Wel of geen boete bij het drinken van biertje op straat tijdens Koningsnacht en -dag in Utrecht? Wel of geen boete bij het drinken van biertje op straat tijdens Koningsnacht en -dag in Utrecht?

Wel of geen boete bij het drinken van biertje op straat tijdens Koningsnacht en -dag in Utrecht?

Wel of geen boete bij het drinken van biertje op straat tijdens Koningsnacht en -dag in Utrecht?
Koningsnacht- en dag in Utrecht staan weer voor de deur. De podia en biertaps bij de evenementenlocaties zijn zo goed als klaar. Er worden traditiegetrouw weer veel bezoekers verwacht, die ook wandelend door de straten een biertje drinken. De gemeente waarschuwt deze week echter voor boetes, maar worden die ook echt uitgedeeld?

Koningsnacht- en dag in Utrecht staan weer voor de deur. De podia en biertaps bij de evenementenlocaties zijn zo goed als klaar. Er worden traditiegetrouw weer veel bezoekers verwacht, die ook wandelend door de straten een biertje drinken. De gemeente waarschuwt deze week echter voor boetes, maar worden die ook echt uitgedeeld?

Het korte antwoord: de kans op een boete lijkt vrij klein, vorig jaar is er bijvoorbeeld geen enkele boete uitgedeeld voor het nuttigen van alcohol op basis van de APV – een lijst met gemeentelijke regels.

Eerder heeft de burgemeester ook gezegd dat boetes voor het overtreden van het alcoholverbod alleen gegeven worden bij excessen. Maar waarom dan toch al die waarschuwingen van de gemeente deze week, via tekstkarren in de stad?

Dat vragen meerdere partijen in de gemeenteraad zich ook af. D66, VVD, Volt, Student & Starter, Horizon en UtrechtNu! hebben daarom om opheldering gevraagd bij het college van B&W.

‘Afschrikken’

“In de afgelopen dagen is er met grote tekstkarren, in aanloop naar Koningsdag, gewaarschuwd voor boetes bij de overtreding van het alcoholverbod in de APV (artikel 2:28). Hiermee wordt de indruk gewekt dat er gehandhaafd wordt op elk bezit of nuttigen van alcoholhoudende drank in de openbare ruimte in de daarvoor aangewezen gebieden”, schrijven de partijen.

Ze willen van het college van B&W weten of er nu wel of niet gehandhaafd gaat worden, als iemand slechts een biertje drinkt en op basis van welk juridisch middel. Mocht er net zoals vorig jaar niet gehandhaafd worden, of alleen bij excessen, dan menen de partijen dat de waarschuwingen overbodig zijn. “Is het college het met de indieners eens dat bezoekers van Koningsdag in Utrecht onbezorgd moeten kunnen genieten van de festiviteiten, en dat hen afschrikken met een regel uit de APV onwenselijk is?”

De vragen worden waarschijnlijk niet voor de festiviteiten beantwoorden. Het college heeft enkele weken de tijd op te reageren op schriftelijke vragen.

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
 1. Utrechter

  Wat is de boete voor het gebruiken van drugs op straat ?

 2. Henk

  Het wordt steeds gezelliger in U

 3. Tjeerd

  Als ze zich nou eens gaan bezig houden met echt belangrijke dingen, zoals hoe te voorkomen dat we miljoenen over de balk smijten?

 4. S

  Het wordt steeds doller: de gemeente wil prostitutie faciliteren, en ook een coffeeshop. Een naald in je arm zetten wordt gewoon gedoogd. Maar o wee als je een biertje drinkt op straat…

 5. RABE

  Ja Tjeerd ik ben het helemaal met je eens, maar zonder die boetes op alcoholgebruik raakt de miljoenenpot leeg. En dan kunnen ze geen prestige projecten meer starten. Het zijn een stel azijnpissers.

 6. Scherpschutter

  Ik bepaal zelf of ik een biertje op straat drink. Zo simpel is het.

 7. Blikkie

  Deze hele gemeenteraad zoals vaker gezegd bestaat uit amateurs, of moeten wij een burgerberaad doen?

 8. Chef Plongeur

  Voilà. Een schrikbewind dus.
  Maar ff serieus, waar sláát dit op?! Wát een áchtelukke mafketels om geen biertjes toe te staan, zelfs op papier….

 9. Yoshua

  @Utrechter
  De boete voor het gebruiken van softdrugs op straat is € 95 plus € 9.- administratie kosten.
  De boete voor gebruiken van harddrugs op straat is € 380. plus € 9.- administratie kosten.
  Begrijp echt niet waarom er altijd maar wordt gesmeekt om hogere boetes die mensen in de financiële ellende brengen, dat de maatschappij financieel moet dragen.
  We verbrassen tientallen miljoenen aan schuldhulpverlening per jaar.
  Vergis je niet, de boetes in Nederland voor alle overtredingen zijn wereldwijd ongekend hoog.
  Voor een groep Nederlanders kan het nooit hoog genoeg zijn, ze blijven roepen dat er te lage boetes op worden gelegd.
  Behalve wanneer ze zelf € 48.- moeten betalen, omdat ze 3 km te hard hebben gereden.

 10. P.M.

  Gisteravond heel veel alcohol op straat gezien, maar ook heel veel plezier en gezelligheid. Sfeer was prima, top avond!

 11. de Kreek

  Koningsdag mag alleen bekeurt worden in extreme gevallen, bekeuren is een belediging voor de koning en er moet verantwoording afgelegd worden, waarom je nu echt een bekeuring moet geven als verbalisant.

 12. Jan Willem

  Rtv Utrecht berichtte dat de zogenaamde ‘actiewagens’ er nog stonden ivm een vorig evenement. Zie bronvermelding hieronder.
  Geen idee of rtv Utrecht of duic het fout heeft, maar dit getuigt wel van een slecht stukje journalistiek…

  https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/3729272/geen-bier-tijdens-koningsdag-tiktok-video-en-tekstkarren-zorgen-voor-verwarring

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).