Acht vrienden hebben een rondje singel gezwommen voor het goede doel Acht vrienden hebben een rondje singel gezwommen voor het goede doel

Acht vrienden hebben een rondje singel gezwommen voor het goede doel

Acht vrienden hebben een rondje singel gezwommen voor het goede doel
Foto's: Joris Scholten
Acht Utrechtse vrienden zijn zaterdag voor het eerst de hele singel rond gezwommen. De zwemmers haalden met de primeur geld op voor het Bartholomeus Gasthuis.

Acht Utrechtse vrienden zijn zaterdag voor het eerst de hele singel rond gezwommen. De zwemmers haalden met de primeur geld op voor het Bartholomeus Gasthuis.

Vroeg op de zaterdagmorgen van de opening van de singel, rond 08.00 uur, sprongen acht zwemmers bij TivoliVredenburg het water in. Vier uur later klommen ze op dezelfde plek weer aan wal. Joris, Luuk, Rogier, Ruud, Ilse, Tom, Mark en Thijs zijn een van de eersten die de nieuwe singel helemaal rond hebben gezwommen.

Ze zamelden hiermee 800 euro in voor het Bartholomeus Gasthuis. De actie was mede ter nagedachtenis aan het overlijden van de Utrechtse kunstenaar Otto Hamer, die in het gasthuis woonde.

Zwaar

“Het was echt heel leuk”, zegt Joris. “Vooral toen we de laatste hoek om kwamen bij de Catharijnesingel. Daar hebben we lang naar uitgekeken.” Zwaar was het ook, zegt hij, want ze zwommen het overgrote deel van de ronde tegen de stroming in. “De havendienst stuurde ons de andere kant op, omdat ze nog de laatste dingen voor de officiële opening van de singel moest klaarmaken.”

De groep vertrok toen in oostelijke richting en zwom met de klok mee. Het kostte ze vier uur, inclusief pauzes. “Iedereen had in z’n hoofd: je moet niet te hard willen zwemmen. Dan haal je het namelijk niet. Met af en toe een klein rustmomentje, dan houd je het wel vol.”

Tekst gaat verder onder de foto en video

Otto Hamer

Het initiatief komt van Joris, die vrijwilligerswerk doet voor Bartolomeus Gasthuis. Hij was het maatje van de kunstenaar Otto Hamer, in de laatste jaren voor zijn overlijden in mei. De twee wandelden vaak een stukje langs de singel. Joris vertelt dat het herstel van de oude situatie de kunstenaar erg goed deed. “Otto vertelde dat hij nog in de tijd van de demping van de singel fel tegen was. Heel bijzonder, dat de fout die werd begaan, toen al voor veel Utrechters duidelijk een fout was.” Joris zegt dat hij het jammer vindt dat Hamer het moment van de opening niet meer mee heeft mogen maken.

Twee jaar geleden zwom de groep ook al een ‘rondje singel’. Ze moesten toen een aangepaste route nemen, door het centrum heen. Ze deden dat toen ook voor hetzelfde goede doel.

12 Reacties

Reageren
 1. Willem

  Huh, inclusief pauzes..? Pauzes?! Van hoe lang?
  Hoe gezond is het overigens om in de singel te zwemmen..?

 2. Jochie

  Geweldig,,,ghoed gedaon,,,!,,,,,

 3. Koel Hoofd

  @Willen
  niet gezond…
  Het wemelt van de ratten in de stad, die komen pas in het donker te voorschijn als de mensheid thuis zit. En dat is dan echt schrikken hoeveel het er zijn, als je beetje oplet en weet waar je moet kijken.
  Ratten verspreiden ziektes, kunnen ze ook niets aan doen. Zij zijn resistent waar de mens dat niet is. Ziekte van Weil is een klassieker op dat punt,
  Daarom wordt er altijd gezegd dat je niet moet zwemmen in water met ratten.
  In Utrecht komt dat neer op roepen in het luchtledige….

 4. G.H.

  @Willem: Het staat u uiteraard vrij om het gehele traject zwemmend zonder rustmoment af te leggen.
  Wanneer kunnen we u komen aanmoedigen?

  Hulde voor deze prestatie voor het goede doel!

 5. Herman

  Leuk hoor!
  Ben benieuwd of en wanneer voor het eerst een rondje (muv de Stadskamer….) geschaatst kan worden?

 6. G.H.

  @Herman: Ik vrees nooit meer, want het water stroomt nu overal in de singel en dat remt de ijsaangroei.
  De laatste keer dat het kon was 2,5 jaar geleden en toen was de Catharijnesingel het enige deel waar dat kon, tot aan het Ledig Erf. Juist omdat er geen stroming stond was een weekje pittige vorst voldoende.
  Om het ijs nu dik genoeg te laten worden hebben we een degelijke vorstperiode nodig, maar die hebben we na de jaren ’90 niet meer gehad…

 7. Joris

  Goe gedoan jochies en meissie!

 8. GeenStijl @Utrecht 🤗

  Mijn complimenten heren ……

 9. Koel Hoofd

  @G.H.
  Dat is niet waar, we hebben nog -15C gehad in de stad! Mijn keuken is 120 jaar oude eensteensmuur…mijn olijfolie was echt bevroren!
  Gewoon sluizen dicht en het water vriest ook dicht.
  Het probleem is dat er te veel mensen te gelijk op te dun ijs willen, terwijl in een dicht bebouwde stad het altijd een paar graden warmer is dan buiten de stad. (wel 5C NB!).

  Te veel mensen….Daarom hebben we ook al in geen decennia meer een elfsteden tocht gehadD Dat is verpest door de hollanders die massaal ook mee wilden doen met het Friese feestje. Met 5.000 deelnemers hadden we sinds 1987 wel 6 elfstedentochten kunnen rijden, voor 15.000 deelnemers en 130.000 hossende toschouwende idioten is dat ijs gewoon te dun.

 10. Corrie Huiding-Stomp

  Wat een mooi initiatief om geld in te zamelen voor het Bartholomeus Gasthuis. Dank heren voor jullie inzet.
  Heb Otto leren kennen als een fijn mens, heb samen met hem in de Cliëntenraad van het BGH mogen zitten.

 11. S

  @G.H. Vorstperiode 2012: min 20 graden

 12. G.H.

  S en Koel Hoofd:
  De essentie ontgaat u kennelijk; met een degelijke vorstperiode doel ik niet op de laagst gemeten temperatuur daarin, maar op de duur ervan.
  -15 of -20 is koud, maar als eenmalig event brengt het je nog niet op de schaats. Drie weken lang -10 is wat je nodig hebt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).