Voetgangers en fietsers in Utrecht naarstig op zoek naar oversteek nu hekken van parcours gesloten zijn Voetgangers en fietsers in Utrecht naarstig op zoek naar oversteek nu hekken van parcours gesloten zijn

Voetgangers en fietsers in Utrecht naarstig op zoek naar oversteek nu hekken van parcours gesloten zijn

Voetgangers en fietsers in Utrecht naarstig op zoek naar oversteek nu hekken van parcours gesloten zijn
Wachtenden bij de oversteekplaats bij de Maliebaan
De gemeente Utrecht lijkt de bereikbaarheid van de stad voor voetgangers en fietsers flink overschat te hebben. De gemeente communiceert al de hele week dat de stad ‘goed’ bereikbaar blijft voor deze groepen. Maar op de route van het Jaarbeursplein naar de Maliebaan, aan de zuid en oostkant van de stad, is er geen enkel punt om het parcours over te steken. Voetgangers en fietsers hebben meerdere keren zelf de hekken geopend.

De gemeente Utrecht lijkt de bereikbaarheid van de stad voor voetgangers en fietsers flink overschat te hebben. De gemeente communiceert al de hele week dat de stad ‘goed’ bereikbaar blijft voor deze groepen. Maar op de route van het Jaarbeursplein naar de Maliebaan, aan de zuid en oostkant van de stad, is er geen enkel punt om het parcours over te steken. Voetgangers en fietsers hebben meerdere keren zelf de hekken geopend.

Rond 15.30 uur vrijdagmiddag sloten de hekken van het parcours en konden voetgangers en fietsers niet meer oversteken. Over dit tijdstip en het sluiten van de hekken voor voetgangers en fietsers heeft de gemeente niet gecommuniceerd. De stad zou juist ‘goed’ bereikbaar blijven voor voetgangers en fietsers.

Tekst gaat verder onder afbeelding


Op een aantal plekken zijn er wel oversteekpunten gemaakt, maar vooral aan de zuid en oostkant van de binnenstad zijn er maar een beperkt aantal. Zo is er geen oversteekpunt over het parcours tussen het Jaarbeursplein en de Maliebaan. Ook wisten aanwezige verkeersregelaars veelal niet waar ze voetgangers en fietsers heen moesten sturen.

Bij het oversteekpunt op de Maliebaan konden mensen soms oversteken, maar regelmatig bleven de hekken ook langere tijd dicht. Er werd geschreeuwd door de wachtenden dat ze naar huis wilden. Ook werden meerdere keren de hekken geopend door voetgangers en fietsers die het wachten zat waren. De politie moest meerdere keren mensen tegenhouden.

Bekijk de digitale kaart voor de oversteekpunten.

 

40 Reacties

Reageren
 1. Lexus

  Dit was te verwachten. Slechte organisatie, slechte communicatie. Heel herkenbaar in Utrecht.

 2. Confusius

  Bureaucratisch gelul. Dus om 16:00 wordt er geoefend op het parcours en dus sluit je om 15:30 alle hekken? Wie bedenkt dat?

  Die verkeersregelaar op de foto kan gewoon steeds mensen gegroeperd laten oversteken op die plek. Gelul.

 3. Marco

  Het is vast een heel leuk feestje, maar het is schandalig hoe slecht de gemeente de inwoners heeft geïnformeerd over de enorme overlast dat dit geeft. En nee een bordje ergens neerzetten dat een weg is afgesloten is heel wat anders dan heel het centrum en nog een paar wijken afsluiten voor auto’s. Ik had geen flauw idee dat het zo erg zou zijn en weet dit eigenlijk alleen dankzij DUIC.

 4. Koel Hoofd

  Utrecht staat nu al vast en dan moet de spits van een voor velen normale werkdag nog beginnen…
  Waarom had dit niet op zaterdag/zondag georganiseerd kunnen worden?

 5. Chef Plongeur

  Bizar dat voor een dergelijk evenement de hele stad het moet ontgelden en je zó veel mensen de toegang tot hun eigen huis nagenoeg ontzegt. Er schijnt niet echt te worden stilgestaan bij de beperkte mobiliteit van sommige mensen, die niet zomaar even kunnen omfietsen, omlopen of whatsoever en daardoor gevangen zitten in hun huis. Of ver daarbuiten. Voortaan dat soort sportevenementen maar ergens in het bos doen of diel in drenthe lijkt me stukken beter: plek zat voor alle liefhebbers. Veel hinder, voor geen enkel belang….

 6. geert

  Rond spitsuur de stad op slot…. zoek maar uit hoe je erdoorheen komt. Waanzin!

  Gisteren op het midden van de fietsstrook op de Catharijnebrug een mededelingenbord plaatsen en daarmee het drukste fietspad van de stad compleet blokkeren.
  Zonder waarschuwing oid. dat mag nu gewoon!
  Fietsers van 2 kanten over de geleiding heen klimmende de busbaan op in het midden van de brug… Levensgevaarlijk… maar ach, we moeten toch even in de belangstelling staan toch? (voor wie eigenlijk?)
  Oh, ja. Even vergeten….. Utrecht(ers) zijn gelukkig allemaal in complete feeststemming volgens de organisatoren en gemeente. Dat is écht waar want ook de media zegt dat!
  Brrr!

 7. Fred

  Al deze reaguurders hebben blijkbaar de afgelopen weken geen hele borden zien staan, geen berichten op Duic gelezen (o ja toch wel want elke dag lopen ze hier leeg) of anderszins zich verdiept in alle communicatie. En dan gaan zeuren dat ze er niet langs kunnen. Dit is al tijden bekend dus beetje dom om dan met de bolide door het centrum te rijden.

 8. wollie

  ach het kost wat, maar leuk toch, zo’n Floriade?

 9. Bas

  @geert- inderdaad, goed dat je dat schrijft. Ik stond daar gisteren ook met mijn twee zoontjes, was heel gevaarlijk en kwamen mensen bijna tegen de bussen aan. Het houdt mij tegen om morgen op pad te gaan.
  Onze grote weg in lombok staat al de hele dag helemaal vast, gisteren twee helicopters de hele avond over het huis, kabaal alom en kinderen wakker. Nee, wij vieren geen feest, zou blij zijn als het klaar is!

 10. Lexus

  Aan de zuidkant van de binnenstad liggen de oversteekplaatsen zeer ver uit elkaar. Hier had enkele noodbruggen een oplossing voor fietsers en voetgangers kunnen bieden. Maar helaas, te veel moeite en/of te duur, loop of fiets maar een stuk om… Zo wordt de bewegingsvrijheid van de meeste Utrechters opgeofferd aan de commerciële belangen van enkelingen.

 11. Antoinette

  Spinozabrug, Lessinglaan…alles staat/stond vast vanwege afsluitingen. Ik was verrast dat de Vuelta zoveel van de stad in beslag zou nemen. Zeer onduidelijke communicatie. Persoonlijk mag elke wielrenwedstrijd met een grote boog om Utrecht gehouden worden.

 12. NB

  Volgend jaar geen vergunning voor dit evenement, wanneer er geen oversteekbruggen zijn. Kan prima, kijk maar naar de vierdaagse.

 13. Lachgas

  Gold niet alleen voor voetgangers en fietsers. Vanmiddag stad uit bij 24 Oktoberplein. MLKlaan afgesloten. Borden voor omleiding nergens te bekennen. Puinhoop

 14. R

  Wat een verschrikking is dit zeg. Straat hier werd echt compleet afgezet, kon niet makkelijk meer van het OV naar mijn huis komen met de fiets. Zo’n feestje is wel leuk hoor, maar ik vraag mij toch echt af wat we hier nou aan hebben? Ik hou zelf totaal niet van wielrennen, voor mij was het dus eigenlijk vooral overlast. Meestal beperken feesten en evenementen zich tot het centrum, maar nu moest heel Utrecht er aan geloven, vind dit echt heel slecht geregeld allemaal.

 15. TEliza

  Kreeg bij de Maliebaan samen met anderen te horen om kwart voor zeven dat ik tot na 21 uur moest wachten voor ik kon oversteken om naar mijn huis te gaan. Terwijl op de site stond dat er daar een oversteek was. Enige andere mogelijkheid: helemaal ruim om naar de andere kant van het centrum, via het kanaal, de Munt naar de tunnel, de enige doorgang. Inderdaad, bouw dan tijdelijke fiets/voetgangersbruggen. En lieg niet over goede bereikbaarheid van de binnenstad voor fietsers en voetgangers.

 16. Frank-Gerard

  Het is volledig verstoord! Ik moest na mijn werk anderhalf uur met andere voetgangers en fietsers bij het oversteekpunt wachten. Waarom heet het een oversteek punt als je er niet kan oversteken. Geef die mensen een walkie-talkie een laat ze weten wanneer wij tussen te fietsers door kunnen oversteken. Ik kom met de trein en ik kan helemaal niet buiten het centrum van Utrecht komen! Belachelijk!

  Ik snap helemaal niet waarom moeten ze dat spaanse kampioenschap hier in Utrecht organiseren! Onder van Zanen was het nooit gebeurt.

 17. Bloem

  Super slecht geregeld. Kwam nog maar amper thuis . Allemaal schreeuwende dagjesmensen onder mijn raam en ik woon niet eens in het centrum . Lekker gemeente Utrecht …… Echt een wanvertoning dit.

 18. Hansiepansie

  We wonen binnen het parcours van vandaag en werden volledig verrast door afsluiting. Is gewoon niet over gecommuniceerd.

 19. Marie

  Een vriendin van mij is afhankelijk van de thuiszorg om in en uit bed geholpen te worden. De thuiszorg kon haar vanmiddag, vrijdag, door de Vuelta-afsluitingen niet bereiken. Gelukkig konden toevallig aanwezige vrienden helpen haar in bed te leggen, anders had ze de hele nacht in haar rolstoel moeten blijven zitten. Echt goed georganiseerd, dit Vueltawielerfestijn! NOT!

 20. Dag Jesmens

  @Bloem (en de rest van zeurend Utrecht):

  Nog de hartelijke groeten uit de wijde wereld, beste Bloem! Hopelijk komt u in de toekomst vaker onbekend volk tegen in plaats van alleen uw suffe buren, en weest u anders gerust dat er in Waspik nooit een wielerronde zal starten!

 21. michiel

  Ik heb met mijn bus (werk in de bouw) 5 uur(!!!) in de file gestaan. Vanaf lombok naar huis. Ik heb meerdere verkeersregelaars vriendelijk gevraagd hoe of wat, ze wisten van niks. Ze gaven te merken geen porto’s te hebben voor informatie van collega’s. Ben blij dat mijn zoontje vandaag niet op de opvang zat, vertrok om 16:45, was om 21:45 thuis.

  Wat een totale logistieke aanfluiting dit!

 22. W.

  Rond Zuilen was het prima geregeld. Op verschillende plekken oversteekplaatsen en zelfs tijdens de wedstrijd kon er in alle rust overgestoken worden.

 23. Erwin

  Compleet kansloos van de gemeente. Er werd geen rekening gehouden met bewoners. Sid kan dit nou zo organiseren. Niet iedereen zit te wachten op een fietstochtje. Doe dat lekker thuis.

 24. Jantientwintig

  Maar gelukkig hebben we nu wel Utrecht echt internationaal op de kaart gezet hoor !!

 25. Ellie

  Net als Teliza kom ik, na een lange werkdag van 11uur, om 18:45 aan bij een oversteekplaats om naar mijn huis te kunnen die in het centrum ligt (oversteekplaats bij het griftpark). Krijg daar inderdaad ook te horen dat ik tot minstens 20:30 (misschien nog langer) moet wachten voordat ik naar huis kon en de oversteekplaatst maar tot 18:30 was. De vrijwilliger zei dat de hele binnenstad afgesloten was op dat moment en er nergens oversteekplekken waren, met loopbruggen zoals bij de Tour de France. Ik vond het leuk om even te kijken naar de Vuelta en leuk dat het in Utrecht plaats vindt. Echter na een lange dag werken of als je moet werken savonds in het centrum (hoorde die klachten ook veel), moeten er gewoom oversteekplaatsen zijn tijdens de wedstrijd.

 26. JvS

  Iedereen wist dat er een Vuelta was maar Niemand dacht dat die er hinder van zou hebben.
  Het is de Vuelta, geen lampionnenoptocht van groep vijf en had je kunnen zien aankomen.

  Heb me goed vermaakt en kon alle kanten op. Goede organisatie!

 27. Angelique

  De Vuelta was vooral een dikke middelvinger naar de Utrechter

 28. Realist

  Geen geschreeuw gehoord, af en toe staken er wat mensen ‘illegaal’ over en de sfeer was prima. Het enige probleem is waarschijnlijk dat een paar zeurzakken er zelf een probleem van maken gedurende die twee uurtjes.

 29. VincentZ

  Blijkbaar moet de communicatie op kleuterniveau: ” ik leg het voor Jantje nog een keertje uit”. Moet de gemeente van deur tot deur om het uit te leggen? DUIC reageerders bijten zich vast in dossiers en weten exact hoe het niet of wel moet of hoe je het stikstofprobleem oplost (vaak is de mening dat die er niet is), maar een kaartje lezen of berichtgeving volgen en gewoon logisch nadenken is ineens heel moeilijk. Er is natuurlijk terechte kritiek, overlast je wijk niet uit kunnen etc. Maar verrast zijn vanwege afsluitingen wat echt gecommuniceerd is of op te zoeken: lachwekkend.

 30. Yo

  Ik wil helenaal geen zeurpiet zijn, maar je kan toch niet het complete Centrum of wijken 3 uur volledig afsluiten van andere wijken? Je zou maar echt ergens naartoe moeten? Naar het ziekenhuis ofzo, of iemand die stervende is.

  Ik hoop niet dat dit als gezeur gezien wordt.

 31. Arend

  Goede organisatie!
  Heb er van genoten.
  Verder goede en duidelijke informatie op de gele borden.
  👍👍👍

 32. S.H.

  De zelfredzaamheid van mensen is ook weer ver te zoeken. Het was al geruime tijd duidelijk aangegeven welke straten afgezet zuigen zijn. Het lijkt me niet zo moeilijk om daar voor een paar uur rekening mee te houden. Oversteken was ook prima te doen, zelfs op plekken waar geen bruggen waren. Gewoon even tussen de hekken door piepen, wel even uitkijken. Een kleine opoffering, zodat duizenden mensen een prachtig wielerfeest konden beleven.

 33. Marcel

  @Frank-Gerard https://www.duic.nl/algemeen/jan-van-zanen-krijgt-spaanse-onderscheiding-voor-inspanningen-om-vuelta-naar-utrecht-te-halen/

 34. Peter

  Hoi Angelique (20/8/2022 – 9:03)

  Je schreef:

  “De Vuelta was vooral een dikke middelvinger naar de Utrechter”

  In één zin de kern van het probleem juist verwoord.
  Klasse!

 35. LR28

  Wat een gezeur zeg, er stond op meerdere kruisingen al sinds afgelopen maandag aangegeven dat deze om 15:30 uur zouden worden afgesloten (ook voor fietsers en voetgangers). Daar hou je dan toch rekening mee. Of ben je zo’n Karen dat je alleen in je eigen reality leeft. Alle verontwaardiging over een paar uur afsluiting, belachelijk !

 36. Geenstijl@Utrecht

  Ach de firma Agterberg heeft er weer flink aan verdient, ben benieuwd naar de inschrijving van de volgende koers.

 37. Moniek

  Het is dat het niet de Tour de France betrof, anders zou het terecht “met de Franse slag” zijn geregeld.

 38. Hester

  De wijk Wittevrouwen was zaterdagmiddag rondom afgesloten, zonder goede informatie over de oversteekpunten. En ik zie ze niet op de kaart van de Vuelta waar de gemeente naar verwijst! Zeer slecht, een gemeente moet de stad basaal bereikbaar houden en inwoners goed informeren.

 39. Pedro

  Ik ben zeer slecht ter been en gebruik een scooter. Ik kon met geen mogelijkheid Wittevrouwen nog uit. Prima zo’n Vuelta, maar niet als er geen scootmobiel, kinderbuggy, kinderwagen, elektrische rolstoel, enz meer in of uit kan. En hetzelfde geld andersom: wat als er thuis brand was uitgebroken of er een ambulance door had gemoeten?

 40. Marko

  Utrecht was een mooi decor voor de Spaanse TV ploegen. De bewoners krijgen in ruil daarvoor een in scene gezet ‘feest’ waar ze niet om gevraagd hebben. Veel overlast erbij ook. Dit hoort wel een beetje bij ‘samenleven’ in een stad, dan zijn er wel vaker activiteiten die niet iedereen leuk vindt: het zij zo, maak je er niet te druk om. De informatievoorziening was gebrekkig, maar: de informatie die er was (al wekenlang gele borden en berichten in de media) was voldoende om jezelf voor te bereiden, uit de stad weg te blijven, je plannen aan te passen of te bedenken wat een handige omfietsroute is. Niemand zit erop te wachten om te worden tegengehouden bij een dranghek maar je kunt zelf veel doen om niet in die situatie terecht te komen: eigen verantwoordelijkheid, zelf nadenken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).