Wat wordt daar gebouwd? NPD-strook in Overvecht | De Utrechtse Internet Courant Wat wordt daar gebouwd? NPD-strook in Overvecht | De Utrechtse Internet Courant

Wat wordt daar gebouwd? NPD-strook in Overvecht

Wat wordt daar gebouwd? NPD-strook in Overvecht
Bron afbeeldingen: AM
Een stad als Utrecht is altijd in beweging. Dat betekent dat veel gebouwen en gebieden worden verbouwd, vernieuwd en veranderd. In deze rubriek laten we zien waar achter de bouwhekken aan wordt gewerkt. In deze editie: de NPD-strook in Overvecht.

Een stad als Utrecht is altijd in beweging. Dat betekent dat veel gebouwen en gebieden worden verbouwd, vernieuwd en veranderd. In deze rubriek laten we zien waar achter de bouwhekken aan wordt gewerkt. In deze editie: de NPD-strook in Overvecht.

Interieur van het Utrechts Bodencentrum. Bron Het Utrechts Archief

Wat was er eerst?

In 1965 werd aan de Brailledreef een centrum geopend voor de overslag van goederen. De binnenstad moest zo worden verlost van zwaar vrachtverkeer. Het ‘bodencentrum’ is ten tijde van de opening de grootste van Europa en heeft een 160 meter lang overslag gebouw met 112 boxen. Daarnaast is er ook een laadperron en centraal douanekantoortje voor de internationale chauffeurs. Utrecht streefde er in die jaren naar om een internationaal vervoerscentrum te worden. De loodsen worden later eigendom van de Nederlandse Pakketdienst. Eind jaren zestig komt er ook een kantoor voor de Gezondheidsdienst voor Dieren op het terrein. Dat wordt in 1988 in gebruik genomen door uitgeverij ’t Spectrum: het Spectrumgebouw.

Gezicht op het Utrechts Bodencentrum. Bron: Het Utrechts Archief

De gemeente Utrecht kocht ruim tien jaar geleden de loodsen van de Pakketdienst op en ook het voormalige Spectrumgebouw op de hoek van de Zamenhofdreef en Brailledreef. Het gebied zou herontwikkeld worden, maar de economische crisis zat die plannen in de weg. Het project werd begin 2014 gestopt.

Wat komt er nu?

De gemeente Utrecht ontwikkelde nieuwe plannen voor woningbouw op de NPD-strook die in 2017 werden goedgekeurd. Het centrumgebied in Overvecht is aan vernieuwing toe en de wens van meer woningen in de stad is groot. Er komen drie woongebouwen met 334 appartementen voor senioren en starters en een woontoren met ongeveer 630 studentenwoningen.

De eerste woningen worden naar verwachting eind 2020 opgeleverd. Verder komt er 4000 vierkante meter beschikbaar voor bijvoorbeeld maatschappelijke voorzieningen, sportfaciliteiten, dienstverlening, culturele voorzieningen en horeca. De NPD-strook moet zo, naast een plek om te wonen voor honderden Utrechters, ook een bijdrage leveren aan de levendigheid en veiligheid van Overvecht-centrum.

Fotoverslag

9 Reacties

Reageren
  1. Henk

    H O G E R !

  2. Bill

    Precies, niet uitdagend genoeg. Er kan en mag hoger gebouwd worden, maak maar eens een goed statement en oriëntatiepunt rond het WC Overvecht. Bouw b.v. een hoge woontoren op de parkeerplaats tegenover de C&A.

  3. Johanna

    Saai ! Als de stad wil doorgroeien naar 420.000 inwoners dan zal er toch echt hoger gebouwd moeten gaan worden. Meer reliëf geeft meer ‘smoel’ aan Overvecht en bovendien moet dure grond maximaal benut worden en dat gebeurt niet met deze lage blokkendoosjes.

  4. Dirk

    Ja beste gemeente, dit mag veel ambitieuzer. Door hoger te gaan wordt de bouwopbrengst voor de bouwer hoger en kan er ook meer met kwaliteit gebouwd worden (meer vierkante meters tuin/groen, betere betegeling en mooiere facade), wat de stad weer ten goede komt.

  5. Fred

    Henk en Bill, Ik geef jullie helemaal gelijk en ben het er volledig mee eens.
    Een paar woontorens van 80 of 90 meter (of hoger) zou een mooi baken zijn, en je kan veel meer woningen kwijt waarnaar de vraag enorm is.
    Maar pas op !! Straks worden we weer uitgemaakt voor “hoogbouwfetishisten” .

  6. Fred Goris

    Bouw een nieuwe Domtoren daar en overal waar jullie inporters hoger willen bouwen.

  7. Lager

    L A G E R

    L A G E R

  8. Alex

    Die toren is al te hoog, 3-6 bouwlagen is hoog genoeg.

    Hoogbouw is achterhaald, wat de meeste mensen nu eenmaal willen is een huis met een tuin, geen flatje. Daarnaast ontmenselijken torenflats ook het gebied rondom hun hun voet door hun overschaduwden hoogte en omdat daar weinig of geen mensen wonen.
    Het is denk ik ook geen toeval is dat wijken met veel hoogbouw vaak probleemwijken zijn. En om in Overvecht een toren van 90 meter neer te zetten in de hoop dat het nu wel goed gaat, is niet zo verstandig.

    En als jullie zo van hoogbouw houden verhuis dan naar de Bijlmer, ongeveer 1/4 van de originele hoogbouw staat daar nog als monument overeind. De rest is inmiddels gesloopt en vervangen door laagbouw. Een flatje in een historisch monument dat moet toch een droom zijn voor zelfbenoemde hoogbouwfetishisten?

  9. Fred

    Dat veel mensen liever een huis met een tuintje hebben i.p.v. een flatwoning klopt wel.
    Maar als starterswoningen en studentenwoningen zijn woontorens zeer geschikt.
    Ook ouderen geven vaak de voorkeur aan een appartement/flatwoning (wel met lift uiteraard) omdat ze geen zin/energie meer hebben om een tuin te onderhouden, en niet veel ruimte meer nodig hebben.
    Dus vraag naar dergelijke woningen is er toch wel.
    Er moet wel een goede verdeling zijn natuurlijk, alleen maar laagbouw is niet verstandig, alleen maar hoogbouw ook niet.
    Als we alle woningen in Nederland als laagbouw met voor- en achtertuin zouden bouwen, dat houden we geen groen meer over, en is heel het land volgebouwd, om nog maar te zwijgen van de infrastructurele problemen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).