Een bestelauto van Albert Heijn heeft zich vrijdag klemgereden onder het viaduct aan de Prins Hendriklaan. Het komt regelmatig voor dat een te hoge auto toch probeert onder dit viaduct onder de Waterlinieweg door te komen en vervolgens vast komt te zitten.
Vorig jaar oktober pleitte de Utrechtse VVD nog voor extra maatregelen bij het viaduct om klemrijden te voorkomen. De partij noemde toen een poort met doorrijhoogte een aantal meter voor het viaduct of verkeerslicht met een hoogtesensor als mogelijke opties. Er zijn in de tussentijd echter nog geen nieuwe maatregelen genomen.
Wel staat er bij het viaduct een bord waarop de hoogte van 2,40 meter staat aangegeven, en is er een dikke rood-witte lijn op het beton geschilderd. Dit blijkt echter niet voor iedereen duidelijk genoeg te zijn. “Hoogtes inschatten blijft lastig, des te meer reden om als bestuurder goed voorbereid de weg op te gaan”, zegt de politie naar aanleiding van het ongeval.
De chauffeur die vrijdag tegen het viaduct botste is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen. Aan de foto te zien heeft het voertuig wel aanzienlijke schade opgelopen.
Gekoppelde berichten

Hoe kan de gemeente klemrijden onder viaduct Prins Hendriklaan voorkomen?
De Utrechtse VVD wil dat de gemeente extra maatregelen neemt om te voorkomen dat hoge…
25 Reacties
ReagerenDe doorrijhoogtes van viaducten staan altijd en overal aangegeven, maar bestuurders kennen de hoogte van hun eigen voertuig niet.
Waarom niet gewoon in de WVW opnemen dat alle voertuigen, niet zijnde personenauto’s, verplicht een sticker met daarop de hoogte van het voertuig zichtbaar voor de bestuurder aan de binnenkant op de voorruit moeten hebben. Makkelijk te controleren tijdens de APK en goedkoop bovendien. Maar om die wet veranderd te krijgen…………
lekker, versnipperd metaal tussen je boodschappen…
de picnic-wagentjes zijn wel laag en smal, kunnen overal tussendoor en staan niet in de weg bij lossen.
Je zou zeggen dat AH bij de zoveelste keer brug-kussen van één van hun wagens wel zo bijdehand zou zijn om in een berg stickers voor op de voorruit te “investeren”. Lijkt mij een stuk voordeliger dan keer op keer de laadbakken fixen.
Tsjah dat het vaak die AH wagen zijn zal er vast niks me te maken hebben dat veel van de bestuurders daarvan studenten zijn die vaak net een jaar of 2 hun rijbewijs hebben…
Extra maatregelen? Speciaal voor AH?
Hoog tijd om die Waterlinieweg af te graven tot op maaiveld hoogte, veel minder lelijk aanwezig, geen te lage viaducten.
En als hoofdprijs: Een van Utrechts belangrijkste monumenten, het Rietveld Schroderhuis, komt weer zichtbaar te liggen zoals bedacht.
Zeker weer een beroepschauffeur van negentien jaar? Niets nieuws hoor, zo lang deze tunnel er is gebeurd het met enige regelmaat. Maar een afdoende maatregel is te kostbaar voor de gemeente Utrecht. Geld is op aan groene oplossingen!!!!!
Hoog tijd om de waterlinieweg af te breken. Helemaal niet meer nodig.
Citaat van Oktober 2018 van Lot van Hooijdonk::
“Ik snap de vraag heel goed: de foto’s spreken boekdelen”, aldus de wethouder. Verkeerskundigen gaan kijken of het verstandig is om op deze plek een poort of iets anders te plaatsen. Van Hooijdonk gaat uit van wel, maar er moet eerst goed en ‘ordentelijk’ over worden geoordeeld.”
Dankzij bureaucratisch handelen nog een ongeval….
In mijn studententijd heb ik ook voor Albert gewerkt. Voor de meeste (jonge) chauffeurs is het de eerste keer dat je in een kiepwagen rijdt. Want professionele chauffeurs met ervaring hebben niks aan een flexcontract met minimumloon.
@wollie: die wagentjes van picnic moeten dan weer regelmatig van de snelweg geplukt worden… ?
Heb de link naar dit artikel+reacties als ‘bonusaanbieding’ naar de klantenservice van AH gestuurd. Misschien gebeurt er dan iets. En voor alle chauffeurs van AH en ‘runners’ van Picnic (geen idee hoe hoog die ‘Workers’ zijn): https://www.utrecht.nl/fileadmin/uploads/documenten/wonen-en-leven/verkeer/goederenvervoer/Voertuigbeperkingen_20Utrecht_202009_1_.pdf
En die Waterlinieweg laten we natuurlijk gewoon liggen waar ‘ie ligt.
@Angelique, ik snap de hijgerigheid om de politiek en in bijzonder Lotje hiervan de schuld te geven, maar bestaat er ook niet zoiets van een eigen verantwoordelijkheid?
Als bestuurder moet je je er zelf van bewust zijn hoe hoog je bent en er staan borden op de weg naar deze tunnel. Als bestuurder kun je dan snappen dat het niet past.
Wordt het geen tijd dat IN bestelauto’s staat aangegeven hoe hoog de betreffende bestelauto ‘leeg’ is? Maar dan wel zo dat de chauffeur dit meteen kan zien en zijn hoogte kan checken met de aangegeven hoogte op het viaduct/brug. Ik ben namelijk bang dat het merendeel van de chauffeurs van bestelauto’s helaas niet op de hoogte is hoe hoog zijn auto is. Het is maar een heel simpel idee voor zoiets belangrijks!
vermoedelijk rijden deze chauffeurs met een navigatiesysteem dat geen rekening houdt met voertuighoogte en viaductlaagte.
Ik heb is een filmpje gezien waar wel lichten bij stonden en men er gewoon door reed, dus dat helpt ook niet…. je hebt gewoon pech en de mensen erom heen …..
als je zo´n lage brug/viaduct nadert dan moet er toch op een gegeven moment een belletje gaan rinkelen of je er wel onderdoor kan?.
aub gemeente, doe niks, ik moet altijd wel lachen om deze berichten.
Viaduct ASW is vergelijkbaar, wekelijks moet er een te hoge vrachtwagen keren. Heb al herhaaldelijk gepleit voor een balk met kettingen bij de ingangen van de ASW zodat ze direct merken dat ze te hoog zijn. Maar de gemeente hoort wel maar luistert niet
de navigatiefabrikanten hebben hier echt iets laten liggen. als viaducten met de max doorrijhoogte in de kaart worden opgenomen en je in je navigatieapparaat de voertuighoogte kan instellen, is het probleem grotendeels verholpen.
AH kan natuurlijk ook gewoon wat meer geld uitgeven aan professionele chauffeurs. Vaste dienst help vast ook. Geen taak voor de gemeente hier. Behalve dan het verhalen van de schade.
zo’n james bond-valluik net voor het viaduct waar de auto in valt als ie te hoog is. lijkt mij de goedkoopste oplossing.
De gemeente Utrecht is verantwoordelijk voor de lokale verkeersveiligheid. Daar kan geen misverstand, laat staan onduidelijkheid over zijn.
Een gemeente die nalaat voldoende maatregelen te nemen om de verkeersveiligheid te verbeteren, is mede veroorzaker van een ongeval. Bij dit viaduct bewijst de praktijk dat.
De gemeente is nalatig omdat zij niet voldoende maatregelen neemt. Het geld wordt besteed aan luxe, aan het verfraaien van wegen. Niet aan veiligheid. Dat is knbehoorlijk bestuur.
Het is inmiddels goedkoper voor Albert Heijn om het viaduct een metertje te verhogen lijkt me.
Hierboven werd nog de schuld bij de gemeente gelegd, nu drie jaar later staan er hoogtepalen geplaatst door de gemeente om dit te voorkomen. Ten eerste heb ik als frequent fietser al minimaal 5-6 keer gezien dat deze palen omver gereden zijn, maar vanochtend spande de kroon want had een AH busje kundig de hoogtepalenontweken door (zover ik denk) erom heen te rijden en zich alsnog vast te rijden onder de tunnel. Tegen stupidity kan je blijkbaar zeer weinig doen