Wethouder Eerenberg zegt weinig te kunnen doen tegen stilgelegde bouw Galaxy Tower in Utrecht Wethouder Eerenberg zegt weinig te kunnen doen tegen stilgelegde bouw Galaxy Tower in Utrecht

Wethouder Eerenberg zegt weinig te kunnen doen tegen stilgelegde bouw Galaxy Tower in Utrecht

Wethouder Eerenberg zegt weinig te kunnen doen tegen stilgelegde bouw Galaxy Tower in Utrecht
De Galaxy Tower. Foto: Bram van Toor
Wethouder Eelco Eerenberg kan weinig doen tegen de stilgelegde bouw van de Galaxy Tower aan het Jaarbeursplein in Utrecht. De woontoren had in juni 2021 al af moeten zijn, maar vanwege een geschil tussen opdrachtgever De Lelie Vastgoed (DLV), installatiebedrijf Homij en aannemer Ballast Nedam is de bouw nu zelfs stil komen te liggen. De voorlopige planning is nu 2024.

Wethouder Eelco Eerenberg kan weinig doen tegen de stilgelegde bouw van de Galaxy Tower aan het Jaarbeursplein in Utrecht. De woontoren had in juni 2021 al af moeten zijn, maar vanwege een geschil tussen opdrachtgever De Lelie Vastgoed (DLV), installatiebedrijf Homij en aannemer Ballast Nedam is de bouw nu zelfs stil komen te liggen. De voorlopige planning is nu 2024.

Verschillende partijen in de Utrechtse gemeenteraad maken zich zorgen over de ontwikkelingen rondom de stilgelegde bouw van de Galaxy Tower. Raadslid Has Bakker van D66 had daarom wethouder Eelco Eerenberg donderdag tijdens het vragenuur om opheldering gevraagd over de kwestie.

Over de huidige stand van zaken antwoordde wethouder Eerenberg dat de bouwplaats inderdaad is afgesloten door bouwer Ballast Nedam. Zij oefenen volgens de wethouder hun zogenaamde retentierecht uit. Het geschil tussen de bouwer en opdrachtgever, De Lelie Vastgoed (DLV), een dochterbedrijf van Amrâth Hotels, heeft vooral te maken met de financiën. Op dat punt blijken de betrokken partijen niet overeen te kunnen komen. Voordat de bouwplaats weer wordt opengesteld voor het afbouwen van de Galaxy Tower, moet eerst het geschil opgelost zijn.

Het bericht dat de bouwplaats ontmanteld is, ontkent de wethouder. Zo staan de kranen er bijvoorbeeld nog. Ballast Nedam laat aan DUIC weten voornemens te zijn om de bouwplaats wel te ontmantelen. Het bedrijf wil niet op verdere vragen ingaan.

Weinig middelen tot beschikking

Het college kan naar eigen zeggen weinig doen om weer beweging te krijgen in de bouw van de woontoren. “Alles dat we kunnen doen, zullen we ook doen. Maar het is ingewikkeld omdat het conflict tussen twee partijen gaat waar wij geen bemiddelende rol in kunnen spelen”, antwoordde wethouder Eerenberg. Naar aanleiding van deze kwestie heeft het college wel besloten om met de betrokken partijen om tafel te gaan. De wethouder hoopt dat er snel een oplossing komt. “Want uiteindelijk is de stad ook gebaat bij voortgang.”

Eerenberg betreurt het dat de planning van de Galaxy Tower uitloopt. “Het laatste gesprek dat wij hebben gehad met Amrâth Hotels kwam erop neer dat ze naar oplevering van het eerste kwartaal van 2024 zouden gaan en daar moet dan nog de huidige vertraging bij opgeteld worden. Dat betekent dat we toch weer dieper 2024 gaan inschuiven tot mijn teleurstelling”, aldus de wethouder.

Gekoppelde berichten

22 Reacties

Reageren
 1. Kloek

  Omdat het vastgoed en het bedrijfsleven de baas is in Utrecht en niet de politiek of de burger.

  Hoezo het neoliberalisme rules? Niks links aan het beleid in Utrecht en de dagelijkse bedrijfsvoering. Het moet juist vele en vele malen linkser.

 2. Actieclub Tomatenketchup

  Leg de bouw definitief stil en maak er een monument van. Een monument voor alle prachtige dingen die projectontwikkelaars, bouwers en andere fraudeurs en parasieten de stad Utrecht hebben gegeven.

 3. Koel Hoofd

  @Kloek
  Kleine correctie, de politiek is wel degelijk de baas in Utrecht, inwoners worden bijvoorbeeld compleet genegeerd bij participatietrajecten voor de buhne want de politiek moet en zou haar zin hebben.
  Het probleem is dat ze totaal incompetent zijn op het stadskantoor en Utrechters maar op ze blijven stemmen.

  Dus de wethouder kan gezellig met deze bedrijven om de tafel gaan zitten met een kopje groene thee, maar de echte zaken worden gedaan bij de rechter en niet in het stadskantoor.

 4. Scherpschutter

  @Kloek

  Wat had u liever wél gewild dan? Een overheid die werknemers met dwang weer aan het werk zet…of? Hoe ziet u dat nu precies voor u?

  U overdrijft enorm. Gewoon twee partijen die een conflict hebben, waarbij niemand geraakt wordt anders dan de twee betrokken partijen zelf. Business as usual.

 5. JdV

  Een gemeente die zelf een fors aantal leegstaande panden bezit heeft het recht verspeeld zich met dit soort zaken te bemoeien.

 6. rmn

  Kraken die handel. Dat zal ze leren om hun commerciële belangen boven het maatschappelijke te stellen.

 7. W

  @jdv: zoals welke panden??

 8. Herman

  De gemeente kan weinig meer doen, in de halve stad is de vastgoed maffia de baas.

 9. karel walet

  Ik vraag mij ook af of het smakkelaarspark……ooit nog afgebouwd gaat worden……
  Ik zie niks meer gebeuren. Hoe staat het ermee?

 10. Katja

  Tsja, dat krijg je als je je uitlevert aan projectontwikkelaars en niet zelf alles in eigen hand houdt.

 11. Hetty

  Kan er geen rechter aan te pas komen, die gaat onderzoeken hoe of wat, en op korte termijn een bindende uitspraak kan doen?

 12. Richard

  Gelukkig is er totaal geen wooncrisis aan de hand. Die appartementen hebben we niet nodig hoor…

 13. woutvr

  Ja @Herman en het huidige college laat dat gebeuren. En de VVD had dat niet beter kunnen doen.

 14. Cico

  Ahhh de zegeningen van marktwerking! Laat -alles- daar maar aan over, komt vanzelf goed! De consument krijgt op magische wijze een goedkoper product, producent verdient er lekker aan, iedereen blij en gelukkig.
  Dus ik neem aan dat het hotelconglomeraat en het internationale engineursbureau kneiterhard onderhandelen over betaalbare woningen die in die toren komen. Toch? Nee? Oh… wacht

 15. JdV

  @cico: geen enkele reden om betaalbare ( wat is dat eigenlijk, verschilt per persoon) woningen te bouwen. Kun je geen woning op een A+++ ocatie als 030 centrum betalen dan koop of huur je elders.

 16. Wout

  Tower of Babel klinkt beter…..

 17. Statler

  Marktwerking of niet, iets of iemand moet die bouwprojecten financieren. Als dat geen private partijen (mogen) zijn, hoe dan verder?
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 18. Klaasjan

  Ultimatum stellen en onteigenen na het verlopen ervan.

 19. De count

  Niks nieuws. Wel vaker gebeurd dat wolkenkrabbers in aanbouw weer afgebroken zijn en nieuwe partij iets compleet nieuws neerzet. Alleen in utrecht doen we er weer krampachtig over

 20. cas

  Waarom is iedereen zo voor een extreem ingrijpen van de gemeente? Het is een zaak tussen 2 private partijen dus blijf er met je vingers vanaf. Je mag best als gemeente even vragen wat er speelt en hopen dat ze tot een oplossing komen, maar meer moet je ook niet doen.

 21. Scherpschutter

  @Statler

  Niemand zal uw logische vraag beantwoorden. Ze hebben geen flauw idee namelijk. Links en economie; het blijft een hilarische combo. LOL

 22. rmn

  @Statler

  Als we onszelf op het gebied van mededinging niet zo hadden vastgelegd zou dat met publiek geld kunnen. Via een omweg staan we vaak toch al garant voor de risico’s van de partijen die in dit soort grote projecten investeren. Laten we dan misschien ook de baten zien te pakken. Niet?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).