Een zaterdagavond in de Kanaalstraat: ‘Dit is onze buurt, ongelovig varken’ | De Utrechtse Internet Courant Een zaterdagavond in de Kanaalstraat: ‘Dit is onze buurt, ongelovig varken’ | De Utrechtse Internet Courant

Een zaterdagavond in de Kanaalstraat: ‘Dit is onze buurt, ongelovig varken’

Een zaterdagavond in de Kanaalstraat: ‘Dit is onze buurt, ongelovig varken’
De Kanaalstraat in Lombok
Afgelopen maand zijn meerdere meldingen binnengekomen bij DUIC over onveilige situaties op de Kanaalstraat in Lombok. Zo wordt er ‘s avonds gedeald, veel te hard gereden en geïntimideerd door veelal mannen van buitenlandse afkomst. 

Afgelopen maand zijn meerdere meldingen binnengekomen bij DUIC over onveilige situaties op de Kanaalstraat in Lombok. Zo wordt er ‘s avonds gedeald, veel te hard gereden en geïntimideerd door veelal mannen van buitenlandse afkomst. 

De Kanaalstraat, volgens buurtbewoners is het een straat geworden waar je kop los op je romp moet zitten of je wordt omvergereden, een straat waar voortaan dealers op hoeken staan, een straat waar ronkende motoren het geluid van de dag zijn en de moskee het boegbeeld van de straat is. Uit de meldingen die wij hebben gekregen blijkt dat de Kanaalstraat steeds vaker ontweken wordt door buurtbewoners. De veelgehoorde klacht is dat er hangjongeren en drugsdealers aanwezig zijn en de auto’s te hard langs je heen scheuren.

Een 35-jarige Utrechter, die liever anoniem wil blijven, (naam bij redactie bekend) vertelt zijn verhaal aan DUIC. Afgelopen maand kwam hij in een dreigende situatie terecht toen hij ‘s nachts door de Kanaalstraat fietste. Hij werd die avond geïntimideerd door mannen gehuld in een djelebba (een lang gewaad), waarbij hij werd beroofd van zijn telefoon en fiets.

Ongelovig varken
De situatie ontstond toen de Utrechtse man stopte op de Kanaalstraat om zijn koptelefoon op te doen. “In mijn ooghoek zag ik een groep mannen aan komen lopen. ‘Ben je aan het filmen?’, riep één van de mannen. Ik vond het een rare vraag en zei dat ik niet aan het filmen was. ‘Dit is onze buurt, ongelovig varken. Je bent een slecht mens en je moeder is slecht’, zei een van de mannen terwijl hij steeds dichterbij kwam staan en opgejut werd door de rest van de groep”, vertelt de Utrechter.

“Kennelijk vindt er een soort sharia-controle plaats in onze stad”

Door de dreigende situatie besloot de man de politie te bellen. De politie vond het in eerste instantie niet nodig om te komen maar na aandringen beloofde ze een patrouillewagen langs te sturen. Ze vroegen de man verderop te gaan wachten, totdat zij er waren.

Wachtend op de politie, op de hoek van de Sumatrastraat met de Kanaalstraat, kwam een man van Marokkaanse afkomst aanlopen. Hij checkte bij de Utrechtse man of hij de politie had gebeld en zei dat hij zelf ook op de politie wachtte. Hij kwam steeds dichter bij de man staan en vroeg om geld. “Ik vond dat hij overkwam als een junk. Niet door zijn voorkomen maar vanwege de manier hoe hij om geld vroeg. Hij werd opdringerig en ik vroeg of hij afstand wilde houden. Dit deed hij niet waarna ik hem een klap heb gegeven en hij op de grond viel. Op dat moment kwamen andere mannen naar mij toe, ik kon allemaal niet meer zien wat er gebeurde maar toen ik weg liep kwam ik erachter dat mijn fiets en telefoon weg waren.”

“Er vindt kennelijk een soort sharia-controle plaats in onze stad” 

Op zoek naar een ‘veilige’ plek op de Kanaalstraat kwam de man aan bij een shoarmatent, maar ook daar kwam een jongen met een Noord-Afrikaans uiterlijk aanlopen. “Wat moet je hier? Je moet de politie niet bellen”, zei de man boos in de shoarmatent. “Wat het me het meest heeft geschokt is dat er kennelijk een soort sharia-controle plaatsvindt in onze stad. Mensen die het dus over hun buurt hebben.”

De politiewagen is uiteindelijk niet meer langsgekomen, ook zijn er geen camerabeelden van het incident beschikbaar.

Gebiedsmanager veiligheid West
Volgens gebiedsmanager veiligheid van wijk West, Koen Osterhuis, zijn de criminaliteitscijfers van West ten opzichte van andere wijken niet hoger. Wel is er meer overlast op straat van de jeugd en drugsdealers. Deze problematiek speelt volgens Osterhuis al 10 tot 15 jaar met daarin verschillende pieken. Een van die pieken is afgelopen zomer, sindsdien is de drugsoverlast toegenomen op bepaalde plekken, zoals de hoeken op de Kanaalstraat. Om dit aan te pakken zijn er sinds maart verschillende trajecten gestart in de wijk.

Aanstaande maandag 3 oktober, gaat een werkgroep aan de slag met het thema  ‘Overlast en Veiligheid’ in de Kanaalstraat. Dit is de eerste bijeenkomst uit een reeks. Andere thema’s waar de werkgroep zich over buigt is onder andere: functie en structuur Kanaalstraat, ondernemen in de Kanaalstraat en projecten in de omgeving die invloed hebben op de Kanaalstraat. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden als werkgroep lid via visiekanaalstraat@utrecht.nl.

102 Reacties

Reageren
 1. utrechtse vogel

  Herkenbaar situaties voor iedereen die wel eens op de Kanaalstraat komt. En, helaas, ook zeer herkenbaar is de ogenblikkelijke wegkijk-reactie van de ‘gebiedsmanager’ (godallemachtig wat een kutwoord, zeg) die begint over ‘criminaliteitscijfers in West’. Man! Ga dan gewoon zelf eens kijken. Niet als ‘gebiedsmanager’, maar gewoon als mens. Loop eens een paar avonden over de kanaalstraat. Ga eens een paar uur op een straathoek staan en kijk wat er gebeurt.

  Over de politie die zich niet laat zien, ga ik niet eens beginnen.

 2. Peter

  Ben benieuwd welk nummer hij heeft gedraaid. Als het 112 is dan komen ze wel, anders heeft 112 ook geen zin meer. Dit is trouwens niet normaal wat daar gebeurd. Zelfde doen als bij de Amsterdamse Straatweg. Keihard aanpakken.

 3. Echte Utrechter

  En dan vinden ze het vreemd dat partijen als PVV en VNL het steeds beter doen in Nederland. Ondertussen kijkt de gemeenteraad de andere kant op en laat de propaganda zender RTV-Utrecht zien hoe goed het wel niet gaat in onze “pracht” wijken. Wanneer gaat de burgemeester daar eens iets aan doen?

 4. Hannah

  “Op zoek naar een ‘veilige’ plek op de Kanaalstraat kwam de man aan bij een shoarmatent…”

  Het is wel erg suggestief om dat ‘veilige’ tussen aanhalingstekens te plaatsen en neerbuigend te spreken van een ‘shoarmatent’…

  Die 35-jarige had een lullige avond, zoveel is zeker, maar is zijn eenzijdige verhaal nou werkelijk zo representatief voor de situatie daar? Of om er de ook al suggestieve kop ‘Een zaterdagavond in de Kanaalstraat’ boven te zetten?

 5. Ties

  Tsja, iedereen kan dit schrijven. Misschien echt gebeurd, misschien verzonnen om de boel weer eens lekker op te jutten.
  Het verhaal rammelt in ieder geval wel. Waarom blijf je op straat als er zo’n dreigende situatie is? Dan fiets je toch gewoon weg?
  Waarom geef je een bedelaar een klap als hij te dicht bij komt? Dan fiets je toch gewoon weg?

 6. Jan Lisman

  Toch fijn hè, dat de “gebiedsmanager” ons geruststellend weet te melden dat er “verschillende trajecten zijn gestart”.

  Er is naar mijn idee maar één echt effectief traject: nauwgezet handhaven en voor degenen die er niet aan willen dat er andersdenkenden zijn direct gedwongen een enkele reis het land uit richting een heilstaat die hun islamitische ideaal van harte ondersteunt.

 7. Chris

  De junk/man hield geen afstand en dan sla je hem maar neer, zo hard dat hij op de grond valt?! Dat lijkt mij niet normaal.

 8. Bart Zwaan

  Als bewoner van Lombok ben ik erg van het leven en vooral laten leven ook. Maar té hard autorijden is gevaarlijk voor kwetsbaarder verkeersdeelnemers en dat zijn er nogal wat op ieder gegeven moment op de Kanaalstraat.
  Maar om dan te hard re rijden met godbetert een lachgas ballon in je mond ben je voor mij eenvoudigweg een moordenaar in de dop. Doe dat bij voorkeur niet (industriële lachgas is erg slecht voor hersencellen, medicinale vind je niet op straat) of thuis waar je veilig om kan vallen. (Nét teveel en je gaat out). Of op een lange eenzame weg op het platteland met heel veel bomen er langs. Het is nu serieus wachten op de eerste dode, zwaargewonde of VW golf door een winkelpui.

 9. Jeroen

  Een anonieme 35-jarige vertelt een spectaculair verhaal en dat wordt hier blijkbaar klakkeloos geplaatst, dit is echt semi-journalistiek van de onderste plank. Welke shoarmazaak is ‘een’ shoarmazaak? Bevestigt het personeel daar dat de man die nacht daar is bedreigd door een ‘sharia controle’ (jezus wat een blaartrekkend woord)? Wat zegt de politie over deze avond? Waarom is er geen politieauto gekomen? Hebben meer mensen die mannen in djellaba gezien? Dit zou best waar kunnen zijn maar het is een compleet wazig, onsamenhangend en ongeloofwaardig verhaal. Wie plaatst er in godsnaam zoiets?

 10. utrechtse vogel

  ‘Shoarmatent’ neerbuigend? Ben je wel eens op een zaterdagnacht op de Kanaalstraat geweest, Hannah? Dat zijn echt geen ‘Biodynamische, artisinale, lokaal-geproduceerde, shawarma-bistrootjes’ die dan open zijn hoor. Dat zijn gewoon shoarmatenten.

 11. Kets de Vries

  Het is gewoon een vreselijke straat. Mensen rijden er rond als gekken, je wordt als nederlander zonder noord-afrikaanse roots uitgescholden en mijn vrouw wordt voor van alles uitgemaakt.

  Nee sorry maar ik heb geen respect voor die jongens die daar rondhangen en geen respect hebben voor andere culturen, geaardheid of vrouwen. Keihard aanpakken.

 12. Erna

  Toen ik vijf jaar was ben ik in rioustraat komen wonen ,een zijstraat van de Kanaalstraat wij hebben daar een leuke tijd gehad ,mooie winkels en gezellige mensen, tot dat er gastarbeiders kwamen toen al werdt het een rotzooitje.

  Het was er altijd gezellig je had er jopies bloemenhuis,de paardenslager en zaterdags de viskraam.

  Nu zijn het allemaal winkels van de buitenlanders ,voor mij mogen ze er een bom op gooien.

 13. utrechtse vogel

  Ik ben óók heel erg van het leven en laten leven, maar dat moet wel van twee kanten komen. Ik vind het prima dat er een moskee wordt gebouwd, echt maakt mij niet uit welk onzin geloof je aanhangt. Als je in een jurk de hele dag op straat wil rondhangen, doe het. Best. Lachgas? Ga je gang. Maar niet dan: andere mensen bedreigen, de straat onleefbaar maken door als een debiel te racen (met lachgas op), uitschelden, vrouwen lastig vallen, etc, etc.

 14. Johan

  Wat een overdreven gedoe, ik woon er zelf maar heb me nog nooit onveilig gevoeld. Lekker suggestief artikeltje DUIC…

  Deze zin is helemaal mooi ““Er vindt kennelijk een soort sharia-controle plaats in onze stad”

  Als dat echt zo was dan zouden er ook geen drugsdealers en junks meer rondhangen in lombok, want drugs en alcohol zijn namelijk verboden volgens de Koran.

 15. Savasch

  Ik vind DUIC een verrijking voor Utrecht en lees jullie nieuwsbrief meestal met veel plezier. Dit is de eerste keer dat ik reageer, omdat ik de toon van dit artikel tendentieus en subjectief vind.

  Het is inderdaad vaak een rommeltje op de Kanaalstraat: er is sprake van onveilige verkeerssituaties, asociaal en illegaal gedrag. Alle begrip dat mensen hier last van hebben, dus het is een prima initiatief om in het kader van de toekomstvisie voor de Kanaalstraat een bijeenkomst hierover te organiseren.

  Echter, voordat het artikel ingaat op deze bijeenkomst krijgen we eerst een soort van interview te lezen met een ‘Utrechtse man’, die anoniem wenst te blijven maar die wel allerlei dingen roept over mannen in djellaba’s, ongelovige varkens, shariawetgeving, Marokkaanse afkomst enzovoort. Onze anonieme Utrechter deelt een klap uit, loopt weg en komt er dan achter dat zijn fiets en telefoon weg zijn? Waarna de gebiedsmanager aan het woord komt, die vertelt dat de cijfers wel meevallen?

  DUIC, dit artikel roept voor mij meer vragen op dan dat het duidelijkheid geeft. Willen jullie kritischer kijken naar de (eigen) redactie bij dit soort verhalen?

 16. utrechtse vogel

  Een junk op de grond slaan is ook een beetje rare actie, overigens. Maar ik denk dat iedereen die wel eens op de Kanaalstraat e.o. komt, de rest van de situatie herkent.

 17. Utrechter

  DUIC de Utrechtse Telegraaf?

 18. nora

  Wat wil de auteur nou eigenlijk tussen de regels door zeggen? Dat de Kanaalstraat een verschrikkelijke plek is met allemaal enge moslims die Nederlanders haten? De koppen zijn echt heel slecht gekozen.

 19. Jan Jaap Glerum

  Ik ben het eens met de stelling dat de Kanaalstraat beter af zou zijn zonder dealers, maar ook zonder anonieme 35-jarigen die junks een klap geven en vervolgens het slachtoffer uit hangen in de krant. Een erg vreemd verhaal dat ik als journalist even zou checken. Bovendien zijn de meeste mannen in djelleba vredelievende gelovigen. Dit hele stuk komt op me over als onbetrouwbaar. Daarmee ontken ik absoluut geen incidenten, maar dit is echt te bont. Ook nog eens de politie die niet komt opdagen… ik geloof hier niets van.

 20. Lombok

  Wat een sensatiejournalistiek. Jammer dat DUIC steeds meer verword tot de Utrechtse Telegraaf. Angst- én haatzaaiend op basis van 1 anoniem verhaal. Als ex bewoner van de Kanaalstraat met nog veel vrienden in de straat kan ik zeggen dat dit absoluut een uitzondering is.

 21. Joost

  Dweilen met de kraan open. Nu de Amsterdamsestraatweg meer aandacht krijgt verplaatst het probleem zich naar de Kanaalstraat.

 22. Jansen

  Persoonlijk vind ik het een erg vreemd en warrig verhaal van deze betrokkene en als je het aandachtig leest zitten er een aantal tegenstrijdigheden in of komen een aantal zaken, juist te wijten aan het gedrag van de jonge man die de situatie beschrijft, heel merkwaardig over.

  Neemt niet weg dat de politie gewoon hoort te komen als die toezegging gedaan is en er wel degelijk opgetreden en gehandhaaft dient te worden.

  Politie in Nederland speelt een zeer bedenkelijke rol in het laten bestaan of laten ontstaan van criminaliteit of gedraag dat gekeers is tegen de inwoners. Kwalijk. Je kan je bijna afvragen of hier beleid achter zit, zodat bepaalde poltieke kopstukken daar garen bij spinnen.

  Slecht en kwalijk gedrag, zo niet crimineel gedrag, van burgers zal altijd blijven bestaan. Daarom is er zoiets als politie en justitie. Kennelijk hadenelen deze helemaal niet in het belang van “ons”, zoals wel vakert duidelijk wordt.

 23. Scherpschutter

  Je kunt wel iemand uit een achterstandsgebied halen, maar hoe haal je het achterstandsgebied uit iemand? Door op grote schaal te importeren uit dit soort gebieden, importeer je ook de lokale problematiek. In Nederland, België en Frankrijk zie je nu beginnende enclavevorming (zo begon het in de Balkan ook), waar deze achterwaardse cultuur dominant begint te worden. De verlegen jongetjes in de discotheek, ontpoppen zich meer en meer tot een roedel agressieve wolven. De ‘verbalkanisering’ van Nederland zet in rap tempo door.

  Met drugs heeft het echt niets van doen.

 24. TR

  Er zijn problemen in Lombok, zeker op de Kanaalstraat, waar auto’s veel te hard rijden en waar drugs wordt gedeald (als ik mag geloven wat ik lees).

  Dit anonieme verhaal is alleen een beetje vreemd. Waaruit volgt die Sharia-conclusie? Waarom heeft de journalist die dit geschreven heeft niet twee keer nagedacht voordat hij deze anekdote publiceerde, die overigens niet door de politie bevestigd is?

  Dit komt akelig dichtbij haatzaaierij, als het die grens niet al voorbij is. Ik ben de gevoeligste niet, en misschien lijkt het alsof ik overdrijf, maar dit doet me denken aan wat kranten in West-Europa in de jaren ’30 publiceerden over Joden, of wat in Amerika werd geschreven over zwarte mensen.

  Het feit dat andere mensen dit herkenbaar vinden draagt weinig bij aan de geloofwaardigheid van dit verhaal, en maakt ook het feit dat DUIC zich schuldig maakt aan een behoorlijk kwalijke schending van journalistieke integriteit.

  Een verhaal als dit draagt bij aan de vijandige en gepolariseerde situatie waar we ons als maatschappij in bevinden. Dit soort bangmakerij en nauwelijks verhuld racisme tegenover Utrechters van Noord-Afrikaanse afkomst kan alleen maar leiden tot hele erge dingen.

  Kies voor onafhankelijke journalistiek, DUIC, niet voor sensatieverhalen die échte schade toebrengen aan de maatschappij.

 25. Skid

  Eigenlijk zou dit stuk “Overlast en Veiligheid op de Kanaalstraat” moeten heten. Met de aankondiging van een informatieavond en een feitelijke beschrijving van de problemen. Want er zijn in toenemende maten problemen op de Kanaalstraat (woon zelf 8 jaar aan de Kanaalstraat).

  De DUIC weet met het anonieme verhaal van een 35 jarige Utrechter (heeft DUIC nog nagegaan bij de politie of er melding is geweest van dit voorval? ) een suggestief ” artikel” te produceren waar dealers en shariawetten elkaar ontmoeten.

  Knap staatje journalistiek jongens, lekker bezig.

 26. TR

  ‘.. maakt ook het feit dat DUIC zich schuldig maakt aan een behoorlijk kwalijke schending van journalistieke integriteit niet minder ernstig.’ had ik moeten zeggen.

 27. U

  Hahaha geloof je dit zelf? Ik kom er dagelijks en geloof mij dit is pure onzin en gewoon een aandachtzoeker! En dat duic hier aan zulke mensen aandacht geeft is belachelijk. Zulke mensen zijn nog gevaarlijk dan wie dan ook.

 28. Roland Goetgeluk

  Verkeer
  Ik las recentelijk over een bijna aanrijding n.a.v. lachgas. http://www.dichtbij.nl/utrecht-en-leidsche-rijn/regionaal-nieuws/artikel/4264991/lachgassende-automobilist-op-de-kanaalstraat-wint-van-lot-van-hooijdonk.aspx Ik deel de observatie wel.

  Sociale onveiligheid
  Ik deel niet het onveilige gevoel. Sterker totaal niet. Maar ik ben ook niet zo bang, heb in het buitenland gewoond (Mozambique), woon met veel plezier op Kanaleneiland (Stanleylaan). En ik spreek op de Kanaalstraat waar ik geregeld kom gewoon met alle soort mensen. Idioten die zich idioot uiten, zoals hierboven geschreven, komen niet zo veel voor. Dat velen wel dezelfde denkbeelden zouden kunnen hebben, zou mij niets verbazen. Maar tussen denken en doen zit een wereld van verschil. Doen telt.

  Drugshandel
  Ik denk dat deze observatie klopt. Ik spreek daarover ook geregeld met raadslid Bulent Isik over. Hij observeert hetzelfde. Opmerkelijk is dat vooral vanuit de GL hoek toch erg makkelijk wordt geoordeeld hierover. Ook op Kanaleneiland speelt dit probleem.

 29. Timo

  Het te hard rijden en de grote bek van opgeschoten jochies in VW Golfjes is mij als inwoner niet vreemd.
  Ik stoor me er ook aan dat die gasten zo hard rijden met een ballonnetje lachgas in hun smoel.

  van drugsdealen of intimidatie door “noord-afrikanen” heb ik echter de afgelopen 10 jaar weinig mee gemaakt.
  Er zijn sowieso maar weinig “noord-afrikanen” in Lombok, wel veel Nederlanders van Turkse komaf.

  De situatie die in dit artikel beschreven word heb ik in de bijna 30 jaar dat ik in Lombok woon nog nooit meegemaakt.

  Tuurlijk, er gebeurd weleens wat, maar dat komt eerder door het hoge aantal studenten dat in de wijk woont dan door “noord-afrikanen”.

 30. Cico

  Ik woon al jaren in Lombok en die anonieme Utrechter is een idioot of een leugenaar. Ik geloof geen bal van dit verhaal. Ik ben in alle staten door de Kanaalstraat gegaan: dronken, high, zingend, huilend met of zonder oordop. Nog heeft een groep Marokkanen in religieuze jurken mij berooft van een telefoon. Wat een lulkoek.

 31. Ruben

  Ik deel in het geheel de mening van Savasch: eerste uitglijder van DUIC.

  Afzender:
  Fan van DUIC

 32. Jansen

  Kan me alleen maar vinden in de reactie van TR.

  Eigenlijk eis ik nu gewoon een reactie van de hoofdredacteur en dient dit artikel verwijderd te worden, totdat de feiten gechekt en bevestigd zijn. Dat heet journalistiek.

  Ongeacht of er nu reaguurders zijn die in hun onderbuik geraakt worden door dit stuk, een goede journalist doet aan waarheidsvinding.

  dit doet sterk denken aan een bericht geschreven vanuit de onderbuik door iemand, die, na het succes van ieder1 van afgelopen weekend, weer eens even olie op het viir wuil gooien. Dat kan ik alleen niet bevestigen; en ik ben dan ook geen journalist. Ik lees en zie iig wel dat dit zogenaamde ooggetuigeverslag rammelt aan alle kanten.

  Het is zeker jammer dat juist door dergelijke stemminmakerij de echte problemen in de Kanaalstraat nu juist niet aangepakt worden. Denk daar maar eens over na. Maar dat is ook helemaal niet de doelstelling van de “schrijver”, lijkt het……

  Jammer.

 33. Jansen

  Dat dealen is een probleem dat in heel Utrecht gigantisch aan het toenem is.

  Het gebeurd ook in het Wilhelminapark op klaarlichte dag.

 34. JC

  Als journalist bij een landelijk medium verbaas ik mij over dit artikel. Een verhaal gebaseerd op 1 bron, zonder enige vorm van checken (bij politie of de ‘shoarmazaak’), is niet geschikt voor publicatie. Je blijft als lezer met meer vragen dan antwoorden zitten.

  DUIC is landelijk gezien een van de beste en veelzindigste websites over stadsnieuws, maar dit artikel is DUIC-onwaardig.

  Dit sluit niet uit dat er veel problemen zijn in de Kanaalstraat. Die moet je benoemen, maar dit is daar niet de juiste vorm voor. Ga eens langs bij winkeliers, laat een stagiair of redacteur een maand in de wijk wonen en ‘s avonds op straat rondkijken. Ga dieper in op de problemen.

 35. Richard

  Sensatiejournalistiek van de eerste plank. Jullie stellen me teleur DUIC.

 36. Frans van Overeem

  Hulde aan deze Utrechter die niet wegloopt. Voorspelbare politieke correcte reacties hierboven van mensen die de essentie niet begrijpen.Het is hun straat en daar heeft een passerende Utrechter (ongelovig varken)niets te zoeken. Snel doorfietsen maar. Een incident? Was het maar zo. Ik heb in Lombok gewoond. Overdag is het prima, ‘s avonds vaak onprettig om op straat te zijn.

 37. Dimitri Visser

  Savasch +1

  Wat een on-DUIC-s artikel

 38. Johan

  @Frans. Hulde aan deze Utrechter? die naar eigen zeggen begint met slaan omdat iemand te dichtbij komt… Zo hard dat iemand op de grond valt (dat is dus ook niet zomaar een klapje, of een duwtje)

  Belachelijk dat de redactie van DUIC dit verhaal met zoveel tegenstrijdigheden en suggestieve teksten serieus neemt. En nog erger, zonder kritische noot overneemt, met een suggestieve kop erboven, en dan op de voorpagina plaatst. Graag een reactie van de redacteur die meent te denken dat dit iets met journalistiek te maken heeft.

 39. Maria

  Ik fiets en loop regelmatig over de kanaalstraat en er doet zich echt elke keer wel een onveilige verkeerssituatie voor. Vaak verlenen ze geen voorrang, rijden ze te hard, parkeren ze dubbel of gooien ze de deur ineens open.
  Daarnaast ben ik al een aantal keer verrot gescholden, zomaar uit het niets, en 1 keer tot in de stad achtervolgd door n groepje jongens en meisjes die me uitscholden voor varken. Vroeger winkelde ik hier graag. Onlangs heb ik besloten de kanaalstraat te mijden. Ik fiets wel over de Vleutenseweg.
  Het wordt een enclave, inderdaad.

 40. Lombokker

  Geen fijne straat om door te fietsen, vooral in de avond.
  Ik heb nu een paar keer gezien dat toezichthouders op de kop van de straat staan en niet ingrijpen in bepaalde situaties. Ik vind het zeer verontrustend dat toezichthouders passief zijn en toekijken. Ik fiets liever om dan door deze straat te rijden.

 41. Echte Utrechter

  Wel grappig dat je aan de reacties precies de politieke voorkeur af kan lezen. Links (de wegkijkers en ontkenners) en rechts (de realisten).

 42. Kees Groenink

  Het wordt in Lombok grimmiger, ik merk het ook. Meer bedekte vrouwen en djellaba’s. Aan het begin van de Kanaalstraat staat iedere dag een salafistisch ogende man met djellaba en lange baard te collecteren. Hij spreekt nooit met Nederlanders en kijkt met een enge blik vol haat. Wie is hij?

  Het scheuren door de straat is levensgevaarlijk en denkt iemand dat die schoffies de spandoeken boven de weg serieus nemen?

 43. Bill

  Interessant…!! Ik ga mij (als “ongelovig mystery varken”?) ‘s avonds eens wat vaker op de Kanaalstraat ophouden en kijken of de 35-jarige totale onzin uitkraamt of dat er misschien wel een kern van waarheid inzit.

  Als dit totale onzin is zal ik het in deze post zeker melden…!!! Zo niet, dan ook.

 44. Bezorgde burger

  Even over de aanpak van lachgas: eerder deze maand scheurde vanuit de Boothstraat een auto het Janskerkhof op, met achter het stuur en op de passagiersstoel twee jongens lurkend aan lachgasballonnen. Ze moesten abrupt stoppen en wachten achter een stilstaand busje. Ik fietse langs auto en busje en stuitte erachter op 4 agenten, te paard en te fiets. Ik attendeerde hen op de ballonnen en de auto.

  Ze bedankten voor het attenderen en gaven aan dat ze ze zouden aanspreken, maar zeiden er ook bij dat dat alles was wat ze konden doen. Lachgas achter het stuur is namelijk niet wettelijk vastgelegd en is niet strafbaar. Ze konden er dus niets tegen uithalen.

  Sta je daar als agent, moet je die jongens op gevaarlijk gedrag aanspreken zonder enig pressiemiddel. Die jongens halen waarschijnlijk hun schouders op en gebruiken lekker door… Achter het stuur. Onrustbarend vind ik dat.

  Hoe kan het nou dat dit niet verboden is? Wie weet hoe we dit als burgers gezamenlijk voor elkaar kunnen krijgen?

 45. JP

  Ik heb zelf ruim een jaar in Lombok gewoond: één grote ellende. Turks en Marokkaans tuig van nog geen 20 jaar oud die in peperdure, met drugsgeld en ramkraken betaalde Audi’s over de Kanaalstraat scheuren, in vodden gewikkelde, ouwe taarten die na meer dan 40 jaar verblijf hier nog altijd geen woord Nederlands spreken en Somalische drugsgebruikers die voortdurend om geld zitten te schooien.

  En namens GroenLinks zitten een paar achterlijke dozen in de gemeenteraad die het allemaal ontkennen en stug blijven volhouden dat het zo’n ‘levendige, kleurrijke wijk’ is. Utrecht kan wel een flinke dosering PVV gebruiken: Ulu-moskee dicht en het tuig eruit!

 46. martin

  dus het is sharia controle. het is hun buurt (of ze er zelf wonen, dat zal wel niet, maar goed..) en dan zijn ze junks.
  en allemaal zeggen ze dat hij de politie niet moet bellen.
  maar er is wel sharia controle, gelukklig, anders was ie vast vermoord, ofzo? maar beroven, dat mag van de sharia?

  wel verwarrend. gelukkig leiden de kopjes in dit tendentieuze stukje de weg voor mij: ogelovig varken, sharia controle (tot twee keer toe) alles heeft natuurlijk direct verband met elkaar, want het waren allemaal noord-afrikanen (marokkanen).

  dat de buurt verpaupert, dat zien we allemaal. maar kan het wat minder met de PVV-achtige toon, alsjeblieft? ik wordt er misselijk van.

 47. Jolanda

  Schande dat dit al 10 tot 15 jaar speelt. Schande dat politie en “gebiedsmanager” hier niets aan doen. EN onacceptabel schandalig dat politie bij overlast zelfs na aandringen niet komt. Wederom schijterig wegkijkgedrag van de autoriteiten die onze veiligheid zouden moeten bewaken.

 48. Jolanda

  Schande dat dit al 10 tot 15 jaar speelt. Schande dat politie en “gebiedsmanager” hier niets aan doen. EN onacceptabel schandalig dat politie bij overlast zelfs na aandringen niet komt. Wederom schijterig wegkijkgedrag van de autoriteiten die onze veiligheid zouden moeten bewaken.

 49. Otto

  “Volgens gebiedsmanager veiligheid van wijk West, Koen Osterhuis, zijn de criminaliteitscijfers van West ten opzichte van andere wijken niet hoger.”

  Dat zal ongetwijfeld kloppen. De cijfers, gedeeld door de oppervlakte van de wijk West, geven een rustgevend beeld.
  Niet zo heel verwonderlijk, als je ziet wat wijk West is. De bedrijvengebieden Cartesiusweg en Lage Weide worden hier ook toe gerekend. Dat haalt het gemiddelde lekker naar beneden.
  Zou je alleen naar Lombok kijken, dan zijn de cijfers onrustbarend.

  https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/wijken/wijk-west/de-wijk-west/wijkplattegrond-west/

 50. otto

  Ter aanvulling: je hebt lies, damned lies en statistics.
  Je maakt de wijk net zo groot met onbewoonde gedeelten van de stad totdat de criminaliteitscijfer acceptabel zijn.

 51. Janus

  Mijn partner en ik zijn enkele jaren geleden verhuist nadat mijn partner in elkaar was geslagen door een groepje Marokkanen. Vervolgens werden we dagelijks voor vieze homo’s, kuffar of kk varkens uitgescholden. De situatie word in veel wijken onleefbaar voor homoseksuelen. Naar mijn mening komt dit door de islamitische cultuur van deze Marokkaanse jongens.

 52. Lombokker

  Ik erger me vooral aan GroenLinks (Heleen de boer en lot van hooijdonk) die het in de kanaalstraat allemaal een geslaagd integratie feestje vinden en daarom de standaarden van wat wij normaal vinden qua verkeersveiligheid, sociale veiligheid en fatsoensnormen verlagen. Gelukkig zij er steeds meer mensen in deze opkomemde buurt die hier wel voor opkomen. De kloof tussen de kanaalstraat en gezellige woonstraatjes wordt alleen steeds groter.

 53. Geenstijl@Utrecht

  Zo de Utrechtse PRAVDA heeft weer eens ballen om dit stukje te schrijven, pas op anders adverteert GL niet meer op jullie site.
  En voor de mensen met een roze bril, dit is dagelijkse realiteit in Lombok, ze pakken natuurlijk wel de zwakke Nederlanders hahahahahaha wen er vast maar aan, tolerantie brengt intolerantie hahahahaha.

 54. Berend

  Het is één doffe ellende. Laat het maar flink uit de klauwen lopen daar, is blijkbaar nodig voordat een deel van de Utrechters (Nederlanders) de ernst van de problematiek doorkrijgt.

 55. Aadpiraat

  Lekker gedegen onderzoek met 1 anonieme bron. Way to go, lekker de onderbuikjes voeden. Stigmatiserend ook. Walgelijk artikel.

 56. Maarten Rooijmans

  Het is waar dat de verkeersoverlast (fietsen door de Kanaalstraat is een groot avontuur) gepaard gaat met andere problemen zoals drugsproblemen, lachgas en soms ook stoerdoenerij zoals in dit bericht. De roep om meer handhaving begint in de wijk extreem groot te worden. Ik vind dat de gemeente, die dit echt wel door heeft en er wat aan probeert te doen zoals controles op de Damstraat, het niet per se slecht doet, maar wij moeten aan allerlei regeltjes en voorwaarden voldoen en rechten respecteren, met beperkte middelen, dat maakt de handhaving misschien minder effectief

 57. christel

  Tendentieus en slecht geschreven artikel. Stemmingmakerij. Als er problemen zijn en je wilt ze aan de orde stellen, dan is dit, denk ik, niet de beste manier.

 58. Annie

  @Jansen: “Politie in Nl speelt een zr bedenkelijke rol in t laten bestaan of laten ontstaan van criminaliteit of gedrag dat gekeerd is tegen inwoners.” Dat gebeurt al jaren. Keileweg, R’dam, tippelzone. Beginjaren, veel politie, weinig overlast. Dealers, junkies, rondhangende mannen werden weg gestuurd. Na paar jaar, controle werd minder, Dealers kwamen, junks, overlast, politie deed niets. Oh, zie je wel, dit werkt niet, trekt criminaliteit aan, overlast. Het moet sluiten. Er werd niet gezegd, we moeten harder optreden. Nee, sluiten! Dit is bewust zo geregeld. Jammer.

 59. Annie

  Jammer dat veel mensen weg kijken en zeggen dat het mee valt. Dat de man liegt. Het valt niet mee, helaas. Het is al jaren zo. Niet alleen daar. Open je ogen toch eens. Wees eerlijk tegen jezelf en anderen. Ik was vroeger ook eentje met oogkleppen op. “Iedereen is gelijk”, “niet discrimineren”, tot je merkt dat jij steeds het slachtoffer bent van discriminatie en dat Marokkanen je waarschuwen voor Marokkanen. Pas op,. Ze zijn niet te vertrouwen, werd mij verteld. Huh? Maar jij bent toch…. Ja, klopt, maar kijk uit… En zo zijn er zoveel dingen gebeurt en heb ik zoveel gezien. Helaas. Ik ben van super linkse asielzoeker knuffeltrut in een rechtse meid veranderd.

 60. Frits

  @ Echte Utrechter:

  Je ziet zeker een tweedeling in de reacties. Degenen die het verhaal beamen komen zelden tot nooit in Lombok, degenen die zeggen dat het flink overdreven wordt wel.

  Ik hoor bij het laatste kamp en ik woon er.

  Groetjes.

 61. Sandra

  Beetje ongeloofwaardig dat de politie hem aanraadde de gevaarlijke situatie niet te ontvluchten, maar daar te wachten en vervolgens niet op te komen dagen.

 62. Jeroen

  De feitelijke situatie in Lombok of de politieke voorkeur van de lezer maakt niets uit voor de belabberde kwaliteit van dit stuk.

 63. Anlies

  Waarom wordt dit onsamenhangende verhaal door Duic geplaatst?
  Te weinig echte nieuwsberichten?
  Het lijkt een trend om de voorpagina van Duic vol te krijgen met dit soort berichten om bezoekersaantallen te genereren. Meer bezoekers is immers meer advertentiegeld.
  Verder op de hoofdpagina van Duic: student en starter krijgt lekker de ruimte om een 5-jaar oud plan te becommentarieren, de nieuwe Bijenkorf etc. Is dit nou een nieuwssite of een marketingplatform?!

 64. Anlies

  Waarom overigens geen hoor en wederhoor toegepast?
  Heeft de politie inderdaad een melding ontvangen die nacht? En zijn ze inderdaad niet op die melding afgegaan? En waarom niet?
  Voor de hand liggende vragen dunkt me voor een journalist.

 65. Utrechter 4

  De gebiedsmanager van West weet dondersgoed dat het minder veilig is in Lombok. De gemeenteraad ook. Waarom een koffie huis sluiten die zelfs een beveiliger inhuurt om overlast tegen te gaan “Zanzibar” die volgens de huidige politiek gewoon zijn wiet bij de gemeente af kon nemen. Sinds die tijd heeft de criminaliteit eb overlast een enorme stijging gemaakt. Maar waarom heeft iedereen het hier over lachgas als de reactie zou moeten gaan over het artikel. Dat de politie altijd komt als je 112 belt is ook een fabel aangezien ze met 1 auto sommige wijken niet in durven. Ben zelf geboren in Lombok maar inmiddels woon ik elders in Utrecht maar als je er in woont zie je het niet maar als je erge s anders woont en terug komt voel je je er niet veilig meer.

 66. Lombok bewoner

  Wij wonen nu ook al een aantal jaren met plezier in Lombok, maar het afgelopen jaren vermijden wij in de avond ook de kanaalstraat.
  We hebben ons ook al meerdere keren in de avond onveilig gevoeld, omdat we er zijn uitgescholden en achterna gelopen en geïntimideerd werden. Mijn vriendin durft er al s’avonds niet meer alleen doorheen te fietsen of lopen, omdat ze zich geïntimideerd of bedreigd voelde of uitgescholden werd voor hoer. Ook heb ik de politie gebeld dat dit gebeurd, maar helaas krijg je vaak de reactie dat ze ‘straks’ wel even langsrijden. Politie durft en mag vaak niets.

  Een jammerlijk feit is wel dat deze jongens en mannen van Arabische afkomst zijn met hun geschreeuw van ‘walla walla’ en scheldwoorden als vieze Nederlander. Diegene die beweren dat er niks van waar is, ga maar een paar x op een vrijdag of zaterdagavond laat in de avond of nachts doorheen fietsen of lopen.

 67. Richard

  Wat een vaag sensatieverhaal, heel erg on-DUIC ook. Dit vraagt om een reactie van de redactie. Hadden jullie extra kliks nodig of zo?

 68. Frank

  DUIC: journalistiek van de onderste plank dit stukje. Ranzig.

 69. Yoshua

  IK woon op de hoek JP Coenstraat, Kanaalstraat en herken het idiote hardrijden in de avonden erg goed.
  Het klopt dat buurtjongens drugsverkopen op straat, de meeste dealers komen trouwens uit Overvecht.
  Het huis naast mij boven de Rabobank is van Lister v/h SBWU en daar wonen junkies die dagelijks dealers over de vloer krijgen (die vallen ons niet lastig).
  In het molenpark zie je soms een gebruiker, maar waar zie je geen gebruikers in een stad.
  Maar wij worden nooit lastiggevallen en door niemand uitgescholden op straat.
  Wat de anonieme held allemaal verteld klopt niet, er zitten alleen op de kop shoarmatenten die in de nacht open zijn, en daar hangen wel camera’s van toezicht.
  Als je veel mannen in jurken wil zien en vrouwen in burkas dan moet je naar Vollenhove in Zeist gaan, daar loopt het honderdvoudige van wat er in de Kanaalstraat loopt.

 70. bart

  Perdiep Ramesar was de journalist die in Trouw schreef over de sharia wijken die in Den Haag zouden bestaan. Hij verzon zijn bronnen en is ontslagen. De DUIC zou dat moeten weten en ook alleen daarom al voorzichtig moeten zijn met het gebruiken van woorden als Sharia Controle in een artikel waarin een (verkeerd) beeld van een hele wijk wordt geschetst.

 71. TienteU

  Ik begrijp niet dat er altijd 2 kampen moeten zijn. Het is gebeurd of niet. Ik lees dit en ga ervan uit dat het gebeurd is. Ik word er kotsmisselijk van, wat de commentaren niet beter maken. Ik denk dat al die figuren met ‘Noord-Afrikaans uiterlijk’ – noem ze gewoon bij naam, ze schelden ons verrot zonder aanleiding en wij mogen geen ‘Marokkaan’ zeggen? – ons land heel langzamerhand aan het kapotmaken zijn. Zouden wij eens in Marokko moeten proberen. Dan word je opgesloten en zien we je nooit meer terug. Nee, Nederland moet gewoon maar eens héél snel ophouden met dat politiek-correcte gewauwel en korte metten maken met dit soorten mensen en situaties. Doordat er niks gebeurt, blijven ze dit toch doen? Wat is hier zo moeilijk aan? Ik snap er echt niks meer van ……..

 72. Laat u horen.

  Geweldig zoveel reactie.
  Ik zou zeggen kom met velen aanstaande maandag 3 oktober naar de bijeenkomst ‘Overlast en Veiligheid’ over de Kanaalstraat.
  Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via visiekanaalstraat@utrecht.nl. Gemeente, politie, politici en buurtbewoners zijn deze avond aanwezig.
  DOEN!

 73. Cynthia

  Het is inderdaad een raar artikel van DUIC. Het verhaal van deze meneer is zacht gezegd wel erg discutabel. Waarom blijf je wachten als je een fiets hebt. Gewoon wegfietsen. Een junk/bedelaar in zijn gezicht slaan.
  Maar goed. Ik woon zelf als bijna 30 jaar in Lombok en de afgelopen 3 jaar is het inderdaad erg geworden. In mijn ogen ook steeds erger. Drugsoverlast, hard rijden enz. Ik had gehoopt dat de drempels in de Kanaalstraat zouden helpen maar ze helpen uiteindelijk niet echt.
  Zelf ben ik al in gesprek geweest met de Gemeente over de overlast. En dan heb ik het over de drugs. Dealers en gebruikers in je straat die alles gewoon voor je deur doen. Scheuren door de straten heen. Ze doen echt hun best om het te regelen voor ons. Het belangrijkste is om zaken te melden. Zonder meldingen kunnen ze niets. Te vaak een melding over een bepaald persoon oid dan kan er een gebiedsverbod of zo geregeld worden. Gelukkig is het momenteel al een tijdje stabiel in de straat maar het is niet weg. Je ziet echt dat door de aanpak in de binnenstad en Straatweg het verplaatst naar de Kanaalstraat.
  Maar ondanks alles heb ik me gelukkig nog nooit onveilig gevoeld. Overdag of ‘s avonds wordt ik niet lastiggevallen.
  Ik hoop dat Groen Links nu eindelijk wakker wordt en meer gaat doen. Stel extra camera’s beschikbaar, hardere aanpak, meer politie! Help je burgers nu eindelijk eens. Als er zoveel mensen zich onveilig voelen (heb ik uit de reacties) moet er toch iemand wakker gaan worden…..

  @DUIC het zou wel fijn zijn als de titel in ieder geval veranderd kan worden. Volgens mij (en de reacties) is dit een incident. Een heel vervelend incident, indien waar, maar een incident.

 74. Berend

  Hoop wel, net als de critici die menen dat het allemaal meevalt in de Kanaalstraat, dat DUIC nog met een reactie/vervolgartikel komt. Waarom is het (misschien wat rammelende) verhaal van deze meneer betrouwbaar genoeg om tot een artikel verwerkt te worden? Wat is de reactie van de politie op de claim dat zou niet kwamen opdagen na een melding? Wat zeggen buurtbewoners/ondernemers (en dan niet alleen de eigenaren van de kebabzaken en groentewinkels) als DUIC hen naar de situatie in Lombok vraagt? Momenteel blijft de lezer vooral met vragen achter. Ben benieuwd!

 75. Jansen

  @ de vele mensen die hier roepen dat de de mensen die aan dit verhaal twijfelen wegkijkenhet volgende.

  Dat heeft niets met wegkijken te maken.

  Er zijn problemen in de Lombok en die worden door de politiek niet erkend.
  Als de politie een man adviseert te wachten, daardoor de man in gevaar brengt en vervolgens niet komt opdagen is dat een nieuwswaardig feit.

  Maar……een geoefend nieuwslezer ziet binnen een paar seconden dat dit verhaal enorm rammelt. De beschrijvingen zijn vaag, spreken elkaar tegen en de lezer blijft met vele vragen achter.

  Dit verhaal LIJKT geschreven om een publiekdebat uit te lokken. Echter, wanneer er een loopje wordt genomen met de waarheid dan zal dit gruwelijke gevolgen hebben in het publieke debat.

  Als dit verhaal echt is, dan moet hier niet 1 op 1 een ingezonden brief/ stuk geplaatst worden als een jorunalistiek verhaal, wat gebeurd is en dan moeten er zaken gecheckt worden.

  Reactie van de politie: wat is er gebeurd?
  Reactie van de shoarmatent in kwestie.

  Dan het verhaal, want dat is waar de critici over vallen:

  “De situatie ontstond toen de Utrechtse man stopte op de Kanaalstraat om zijn koptelefoon op te doen. “In mijn ooghoek zag ik een groep mannen aan komen lopen. ‘Ben je aan het filmen?’, riep één van de mannen. Ik vond het een rare vraag en zei dat ik niet aan het filmen was. ‘Dit is onze buurt, ongelovig varken. Je bent een slecht mens en je moeder is slecht’, zei een van de mannen terwijl hij steeds dichterbij kwam staan en opgejut werd door de rest van de groep”, vertelt de Utrechter.

  “Kennelijk vindt er een soort sharia-controle plaats in onze stad”
  Door de dreigende situatie besloot de man de politie te bellen. De politie vond het in eerste instantie niet nodig om te komen maar na aandringen beloofde ze een patrouillewagen langs te sturen. Ze vroegen de man verderop te gaan wachten, totdat zij er waren.

  Wachtend op de politie, op de hoek van de Sumatrastraat met de Kanaalstraat, kwam een man van Marokkaanse afkomst aanlopen. Hij checkte bij de Utrechtse man of hij de politie had gebeld en zei dat hij zelf ook op de politie wachtte. Hij kwam steeds dichter bij de man staan en vroeg om geld. “Ik vond dat hij overkwam als een junk. Niet door zijn voorkomen maar vanwege de manier hoe hij om geld vroeg. Hij werd opdringerig en ik vroeg of hij afstand wilde houden. Dit deed hij niet waarna ik hem een klap heb gegeven en hij op de grond viel. Op dat moment kwamen andere mannen naar mij toe, ik kon allemaal niet meer zien wat er gebeurde maar toen ik weg liep kwam ik erachter dat mijn fiets en telefoon weg waren.”

  “Er vindt kennelijk een soort sharia-controle plaats in onze stad”

  Op zoek naar een ‘veilige’ plek op de Kanaalstraat kwam de man aan bij een shoarmatent, maar ook daar kwam een jongen met een Noord-Afrikaans uiterlijk aanlopen. “Wat moet je hier? Je moet de politie niet bellen”, zei de man boos in de shoarmatent. “Wat het me het meest heeft geschokt is dat er kennelijk een soort sharia-controle plaatsvindt in onze stad. Mensen die het dus over hun buurt hebben.”

  De politiewagen is uiteindelijk niet meer langsgekomen, ook zijn er geen camerabeelden van het incident beschikbaar.”

  Ik weet dat er een giga kloof is tussen Islam en veel mede-Nederlanders/ het zogenaamde westen, maar in veel wijken houden ze niet van pottenkijkers, dat lijkt hier vooral aan de hand. Waarschijnlijk, omdat er veel strafbare feiten op straat zich afspelen, zoals het dealen. Dat is niet OK. Het gebeurd in vele wijken in Utrecht. Dat weet je ook als Utrechter. Wat hier ernstig is, is dat er ongelovig varken zou zijn geroepen. Niet prettig, maar van de andere kant, zonder te veel te relativeren. Dat overkomt katholieken op de Veluwe ook nogal vaak. Hoe kan dit zo escaleren? Ik zou dan gewoon de situatie verlaten hebben en het daarna bij thuiskomst gemeld hebben bij politie en justitie, dag erna melding maken bij de politiek, Contact zoeken met verschillende raadsleden. Pas als die daadwerkelijk wegkijken, melding maken in de media, dat zijn logische stappen. Over de bedelaar> niet fijn maar die heb je in de stad en die reageren vaak agressief. Mijden is de oplossing. Op dit moment is de man nog in bezit van zijn fiets, dus waarom hij niet gewoon wegfietst; en dan zonder zijn koptelefoon op zijn oren natuurlijk; en tijdens het fietsen weer contact zoekt met de politie en hem vraagt op een ander punt af te spreken? Een raadsel. Het neerslaan van de bedelaar lijkt op dat moment NOG geen zelfbescherming te zijn, dus komt op mij vreemd over.

  Hoe de link gelegd wordt door het advies van de man van de shoarmazaak om niet de politie te bellen en een shariacontrole ontgaat mij ook. In veel volksbuurten halen ze liever niet de politie erbij, wat dat met de sharia te maken heeft? Geen idee. Misschien bedoelde de man van de shoarmazaak ook wel, dat hij juist door de situatie te groot te maken en door het politie bellen op dat moment, waar de jongens dus bijstonden, de zaak heeft laten escaleren. Natuulijk te belachelijk voor woorden dat die jongens zo de boel controleren en zo de baas zijn de in de buurt. Dat zijn zaken die aangepakt moeten worden, maar misschien doe je dat niet op dat moment.

  Het slachtoffer vertelt een verhaal dat rammelt en handelt zelf eigenaardig. Dit mag best gezegd worden dan daarom moet juist DUIC dit verhaal checken. Juist om de feiten uit dit verhaal recht te doen, zodat wij, het publiek, maatschappelijk juist kunnen reageren. Dat kan niet met een verhaal waarover ernstige twijfels bestaan.

  Heeft dus niks met wegkijken te maken, maar eerder een roep voor goede journalistiek.

 76. de vries

  Kees Groenink 29/9/2016 – 19:46
  Klopt! Ook op Kanaleneiland wordt de kleding van moslimvrouwen extremer: lange zwarte of bruine gewaden en lange zwarte doeken. Waar je eerder somalische vrouwen in deze kledij rond zag lopen is het nu bij vooral bij bepaalde turkse vrouwen blijkbaar ‘erg in de mode’. Verder wil ik DUIC complimenteren met het plaatsen van bovenstaand artikel want politieke correctheid, het verdoezelen van de realiteit, geeft geen blijk van hetgeen er leeft in de samenleving. Als iedere vrouw of man die resp. voor hoer, homo of varken werd uitgescholden of ‘gewoon’ bedreigd werd (een voorgedrukte) aangifte zou doen bij het politiebureau Paardeveld zou de wachtrij tot aan Maastricht reiken!

 77. Katja

  Bart Zwaan
  29/9/2016 – 17:01

  Dit kun je kopiëren voor de ASW. Met alle troep van de afhaalzaken op de straat, en in de zijstraten.

 78. Scherpschutter

  @Jansen 30/9/2016 – 12:10

  Wat boeit het nu of dit verhaal feitelijk tot op de punt-komma correct is?

  Het belangrijkste feit is dat de geschetste situatie voor heel veel mensen (tot nu toe al 65 reacties) herkenbaar is. Velen kaarten zelf ook praktijkvoorbeelden aan van onfortuinlijke aanvaringen met cultureel achtergestelden.

  Iedereen begrijpt dat dit verhaal feitelijk niet 100% waterdicht is. Daar gaat het ook niet om. Het gaat erom dat velen er waarheid in herkennen. Omdat het dicht bij een steeds universeler geaccepteerdere waarheid ligt: de massale import uit achterstandsgebieden heeft massale achterstandsgebieds-problematiek met zich meegebracht en er is nog geen begin van een oplossing gevonden.

  Bagatelliseren heeft overigens nog nooit een probleem opgelost. Doe er uw voordeel mee.

 79. Daan

  een paar mannen in jurken schelden je uit dus bel je de politie?..,jij zelf slaat een junk neer.,en in eens is telefoon en fiets weg?..,iemand pikt op in de media dat mannen in jurken gevaarlijk zijn.,heeft via die zelfde media mee gekregen dat de politie nooit komt,iets over laggas,marrokanen,en wat meer problematiek en dus ook besloten dat je junks gewoon zelf moet slaan.,droomt daar over en schrijft t op…knap staaltje journalistiek jongens..puik.

 80. Toch wat twijfel

  Wat een slap verhaal. Alsof de politie in deze intimiderende situatie je vraagt even iets verderop te wachten tot zij gearriveerd zijn. “Dan gaan we er saampjes naartoe”. Die vragen toch gewoon naar de exacte locatie en kenmerken van die groep. Daarnaast tikt hij ook nog even een verslaafde neer. Dat is een aardige hoek geweest, zo plat tegen het canvas. Ik ontken dat de Kanaalstraat veilig is, maar dit soort olie-op-het-vuurgooiers horen toch geen publicatie aandacht te krijgen.

 81. Wilhelmina

  Jopie’s bloemenhuis en de paardenslager zitten nog steeds aan de Kanaalstraat hoor. Vanmorgen nog heerlijke worst bij ze gekocht.

 82. Marcopolo

  Er zit wel een kern van waarheid in. Niet alleen in de kanaalstraat wordt gedeald maar ook in de andere straten van Lombok en wel door Marokkanen dus die onzin ze mogen geen druks en alcohol gebruiken? Ja in Marokko zelf of in Turkije want dan zitten ze zo achter slot en grendel. Er is natuurlijk een groep die het verpest voor de rest. En die rijden dan ook in dure auto’s van een ton op 22 jarige leeftijd of op dure motoren op 3 of 4 wielen met een snelheid van 80 km en het geluid van een straaljager bijv
  door de Jpcoenstraat. Vooral op vrijdag middag om 5 uur. Ra ra hoe kan dat? Als ze nou eens een controle houden: rij je in Lombok te hard foto van de auto en controleren hoe ze aan het geld komen. Uit plofkraken, druks of diefstal? Kan je ze gelijk leeg plukken!! Dus gewoon controle en handhaven!!!
  De gewone man of vrouw doet zoiets niet. Die gaan naar de moskee, drinken geen alcohol en dealen niet. Over de moskee gesproken, we zouden eigenlijk iets moois moeten verzinnen met het moskee plein. Bijv een paar bankjes, vijver, meer groen. Wie start dit op???

 83. JP

  @ Wilhelmina

  En dat zijn – samen met café De Trechter – de laatste restjes Nederland die in die straat zijn te vinden, helaas. Het zou prachtig zijn als Lombok weer een oer-Utrechtse volkswijk wordt waar je als Nederlander weer met plezier woont i.p.v. de bende die het nu is.

 84. Jan

  Wat is dit voor journalistiek? Erg subjectief en enkel platformbiedend. Ik ben een niveau hoger van jullie gewend.

 85. boklom

  Woon ook in Lombok en de hierboven geschetste situaties zijn inderdaad dagelijkse taferelen.

  Veel te hard rijden, keiharde muziek, overal hangen, intimidatie en zelfs al meerdermaals gasten met ballonnen in hun mond achter het stuur gezien. De patronen op straat liegen er niet om. Het gebrek aan orde ook niet.
  Ieder incident, iedere gevaarlijke situatie weegt net zo zwaar op de schouders van de politie. Het feit dat die nog steeds overtuigd moeten worden van de rottende plekken in de Lombokse gemeenschap is nog tragischer dan de spandoeken met ‘straattaal’ (rij rustig broertje…) boven de straat die dagelijks onderstrepen hoe ongelofelijk ver weg onze gemeentelijke handhavers van de werkelijkheid af staan.

 86. Jansen

  @ Scherspchutter

  O ja joh,

  wat boeit het nu of journalisten de waarheid spreken, zolang jij je er maar in herkent, ook al is er niets van waar.

  Misschien is er van al die beelden in je hoofd ook al niets waar. Zolang jij het vindt is het de waarheid kennelijk.

  Iedereen met een gezond stel hersens weet dat wat je ziet vaak niet overeenkomt met de werkelijkheid, of de gehele werkelijkheid en dat je gezichtsveld erg bepalend is.

  Gelukkig valt u nu geheel door de mand en hoeven we uw gewauwel vanaf nu nog niet eens meer te lezen, want het doet er niet toe of het op de werkelijkheid is gebaseerd. Zolang u maar in uw ogen minderwaardigen kan bashen.

  Overigens heeft het wegzetten van volksstammen de afgelopen 15 jaar niet geleid tot het oplossen van het probleem van criminele etterbakjes of het inperken van de groeps geloofsfanatici. Zijn zijn eerder sterker meer anti-onze-maatschappij geworden.

  Natuurlijk zijn het idioten, maar zolang idioten als u het ok vinden om mensen te beoordelen op of veroordelen voor dingen die ze misschien niet gedaan hebben, dan geef ik ze gelijk om dat wat u en soortgenoten vinden volstrekt als verwerpelijk en vijandig te zien.

 87. Johan

  @ scherpschutter

  Je bent langzaamaan de weg helemaal kwijt. Wat een onzin. Dit is een kulverhaal. En dan deugt het ook niet dat je zegt dat het goed is dat zo’n kulverhaal geplaatst wordt omdat zoveel mensen er zich in herkennen.

  Ik dacht even dat DUIC bepaalde journalistiek mores hanteerde. Helaas helaas dus niet. Volledig onder de maat om zo’n fabeltje te publiceren. Relnichtjournalistiek pur sang.

 88. Trol

  Minder, minder, minder, angstige mensen op straat ……………..in Lombok.

 89. Jansen

  Gaat de hoofdredacteur überhaupt nog reageren o dit stukje broddelwerk en zich ergens over uitspreken of hoe zit dat?

 90. Jack

  Eigen schuld. Wij doen niets. De hamvraag is: wat heb je er zelf aan gedaan om je situatie te verbeteren? Reken niet op Den Haag en de Gemeente.

 91. Barend

  @ Jansen

  Eens. Als DUIC als journalistiek medium nog serieus genomen wil worden is het hoog tijd dat de hoofdredacteur zich verantwoordt. Of beter nog, zijn excuses aanbiedt voor het plaatsen van dit gedrocht.

 92. Johan

  @ Jansen: Misschien is de hoofdredacteur op vakantie, en heeft een stagiair tijdelijk de redactie op zich genomen… Zou ook dit belachelijke artikel verklaren.

  Ik zou het fantastisch vinden als DUIC een mooi artikel zou plaatsen over de (problemen in) de kanaalstraat. Maar dan wel met gedegen onderzoek. Niet op deze lakse manier door een warrig haatzaaiend verhaal van een “anonieme utrechter” (dronken student?) te plaatsen. En nog erger, dit vervolgens zonder kritische noot over te nemen en te ‘framen’ als dagelijkse gang van zaken.

  Ik woon zelf in de wijk, en hoewel er zeker problemen zijn, is deze beeldvorming zwaar overtrokken, zoals meerdere mensen uit lombok al aangeven in de reacties.

  Wil je als DUIC dit soort stukjes wel plaatsen, noem je zelf dan niet “Courant”. Of plaats dit soort onzin in een aparte rubriek als ‘ingezonden verhaal’, niet op de voorpagina met een lekker suggestieve kop.

 93. cas

  Die groepjes hangjongeren zijn niet constant op 1 plek te vinden op dezelfde tijd, daarnaast verschil het in de wijk soms per straat of er overlast is of niet. Heb zelf op de Monnetlaan gewoond in kanaleneiland, geen problemen. Vrienden op de Marshallaan… constant gezeik….
  Het stuk is wel met sensatie geschreven maar ook niet ondenkbaar… Daar schijnen veel mensen niet bij stil te staan. Ook de mensen die in Lombok wonen hoeven niet in zo’n situatie terecht te komen, helaas ontkennen ze de problemen dan ook gelijk.

 94. RickFCU

  Triest. Als het had gegaan over een groep blanken die een moslim in elkaar hadden geslagen en zouden hebben gezegd ‘dit is onze wijk’, dan weet ik zeker dat de hoofdredacteur niet ter verantwoording zou worden geroepen, noch zou er ook maar iemand janken over journalistieke integriteit…Dan zou het hier alleen maar gaan over schandalige discriminatie onder blanken.

  Jammer dat de islamitische discriminatie nu onderbelicht blijft door het geschreeuw van linkse moddergooiers. Want het zou goed zijn om discriminatie van moslims jegens ongelovigen eens goed te bespreken. Dit incident staat verre van op zichzelf, de verhalen zo eens lezende.

 95. mark

  Ik woonde hier nog toen lombok een opknap beurt kreeg. Het werd weer leefbaar en gezellig. Toen gaf de gemeente toestemming om er een grote moskee neer te zetten (de kleine in een onherkenbaar gebouw was niet goed genoeg) en alle miljoenen gingen zo down the drain. Zie wat het geworden is! Bedankt gemeente en elke keer als ik naar Tivoli ga zie ik dat vervloekte ding weer staan. Weg met dat klere ding!!!

 96. janszen

  Zo maar enkele citaten uit bovenstaande reacties:….het is een compleet wazig, onsamenhangend en ongeloofwaardig verhaal. Wie plaatst er in godsnaam zoiets?- Wat een sensatiejournalistiek.- het feit dat DUIC zich schuldig maakt aan een behoorlijk kwalijke schending van journalistieke integriteit.- DUIC: journalistiek van de onderste plank dit stukje. Ranzig -….dit soort olie-op-het-vuurgooiers horen toch geen publicatie aandacht te krijgen.- Relnichtjournalistiek pur sang.- Gaat de hoofdredacteur überhaupt nog reageren o dit stukje broddelwerk en zich ergens over uitspreken of hoe zit dat? – ….excuses aanbiedt voor het plaatsen van dit gedrocht.’
  Triest, heel triest. Je zal maar in elkaar geslagen, vernederd, uitgescholden, beroofd zijn en vervolgens ongeloofwaardig gevonden worden! Kennismaking met uitwassen van criminaliteit overkomt veel mensen immers het is heden ten dage (helaas) realiteit. Ook in Utrecht. Of moet DUIC slechts items plaatsen met koppen als ; Burgemeester Van Zanen krijgt hoge buitenlandse onderscheiding’, Gehaktbal café Marktzicht getipt in de Volkskrant (al was ’t Pandje misschien iets eerder), Verkeerslichten kruispunten Biltstraat aangepakt, Podium onder de Dom wint sherry-spijscompetitie en vertegenwoordigt Nederland, Apekop maakt ereronde Nederland met als eindbestemming Utrecht, Heel Holland Bakt in Utrecht……..

 97. Jansen

  @ RickFCU

  Je naam zegt al genoeg over je achtegrond en je waarschijnlijke politieke motieven.

  Nu weer even naar de kern terug.

  Als je de verhalen hier en zeker die op Facebook, onder de echte namen van reageerders> dus vele malen betrouwbaarder leest, dan lees je dus dat er idd een hoop mis is in Lombok wat aangepakt dient te worden en wat dus nu niet gebeurd, maar dan zie je ook dat mensen DIT verhaal niet zo geloven en zich DAAR dus ook niet in herkennen. Precies het tegenovergestelde van wat jij beweert.

  Ik heb geen enkele reden om te twijfelen aan deze bewoners van Lombok en dus direct betrokkenen. Ik denk dat zij beter weten wanneer een verhaal wat aangedikt en overdreven wordt dan een aantal roeptoeters hier. Kennelijk maken zij situaties zoals beschreven in dit zogenaamde ooggetuigeverslag nooit mee. Ook deze ooggetuige verslagen zijn wel degelijk wat waard in een publieke discussie. Wie ben ik, iemand die niet in Lombok woont, om te twijfelen aan wat mensen die dagelijks door de Kanaalstraat lopen meemaken en dat is dus niet wat deze anonieme brond beschrijft. Zij geven wel aan hinder te ondervinden van andere zaken die wel in de Kanaalstraat spelen, te weten: verkeershinder door te hard rijden; mensen die oner invloed van lachgas achter het stuur kruipen en huizen die aan junks verhuurd worden en dealers die daar op af komen.

  Verder wordt er hier door niemand zo met modder gegooid dan door mensen die graag willen dat dit verhaal waar zou zijn, waarom eigenlijk?

  Van de mensen die dit een heel raar zogenaamd ooggetuigeverslag vinden is niet op te maken of ze links of rechts denken, of gewoon weldenkend zijn en dus vind ik het schandalig hoe er hier weer door u voor gezorgd wordt dat er een tweedeling in links- en rechtsdenken onstaat terwijl dat nu net hier niet van toepassing is. We zijn nog altijd samen, allemaal 1 samenleving, maar dat ongtaat u wellicht.

  Het gaat hier door de mensen die kritiek hebben op het plaatsen van dit stuk nu net over journalistiek goed je werk doen en op basis daarvan een discussie voeren, wat door dit stukje broddelwerk, omdat de feiten niet helder zijn, nu juist onmogelijk is.

  @ Janszen, wat een leuke naam! Verder praat u kolder. De meeste wijken en buurten in Utrecht zijn sinds de jaren tachtig vele malen veiliger geworden en iedereen die sinds die tijd in Utrecht woont kan dat beamen, de criminaliteitscijfers wijzen dat ook uit trouwens. Het is niet voor niets dat wonen in de stad nog nooit zo populair is geweest sinds de Tweede Oorlog, daarom veryuppen alle buurten in de stad, helemaal niet per sé een positieve ontwikkeling, ook zo hard. Maar het is wel zo!

 98. RickFCU

  @Jansen 19:23

  Je had je hele relaas echt niet nog een keer hoeven doen. Je standpunten waren na de eerste zes keer ook duidelijk en bovendien ga je helemaal niet in op de kern van wat ik zeg.

  Poging twee. Laten we het eens over de kern van dit artikel hebben: wat vindt jij nou van deze Islamitische discriminatie jegens ongelovigen? Ben je het met me eens dat deze vorm van discriminatie zwaar onderbelicht is?

 99. Barend

  @ Janszen

  Je mist de pointe. Waar het om gaat is dat er een rellerig verhaal geplaatst is dat dermate van onwaarschijnlijkheden en onlogische plotwendingen aan elkaar hangt dat het bijna niet waar kan zijn dat de gebeurtenissen hebben plaatsgevonden zoals opgeschreven. Dat dit tot een brede roep om redactionele verantwoording lijkt is daarom logisch. Die helaas niet komt, de hoofdredacteur houdt zich muisstil.

  En dan jouw mededogen met de hoofdpersoon in het verhaal. Die slaat dus een junk tegen de grond, omdat die wat te dicht in de buurt komt. Tsja.

 100. Dennis

  Ik vind het altijd erg opvallend dat de personen die zo fel anti reageren op kritische/negatieve islam berichten nooit Ibrahim, Mustapha, Mohammed (mag ik dat tikken??) Fatima o.i.d. heten. Het is altijd een Klaas, Kees, Piet ed. Gebruik aub eens je echte naam en doe je eens niet voor als een blanke Nederlander.
  Ik liep er ook wel een door de straat en er hangt simpel weg een sfeertje die zacht gezegd, niet echt positief is voor de van oorsprong Nederlander, laten we vooral niet net doen alsof dat niet zo is.

  De discriminatie is tegenwoordig meer naar de NL-er dan andersom is mijn gevoel.

 101. Marie

  Laf van u, om dit artikel te verstoppen! En mijn advies aan betrokkene om aangifte te doen bij het Meldpunt Discriminate, vind ik niet terug. Voor mij geen DUIC meer, bah wat een laffe conformistische boel is DUIC Kijkt u maar weg, dan lossen alle problemen zich vanzelf op!

 102. Eric Koerts

  Gaat het wel goed met u marie? Dit artikel heeft een flinke tijd prominent op de voorpagina gestaan, erg genoeg, wat het hangt zachtgezegd ongeloofwaardig aan elkaar.

  @ Dennis, dat noemt men paranoia waar u aan lijdt, ware het niet dat er flink bezuinigd is op de psychische zorg, vorger zou u voor paranoide wanen opgenomen zijn geweest.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).