Voorman Pegida gearresteerd in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Voorman Pegida gearresteerd in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Voorman Pegida gearresteerd in Utrecht

Voorman Pegida gearresteerd in Utrecht
Arrestatie van Edwin Wagensveld. Foto: Robert Oosterbroek / DUIC
De voorman van Pegida, Edwin Wagensveld, is vanmiddag gearresteerd in Utrecht. Nog voordat er een demonstratie plaatsvond werd hij door de politie op het Janskerkhof meegenomen.

De voorman van Pegida, Edwin Wagensveld, is vanmiddag gearresteerd in Utrecht. Nog voordat er een demonstratie plaatsvond werd hij door de politie op het Janskerkhof meegenomen.

Pegida had te kennen gegeven vandaag te komen demonstreren in Utrecht. De groep wilde een protesttocht houden door de stad maar dat verbood de gemeente. Pegida mag van de gemeente alleen demonstreren in het Moreelsepark. De groep Utrecht Bekent Kleur staat vanmiddag op het Janskerkhof om een tegengeluid te laten horen. Beide demonstraties zouden vanmiddag om 15.00 uur beginnen. Pegida had echter al eerder laten weten zich niet te houden aan de opgelegde demonstratieplek.

De voorman van Pegida nam rond 13.30 uur een kijkje op het Janskerkhof, enkele demonstranten van Utrecht Bekent Kleur waren daar al aanwezig. Terwijl Wagensveld rondliep werd hij plotseling gearresteerd. Hij mocht van de politie niet op het Janskerkhof zijn. Wat zijn arrestatie betekent voor de demonstratie van Pegida vanmiddag is nog niet bekend. De politie is nog uitdrukkelijk aanwezig in de binnenstad.

Gekoppelde berichten

22 Reacties

Reageren
 1. Luuk Upuuk

  Ik snap het wel want die gast heeft van provoceren met foute ideëen zijn levensdoel gemaakt. Maar dit is een hellend vlak als de politie gaat bepalen waar iemand wel of niet mag zijn.

 2. Timo

  Vreedzaam willen demonstreren en je dan op de plek van de tegendemonstratie begeven.
  Erg provocatief en het wekt niet de indruk dat deze man confrontatie uit de weg wil gaan.

 3. W.Ilders

  Rond dezelfde tijd zijn er in Turkije ongeveer 400 IS verdachten opgepakt. Wie heeft hier nu eigenlijk foute ideeën? Wie is hier nu eigenlijk gevaarlijk? Hoeveel doden heeft heeft Pegida al op zijn naam staan? En hoeveel IS?
  Ik weet in ieder geval wel wie ik op 15 maart ga stemmen.

 4. wer

  voorman? eerder voorvochtman , zoals Theo Maassen ooit zei.
  laat deze hardleerse permanent verongelijkte sneue man maar lekker tijdje zitten, maar die wordt vast vanavond weer los gelaten

 5. Van Pimpelen

  … vanmiddag omstreeks 12:35uur toog ik naar een niet nader te duiden grootgrutter aan de utrechtse Voorstraat. Op de Breedstraat zag ik al een politiebusje met kroketbestendige voorruiten terwijl de FC om 16:30uur zou beginnen. Op de hoek Voorstraat/Hardebollenstraat zag ik twee lieden posten die mij geen Vrienden van Groenlinks leken (verder geen oortjes oid gezien). Omdat ik blauw haar/blonde ogen heb temperde ik mijn nieuwsgierigheid.
  Maar nu even tussen ons: begin jaren t8ig verweten ‘de media’ links te willen rellen; nu constateer ik het omgekeerde.
  Daarom stel ik voor, voor iedere Rechtse Rakker een Knuffelkonijntje!

 6. MJPD

  @Luuk Upuuk Hoezo, hellend vlak? De politie voert toch gewoon gemeentebeleid uit en voorkomt hiermee dat twee groeperingen die mogen demonstreren elkaar in de haren vliegen, net zoals dat gebeurt bij rivaliserende supportersclubs, ongeveer het zelfde kaliber…

  @W.Ilders Wat heeft het oppakken van wellicht 400 onschuldige burgers onder het sleets geworden motto van “terrorisme” door de Turkse dictator Erdogan te maken met deze lokale demonstratie? Hoeveel doden heeft Erdogan op zijn geweten? En dankzij dit bericht weet u nu op wie u gaat stemmen? Vreemde kieswijzer dan…

 7. remco

  @luuk, de politie bepaalt niet wie waar wel of niet mag zijn, dat doet de gemeenteraad, meestal de burgermeester, met het afgeven van een demonstratie vergunning, of juist het expliciet weigeren daarvan. Je daar niet aan houden is het overtreden van die regel. De politie voert in dat geval haar taak uit: het handhaven van de regel.

 8. Vingervlug

  Beetje dom van hem.
  Maar justitie kan hem niks ten laste leggen lijkt mij.
  Terecht overigens.

  Beetje domme beweging naar mijn mening.
  Maar die tegenbeweging zijn al helemaal domme wegkijkers

 9. Erwin

  Nou dat was weer een drukte van belang! Een handjevol pegida-klanten in het Moreelsepark.
  Zo blijkt maar weer dat ze zich met meer wanen dan ze in werkelijkheid zijn.

 10. Theo

  Is de islam nu een gevaar voor onze samenleving of niet?
  Daar zou het over moeten gaan, niet over wie precies waar mag zijn volgens deze of gene.

 11. J

  @W.Ilders: in Turkijke wordt iederen opgepakt die tegen Erdogan is dus dat zegt niet zoveel.
  Daarbij had Wagensveld een geboedsverbod gekregen voor het Janskerkhof, niet alleen voor tijdens de tegendemonstratie maar voor de hele dag.
  Hij mocht wle op het Moreelsepark komen.

  Maar goed, de heer Wagensveld heeft altijd een beetje moeite met het opvolgen van regels.

 12. C

  @Wilders

  Ga jij maar lekker 15 maart op de pvv stemmen!
  Na al die jaren heb ik mij proberen te bewijzen als marokkaan(moslim) helaas zien mensen alleen het slechte en niet het goede.
  Daarom ga ik dit keer niet op links stemmen en gelukkig is er een partij die wel voor ons opkomt;)
  En geloof mij ik ben niet de enigste er zullen rijen gaan staan om op die partij te stemmen!
  Mensen willen het zo spelen dan word het spelletje gewoon doodleuk meegespeeld.
  Veel succes 15 maart!!

 13. Een Utrechter in LeidscheRijn.

  Volgens mij is deze arrestatie onwettig en worden hier de grondrechten van de verdachte geschonden, was dit niet ruim voor de demonstratie.
  Ik krijg het gevoel dat Utrecht veranderd is in een links bolwerk waar de rechtse meerderheid maar zijn mond moet houden, en dit allemaal onder de leiding van een VVD burgemeester.
  Gaat de stad Utrecht zich afscheiden van Nederland als Geert Wilders aan de macht komt dankzij Democratische verkiezingen, waar gaat dit heen.

 14. Laurens

  Ja, als je weet dat er maar 30 man op je haatpraatje afkomen is dit de enige manier om toch nog een beetje aandacht te krijgen. Sneu figuur.

 15. Hanna

  @een utrechter in leidsche rijn: rechtse meerderheid?
  Die 7 sneue types in het Moreelsepark? Die blijkens het artikel niet eens uit Utrecht komen… haha

 16. remco

  @Een Utrechter in LeidscheRijn Het wordt hierboven al genoemd, maar je hebt het waarschijnlijk gemist: De beste man had een duidelijke instructie gekregen voor de gehele dag waar hij WEL en waar hij NIET mocht zijn. WEL op moreelsepark, NIET op janskerkhof. Nogmaals, mocht je eroverheen lezen, voor de gehele dag.

  Deze gebieds beperkingen golden overigens ook voor de organisatie van de andere kant. Dus de beste man heeft gewoon de regels overtreden, niets te maken met links of rechts bolwerk. Wel met goed lezen.

 17. wer

  Goed gedaan van de burgemeester, volgende keer mag je een mars houden op de Kanaalstraat Edwin, kijken of je dat durft met je tien gehersenspoelde volgelingen.

 18. wer

  @Hanna
  van die 7 aanwezigen waren er 2 een pop, haha

 19. Een Utrechter in LeidscheRijn.

  @Hanna 6/2/2017 – 10:31;

  Zullen wij de aankomende verkiezingen dan maar afwachten en kijken hoe groot die stille rechtse meerderheid is, mensen die jarenlang zijn doodgezwegen door een politieke elite met een eigen subsidie agenda.
  Dat je mensen niet ziet op een demo, wil nog niet zeggen dat ze er niet zijn.

 20. Een utregter in Utrecht

  @ Een Utrechte in Leidsche Rijn

  Ik zou vooral op iemand gaan stemmen die zo goed als altijd met de VVD, en omdat die samen met de PvdA in de regering zitten, dus ook vaak met de PvdA, instemt. Geert Wilders heeft zich sinds zijn afscheiding van de VVD altijd gedragen als extra VVD-stemmend lid. Hij roept in de kamer wel van alles, maar stemt vaak precies tegenovergesteld. Op http://www.decorrespondent.nl en ook gewoon op tweedekamer.nl kun je gewoon terugvinden hoe iemand stemt.

  Oftewel, Geert Wilders houd jou als stemmer gigantisch voor de gek. Google ook maar gewoon eens op de stemmers van moties. Zekert als het op de sociale thema’s aankomt. Dat het slecht gaan in de zorg is mede te danken aan Geert Wilders, omdat met zijn steun alle bezuinigingen van de laatste jaren zijn ingevoerd zijn. Ook het enorme tekort op sociale woningbouw is onder andere aan wilders te danken. Hij heeft ingestemd met vergaande marktwerking in die sector. Het tekort is dus rechtstreeks aan hem te wijten. Ouderenzorg, precies hetzelfde verhaal. Op dag 1 na de verkiezingen romndom Rutte 1 kwam Wilders al op zijn pensoenbelofte terug, zelfs al enkele uren nadat de verkiezingsuitslag bekend was.

  Ga dus vooral op deze man stemmen en in plaats van beter zal het allemaal juist erger worden. Maar goed, wie niet horen wil, moet dan maar voelen, Jammer dat alleen juist alle zwakkeren in de samenleving dat gaan merken. Alleen maar, omdat jij en andere Nederlanders zich niet willen verdiepen in feiten en in effectief stemgedrag van kamerleden. Als je alleen naar Geert Wilders zelf luister zonder zijn beweringen te controleren.

 21. Toine Goossens

  Die arrestatie en het het afblazen van de demonstratie zal wel ingegeven zijn doordat de animo om te gaan demonstreren niet zo groot was.

  Twee poppen zijn zo gemaakt, daarna hoef je je alleen nog maar op verboden terrein te begeven, een arrestatie uit te lokken en een hyperventilerende ´persconferentie´ te geven. Daarmee maskeer je de blamage die Pegida heeft ondergaan.

  Ik walg

 22. Ab

  Het zou de politieke partijen juist nu in deze verkiezingstijd sieren om in de 2e kamer vragen te stellen over de wederrechtelijke vrijheidsberoving van de heer Wagensveld. Hoe is toch mogelijk dat je zonder iets verkeerd gedaan hebt op een onbeschofte manier door de politie wordt opgepakt. …….-praktijken.!!!!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).