Vijgenboom aan Utrechtse Oudegracht krijgt als eerste de status ‘Zaailing Gewenst’ Vijgenboom aan Utrechtse Oudegracht krijgt als eerste de status ‘Zaailing Gewenst’

Vijgenboom aan Utrechtse Oudegracht krijgt als eerste de status ‘Zaailing Gewenst’

Vijgenboom aan Utrechtse Oudegracht krijgt als eerste de status ‘Zaailing Gewenst’
De 50 jaar oude vijgenboom aan de Oudegracht heeft als eerste de status ‘Zaailing Gewenst’ gekregen. Wethouder Lot van Hooijdonk bevestigde het eerste label aan de boom. Ze riep ook andere Utrechters op om de labels op te hangen aan bomen die ze willen houden.

De 50 jaar oude vijgenboom aan de Oudegracht heeft als eerste de status ‘Zaailing Gewenst’ gekregen. Wethouder Lot van Hooijdonk bevestigde het eerste label aan de boom. Ze riep ook andere Utrechters op om de labels op te hangen aan bomen die ze willen houden.

Het is de eerste vijgenboom van Nederland, die uit de werfmuur groeit, ter hoogte van Oudegracht 266. “Hij groeit in ideale omstandigheden”, vertelt ‘Bomenburgemeester’ Frank van den Brink. Hij is boomtechnisch adviseur voor de gemeente en zorgt al 45 jaar voor de boom, wat eigenlijk niet in zijn takenpakket zit. 

“De wortels groeien rond verwarmingsbuizen. Waar ‘ie zijn voedsel vandaan haalt, weet ik niet”, zegt Van den Brink. De stam van de vijgenboom is inmiddels 25 centimeter dik en de takken moeten bijna jaarlijks gesnoeid worden. Door de zaailing als ‘statushouder’ op te nemen in het systeem van de gemeente, moet dat snoeien regelmatig gaan gebeuren.

‘Toevallig Groen’

Groenkunstenaar Hans van Lunteren is een van de initiatiefnemers van het project ‘Toevallig Groen’, dat vanaf vandaag in de hele stad van start gaat. Van Lunteren legt uit dat dit project laat zien dat stedelijk groen zich op natuurlijke wijze kan ontwikkelen. 

Groen hoeft volgens hem niet altijd aangeplant te worden. “We willen hiermee een strategie ontwikkelen die in beeld brengt wat de kwaliteit van toevallig groen is. Het doel is dat spontaan ontkiemde bomen niet zomaar weggehaald worden.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Wethouder Lot van Hooijdonk en boomtechnicus Frank van den Brink.

Spontaniteit

“De werkprocessen van de gemeente verhouden zich slecht met spontaniteit in de natuur”, zegt Lot van Hooijdonk. “Door de bomen die gewenst zijn een status te geven, kunnen we als gemeente verder overleggen wat we ermee kunnen doen.” Het blijft wel een afweging of zaailingen daadwerkelijk kunnen blijven staan. 

“Per boom moet worden gekeken of de ruimte rondom de boom geen andere functie heeft, zoals een parkeerplaats, of dat de boom andere plannen of andere natuur mogelijk in de weg zit.” De wethouder roept Utrechters op om zelf ook de labels te bevestigen aan bomen die ze willen behouden, en om te helpen de bomen in kaart te brengen voor de gemeente.

Labels bestellen en gewenste bomen aangeven kan via de website van Toevallig Groen.

In een 12-delige serie artikelen in DUIC en een tv-serie bij RTV Utrecht wordt een aantal van de markantste bomen geportretteerd. Neem de nieuwste DUIC-krant mee om het eerste artikel te lezen.

Gekoppelde berichten

6 Reacties

Reageren
 1. peter R.

  Wie heeft er tegenwoordig geen vijg in zijn tuin? Beetje GL-geneuzel over toevallige exoten die hier vaste grond krijgen.

 2. Isabelle

  @Peter R: precies! Bij mij staat er zelfs eentje op mijn balkon!

  En waarom moet iedereen die iets doet in deze stad met Lot, een burgemeester genoemd worden? We hebben er één, een echte, dat is genoeg.

 3. C.

  Toen ik dertig jaar geleden in Utrecht kwam wonen, was de vijg in de tuin van de Pieterskerk een bijzonderheid. Allengs zag ik er meer in het stadsbeeld verschijnen: Hamburgerstraat, Louise de Colignylaan (op de brug, nu verdwenen), Zonstraat, in de Adriaen van Ostadelaan, Pieter Breugelstraat, bij de Wilg; soms rook je de geur van de boom eerder dan dat je hem zag. En ik heb er sinds enkele jaren ook steeds de vruchten van geplukt; vorig jaar wel tien potten jam ervan gemaakt. Maar ook dit jaar er veel van genoten. Echt uitzonderlijk lijkt deze boom inmiddels niet meer, wel bijzonder.

 4. HHJ

  Misschien een idee om op het Neude weer de kastanjes, die daar jaren stonden totdat het hele Neude uitgehoereerd moest worden aan de laagwaardige studenten-horeca, weer terug te plaatsen als groenlinks toch zo van bomen houdt? Bij deze hang ik vast virtueel mijn label aan die boom, om te voorkomen dat toekomstige college’s van d66 en groenlinks die nogmaals gaan kappen….

 5. kobalt

  Er is zelfs een straat naar vernoemd ‘ vijgeboomstraat ‘.

 6. kobalt

  Er is zelfs een straat naar vernoemd ‘ vijgenboomstraat ‘.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).