Wat te doen met Ockhuizen als de boeren vertrokken zijn? Gemeente start een onderzoek Wat te doen met Ockhuizen als de boeren vertrokken zijn? Gemeente start een onderzoek

Wat te doen met Ockhuizen als de boeren vertrokken zijn? Gemeente start een onderzoek

Wat te doen met Ockhuizen als de boeren vertrokken zijn? Gemeente start een onderzoek
Ockhuizen. Bron: Google Maps
De gemeente Utrecht gaat onderzoeken hoe het gebied Ockhuizen – dat ten noorden van Haarzuilens ligt – er in de toekomst uit moet komen te zien. Nu wordt een deel nog gebruikt door verschillende boeren, maar dit agrarisch gebruik gaat binnenkort stoppen.

De gemeente Utrecht gaat onderzoeken hoe het gebied Ockhuizen – dat ten noorden van Haarzuilens ligt – er in de toekomst uit moet komen te zien. Nu wordt een deel nog gebruikt door verschillende boeren, maar dit agrarisch gebruik gaat binnenkort stoppen.

Ockhuizen wordt omsloten door de snelweg A2 aan de noordkant, recreatiegebied Wielrevelt en de Haarrijnse Plas een de oostkant, de Polderweg aan de zuidkant en open weidegebied aan de westkant. Het gebied ligt aan de westzijde tegen de gemeentegrens van Utrecht aan.

De gemeente zegt dat door de omvang, ligging en cultureel-historische waarde van Ockhuizen het gebied grote potentie heeft om in verschillende maatschappelijke behoeftes te voorzien. Zo kunnen er zonnevelden worden aangelegd voor het opwekken van duurzame energie.

Recreatie

Ook kan Ockhuizen onderdeel gaan uitmaken van het recreatiegebied Haarzuilens en is het een optie om bomen in het gebied te planten die ter compensatie dienen van de mogelijke verbreding van de A27 en A12.

Met het onderzoek wil de gemeente voorkomen dat het gebied straks, als het agrarisch gebruikt stopt, versnipperd en daardoor een rommeltje wordt. Bij het onderzoek worden verschillende partijen, waaronder Rijkswaterstaat, de provincie Utrecht, de Rijksdienst van Cultureel Erfgoed, vereniging Natuurmonumenten en particuliere grondeigenaren betrokken.

17 Reacties

Reageren
  1. M

    Betaalbare huizen bouwen? Heel gek idee. Verbreding van die weg heeft toch geen zin.

  2. cas

    grond van de gemeente Utrecht aan een andere gemeente overdragen. Utrecht faalt zo hard met het goed invullen van ruimte dat er nu al vanuit gegaan kan worden dat het een vreselijk plan wordt die complete afbraak doet aan natuur/recreatie/economie en alle andere vlakken.

  3. Pee

    Ook daar gaan weer huizen gebouwd worden wat helemaal niet nodig is.
    Het is natuur en laat het natuur blijven.

  4. Esrin W.

    Dat “onderzoek” mag ook weer wat kosten natuurlijk. Zoveel mogelijk mensen aanhaken en dan over dat onderzoek t.z.t. weer een onderzoek naar de uitkomsten van het eerste onderzoek. Helderziend? Nee. Voorspélbaar.

  5. TS

    @Pee
    Ik begrijp best wat u bedoelt hoor, en ben ook niet voor woningbouw op deze postzegel maar om deze verzameling productieweilanden nou ‘natuur’ te noemen …

  6. Massegast

    Een mooie plek voor windmolens (250m hoog) en weides met zonnepanelen, dacht Massegast sarcastisch.

  7. Wim

    GEEN ZONNEPANELEN, die horen op hoge daken zodat je ze niet ziet

  8. Peter

    Zonnevelden….. Waarom moeten we hier in NL daar goede grond voor gebruiken, terwijl er huizen letterlijk op gesaneerde vuilnisbelten of verontreinigde grond bouwen…

  9. GeenStijl@utrecht.nl

    Heerlijk die Utrechtse politiek en de toekomst visie van de Utrechtse landschappen.

  10. Luuk Upuuk

    Utrecht Business park beginnen. Amsterdam heeft de zuid-as en wij Utrecht Business Park en Utrecht Science Park. Mooi toch? Met allemaal leegstaande kantoorpanden.

  11. Scherpschutter

    De Gemeente start geen onderzoek. Het staat al lang vast hoe de ‘natuurvrienden’ van GroenLinks en D66 het volgende volgende stuk historische landschap de vernieling in wil helpen.

    De boeren zijn uitgekocht met wat belastinggeld en een eersteklas lulverhaal door Natuurmonumenten(!) over gebiedsbehoud, en nu koppen GroenLinks en D66 als de valsspelende gemene spitsen in dit lepe elftal de goals binnen: de volgende gitzwarte zonnepanelen-landschapsverwoesting met sausje van fietspaden, gelardeerd met wat boompjes.

    Om te voorkomen dat het een rommeltje wordt (LOL)….Uiteraard.

  12. Koel Hoofd

    ….
    Onze bevolking groeit terwijl onze landsgrenzen gelijk blijven.
    Die bevolkingsgroei is een toekomstvoorspelling welke varieert tussen de 2 en 4 miljoen inwoners extra, terwijl het nu al druk is met 17.4 miljoen mensen op een kluitje.

    Het wordt dus drukker met meer mensen die allemaal ergens willen wonen.
    Efficient lange termijn denken = plant ergens een kernenergiecentrale en bouw woningen in Ockhuizen.

    Want de alternatieve opties welke dat stukje groen als natuur laten:
    -40urige werkweek herinvoeren
    -ongezonde leefstijl niet ontmoedigen
    -pensioenleeftijd op 75 zetten
    -grenzen sluiten voor niet-noodzakelijke import
    Is onbespreekbaar voor die groen sociale rakkers die van de natuur liever een vermaaklocatie maken waar de natuur er enkel is voor de beleving..

  13. Scherpschutter

    Wat een bizarre tijden leven we toch in. Het groene natuurgebied is dus gekocht door een organisatie genaamd Natuurmonumenten (whats in a name) en wordt nu omgevormd tot anti-natuur (een zwarte vlakte zonder natuur vol giftige biochemische stroomopwekkers) door de politieke partijen die zich bij uitstek profileren als de groenste politieke bewegingen van Nederland….

    Orwell had het zelf niet kunnen bedenken.

  14. Frits

    Ik hoop dat het lukt het open, kleinschalige weidelandschap te behouden, het zou mooi zijn als het gebied aan Natuurmonumenten wordt overgedragen zodat het wordt toegevoegd aan landgoed Haarzuilens.

    Bomen zijn natuurlijk ook mooi. Misschien kan er een echt veenmoeras met allemaal wilgen worden gemaakt. De grond teruggeven aan de natuur.

    Vreemd trouwens dat een, deels niet voor het publiek toegankelijk, natuurgebied als “recreatiegebied” wordt aangeduid in het artikel.

  15. cas

    Het ergste is nog wel dat natuurmonumenten meer natuur vernietigd voor subsidie gelden dan dat ze daadwerkelijk iets goed doen.

  16. Bill

    Dit lijkt mij een meer logische oplossing voor hoogstedelijke woningbouw dan Rijnenburg. De Haarrijnseplas verder ontwikkelen tot recreatiegebied, goede OV-verbindingen met Leidsche Rijn Centrum en station Maarssenbroek, en je voorziet pas echt in een behoefte voor de regio. Die zonneveldenplannen uit de Utrechtse politiek is de weg van de minste weerstand. Zorg eerst maar eens dat je (voor zover het kan) op al die lege daken in de stad zonnepanelen krijgt, daar is winst te boeken.

  17. Adriaan

    @Frits: ‘overdragen aan Natuurmonumenten’. Dat heet staatssteun en is niet alleen verboden, dat gaat deze clubs nog veel geld kosten. DE Europese rechter heeft daar iets over gezegd. Het om niet verkrijgen van gronden is staatssteun en die moet worden terugbetaald. Een claim van 1-2 miljard hangt boven de markt van dergelijke terrein beherende instanties. Maar ook dus staatsbosbeheer en de provinciale landschappen. En niet te vergeten Utrechts Landschap ivm krijgen van Luchtmachtbasis Soesterberg.
    Even ter info: deze clubs beheren minder natuur dan particulieren.

    Op PV en wind is geen economie draaiende te houden….. Het is wel eens donker en windstil….

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).