenteraad heeft het laatste woord en moet nog besluiten of ze het idee goed genoeg vinden om er 3.550.000 euro subsidie voor te betalen. De locatie aan de Gietijzerstraat in het Werkspoorkwartier moet niet alleen een thuis worden voor verschillende organisaties, maar een levendige uitgaansplek voor de stad. Vier vragen over De Machinerie.
Waar komt het idee voor De Machinerie vandaan?
Er wordt al lang gesproken over een nieuwe plek in de stad waar beeldcultuur, met onder andere film en beeldeducatie, centraal moet staan. Tot op heden is de zoektocht naar een nieuwe plek geen succesverhaal. De discussie ging hand in hand met de toekomst van Filmtheater ’t Hoogt. In 2014 werd het plan voor Artplex en Bieb++ op het Smakkelaarsveld, waar de bibliotheek en ’t Hoogt samen zouden openen, afgeblazen toen een nipte meerderheid van de gemeenteraad tegen het plan stemde. Er was wel al afgesproken dat ’t Hoogt zou vertrekken uit de panden in de binnenstad, omdat die gerenoveerd gingen worden. Daarom werd de zoektocht naar een nieuwe locatie voortgezet. Het volgende plan, De Kade aan het Paardenveld, waar ’t Hoogt samen met de Hogeschool voor de Kunsten en het Nederlands Film Festival zou openen, werd losgelaten in 2016. Toen werd namelijk duidelijk dat de grond niet beschikbaar was. Een jaar later werd duidelijk dat de pijlen gericht werden op de City-bioscoop. Het gebouw aan de Voorstraat moest een ‘podium voor beeldcultuur’ worden. Dat plan flopte in 2018 omdat het pand niet beschikbaar bleek. Nadat het derde plan ook mislukte, gingen de partijen zich focussen op het Werkspoorkwartier. Het gebouw van Central Studios bleek namelijk vrij te komen.
Wat gaat De Machinerie worden?
Hoewel de geschiedenis en toekomst van Filmtheater ’t Hoogt nauw verbonden zijn met De Machinerie is het maar een van de partijen die intrek moeten nemen in het nieuwe paleis voor beeldcultuur. Fotodok, het Nederlands Film Festival en De Maakruimte openen samen met HIT, Hoogt in Transitie zoals ’t Hoogt ondertussen heet, er de deuren. Evenementenlocatie Central Studios moet sluiten en het gebouw wordt getransformeerd tot een nieuwe plek voor beeldmakers en andere professionals, studenten en liefhebbers op gebied van film- en beeldcultuur. In het plan wordt de nieuwe locatie een ‘publiekstrekker’ genoemd. De activiteiten richten zich op vier thema’s: educatie, innovatie, presentatieplek en verbinding. Leerlingen van alle onderwijsniveaus moeten er komen voor scholing, maar ook komen er cursussen en masterclasses voor professionals. Er moet een lab komen waar mensen uit de sector aan innovaties kunnen werken. Voor het publiek komen er tal van vertoningen en exposities en De Machinerie moet een plek worden waar professionals op het gebied van beeld elkaar kunnen vinden. Het gebouw wordt gevuld met werk- en expositieruimtes en horeca.
Hoe zit het met de financiën?
Zonder subsidie kan De Machinerie niet bestaan. De vier partijen HIT, NFF, Fotodok en De Maakruimte gaan niet fuseren en zullen dus allemaal de eigen broek omhoog moeten houden. HIT, NFF en Fotodok hebben al een subsidierelatie met de gemeente Utrecht en zullen dat als losse partijen blijven onderhouden. In die zin verandert er niets aan de situatie zoals die al jaren is. Wel is er een flinke investering nodig om het pand klaar te maken voor De Machinerie. De eigenaar investeert ruim 4.000.000 euro in het casco van het pand. Om het gebouw verder in te richten vragen de initiatiefnemers daarnaast een bijdrage van 3.550.000 euro van de gemeente. Daar moet de gemeenteraad over gaan besluiten. Omdat de toekomst van het filmtheater ‘t Hoogt, met vier filmzalen, en De Machinerie zo nauw verbonden zijn met elkaar is ook de aanvraag voor de subsidie voor het filmtheater voor de jaren 2021-2024 al beoordeeld. De gemeente is daar positief over. Jaarlijks is er 460.000 euro mee gemoeid.
Is er behoefte aan het nieuwe complex?
De initiatiefnemers menen uiteraard van wel. Ook de gemeente Utrecht steunt de plannen. De lokale overheid meent dat het plan goed past bij de culturele ambities van de stad en de plannen voor het Werkspoorkwartier. Zij willen graag de benodigde miljoenen overmaken. Maar het is aan de gemeenteraad om hierover te besluiten. Om de politiek te overtuigen hebben meerdere Utrechtse organisaties hun steun uitgesproken voor De Machinerie. De Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, het K.F. Hein Fonds, ARTIBITE, Creative Coding Utrecht, Frame Order, KLIKxHAFF, Job, Joris & Marieke en IMPAKT zijn allemaal voorstander van het nieuwe complex. De vier initiatiefnemers menen wel dat het succes samenhangt met de ontwikkeling van het Werkspoorkwartier als creatieve plek waar ook ’s avonds genoeg te beleven is. Meer horeca en culturele voorzieningen in het gebied en goede bereikbaarheid moeten het publiek meer redenen geven om te komen. In het najaar gaat de gemeenteraad over het plan stemmen. In 2021 moet de officiële opening van De Machinerie zijn.
Gekoppelde berichten
Utrecht wil 3,5 miljoen steken in nieuwe locatie film- en beeldcultuur Werkspoorkwartier
De gemeente Utrecht wil 3,55 miljoen euro investeren in de nieuwe plek voor film- en…
Filmtheater ’t Hoogt verhuist naar pand Central Studios
Als alles goed verloopt, verhuist ’t Hoogt naar Central Studios. Het gemeentebestuur is positief over…
9 Reacties
Reageren“In het plan wordt de nieuwe locatie een ‘publiekstrekker’ genoemd”, tja, dat noemen we “framing”. Als we maar lang genoeg blijven beweren dat de Machinerie een publiekstrekker wordt, dab zal dat wel zo zijn.
Maak je geen zorgen, ik ben fan van cultuur (sommigen van de reaguurders hier zouden mij zelf uitmaken voor “cultuurpaus”), maar ik ben ook fan van realiteitszin. Cultureel ondernemerschap betekend dat cultuur zoveel mogelijk moet voorzien in de behoefte van cultuurliefhebbers. Mag best wat geld bij, maar voorzien in een vraag van betalende klanten is toch wel het minste dat we kunnen verwachten.
Ik maak me zorgen om dit plan. Een aantal van de initiatiefnemers verdenkt ik ervan dat ze meer geïnteresseerd zijn in hun eigen positionering dan in het effectief voorzien in behoeften van hun cultuur minnende klanten. Het werkspoorkwartier moet een culturele hotspot worden waar het ook ‘s avonds gezellig moet zijn. Ga daar maar eens aan staan, dat lukt De Machinerie nooit op eigen kracht. Als het de omliggende bedrijven ook niet lukt om een inherent ongezellige plek gezellig te maken, dan wordt dit ook weer een debacle.
Ik zeg niet dat dit een geheide mislukking is hoor, maar het is een blijft een project met hoog afbreukrisico, niet in de minste plaats omdat de z.g.n. “culturele ondernemers” geen echte ondernemers zijn en de gemeente dit project niet eindeloos gaat steunen als het in de problemen komt.
Ontzettend vaag plan. Hoewel ik gesubsidieerde cultuur in principe een redelijk warm hart toedraag is o.a. de aanwezigheid van erkend subsidieslurper t Hoogt voor mij genoeg om te roepen: begin er niet aan! Te vaag, te veel gebaseerd op wensdenken, te veel rotlokatie die nooit een toplokatie zal worden. Besteed dat geld asjeblieft aan echte problemen, zoals verminderen van armoede, verminderen van criminaliteit of verbeteren (jeugd)zorg en onderwijs. Asjeblieft niet weer geld pompen in wensprojecten waar alleen een kleine groep op zit te wachten of alleen mensen van profiteren die deelname aan “kunst en cultuur” ook zelf kunnen betalen.
Even kritische analyse van de doelstellingen:
Educatie: leerlingen van alle onderwijsniveaus, dus van lagere school tot universiteit, maar ook nog eens professionals. De kwaliteit van ons reguliere onderwijs staat al enorm onder druk. Dat wordt hiermee nog erger gemaakt want dat subsidiegeld wordt besteed aan hobby educatie zonder toekomst, in plaats van verbetering kwaliteit regulier onderwijs met toekomst.
Innovatie: innovatie is niets meer dan het tweaken van een bestaand product, dienst of perceptie. In dit geval zou het een tweak lab zijn voor mensen uit de beeld sector. Een sector die al beschikking heeft tot het grootste gratis innovatieve beeld lab ter wereld: de online community.
Presentatieplek: dus een fysieke locatie om beeld (wat ideaal is voor een online platform) te laten zien aan een zeer klein en selectief publiek van liefhebbers, wat al bewezen heeft te klein te zijn is om de sector zelf de broek te laten ophouden.
Verbinding: Een marketing kreet om sociaal gebakken luchtvervuiling te verkopen. In dit geval het samenbrengen van een groepje hobbyisten die het principieel verrekken om samen te werken. Oftewel helemaal geen verbinding willen aangaan. Het enige wat ze wel verbindt is dat ze een peperdure maar ongeschikte locatie wensen op kosten van de belastingbetaler.
Indien de raad hier mee akkoord gaat, mogen ze zich heel erg diep gaan schamen. Want dit is nou het ultieme nutteloze linkse hobbyisme waardoor rechts zo in opkomst is…
@Hadjemaar, je hebt gelijk met het inzicht dat enkelen zich hier mee positioneren. Ik voeg daar aan toe: zichzelf willen verrijken
Dacht dat de gemeente Utrecht moest bezuinigen blijkbaar niet op dit soort groen slinks en D33 gelieerde subsidie slurpende instanties
Een hotspot is niet alleen een plek waar veel leuke en interessante dingen valt te beleven maar ook veel leuke en interessante dingen valt te zien.
Anders gezegd de vele leuke en interessante dingen die te beleven zijn moeten deel uitmaken van een mooie en interessante openbare ruimte waarin weer een mooie en interessante rol is weg gelegd voor goede architectuur.
Dit gaat een grote misser worden. Rare locatie, veel te groot pand en wollige instellingen die vooral van subsidie leven.
Je weet nu al.da dit mis gaat en nu en in toekomst heel veel.subsidie gaat opslurpen.
Interessant doen met films die bijna niemand snapt kun je ook in je woonkamer, daar heb je dit enorme complex niet voor nodig.
Goede zet om de binnenstad uit te gaan naar het Werkspoorkwartier. Deze buurt is de afgelopen jaren echt heel leuk geworden en zal misschien als een tweede centrum gaan fungeren.
Wat het ‘t Hoogt van de gemeente wil is wel duidelijk, maar wat wil de gemeente toch van ‘t Hoogt? Een ontzettend achterhaald verhaal, een filmhuis dat in de jaren 70 een functie had, maar nu veertig jaar later zijn er talloze media waar ‘cult’ films en documentairesl (gratis) te downloaden- en dus te zien zijn! Gemeenschapsgeld op jaarbasis aan ‘t Hoogt geven is waanzin. Zeker met het huidige aanbod aan bioscoopstoelen. Wat moet het ‘t Hoogt toch met 4 zalen en wat gaan ze daar dan laten zien wat niet ergens anders te zien is. Gemeente Utrecht, jullie zijn zo verstandig geweest om te stoppen met het subsidiëren van het UCK, neem zo’n besluit ook voor ‘t Hoogt.
Kijk eerst eens rond en doe eerst eens grondig onderzoek naar alle creatieve en culturele initiatieven die er al zijn utrecht en omgeving!
Waar hebben zij behoefte aan en welke gebouwen worden daarvoor gebruikt! Wat kan en moet verbeterd worden en zorg voor onderlinge betrokkenheid en verbinding… breng de behoeftes in kaart!
Ook onder de bevolking aangezien afgelopen buurthuizen moesten sluiten!
kijk naar de toekomst waar de betekenis van buurtinitiatieven belangrijk gaan worden.
En niet alleen denken aan utrecht als prestige object!
Anna