Voormalig Befu-terrein in Utrechtse wijk Hoograven gekraakt Voormalig Befu-terrein in Utrechtse wijk Hoograven gekraakt

Voormalig Befu-terrein in Utrechtse wijk Hoograven gekraakt

Voormalig Befu-terrein in Utrechtse wijk Hoograven gekraakt
Een aantal mensen heeft afgelopen week een braakliggend stuk grond aan de Verlengde Hoogravenseweg in Utrecht gekraakt. Zaterdagavond is de politie een kijkje komen nemen en zijn er twee krakers gearresteerd omdat zij zich niet wilden identificeren.

Een aantal mensen heeft afgelopen week een braakliggend stuk grond aan de Verlengde Hoogravenseweg in Utrecht gekraakt. Zaterdagavond is de politie een kijkje komen nemen en zijn er twee krakers gearresteerd omdat zij zich niet wilden identificeren.

Het gaat om het voormalige terrein van betonmolencentrale Befu dat naast Bar & Bistro Op Zuid ligt en tussen het Merwedekanaal en de Liesbosweg. Het gebied is met een hek afgesloten van de publieke ruimte. De krakers, naar eigen zeggen een groep jonge woningzoekenden, zijn met tenten en caravans het terrein opgegaan om vervolgens een alternatieve woongroep te beginnen.

Zaterdagavond informeerde de groep de politie. Agenten kwamen volgens één van de krakers vrij snel een kijkje nemen. Zij zouden hebben aangegeven niet over te gaan tot ontruiming. Wel is de politie het terrein opgegaan om de mensen te identificeren. Twee personen die weigerden mee te werken zijn gearresteerd.

Tekst loopt door onder afbeelding

Het voormalige terrein van betonmortelcentrale Befu in Hoograven ligt naast Neerlandia. Foto: Bas van Setten / 2017

Volgens de krakers was er sprake van huisvredebreuk toen de agenten het terrein opkwamen. “De identificatieplicht geldt niet binnen de grenzen van je woning. We vinden het onrechtmatig om je thuis te moeten legitimeren.”

Woningen

De gemeente is eigenaar van het voormalige Befu-terrein. In 2017 werd bekend dat er woningen gebouwd zouden worden op de grond. De bouw zou eind 2019 starten, maar er is tot op heden nog niks ondernomen. De krakers zeggen te vrezen dat het terrein nog jaren leeg blijft staan.

Tekst loopt door onder afbeelding

“Wij hebben voor dit terrein gekozen omdat de gemeente Utrecht niet genoeg doet om alternatieve woonvormen te stimuleren en faciliteren, zoals het wonen in een bus, bouwkeet of tiny house”, zegt Lotte, één van de bewoonsters. “We willen hier een leuke, rustige en alternatieve woongemeenschap creëren, waar ook ruimte is voor sociale en culturele initiatieven.”

De krakers geven tot slot aan de plannen van de gemeente niet in de weg willen zitten. Ze hopen daarnaast op goed contact met zowel de gemeente als de omwonenden. Of de krakers daadwerkelijk op het terrein kunnen blijven is niet bekend.

Gekoppelde berichten

29 Reacties

Reageren
 1. Lachgas

  Vreemde maatschappij leven we in. Krakers die terrein in beslag nemen. Kraken is toch strafbaar. Vervolgens zeggen dat identificatie niet mag omdat het hun terrein is.

 2. Wim

  Ruimen die hap.
  Zij hebben huisvrede bruik gedaan.

 3. RABE

  Wegsturen die gasten en starten met woningbouw.

 4. Berend

  Vooral starten met woningbouw dan. Of hebben de krakers een punt?

 5. Francien

  Prima, dat zo’n braakliggend stuk in gebruik wordt genomen. Hoop dat ze het bewonen met respect voor de natuur die daar zich ontwikkelt. Wie weet ontstast er een vruchtbare samenwerking met de gemeente.

 6. Katja

  Zou een mooi park kunnen worden, als je de luchtfoto bekijkt.

 7. kit

  Lekker bezig!

 8. Tanja

  “Starten met woningbouw” – dat is juist waarom het terrein (NIET: een gebouw, waarvoor de anti-kraakwet geldt) is bezet. Er zijn al lang plannen om met dit stuk iets te doen, maar er gebeurt niets. Dus heeft niemand er nadeel van als hier mensen verblijven. Tegen de tijd dat iets of iemand daadwerkelijk wil beginnen met bouwen, krijgt diegene / dat bedrijf toch wel een ontruimingsbevel geregeld, geen zorgen.

 9. Olivia

  Mooie actie van de krakers. Inderdaad veel te weinig betaalbare alternatieve woonvormen (zoals tiny houses) mogelijk in Utrecht. Zo worden duurzame en compacte tijdelijke woonvormen helaas niet gestimuleerd en de stad uitgejaagd. Zolang er niets gebouwd wordt op dat terrein, heeft die groep krakers tenminste een tijdelijke woonplek.

 10. woods

  Leeg terrein, geen plannen. Fijn dat mensen er gebruik van gaan maken! Het lijkt erop dat ze daar voor sommige mensen een prachtig huis zullen maken 🙂

 11. Kadoendra

  Op zich mooi dat er mensen zijn met idealen, alleen speelt bij kraken zeer sterk mee dat je als kraker in een procedure terecht komt en zo’n procedure levert meestal niet heel veel lol op.

 12. Marcel

  Kraken is verboden. Verboden betekent: ingrijpen door politie en ontruimen. Geen enkel excuus telt om niet in te grijpen. Nederland zo tolerant zo tolerant? Dit is waarom mensen de politiek niet meer vertrouwen. Je verbied iets bij wet en daarna doe je niks als men in overtreding is.

 13. Koel Hoofd

  Ruimen die handel en gelijk vervolgen voor het overtreden van de wet.

 14. Massegast

  Inderdaad. In Amerika stikt het van de trailer parken. Waarom kan dat hier niet?

 15. Dorine

  Prima, er is woningnood en hier ligt een terrein braak? Dat vind ik momenteel een ergere wandaad dan kraken voor bewoning.
  En er zijn hogere prioriteiten voor handhaving, lijkt mij zo. Criminaliteit, drugs, verkeersterrorisme, geluidsoverlast…

 16. Moniek

  “Huisvredebreuk”. Komisch. Dat noem je in dit geval een gotspe.
  Verder lijkt me er voorlopig weinig aan de hand als je dit tijdelijk gedoogt.

 17. Ton

  Gebeurt toch dagelijks ?
  Je hangt een uithangbord op, sloopt een asbest dakje of doet een verbouwing zonder vergunning. (Is verboden.)
  En als het niet getolereerd wordt kan er achteraf alsnog een vergunning verleend worden.
  Deze mensen doen het in ieder geval niet stiekum.

 18. Scherpschutter

  @Dorine

  U vindt er als eigenaar voor kiezen om eigendom onaangeroerd te laten erger dan het schenden van eigendom, als ik het goed begrijp, en wel kom de reden dat iemand behoefte heeft aan dat eigendom?

  Als dat zo is, dan vindt u het ongetwijfeld ook volkomen ok als ik bij honger na inbraak uw kippen opvreet om de reden dat ik honger heb. Of in uw ongebruikte bed op zolder slaap, om de reden dat u de misdaad pleegt het bed niet te gebruiken terwijl ik slaap heb.

  Op wat voor een gruwelijke monstrositeit van een moreel principe is dit gebaseerd?

 19. Anne Marie ten Berge

  Vooralsnog pleegde niemand een strafbaar feit. Er wordt dan niet gedoogd maar toegestaan.

 20. Kadoendra

  Door de zonnige DUIC luchtfoto heb ik ze al in een zomers denkbeeld geplaatst.

  Als hun verblijf een langere gedoogstatus gaat krijgen moeten ze zich eens gaan verdiepen in Solar Cooking want dit geeft hun de mogelijkheid in hun paradijsje zonder gas en elektra een warme maaltijd te bereiden.

  Helaas woon ik niet in die wijk anders hadden ze bij mij geregeld langs kunnen komen voor water en dergelijke, want om mensen te helpen die gedreven worden door idealen maakt de wereld niet slechter.

 21. Hanegeschrei

  Zou wel leuk als er dan woningen gebouwd worden die wel betaalbaar zijn voor mensen met een modaal inkomen. Al mag een Tiny House project van mij er ook best komen, zijn meestal heel prima luitjes.

 22. Angelique

  Altijd apart om te lezen hoe de wet à la carte kan worden toegepast.
  Het verhaal over tiny houses verklapt de drijfveer. De overgrote meerderheid van de mensen wil echt niet in een tiny house, maar een gewoon house. Persoonlijk belang verpakt in een krokant jasje maatschappelijk verantwoorde eufemismes.

 23. Zonnewende

  @olivia,

  Tiny houses zijn qua bouw en voorzieningen dan misschien duurzaam, maar qua ruimtegebruik juist helemaal niet.

  Als je betaalbaar wil wonen in de randstad, is een appartement of flat van 35-45 m2 de aangewezen woonvorm. Tiny houses gestapeld. En ja, ik woon zelf ook op maar 42 m2 gestapeld ook al heb ik een middeninkomen.

  Als iedereen die dat wil betaalbaar in een Tiny house kan wonen met bijgwenste lap groen (trust me, wil ik ook wel :-)), blijft er geen openbaar of beschermde natuur meer over.

  Tiny houses zijn mooi, maar vooral voor onbevolkte gebieden bedoeld.

 24. Bart

  De gemeente heeft wel plannen voor het terrein, maar de locatie is nu ongeschikt voor woningbouw. Teveel geluidoverlast van de a12 en de luchtkwaliteit is ook niet best. Deze plannen kunnen (mogelijk) pas doorgang vinden als de a12 is aangepakt en er onder meer een geluidsscherm is geplaatst.
  De suggestie om er een park van de maken is een goede. Je krijgt dan een betere aansluiting van de Neerlandiakade naar De Liesbos.

 25. Len.

  Als je het nu niet in de kiem smoort, dan gaan ze straks weer een stuk moeilijker weg met alle toestanden van dien. Dat is wat de ervaring leert. Maar ik vind het eigenlijk altijd wel prima en gun iedereen zijn nobele strijd en overtuiging, zolang de risico’s maar helder zijn en worden gerespecteerd.

 26. Hans

  Kraken is het symptoom.
  Woningnood is de kwaal.
  Veel sociale huurwoningen bouwen is het medicijn.

 27. Bram

  Goed dat iemand iets met dit terrein doet, ook al zijn het krakers. Het is eeuwig zonde dat er zo’n mooi terrein in Hoograven aan het Merwedekanaal al jaren ongebruikt is. Ook het paviljoen naast Op Zuid zou de gemeente een keer wat mee moeten doen.

 28. JvS

  Grond is vervuild met asbest dacht ik. Wel zo aardig als ze daarmee beginnen om dat alvast op te ruimen, door de huidige bewoners.

 29. Nina

  Dat er zoveel sympathie is hier voor kraken dat bij wet verboden is en dus een misdrijf is. Heel bijzonder. Het zal jouw huis of grond maar zijn.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).