Het DataDUIC-team publiceerde afgelopen woensdag een uitgebreid artikel over de Wob-procedure in Utrecht. Het verzoek om informatie dat was ingediend werd 69 dagen te laat beantwoord waardoor het team 1060,- euro aan dwangsom kreeg uitgekeerd. De VVD maakt zich zorgen om deze vertraging en hoge dwangsom en wilde er gisteren tijdens het vragenuurtje het fijne van weten.
Naar aanleiding van het artikel wil de partij weten hoeveel wob-verzoeken er afgelopen jaar waren en hoeveel er daarvan te laat zijn beantwoord. Ook het feit dat er gedurende het wob-verzoek geen contact is opgenomen met de leden van het DUIC-team vindt de fractie een slechte zaak en ziet dat graag veranderen in de toekomst.
Wethouder Everhardt liet vervolgens weten dat het DUIC-verzoek complex was omdat de informatieonderdelen op verschillende vlakken lagen en verweven was met geheime informatie. In de periode juni 2015 tot juli 2016 zijn er meer dan 400 wob-verzoeken ontvangen door de gemeente. In 11 gevallen is hierbij een dwangsom toegekend, die de gemeente ongeveer 9000 euro hebben gekost.
Vanaf 1 oktober wordt de dwangsom afgeschaft omdat er landelijk te veel misbruik van wordt gemaakt. De VVD wil echter voorkomen dat dit ook tot gevolg heeft dat wob-verzoeken nu structureel te laat beantwoord gaan worden en is benieuwd hoe het college dit voor de toekomst kan verzekeren.
Hierop zei de wethouder dat de gemeente gewoon aan de wettelijke termijn moet blijven voldoen. Tot slot gaat de wethouder erop hameren dat er contact wordt opgenomen met indieners van wob-verzoeken als het verzoek niet op tijd kan worden beantwoord.
Gekoppelde berichten
DataDuic: Tobben met de Wob in Utrecht
DataDuic ontvangt een dwangsom van 1060 euro van de gemeente Utrecht
1 Reactie
ReagerenAls je een digitaal formulier met een vraag, klacht of opmerking naar de gemeente stuurt krijg je ook zelden een antwoord, ikzelf heb nog vier zaken openstaan.