“Zendmast zorgt voor gezondheidsklachten bij Lombokkers” | De Utrechtse Internet Courant “Zendmast zorgt voor gezondheidsklachten bij Lombokkers” | De Utrechtse Internet Courant

“Zendmast zorgt voor gezondheidsklachten bij Lombokkers”

“Zendmast zorgt voor gezondheidsklachten bij Lombokkers”
De Antoniuskerk met daarbovenop de zendmast aan de Kanaalstraat
Een zendmast zou bij zeker twintig bewoners van Lombok zorgen voor gezondheidsklachten. De Lombokkers hebben melding gedaan bij de GGD maar die zouden niks hebben gedaan met de melding. Verschillende politieke partijen willen de zaak wel gaan onderzoeken.

Een zendmast zou bij zeker twintig bewoners van Lombok zorgen voor gezondheidsklachten. De Lombokkers hebben melding gedaan bij de GGD maar die zouden niks hebben gedaan met de melding. Verschillende politieke partijen willen de zaak wel gaan onderzoeken.

De gewraakte zendmast staat boven op de Antoniuskerk. De mast zorgt volgens de bewoners voor dagelijks terugkerende gezondheidsklachten als: hoofdpijn, slapeloosheid, stress en pieptonen in de oren.

De bewoners hebben de klachten bij de PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren en de ChristenUnie neergelegd. Deze partijen willen nu van het college van B&W weten of de mast inderdaad de oorzaak is, wat er aan gedaan kan worden en hoe het kan dat de GGD niks met de meldingen heeft gedaan.

22 Reacties

Reageren
 1. Michiel

  Periodiek duiken dergelijke verhalen op, terwijl men iedere keer de mogelijke invloed van de mobiel tegen het eigen hoofd vergeet. Die stralingsintensiteit is veel hoger dan wat uit de kerk tot de mens komt. OK, dat speelt alleen als je belt. De intensiteit neemt immers logaritmisch af met de afstand. Dus als de afstand verdubbeld, een factor 2, neemt de stralingsintensiteit een factor 100 af, bij een 3voudige afstand dus een factor 1000. Als oud bouwer van dergelijke installaties ken ik dit opstelpunt toevallig, puur van het er langs fietsen. Beroepsdeformatie…. De afstand van antenne tot bebouwing lijkt mij in dit geval veel te groot om tot feitelijke klachten te leiden, afgaande op de normen die het NLse KEMA met enorme veiligheidsmarge heeft bepaald. De grootte van de antenne maakt mensen vaak bang. De grootte van de antenne is juist de reden om er voor te zorgen dat de zend energie vooral in het horizontale vlak wordt weggestuurd en niet naar de grond/mensen. Een grote antenne heeft minder zendvermogen nodig voor een betere verbinding Vergelijk dat met de reden dat de luidsprekers op het treinperron uit meerdere kleine luidsprekers onder elkaar bestaan.
  Het kan natuurlijk nooit kwaad de operator te bevragen over zendvermogen om zeker te stellen dat er niks mis is. Dat kan men zo zien. De reden dat er op zo korte afstand steunpunten zijn heeft alles te maken met capaciteit vh netwerk, maar daarmee ook met juist een verlaging van het zendvermogen. De operator is niet gebaat bij veel zendvermogen in stedelijk gebied omdat hij bv. bij GSM zijn radiofrequenties op zo kort mogelijke afstand wil kunnen hergebruiken. Te veel zendvermogen verhoogt dus zijn risico op interferentie, lees storing en dat wil hij niet. Hij wil centjes verdienen en dat doe je niet met een slecht netwerk.
  In 1998 plaatste ik een GSM steunpunt op een dak van een bejaardentehuis. De bouw duurde langer dan normaal. Ik wist waarom. Op enig moment werd ik ontboden door de directeur omdat zijn bewoners massaal gezondheidsklachten claimden. Ik naar de kantine voor een ‘rumoerig gesprek’ met vele bewoners. Ik heb de felste bewoonster toen uitgenodigd om mee naar het dak, cq de verdieping er onder waar de apparatuur stond, te gaan. Zij heeft toen met eigen ogen kunnen zien dat de elektriciteitsvoorziening van het steunpunt nog steeds niet door het energiebedrijf was geleverd. Kortom: de boel stond uit en de klachten waren aantoonbaar onzin. Beneden gekomen was dit geval eenvoudig uit te leggen….. Suggestie doet veel.
  Nogmaals, even contact met de operator om het goed functioneren zeker te stellen kan nooit kwaad, maar verwacht daar geen schokkende zaken van. Hun steunpunten worden on-line gemonitored/bewaakt.

 2. Annemieke

  20 mensen valt mee. Er is hier in Lombok een nieuwsbrief verspreidt met daarin de vraag of je wilde aangeven of je last hebt van deze zendmast, je kon niet aangeven dat je er geen last van hebt. Ergens in de toekomst wordt de kerk verkocht en een woongroep hier om de hoek die gelooft in communiceren met vlinders en leven op lucht ipv voedsel wil graag bij overgaan van eigenaar dat de zendmast eraf gaat.
  Afgelopen 7 jaar dat ik hier woon geen last gehad van de zendmast of de woongroep, maar deze actie is een beetje onzin.

 3. Bill

  Waar ik hoofdpijn en gezondheidsklachten van krijg in Lombok…? Oproep tot gebed van de Ulu moskee…. Dat wij tradities/herrie als het klokgelui niet afschaffen is nog tot daar aan toe, maar herrie van de moskee juist toevoegen gaat mij te ver..

 4. Erwin

  @Anniemieke Helemaal mee eens. Er worden hier ongegronde aannames gedaan en mensen worden onnodig bang gemaakt, terwijl de overgrote meerderheid nergens last van heeft. Bij eerdere gevallen van 4G-masten hadden de klagers net zoveel klachten toen de masten nog gewoon uit stonden.

  @Bill Gelukkig stopt de kerk binnenkort met luiden. De moskee is in ieder geval een stuk beschaafder qua volume.

 5. Scherpschutter

  Als je gelooft dat dergelijk zwakke straling van een zendmast voor gezondheidsklachten zorgt, dan geloof je ook vast wel dat een aluminiumhoedje op je kop zetten de oplossing is. Stuur die mensen een rol aluminiumfolie met een gelikte folder en het probleem is vast opgelost.

 6. Geenstijl@Utrecht

  Ach dat verklaart het gedrag van de bekende bontkraagjes in Lombok, die hebben teveel straling in hun hersens, nu begrijp ik het.

 7. harry

  Neem dit soort mensen nou niet serieus… Er is nog nooit enig wetenschappelijk bewijs gevonden voor schade van telefoonmasten.
  Wel bewijs voor placebo effecten door telefoon masten.
  Geef dit soort gekkies geen podium…

 8. Francis

  Go wat een negatieve reacties allemaal, wonen deze mensen ook bij de kerk???.
  Sinds het plaatsen van de zend mast heb ik suizen oren.

 9. De Utrechter

  Fact: Antennes zijn schadelijk en de ene straling (GSM) is de andere niet (mast). Ik ben geen wetenschapper, maar testen met plantjes hebben aangetoond dat bepaalde eiwitten zich significant anders gaan gedragen bij straling van antennes. En toevallig hebben veel wezens, waaronder wij, ook deze stoffen. Dat onze industrie (lobby) en wetenschappers dit niet als bewijs zien wil nog niet zeggen dat het niet aangetoond is en dat mensen er dus last van kunnen hebben. Dus, I rest my case. Als mensen er last van hebben ,weg met dat ding. Je stopt ook je kat niet in de magnetron 🙂

 10. Peter B

  Pffff jullie reacties komen hard binnen! Ik kom zelf niet uit Lombok maar uit Uden en ervaarde dezelfde klachten bij een zendmast. Wij woonde diagonaal gemeten 25 meter van de mast en ervaarden dezelfde klachten als in het artikel beschreven.
  Ik ben zo ziek geweest en allerlei onderzoeken gehad en mijn huisarts wist het ook niet meer. Hierdoor bedrijf moeten verkopen en mijn hele leven op zijn kop.
  Tot er iemand bij mij kwam en mij attendeerde op de zendmast en dat ik daar wel eens last van kan hebben, ik dacht ook meteen, ik ben geen malle pietje, maar op vakantie had ik nergens last van wat door de huisarts verklaard werd met stress die er niet zou zijn op vakantie.
  Na jaren van ontkenning en allerlei onderzoeken zelfs door een controleur van Ericsson de eigenaar van de mast, die aangaf dat alles binnen de norm valt maar wel aangaf dat ze steeds meer klachten krijgen van omwonende van telefoonmasten.
  Ik ben verhuisd, een half jaar inmiddels, en mijn oorsuizen, slapeloosheid, spierklachten en de onrust in mijn lijf zijn zo goed als weg.
  Ik zeg niet dat iedereen last heeft van straling!! Maar dat er mensen zijn zoals ik die wel degelijk last hebben van straling is een feit. Mijn familie en vrienden hebben er lang over gedaan om te accepteren dat ik last heb van straling. De bekende testjes met telefoons die in mijn huis, niet uit gezet werden omdat ze mij niet geloofde, pikte ik er uit omdat ik er hoofdpijn van krijg. Uit eten en ik merk of ik dicht bij de router zit en krijg dan ook weer klachten. Dit is door mijn vrienden en familie meerdere malen gezien waardoor ze zelf toch ook wat bewuster met straling omgaan.
  Het zal best zo zijn dat 1 telefoon, 1 wifi router, 1 telefoonmast, 1 tablet etc getest is, maar in deze tijd met de overbelasting van straling en zoveel verschillende apparaten tegelijk die ons belasten zijn de gebruikte waardes eigenlijk al niet meer van toepassing.
  Verdiep je maar in de wetenschappelijke kant van straling en als je informatie hierover wilt kun je reageren op dit bericht.
  En een alu hoedje heb ik niet, ik had wel een muts met stralingswerende stof aan de binnenkant 🙂 en ja! het hielp tegen mijn hoofdpijn.

  Ik woon nu in de bossen ver weg ( 2 km) van de telefoonmasten en minimaal 10 meter van de buren.
  En als ik dingen onderneem heb ik er inderdaad weer last van dus je moet opletten om niet in een isolement te komen.

 11. Martine

  Dat er geen bewijzen zouden zijn? De Gezondheidraad is juist het standpunt toegedaan dat onbekend is wat straling op de lange termijn doet en dat daar geen onderzoek naar gedaan is. Het enige waar nu rekening mee gehouden wordt zijn de acute thermische effecten. Andere biologische effecten – aangetoond door duizenden peer reviewed onderzoeken – worden niet meegenomen. En werknemers worden wel beschermd. Daar zijn richtlijnen voor en bepalingen in het arbobesluit om hen te beschermen, juist vanwege de schadelijkheid. En dan is het wel bijzonder dat mensen die 24/7 onder een zendmast wonen geen klachten zouden krijgen. Dat is meten met twee maten. Het is goed als de GGD hier naar gaat luisteren om ook de burgers te beschermen.

 12. woongroep Contact & muziek

  Even voor de duidelijkheid de oproep is niet van onze woongroep, maar van een bewoonster uit de wijk. Zij heeft gevraagd het bericht te delen met zoveel mogelijk omwonenden, zodat er ook een aandacht komt voor het probleem van straling.

  Meer mensen dichtbij de kerk hebben aangegeven last te hebben van straling van de zendmast, wat meetbaar is.

  Bij ons in huis is ook een meting gedaan, bij de kant van de kerk bij het raam was een aanzienlijk hogere straling meetbaar.

  De kerk valt tot de verkoop op 1 juli onder zeggenschap van de gemeente, een goed moment om dit mee te nemen en onder de aandacht te brengen.

  Er zijn meer reacties van mensen die het belang zien van onderzoek naar straling.

  woongroep Contact & muziek

 13. essee

  uit de nogal heftige reacties hierboven krijg ik de indruk dat het idee heerst dat er een voordeel te halen valt uit het ‘simuleren” van deze klachten. Ik moet ze teleurstellen, er is geen enkel voordeel aan het hebben van deze klachten, die je leven dusdanig beinvloeden dat een normaal leven niet meer mogelijk is. instanties als UWV hoeven er niets mee want het is niet erkend als ziekte, en steeds verhuizen doen de meeste mensen ook niet voor hun lol. ik niet in elk geval. Ik heb de klachten ook, en moet een boel maatregelen nemen om gezond te kunnen blijven en een nuttige bijdrage te kunnen leveren aan deze maatschappij. daarnaast dealen met het onbegrip van de omgeving, meestal mensen die nergens last van hebben. ik wens niemand toe waarin ik, en vele anderen nu zitten, ik wens wel iedereen wat meer inlevingsvermogen in anderen toe. maar misschien is het verdwijnen van empathie uit deze maatschappij ook wel een gevolg van straling..

 14. Geert

  Ik hoop dat de gemeenteraad niet slechts gezondheidsklachten gaat inventariseren. Die zullen er heus zijn. Er wordt beweerd dat deze straling de *oorzaak* is van de gezondheidklachten. Dus zou de gemeenteraad dát moeten onderzoeken. Bijvoorbeeld door een lange tijd, een half jaar o.i.d., een mast willekeurig voor een week aan of uit te zetten, terwijl de bewoners niet weten of de mast aan of uit staat. Dan de bewoners geregeld te vragen naar gezondheidsklachten. Als slechts gezondheidsklachten worden gemeld als de mast aan staat, en geen klachten als de mast uit staat, dan pas is een oorzakelijke verband aangetoond en is hebben degenen die beweren dat straling de oorzaak is van klachten gelijk.

 15. Peter

  Toch jammer dat zogenaamde pseudo deskundigen zo maar iets roepen. Waarom eigenlijk? Het is al tientallen jaren bekend dat mensen, dieren en planten ziek worden en soms doodgaan door blootstelling aan elektromagnetische straling zoals uitgezonden door zendmasten, WiFi routers, mobiele en snoerloze telefoons. Of mensen daar last van krijgen is afhankelijk van de totale blootstelling in de loop van de tijd en op hetzelfde moment. Telt ook op bij blootstelling aan giftige stoffen, zware metalen, amalgaan vullingen, mentale stress, etc. etc. Is nog altijd geen vrijbrief om mensen ongevraagd en ongestraft met een stralingsbelasting op te zadelen. Da noem ik mishandeling en daar zou de politie tegen moeten optreden.

 16. henk

  Altijd weer opvallend hoe heftig er gereageerd wordt. Heel apart hoe snel mensen direct belachelijk worden gemaakt, zo ga je toch niet me elkaar om? Heel gek dat dit voor sommigen niet bespreekbaar is. Waarom niet? Meten is weten. Veel mensen die hier zo hard reageren zijn blijkbaar niet goed geïnformeerd. Het is en kwestie van natuurkunde. Het gaat er om dat niemand met zekerheid kan zeggen dat het niet schadelijk is. En dan moet je voorzichtigheid betrachten en wijs omgaan met de draadloze technologie en de vinger aan de pols houden. Anders belanden weer in de Middeleeuwen. Je ziet het niet, dus het is er niet. Heel veel dieren navigeren op elektromagnetische straling. De werking van elektromagnetische straling ontkennen is nogal naïef.

 17. draad telefoon

  14 jaar later.
  de groep klagers wordt groter.
  De bijen gaan inmiddels allemaal dood
  De palmen gaan dood
  De olijfbomen gaan dood
  Steeds meer ADHD kinderen
  Steeds mer autischsche kinderen
  Steeds meer relatief jonge mensen die kanker krijgen in alle vormen
  Steeds meer relatief jonge mensen met hartklachten en infarcten
  Vogels die geen eieren meer leggen
  Talloze onderzoeken wereldwijd die wijzen op gezondheidsschade.

  En dan nog schrijven er hier mensen die het zelf niet voelen (en waarschijnlijk nooit zullen voelen maar meteen dood neervallen) dat het onzin is en die gekkies geen podium moeten mogen krijgen.
  Die “Gekkies” zijn mensen uit alle lagen van de bevolking in de hele wereld en kan ineens jouw baas van je werk zijn of jouw kind of jouw partner of ouders in hun bejaardentehuis zijn. Geef je die dan ook een rol aluminiumfolie voor zijn verjaardag?
  En dan als het ineens dichtbij komt omdat je man/ vrouw/ dochter of zoon ineens dood neervalt als hij met zijn eeuwige smarthone in zijn linker binnenzak en uit financieel voordeel zijn huistelefoon heeft afgeschaft en alles met smartphones doet waarvoor die masten nodig zijn. keren al die mensen als hierboven ineens als een blad aan een boom om met hun ongefundamenteerde kritiek op een onderwerp waarvan ze vaak niet eens het fijne van weten. Als je er last van hebt wordt je gewaarschuwd en kun je nog vluchten, als je niks voelt weet je niet eens waar je veilig bent. Het is niet meer de vraag of je er last van krijgt, maar wanneer.

 18. Tja

  En Scheprschutter reageert weer met een zeer zinvolle bijdrage chapeau.

  Kortom, als mensen klachten ervaren moet er gekeken worden naar de oorzaak. dat dit vaak vanuit financiële belangen niet gedaan wordt zegt alles.

 19. Hans Oudwijk

  @ henk 23/6/2016 – 16:52
  Nou moe. Dat valt toch wel mee met die “heftige reacties”.
  Is het gegeven die reacties als zijnde heftig te ervaren op zich al niet een overgevoeligheid voor externe factoren van enigerlei aard? Ik denk daarbij aan het moeizaam incasseren en verwerken van een andere mening of de omgang met mensen die zo’n andere mening zijn toegedaan.
  Een overgevoeligheid waarmee met name millennials, derde golf “feministen”, moslims en een marginaal aantal “mensen van kleur” behept lijken te zijn. En ja, als iemand stelt dat zijn muts met stralingwerende stof echt helpt, kan ook ik m’n lachen niet goed houden.
  Voor wat het gevaar betreft om weer in de middeleeuwen te belanden, wil ik u wijzen op een groter gevaar. Al veertien honderd jaar oud maar desalniettemin almaar urgenter en nijpender en van quasi religieuze oorsprong.

 20. Jansen

  Hans;
  Je uitspraken zijn discriminerend van aard en daarom in strijd met de huisregels van DUIC, hoe komt zo iemand door de moderation?

 21. patrick

  @Geert. Die test hebben ze in Japan al eens gedaan. Bewoners van een flat enquete in laten vullen met gezondheidsvragen. Toen, zonder dat bewoners op de hoogte waren, GSM masten uit gezet die dichtbij die flat stonden. 3 Maanden uit gelaten en nog eens gevraagd. Wat bleek. De bewoners waren ongelofelijk veel beter dan ervoor. Veel genoemde klachten bleken als sneeuw voor de zon verdwenen. Dit onderzoek kun je terug vinden op stopumts.nl Zo zijn er nog wel meer onderzoeken die het verband heel duidelijk aantonen maar mensen willen het gewoon niet weten helaas. Straling schaad maar de propaganda molen in NL draait te hard waardoor mensen in het ongewisse blijven helaas. Soms komt er wel een bericht door in NOS of RTL nieuws. Google maar eens: Mensen die veel met MRI (lees stralingsbom) werken hebben vage gezondheidsklachten als duizeligheid en concentratiestoornissen. Dat was RTL. Ander bericht in NOS was dat mensen die veel met mobiel bellen een veel korter lontje hebben en onrustiger zijn dan mensen die dit niet doen. Straling beïnvloed je gedrag negatief. Alleen werd dat er niet bijgezet. Een medicijn dat zowel tegen angsstoornis, depressiviteit en lusteloosheid werkt wordt in angstaanjagend tempo meer voorgeschreven. Ook alledrie stralingsklachten. Slaaptabletten nog maar over te zwijgen. Tegenwoordig is het volgens een bekende kinderarts heel normaal dat kinderen af en toe doodmoe zijn. In mijn jeugd waren kinderen nooit moe. Straling maakt moe. Een Duits onderzoek toonde aan dat kinderen op school velen malen vermoeider zijn en slechter konden concentreren EN veel vaker ziek waren dan tien jaar geleden. Straling maakt moe, verstoord concentratie en haalt de weerstand naar beneden. En laat wifi nu net de afgelopen tien jaar zijn uitgerold op scholen. We krijgen een heel groot probleem met onze volgende generatie en iedereen slaapt door 🙁

  De signalen zijn er in overvloed maar helaas moet de geldmachine doordraaien.

 22. Marieke

  Ik woon in een prachtig groot appartement in een binnenstad, en hoef daar maar weinig huur voor te betalen. Toch wil en ga ik binnenkort verhuizen, want nadat de derde zendmast binnen 100 meter van mijn huis is verrezen (deze op zo’n 40 meter afstand hemelsbreed) heb ik oorsuizen en slaap ik slechter. De GGD doet niets met mijn klachten, de gemeente ook niet.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).