Vlampijpateliers niet gesloopt maar gerenoveerd | De Utrechtse Internet Courant Vlampijpateliers niet gesloopt maar gerenoveerd | De Utrechtse Internet Courant

Vlampijpateliers niet gesloopt maar gerenoveerd

Vlampijpateliers niet gesloopt maar gerenoveerd
Beeld: gemeente Utrecht
De ateliers aan de Vlampijpstraat worden gerenoveerd. De panden in het Werkspoorgebied stonden op de nominatie voor sloop, maar worden toch behouden. 

De ateliers aan de Vlampijpstraat worden gerenoveerd. De panden in het Werkspoorgebied stonden op de nominatie voor sloop, maar worden toch behouden. 

De gemeente wil de ateliers renoveren en verduurzamen omdat de creatieve broedplaatsen essentieel zijn voor ‘culturele en creatieve bedrijvigheid, het ontwikkelen van nieuw talent en cultureel ondernemerschap’.

Het pand is oorspronkelijk aangekocht om gesloopt te worden in verband met gebiedsontwikkeling. De Vlampijpateliers komen nu permanent in eigendom van de gemeente Utrecht. Er werken momenteel meer dan 75 beeldend kunstenaars, ontwerpers en creatieven in de Vlampijpateliers.

Atelier Lou Vos in de Vlampijpateliers

Het pand is de afgelopen jaren beheerd met het oog op sloop en daardoor op dit moment in zeer slechte staat. Het pand moet grondig worden gerenoveerd. Ook moet het energieneutraal worden en toch de huidige uitstraling behouden.

Het pand aan de Vlampijpstraat 50 heeft volgens de gemeente een hoge cultuurhistorische waarde. De ateliers in het Werkspoorkwartier zijn gevestigd in een van de laatst overgebleven Werkspoorpanden.

8 Reacties

Reageren
 1. Marcel

  Fantastisch. Maar ook heel gek. Het behoort niet tot de kerntaak van de gemeente om onroerend goed te exploiteren. Gemeenschapsgeld is dat. Dus verkopen met de verplichting tot behoud van lijkt mij ook een topidee.

 2. Jos

  Cultuurbehoud en faciliteren van nieuwe culturele impulsen is wel een taak van de gemeente. Als dit verkocht wordt en commercieel geëxploiteerd gaat worden, komen er vast niet opnieuw 75 kunstenaars in. Kudo’s voor de gemeente.

 3. blm

  Goed plan.

 4. Marcel

  @jos,
  Waar staat dit? Cultuur nota? Heb 4 jaar raadswerk gedaan en het is echt geen kerntaak. Het is gemeenschapsgeld.

 5. Cico

  Wat bedoel je Marcel, behoud van het gebouw of behoud van de functie die het nu heeft (broeiplaats). I

 6. Anne E. Otto

  @Marcel: “Verkopen met verplichting tot behoud.”? Gelooft u het zelf? Daar zou een heel ruimhartige meceanas voor nodig zijn, en anders worden de huren ‘marktconform’ en kan geen kunstenaar dat meer betalen.
  Er zijn al genoeg atelierruimtes verkwanseld in Utrecht. Bijvoorbeeld in de Oudwijkerdwarsstraat moesten zo’n 25 mensen hun atelier, werkplaats en theatertje verlaten t.b.v. appartementenbouw. Iedereen begreep dat daar niet gewoond kon worden vanwege te weinig daglichttoetreding, dus kwam er een sportschool in.

 7. Marcel

  @Cico / Anne
  Behoud van het gebouw. Later pas invullen voor de gebruikers. We vergeten vaak dat we alles wel willen voor iedereen maar dat het betaald moet worden. Gewoon door de Utrechters. Als gemeente moet je dan keuze maken op basis van draagvlak. Anders lig je er als partij weer uit met de verkiezingen. Een kunstenaar of wat dan ook laten werken met/op gemeenschapsgeld zou niet mijn keuze zijn. Maar ik zit niet in deze gemeenteraad
  :-))

 8. Anne Marie ten Berge

  @Marcel : Leg eens uit: Als gemeente moet je keuze maken op basis van draagvlak ??? Ik ken geen kunstenaar die werkt met/op gemeenschapsgeld. Ik ken wél een college van B&W + 45 gemeenteraadsleden + duizende ambtenaren en semi-ambtenaren die op gemeenschapsgeld werken en het uitgeven in de vorm van subsidie. Laats was er een student met een kano, die vroeg om een opstapvlonder in de singel voor zijn kano. Kosten ? 30.000 EURO ? het zou zo maar kunnen. Zijn politieke partij Student & Starter zit in de gemeenteraad, dus wat denk jezelf hoe de keus uit zal vallen ?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).