Een stad als Utrecht is altijd in beweging. Dat betekent dat veel gebouwen en gebieden worden verbouwd, vernieuwd en veranderd. In deze rubriek laten we zien waar achter de bouwhekken aan wordt gewerkt. Deze keer: Archimedeslaan 16.
Bijna vierhonderd studenten wonen nu in het pand aan de Archimedeslaan, maar 31 juli moeten alle bewoners hun kamer verlaten. Zodat de eigenaar, Aprisco, samen met de gemeente kan starten met de sloop van het pand.
Wat was er eerst?
Archimedeslaan 16 in Rijnsweerd werd gebouwd in 1975 en was destijds als schoolgebouw. Een langgerekt pand waarbij het terrein tot op de dag van vandaag gedeeltelijk wordt omgeven met water. Voor de komst van de school was de buurt voornamelijk een agrarisch landschap. Langzaamaan maakte het groen steeds meer plaats voor bebouwing en in 1977 werd de woonwijk Rijnsweerd aangelegd.
Tot juli 2007 was de lerarenopleiding van de Hogeschool Utrecht gevestigd in Archimedeslaan 16. Na het vertrek van de opleiding werd Aprisco de nieuwe eigenaar. Jarenlang was het onduidelijk wat er met het leegstaande pand moest gebeuren. Om leegstand te voorkomen nam Stichting Tijdelijk Wonen (STW) begin 2010 het pand in beheer. De organisatie had in eerste instantie de bovenste drie verdiepingen in beheer en verbouwde dit tot 192 onzelfstandige kamers voor jongeren. Toekomstige bewoners hielpen mee met de verbouwing en kregen in ruil hiervoor korting op de huur.
In het gebouw zat ook een andere tijdelijke huurder: HAL16. Een club die uiteindelijk de deuren moest sluiten vanwege betalingsachterstanden en overlast voor omwonenden. STW kon daarop, AL16, uitbreiden naar het hele pand en er kwamen tweehonderd kamers bij. De studenten zouden in eerste instantie in 2017 hun pand moeten verlaten, maar in overleg met Aprisco hebben zij er twee jaar langer kunnen blijven. In juli van dit jaar moeten de studenten nu dan toch hun kamers verlaten. Archimedeslaan 16 wordt dan platgegooid om plaats te maken voor een heel nieuw bouwproject.
Wat komt er nu?
De Archimedeslaan 16 moet een levendig gebied worden. De eigenaar, en ontwikkelaar, Aprisco en projectontwikkelaar VolkerWessels gaan hier zo’n tweeduizend nieuwe woningen bouwen voor starters en wederom studenten. In de plannen voor het gebied zijn echter meer dan alleen woningen opgenomen er komen namelijk faciliteiten als winkels en horecagelegenheden, zoals cafés en lunchrooms, bij. Het uitgangspunt: wonen en verblijven in het groen. Er is ook ruimte voor een groen binnengebied, dat dient als ontmoetingsplek voor de bewoners.
Uit informatieavonden met omwonenden bleek dat er nog een aantal wensen waren voor de bebouwing van Archimedeslaan 16. Zo vinden zij dat er meer aandacht moet komen voor de groene gebieden, moet er een betere bereikbaarheid zijn en zijn er zorgen over een hogere parkeerdruk in het gebied. Wel is er positiviteit over de kansen voor recreatie en voorzieningen in het project en hopen ze dat de sociale veiligheid in hun buurt toeneemt.
Niet alleen Archimedeslaan 16 is aan verandering onderhevig. Heel Rijnsweerd zal de komende jaren een metamorfose ondergaan. Archimedeslaan 16 is slechts een onderdeel van het grote ambitieplan: Rijnsweerd. Het is een van de eerste ontwikkelingen die dit gebied zal ondergaan. De gemeente wil dat Rijnsweerd in 2040 hét werkgebied is van de toekomst. Een mix van werken, voorzieningen, wonen, verblijven en aangename ontmoetingsruimten.
De start bouw voor de Archimedeslaan 16 is gepland in 2020. De studenten die het pand moeten verlaten, moeten zelf een nieuw onderkomen zien te vinden.
Tekst: Femke Goudberg
Gekoppelde berichten
400 studenten Archimedeslaan in Utrecht moeten kamer verlaten
Zo’n 400 studenten moeten over een paar maanden hun woning aan de Archimedeslaan verlaten. Op…
12 Reacties
ReagerenEn was destijds als schoolgebouw. (Bestemd?)
Plaatje van hoe het wordt ergens?
2000 woningen, das niet niks. ik hoop dat het een beetje leefbaar wordt.
Voor die parkeer druk is wel een oplossing. 2500 plaatsen aanleggen en een slagboom die alleen voor bewoners werkt…
@cas
Niet nodig. Dit worden studenten- en startershokken waar een veel lagere parkeernorm geldt via de gemeente, dus minder parkeerplekken om maar zoveel mogelijk hokken met torenhoge huren te kunnen bouwen voor expats en buitenlandse studenten. Dat is maximaal cashen voor projectontwikkelaars. De Utrechtse starters die al jaren op een wachtlijst voor een betaalbare sociale huurwoning staan hebben het nakijken. Die kunnen de woningen in de vrije sector gaan huren die huizenbeleggers voor hun neus hebben weggekaapt. Lang leve de marktwerking…
Het zou verfrissend zijn als er niet automatisch uitgegaan wordt van recht op een privéparkeerplek voor iedere bij een nieuwe woning. Er stoppen daar allemaal bussen voor de deur, er is een vrijliggend fietspad. Faciliteer een flink aantal deelauto’s , en nog een paar parkeerplaatsen voor priveautos
@Al
Een privé parkeerplek voor iedere nieuwe woning is al jaren niet meer zo, zie: https://www.utrecht.nl/nieuws/artikel/minder-parkeerplaatsen-in-nieuwe-woonwijken/.
Parkeren kan dan uiteraard in de omliggende wijken waar (nog) geen betaald parkeren is ingevoerd en zodoende wordt parkeeroverlast gecreëerd en kan de gemeente alvast rekenen op meer “draagvlak” vanuit die buurten om betaald parkeren in te voeren….
Je kunt het aantal parkeerplekken wel beperken, maar daardoor ontstaat dus juist die hoge parkeerdruk eromheen. Gewoon logisch gevolg van die lastige vrijheid waar veel mensen zich in dit land ongegeneerd van bedienen. Misschien moeten we daar gewoon eens vanaf en mensen dwingen hun comfort op te geven en ze te verplichten om zich te laten verveevoeren met die langzame bus naar een plek waar ze eigenlijk niet moesten zijn. Al dat efficiënte van-deur-tot-deur-gedoe. bah.
@Tim: ooit van Google gehoord? Zie https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/bouwen/bouwprojecten/kantorenpark-rijnsweerd/archimedeslaan-16/
Na 40 jaar is een gebouw van beton economisch afgeschreven, wordt het platgegooid om er betonnen nieuwbouw voor te terug te zetten. Dat betekend dat al die mensen die nu tonnen neerleggen voor een ‘appartement op stand’ in de betonnen woontorens (lekker goedkoop gebouwd) in het centrum, hun geld weggooien omdat het gebouw jaarlijks minder geld waard wordt. Daarmee kan je ook stellen, hoe hoger opgeleid mensen zijn, hoe dommer ze met hun geld omgaan….
Ik heb de plannen bekeken, best dicht bebouwd, maar ook wel mooi. Een hele verbetering t.o.v. wat er nu staat. Ik had niet verwacht dat er 2000 woningen gerealiseerd konden worden. @Koel hoofd, ik ben het met je eens. Mijn huis van krummelbaksteen en waaibomenhout staat er al meer dan 120 jaar. Verzakt nog steeds maar wordt steed gewilder.
Mijn advies aan DUIC: duik eens goed in dit project. Op de grote bewonersbijeenkomst (250 aanwezigen) vertelde de architect, de gerenommeerde Sjoerd Soeters, 1000 woningen te hebben getekend. De gemeenteprojectleider interrumpeerde en vertelde de zaal dat het er 2000 worden. Tot grote verwarring van de architect en de zaal. Mooi staaltje van hoe de gemeente werkt: ze hebben geen idee wat ze aan het doen zijn.